• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #432301  autor: vojtas12
 28 wrz 2010, 16:13
Witam wszystkich użytkowników!

Jestem początkującym użytkownikiem tego forum, ale zacznę tematem dość sporym.

Chciałbym przedstawić problem firmy transportowej. Posiada 20 numerów w Erze i rachunki opiewające miesięcznie na około 2500-3000PLN. Przeglądając oferty innych operatorów, zauważyłem, że "teoretycznie" warto by przenieść biznes do Play. W związku z tym mam kilka pytań:

1. Jak wygląda proces przenoszenia tych 20 numerów do Play? Czy wyrabiają się w 24godziny? Prawnie powinno to tyle trwać, a jak to wygląda w praktyce?

2. Jak wygląda w praktyce współpraca z Play? Jak z zasięgiem, z roamingiem? Czy nie robią jakiś dziwnych rzeczy, akcji, ruchów czy czegoś nie kombinują? Czy Play dla tego typu firmy to dobry wybór? Na co warto zwrócić uwagę w regulaminie umowy - czy nie ma tam jakiś niezbyt dobrych zapisków dla mnie?

3. Z racji tego, że jest to sporo numerów, czy można negocjować z przedstawicielem biznesowym Play? Ile można z nimi utargować? A ile ewentualnie utargować np z przedstawicielami Ery? Ile wynosi ich średnia prowizja za podpisanie tak dużej umowy? Czy można z nimi negocjować np zniżki na abonamencie, na cenach telefonów?

4. Czy ktoś z Użytkowników przenosił swój biznes do Play, jak to wyszło w rachunkach?

Generalnie chodzi mi o to, żeby wybrać dobrego operatora, zmniejszyć rachunki i żeby przedstawiciel biznesowy, za przeproszeniem mnie nie "wydymał" i nie pojechał sobie za moje pieniądze na Majorkę.

#432420  autor: Fafral
 29 wrz 2010, 09:38
Witam.
Biznesu może nie mam, ale pracowałem w jednej z konkurencyjnych firm i wiele słyszałem o przenoszeniu numerów do play. Dodatkowo czytałem o cyrkach związanych z play w kilku tematach na forum.
Nie chce by potraktowano mnie za jakiegoś anty-play dlatego odpowiem tylko na podpunkty na które znam odpowiedź.

2. Jeśli chodzi o zasięg w Polsce to nie ma problemu. Jeśli chodzi o zagranice to nie słyszałem by coś złego się działo.
3. Tak w przypadku dwudziestu numerów na pewno można negocjować, a wręcz powinno.

Posiadasz dwadzieścia numerów i zapewne każdy jest dla Ciebie ważny. Na pewno chciałbyś mieć rękę na pulsie jeśli chodzi o koszta, a w razie awarii bądź niejasności chciałbyś wszystko załatwić szybko i sprawnie.
W przypadku Ery w 90% tak będzie, ale w Play będzie to już loteria. Owszem oferta na pewno będzie ciekawsza i zaoszczędzisz na rachunkach, tego jestem pewien, ale ja raczej zostawałbym w Erze. Próbował wynegocjować jakieś ciekawe warunki i być spokojnym o to, że jeśli coś się stanie moja firma na tym nie ucierpi.
Może i jest to nie logiczne bo każdy grosz się liczy w firmie, ale znam człowieka, który od lat ma abonamenty w Erze i były różne akcje i zawsze udawało się problem rozwiązać sprawnie i szybko.
Jeśli chodzi o prowizje to wszystko zależy jakie abonamenty wybierzesz i na jaki okres. Im większy tym lepsza prowizja.
W wypadku gdy zdecydujesz się na przeniesienie numerów polecałbym pójść do punktu firmowego play (nie autoryzowanego punktu, ale firmowego). Wtedy możesz być pewien, że nikt nie poleci tylko na prowizje.

Powodzenia życzę.

Obrazek

Siemens C30 > N2600> N5300 > N7310 Supernova> E71>Samsung i9000 Galaxy S

#432761  autor: michalx703
 30 wrz 2010, 22:17
JA przeniosłem oko 20 numerów do Playa na Firmowke i przyznam ze z ani 1 problemow nie bylo. Pierwszy numer rok temu, ostatni tydzien temu. Wczesniej Orange i Era, faktury srednio o 40% mniejsze + niewykorzystane minuty. Zadnych problemow.

Pozdr

MICHALX703

#432979  autor: zdrojka
 01 paź 2010, 22:27
Vojtasie, a czy rozważałeś w Erze ofertę taryf Pakiet Biznes FIrma, czy też teraz chyba Pakiet dla Biznesu Firma?

Edit:
Teraz to są Pakiety Korporacyjne :?

Musiałabym obejrzeć fakturę, żeby stwierdzić, czy to Ci się opłaci, czy obniży koszty, ale oferty są bardzo ciekawe...

Link do strony z opisem
http://www.era.pl/pl/biznes/taryfy/pakiet_korporacyjne

Działa to na zasadzie wspólnej kwoty do wykorzystania przez całą firmę. Przykładowo wybierasz pakiet za 2100 zł netto i masz 21 numerów. Wychodzi średnio po 100 zł do wykorzystania przez każdy numer. Minuta połączenia to 0,23 zł netto, czyli każdy numer ma miesięcznie 434 minuty do wszystkich sieci, do Play oczywiście drożej 49 groszy/minuta.

Ale działa to tak, że jeśli któryś numer nie wykorzysta swojej kwoty, to przechodzi ona do wykorzystania na pozostałe. Czyli przykładowo jeśli 18 z Twoich numerów wykorzysta w miesiącu trochę mniej, bo po 83,33 zł, czyli w sumie 1500 zł, to pozostałe trzy należące np. do kierowników mogą sobie wydzwonić po 200 zł.

Dodatkowo w aplikacji Menadżer Sieci Firmowej możesz ustalić profile każdego z numerów, czyli do jakiej kwoty dany numer może dzwonić, na jakie numery itp. Można włączyć tzw. połączenia prywatne przedpłacone, czyli jeśli pracownik chciałby ze swojego numeru zadzwonić poza numery dozwolone (przykładowo poza nry firmowe), to doładowuje sobie swój numer jak telefon na kartę. Wtedy dzwoniąc na dozwolone numery korzysta z pakietu złotówek firmowych, a dzwoniąc np. do żony, ze złotówek, które sam doładował.

W tej opcji jest mnóstwo różnych ciekawych usług, które obniżą koszty połączeń, o ile oczywiście coś takiego będzie Ci potrzebne (Sieć Firmowa - obniżenie kosztów połączeń między numerami firmowymi do 9 groszy, Darmowa Sieć Firmowa to 2000 darmowych minut wewnątrz firmy miesięcznie dla każdego numeru, i inne, oczywiście za dodatkową opłatą :!: )

Nie wiem, czy ktoś Ci to proponował, ale warto zapoznać się z tą ofertą. W razie pytań zapraszam :-D albo skontaktuj się ze swoim doradcą w Erze, on Ci to wszystko przedstawi z możliwością negocjacji cen za usługi dodatkowe.

Ania

#433159  autor: sychu
 02 paź 2010, 22:15
Ja powoli przenosze numery do Play Biznes, jak narazie nie mam żadnych problemów z zasięgiem. Przeniosłem już 2 numery i czekam jeszcze na przeniesienie kolejnych dwóch. Przenosiny odbywają się bezproblemowo poprostu przestaje Ci działac nagle telefon w starej sieci i wkładasz kartę od Play i już jesteś w nowej sieci u mnie miało to miejsce w obu przypadkach o godzinie 19. Wachałe sie 2 lata na zmiane ale teraz jestem zadowolony nie przekraczam abonamentu i za te same pieniadze mam 40% więcej minut. Ty przy tak dużej ilości numerów napewno dostaniesz inne warunki niż są na stronie Play.

#433178  autor: Maniek99
 03 paź 2010, 00:25
Nigdy nie miałem do czynienia z abo biznesowymi, ale gdybym miał tak dużą pulę firmowych numerów do przeniesienia, to zrobił bym przynajmniej jakiś beta test tej docelowej sieci.

Konkretnie przeniósł bym ze 2-3 numery i wyznaczył jakiś kilkumiesięczny okres testowy.
Myślę że w przypadku Play jest to szczególnie wskazane.
Sam korzystam z PF i jest ok, ale jak pomyślę że miałbym jakieś problemy z takimi 20 numerami rozwiązywać przez play24, czy infolinię i wysłuchiwać/czytać odpowiedzi totalnie od czapy, to mi się niedobrze robi.

Choć nie wykluczone, że BOK biznesowy prezentuje znacznie lepszy poziom.

Dla mnie jak na razie wzorem jest BOA Ery. Jak zadam jakieś szczegółowe pytanie, konsultanci dość często oddzwaniają żeby wyjaśnić sprawę, a dodatkowo mają w miarę sensowny poziom uprawnień, żeby móc udzielić odpowiedzi, lub nanieść korektę.

Z drugiej strony, w ofertach abonamentowych niema zbyt dużo rzeczy do przestawiania, więc może bajzel w systemie Play-a nie jest aż tak odczuwalny jak na prepaid-ach.

#433214  autor: SACZI
 03 paź 2010, 10:31
vojtas12 pisze:"teoretycznie" warto by przenieść biznes do Play.
Tak, warto, bo ofertę maja na polskim rynku naprawdę bezkonkurencyjną; przynajmniej jezeli chodzi o abonenty indywidualne.
Fafral pisze:Biznesu może nie mam, ale pracowałem w jednej z konkurencyjnych firm i wiele słyszałem o przenoszeniu numerów do play. Dodatkowo czytałem o cyrkach związanych z play w kilku tematach na forum.
Rzeczywiście, przenosiny sa bezproblemowe, bo sam przenosiłem 2 numery.
Problemy zaczynają sie odrobinę później.
Maniek99 pisze:Nigdy nie miałem do czynienia z abo biznesowymi, ale gdybym miał tak dużą pulę firmowych numerów do przeniesienia, to zrobił bym przynajmniej jakiś beta test tej docelowej sieci.

Konkretnie przeniósł bym ze 2-3 numery i wyznaczył jakiś kilkumiesięczny okres testowy.
Myślę że w przypadku Play jest to szczególnie wskazane.
Sam korzystam z PF i jest ok, ale jak pomyślę że miałbym jakieś problemy z takimi 20 numerami rozwiązywać przez play24, czy infolinię i wysłuchiwać/czytać odpowiedzi totalnie od czapy, to mi się niedobrze robi.
Tak, to jest chyba najlepszy pomysł. Przenieść 2-3 numery, które często łączą się ze soba i często "podróżują".
W moim przypadku największe problemy pojawiły się w momencie, gdy dwa numery miałem w Play'u.
Gdy jeszcze jeden z nich był w Erze, połączenia były nawiązywane przyzwoicie i zaznaczam, że w żadnym przypadku nie chodzi mi o zasieg.
Poniewaz nie chce mi sie na forum po raz "setny" opisywać moich problemów (mozna przeszukać bazę moich wypowiedzi), podlinkuję strone z innego forum GSM, gdzie ktos to opisuje. Ja mogę sie pod tym jedynie podpisać:

http://www.gsmforum.pl/topic/34712-play ... y-rozpacz/

(należy również wziąść pod uwagę, że może to być wypowiedź kogoś z "konkurencji" - ogrmna ilość postów).
Maniek99 pisze: Dla mnie jak na razie wzorem jest BOA Ery. Jak zadam jakieś szczegółowe pytanie, konsultanci dość często oddzwaniają żeby wyjaśnić sprawę, a dodatkowo mają w miarę sensowny poziom uprawnień, żeby móc udzielić odpowiedzi, lub nanieść korektę.
Zgadza się, jakość świadczonych usług Ery jest naprawdę na bardzo wysokim poziomie.
Ja jestem trochę (a nawet bardzo) zawiedziony cenami, bo te maja wysokie.
Za 120 minut do wszystkich + 120 minut do ery i tpsa bez telefonu płace 45 PLN (NE60); taka sama oferta w Play kosztuje 12,5 PLN lub 25 PLN.

Z Erą nie miałem żadnych problemów, a w tej sieci jestem już siódmy rok.

Dla ostudzenia chęci ponownego przejścia do Playa włożyłem sobie jedna z kart Play Fresh to od razu dostałem komunikat w telefonie, "problem z siecia" :mrgreen: :mrgreen:

#433853  autor: Fafral
 06 paź 2010, 08:52
zdrojka pisze:Teraz to są Pakiety Korporacyjne
Ciekawa oferta, ja bym się nad nią zastanowił na poważnie.
Maniek99 pisze:Dla mnie jak na razie wzorem jest BOA Ery. Jak zadam jakieś szczegółowe pytanie, konsultanci dość często oddzwaniają żeby wyjaśnić sprawę, a dodatkowo mają w miarę sensowny poziom uprawnień, żeby móc udzielić odpowiedzi, lub nanieść korektę.
Dokładnie o to mi chodzi. Już wolałbym płacić więcej, ale mieć kompetentną obsługę.

Obrazek

#433867  autor: jls
 06 paź 2010, 10:09
dunkel pisze:Proponuję umówić się na spotkania z doradcami biznesowymi z wszystkich sieci po kolei i wtedy wybierze Pan najlepszą ofertę.

4. Przeniesienie numerów do Play powinno zmniejszyć Panu koszta przynajmniej o połowę.
Zmieniając operatora z tak duża liczbą aktywacji można pewnie wynegocjować naprawdę dobre warunki. Poza tym zmniejszenie kosztów o przynajmniej 50% działa na wyobraźnie, zejście z rachunkiem o 1000 zl miesięcznie mniej to ogromne oszczędności.

#433876  autor: nemo2009
 06 paź 2010, 10:42
dunkel pisze:1. Proces przenoszenia numerów między sieciami został ujednolicony. Nie ma problemu z przeniesieniem w ciągu 24 godzin - chyba, że z winy operatora-dawcy.
Nie doradzam tego robić w piątek,bo to już nie będą 24 godziny.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#433887  autor: Fafral
 06 paź 2010, 12:04
jls pisze:Poza tym zmniejszenie kosztów o przynajmniej 50% działa na wyobraźnie, zejście z rachunkiem o 1000 zl miesięcznie mniej to ogromne oszczędności.
Ale tak naprawdę nie wiemy z jakiej taryfy korzysta kolega, nie wiemy czy dużo dzwoni czy używa internetu. Tutaj trzeba dokładnie się zastanowić. Przynajmniej ja bym tak zrobił. Przeliczył dokładnie koszta umówił się z jednym i drugim przedstawicielem. Zobaczył co mają do zaproponowania.

Obrazek

#435277  autor: kwistas
 13 paź 2010, 20:56
Witam. Podepnę się pod temat.

Otóż jak wiadomo Era zaoferowała minuty do Play, no i się zaczęło.

Mój znajomy ma jeszcze umowę w Erze (do 11 listopada, w tym terminie numer z Ery będzie w Play), podpisał 2 września umowę z Play razem z przeniesieniem numeru, oczywiście wziął telefon.
Dziś z Ery babka do niego zadzwoniła i powiedziała, że jeszcze numer jest w Erze i jeśli chce to może w każdej chwili zrezygnować z umowy Play i zostać w Erze.

Czy to możliwe? Miał ktoś taką sytuację? Na to wygląda, że umowa z Play zacznie się z dniem aktywacji przeniesionego numeru z Ery, więc tak naprawdę jeszcze w Play nie jest.

#435280  autor: Kaczy
 13 paź 2010, 21:03
Może wrócić do Ery. Ale pewnych rzeczy nie cofnie. W Play ma umowę i ona zostanie. Zamiast numeru z Ery będzie miał numer z Playa. Ewentualnie może umowę z Play zerwać, ale będzie musiał zapłacić karę.

...::: Made for loneliness :::...

#435283  autor: kwistas
 13 paź 2010, 21:09
Ile dokładnie kara wynosi, nie wiem czy wprowadziłem gościa w błąd to podajże gdzieś 300zł było, tak?

#435289  autor: Kaczy
 13 paź 2010, 21:13
Na umowie i w regulaminie promocji będzie napisane.

...::: Made for loneliness :::...

#435853  autor: pawelf
 17 paź 2010, 00:19
Kolego warunki jakie dostaniesz od Play sa nie do przebicia przez kogokolwiek z innej sieci.
Napisz na pw.
Przeniesienie numery abonamentowego z dnia na dzień zawsze bedzie wiązało się naliczeniem jakiejś tam dodatkowej opłaty czy z małą własną strata pod warunkiem iż zrobimy to w ostatnim miesiącu trwania umowy.Jednak Era nie stwarza problemu i numer zawsze jest przenoszony z końcem cyklu rozliczeniowego mimo iz nie zachowujemy miesięcznego wypowiedzenia.

Z system się nie walczy,system trzeba omijać.

Ale z czasem ręce opadają......

#435856  autor: zdrojka
 17 paź 2010, 02:03
No to znów przypomnę zasady przenoszenia numerów...
Są 3 możliwości, każdy wybiera dobrą dla siebie:
- na koniec promocji - czyli na dzień, kiedy kończy się umowa, przykładowo umowę zawarłeś 22 grudnia 2008 na 2 lata, jeśli teraz pójdziesz do sieci, do której chcesz przenieść numer, to umowa zostanie rozwiązana 22 grudnia 2010 bez żadnej kary
- zgodnie z okresem wypowiedzenia - idziesz w poniedziałek 19 października do sieci, do której przenosisz numer, Twój cykl rozliczeniowy w Erze kończy się 27 każdego miesiąca. Wtedy ustalany jest dzień rozwiązania umowy na dzień 27 listopada i płacisz karę, malutką, za dni 28 listopada - 22 grudnia, ale numer masz przeniesiony w dniu 28 listopada
- z dnia na dzień - (oczywiście w dni robocze) idziesz 19 października do punktu obsługi sieci, do której chcesz się przenieść, i od dnia 20 października masz numer w nowej sieci, a karę płacisz za okres 20 października - 22 grudnia

To od nas zależy, jak i kiedy numer zostanie przeniesiony! To my musimy wybrać, jak i kiedy!

Pawelf, popraw podpis! :mrgreen: Bo tekst: "Z system się nie walczy,system trzeba omijać" jest z błędem, takie małe ups... Powinno być "Z systemem się nie walczy, system trzeba omijać."