• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #440297  autor: Fafral
 09 lis 2010, 14:05
Witam.
Mojej mamie kończy się abo w Erze. Ma najniższy abonament, ale i tak zawsze płaci więcej dlatego zamierzam przenieść jej numer do play. Dzwoniąc na infolinie dowiedziałem się, że muszę napisać pismo/rezygnację. Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć jak to trzeba napisać tak by potem nie było problemów.

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#440298  autor: thonka
 09 lis 2010, 14:13
bylo nieraz opisywane jak to zrobic...

przy przeniesieniu nie musisz pisac zadnego pisma do ery.
idziesz do salonu play i w play zalatwia wszystko za Ciebie. od wypowiedzenia po przeniesienie.

najwazniejsze bys poszedl tam na maksymalnie 30 dni przed koncem umowy w erze.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#440303  autor: Fafral
 09 lis 2010, 14:35
a co jeśli umowa jest na firmę (wujka) a chcę by było na mnie? Czy to jest jakiś problem?

Obrazek

#440304  autor: lukket
 09 lis 2010, 14:39
Przeniesienia może dokonać tylko właściciel. Także albo musi dokonać cesji na Ciebie w Erze, albo po przeniesieniu numeru do Playa.

#440305  autor: Fafral
 09 lis 2010, 14:42
Tak myślałem. To sytuacja się komplikuje gdyż wujek nie będzie miał czasu. Dlatego ponawiam pytanie co musi się znaleźć w piśmie, które będzie informowało, że nie chcę przedłużenia abonamentu i chce by numer przeszedł na tak-taka. Wtedy z prepaida przeniosę go do play.

Obrazek

#440306  autor: thonka
 09 lis 2010, 14:44
Fafral, cesja i tak Ciebie nie ominie.
przeniesc moze numer tylko osoba, ktora jest jego wlascicielem. gdy zakonczysz umowe z przeniesieniem do taktaka, wlasciciel numeru pozostanie ten sam.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#440307  autor: Fafral
 09 lis 2010, 14:50
thonka zdaje sobie z tego sprawę, ale łatwiej jest mi to w ten sposób załatwić.

Obrazek

#440309  autor: Rafix
 09 lis 2010, 15:18
Moja rada jest taka, poświęcić godzinkę i przejść się do Ery i tam pogadać na żywo z ludźmi. Zobaczą, że jesteś kumaty i że nic Ci nie wkręcą to się wszystkiego dowiesz. Taka moja rada i przy okazji będziesz miał wszystko złożone przy okazji itd.
Same profity :) A samo przenoszenie to już później w Pleju i heju :)

Nokia 5130 -> Siemens MC60 -> SE K700i -> SE W580i -> Samsung S7350 -> SE Xperia Neo V -> Xperia L ->

Siemano! Jest luźno! :smt006
Kocie dziecka

#440310  autor: thonka
 09 lis 2010, 15:23
ja tylko od siebie dodam, ze cesja jest w erze platna, wiec nie wiem czy nie lepiej pofatygowac wujka do play, gdzie cesja przynajmniej jeszcze do niedawna byla darmowa. nie trzeba bedzie smarowac wypowiedzenia i fatygowac z przepisaniem numeru...

bo jego wlasnoreczny podpis i tak musi byc zlozony i tak - bez znaczenia jest czy bedzie to podpis na wniosku o wypowiedzenie umowy czy na wniosku o przeniesienie numeru.

#440311  autor: Fafral
 09 lis 2010, 15:37
thonka pisze:bo jego wlasnoreczny podpis i tak musi byc zlozony i tak - bez znaczenia jest czy bedzie to podpis na wniosku o wypowiedzenie umowy czy na wniosku o przeniesienie numeru.
Tak dlatego ja chce skomponować to pismo, podejdę do niego by mi podpisał i podbił. Potem postąpię tak jak mówiła Pani z infolinii zeskanuje i wyśle mailem do ery. Potem 30 dni wypowiedzenia.

thonka drogi kolego to też zmiana danych karty tak-taka jest płatna?

Obrazek

#440342  autor: banderas
 09 lis 2010, 17:42
tak jak piszą moi poprzednicy cesja w tym wypadku jest nie unikniona, najlepszą opcja jest aby wujek z toba poszedla do salonu playa przeniosł numer do playa i gdzies chyba po 3 mc popros wujka o kolejna wizyta wraz z toba w salonie play i wtedy zrobisz cesja na siebie, z tego cosię orientuje weszla jakaś ustawa w prawie telekomunikacyjnym że na odległośc sie da się zrobić cesji numeru telefonu , wiec wniosek jest jeden i tak musi być wizyta w salonie właściciela numeru

banderassso

#440427  autor: st.konsultant
 10 lis 2010, 00:16
Fafral pisze:
thonka pisze:bo jego wlasnoreczny podpis i tak musi byc zlozony i tak - bez znaczenia jest czy bedzie to podpis na wniosku o wypowiedzenie umowy czy na wniosku o przeniesienie numeru.
Tak dlatego ja chce skomponować to pismo, podejdę do niego by mi podpisał i podbił. Potem postąpię tak jak mówiła Pani z infolinii zeskanuje i wyśle mailem do ery. Potem 30 dni wypowiedzenia.

thonka drogi kolego to też zmiana danych karty tak-taka jest płatna?

Zmiana danych w TT jest bezpłatna.

#440437  autor: Fafral
 10 lis 2010, 08:27
st.konsultant pisze:Zmiana danych w TT jest bezpłatna.
Dobrze czyli w wypadku gdy napisze pismo, abonament przejdzie na TT i on będzie na wujka to mogę zmienić dane bez jego obecności?

Wiem, że w Plusie tak można bo z koleżanką tak robiłem by przenieść nr do play.

Kwestia nr.2 pismo- nie wiem jak to napisać :" Uprzejmie informuje, że z datą .......proszę o nieprzedłużanie umowy numeru .......... i przejście na oferta tak tak "

Obrazek

#440456  autor: fiona
 10 lis 2010, 10:03
Tę sprawę da się załatwić bezpłatnie przez maila, potrzebne będą trzy pisma:

1. pismo rezygnacyjne – prosisz o przeniesienie nr do tak tak z chwilą wygaśnięcia umowy terminowej. W piśmie musi być: nr telefonu, nazwa i adres firmy, tel. kontaktowy i podpis wujka.
2. kiedy nr przejdzie do tak taka, wysyłasz oświadczenie wujka, że zrzeka się numeru w tak tak na Ciebie – to nie będzie cesja, bo nie ma już umowy. W tym oświadczeniu oprócz danych wujka (nazwa firmy, adres) powinny też być Twoje dane (imię i nazwisko, adres, pesel, nr dowodu).
3. jednocześnie wysyłasz formularz rejestracyjny tak tak – to wypełniasz sam.

Karta jest zarejestrowana na Ciebie - możesz przenosić nr do playa.

Pozdrowienia

#440464  autor: Fafral
 10 lis 2010, 10:54
fiona dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.
Widzę, ze czeka mnie trochę papierkowej roboty.

Obrazek

#441555  autor: zdrojka
 16 lis 2010, 23:55
Cesję w Erze można załatwić bez wizyty wujka w punkcie :)
Dalej będzie płatna 61 zł, ale wujek nie będzie musiał iść do salonu/sklepu (bo osobiście tylko tam można załawić cesję). Warunek - zapłacone wszystkie faktury, nawet te, których termin płatności jeszcze nie minął, oraz posiadanie przez Ciebie dokumentów potrzebnych do zawarcia umowy (dowód + np. zaświadczenie o zatrudnieiu).

Dzwonisz do BOA i prosisz o wysłanie formularza umowy cesji pocztą (jest ważny 21 dni), dajesz go do podpisania wujkowi, podpisujesz go sam i idziesz z tym do dowolnego punktu, żeby podpisać kontynuację umowy na ten numer na siebie. Gotowe! Numer jest na Ciebie, idziesz do Play i zaczynają tam za Ciebie procedurę przenoszenia numeru. Proste :)