• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #406710  autor: pikut
 26 maja 2010, 10:28
Witam
Mam taką sytuację. Mam telefon na abonament w Plusie od kilku ładnych lat. Obecnie mam abo Taryfa Kubali 40 ( 120 minut do wszystkich sieci ) + IPlus 100MB . Kończy mi się umowa 5 czerwca.
Jedyne na co stać Plusa po tylu latach to zaoferowanie mi 220 minut do wszystkich sieci w abo Rarka. Z tym że smsy i mmsy liczone poza abonamentem i brak dostępu do usług obniżających koszty po sieci :( Najwyżej pakiet 50 smsów za 5 zł
Natknąłem się na ofertę Play - LongPlay bez telefonu - LongPlay 69 - 34.50 zł w abo 350 minut. Zastanawiam się czy to nie jest sensowna oferta z przeniesieniem numeru.
Generalnie potrzebuje dużą ilość minut do wszystkich sieci i pakiet internetowy 50MB - 100 MB. Miesięcznie wysyłam około 80 smsów Chcę zachować swój numer.
Nie znam wad sieci Play o ile takie są ( zasięg, obsługa klienta itp. ) To co mnie jeszcze powstrzymuje przed zmianą operatora to ze stawki za minute połączenia ze mną w Play z innych sieci to około 72 gr/min.

Co proponujecie ?
Ostatnio zmieniony 26 maja 2010, 11:28 przez pikut, łącznie zmieniany 1 raz.

#406715  autor: elkanguro
 26 maja 2010, 11:01
Nie napisałeś jakiej wysokości abonament wchodzi w grę.

Jeśli chodzi o same minuty to raczej LongPlay bez telefonu jest aktualnie najkorzystniejszy. Ale jeśli w innych sieciach wziąć pod uwagę dodatkowe usługi to może być korzystnie. Np. w Orange pakiet 100MB kosztuje 5zł, przy umowie bez telefonu otrzymujemy usługę Wieczory i Weekendy czyli 1200 minut do Orange i na telefony stacjonarne do wykorzystania codziennie od 16 do 8 rano oraz całą dobę w weekendy i święta. No ale liczba minut do wszystkich sieci jest zdecydowanie niższa przy danych poziomach cenowych niż w ofercie Long Play bez telefonu.

Trzeba jeszcze zaznaczyć, że oferta Long Play bez telefonu jest tylko na 12 miesięcy.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#406720  autor: pikut
 26 maja 2010, 11:22
Abonament jaki mnie interesuje to 40 max 50 zł w tym z dodatkowymi pakietami
Jeśli chodzi o dodatkowe pakiety to jak wspomniałem właściwie zależy mi jedynie na dużej ilości minut do wszystkich sieci i smsach w abonamencie. Rodzinę i znajomych mam w różnych sieciach. A do nikogo w Plusie nie dzwonie szczególnie gorliwie Gdyby mi jednak zaproponowali jakieś bonusy dodatkowe, przemyślał bym to Z tego co wiem Play ma pakiet 100 MB za 5 zł , ten sam w Plusie kosztuje 10 zł.

Co do 12 miesięcznego abo w Play. Zakładam ze po tym okresie będę mógł przynajmniej pozostać przy tej ofercie ? Generalnie nie lubię umów na dłużej niż 12 miesięcy. Czasem
przez to nie można skorzystać z ciekawych ofert w trakcie trwania umowy.

Dowiedziałem się ze minuty w LongPlay nie kumulują się z miesiąca na miesiąc.

#406721  autor: elkanguro
 26 maja 2010, 11:30
Za 40zł nigdzie indziej nie otrzymasz takiej ilości minut jak w Long Play bez telefonu.

Po 12 miesiącach zapewne będziesz płacił już 69zł, chyba, że podpiszesz nową umowę promocyjną jeśli będą jeszcze takie warunki.

Co do pakietów internetowych. 100MB za 5zł jest wyłącznie na nadajnikach Play (czyli nie działa na nadajnikach Plusa).

Normalny pakiet za 5zł jest to 25MB (ale zgodnie z regulaminem nie można go włączyć w taryfie Long Play. Zresztą w regulaminie tego 100MB jest napisane, że jest przeznaczony dla abonentów m.in. Long Play i Long Play TELEFON a nie ma wzmianki o Long Play bez telefonu.

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#406723  autor: Freyr
 26 maja 2010, 11:42
Pisałeś że interesuje Cię jak największa ilość minut do wszystkich oraz pakiety sms i internet.
LongPlay49 bez telefonu:
-240 minut do wszystkich sieci za 24,50!!
-100 sms do wszystkich sieci za 5zł !!
-100 MB za 5 zł !!
Razem płacisz 34,50 i masz wszystko czego potrzebujesz.

Jeżeli zabraknie minut zawsze możesz je dokupić w pakietem 50 minut do wszystkich sieci za 5 zł.

#406727  autor: pikut
 26 maja 2010, 12:08
Freyr pisze:Pisałeś że interesuje Cię jak największa ilość minut do wszystkich oraz pakiety sms i internet.
LongPlay49 bez telefonu:
-240 minut do wszystkich sieci za 24,50!!
-100 sms do wszystkich sieci za 5zł !!
-100 MB za 5 zł !!
Razem płacisz 34,50 i masz wszystko czego potrzebujesz.

Jeżeli zabraknie minut zawsze możesz je dokupić w pakietem 50 minut do wszystkich sieci za 5 zł.
no tak tylko ze te 100MB faktycznie tylko na nadajnikach Play, a tych chyba nie ma za wiele. Mam telefon z Androidem i niezawodny pakiet MB jest mi potrzebny

#406730  autor: Freyr
 26 maja 2010, 12:24
W jakiej miejscowości mieszkasz? Jeżeli w mieście to nie będzie problemu. Jeżeli jedank jest to miasto, to proponuje kupić najtańszy starter Play i sprawdzić jakość połączeń i dostępu do internetu. Koszt zakupu startera wynosi 5 zł i wiesz na czym stoisz.

#406732  autor: pikut
 26 maja 2010, 12:39
Freyr pisze:W jakiej miejscowości mieszkasz? Jeżeli w mieście to nie będzie problemu. Jeżeli jedank jest to miasto, to proponuje kupić najtańszy starter Play i sprawdzić jakość połączeń i dostępu do internetu. Koszt zakupu startera wynosi 5 zł i wiesz na czym stoisz.
Miasto Kalisz. Czasem się przemieszczam do Krakowa. W drodze korzystam z netu w komórce

#406734  autor: Freyr
 26 maja 2010, 12:42
Nie powinno być żadnego problemu. Jeżeli się jeszcze wahasz to polecam zakup najtańszego startera i sam się przekonasz. Żadna inna sieć nie ma takich warunków. Sam mam abonament w Play i nie narzekam.

#406740  autor: pikut
 26 maja 2010, 12:57
Freyr pisze:Nie powinno być żadnego problemu. Jeżeli się jeszcze wahasz to polecam zakup najtańszego startera i sam się przekonasz. Żadna inna sieć nie ma takich warunków. Sam mam abonament w Play i nie narzekam.
Waham się trochę bo żal mi tych którzy będą do mnie dzwonić po te 72 gr za minutę . Poza tym zaniepokoiło mnie faktycznie co będzie po 12 miesiącach w Play. Na jakich warunkach przedłużą umowę ze mną.

#406741  autor: ja
 26 maja 2010, 13:04
Po 12 miesiącach, umowa przejdzie na czas nieokreślony z zachowaniem dotychczasowych warunków, więc jeśli oferta nadal będzie Ci odpowiadała nie będziesz musiał przedłużać.

#406759  autor: Sig
 26 maja 2010, 14:22
Pozwolę się podpiąć pod temat.
W zakresie abonamentów mam małe rozeznanie- poczytałem teraz trochę i mam tylko mętlik w głowie. Wiem sporo o prepaidach.

We Wrześniu kończy się mojej Mamie abonament w Plusie. Wiem, że pojawią się nowe oferty, ale ciekawi mnie stan na teraz. Szczegółów nie mam jak aktualnie sprawdzić, ale jest to _raczej_ Kubala.
W każdym razie abonament 40zł (w tym chyba 60 min do wszystkich) + na stałe wykupiony pakiet 500 min do Plusa i na stacjonarne za bodaj 15zł. Koszt miesięczny – 55zł.

Co do negocjacji przy przedłużeniu – nigdy nie próbowali. Zawsze brali ofertę cennikową w salonie. Teraz mogą próbować się targować na infolini. Klientami Rodzice są bodaj już z 5 lat.

Profil dzwonienia:
Większość skupią się na 5 numerach:
Simplus (ja) – w Czerwcu migracja do GG Air lub Fresh (ale raczej GG – pakiet 25MB jest nieco żenujący we Fresh (dużo podróżuję), ponadto usługi dodatkowe GG Air)
Simplus – migracja w Lipcu, pewnie do Fresh (długa ważność konta)
Plus – drugi numer w Play (alternatywa)
Plus – drugi numer w Era (alternatywa)
Simplus

Zatem z 5 Plusowych numerów najcześciej dzwonionych mogą zrobić się 3 w Play (lub 2 i 1 w GG), 1 w Era 1 w Plus

Ile minut jest faktycznie wykorzystywane? Trudno powiedzieć, ale sądzę że do 400. Internet, SMSy itd. nie mają zbytnio znaczenia - tylko minuty.

Rodzice koniecznie życza sobie abonament, nie chcą bawić się w prepaidy (chociaż jeden numer udało mi się im zmigrować na prepaid) – z wielu powodów, często prozaicznych i trudnych do zrozumienia jak doładowania/kanały dostępu. To dla nich nadal zbyt skomplikowane. Pracuję nad edukowaniem ;-), ale zasadniczo ten jeden numer ma być w abonamencie z TELEFONEM (więc longplay bez telefonu odpada). Jakim tlefonem? Nie mam pojęcia, będę sprawdzał we Wrześniu. Zapewne jako prezent dla mnie – nic nie pomagają tłumaczenia że ze swojej e61i jestem zadowolony.

Przepraszam za długość posta, ale chyba dobrze nakreśliłem profil dzwonienia.
Kierunek przenosin niekoniecznie Play, dowolna sieć oferująca zbliżone warunki w podobnej cenie.

EDIT:
Po małym przebrnięciu przez pakiety w Play (wcześniej nie było czytelne)
całkiem neiźle wygląda
29 - abonament
10 - 2x wybrany numer w Play (z tego co rozumiem 300 minut na każdy?)
5 - 50 min do wszystkich
44zł ;-)

#406831  autor: pikut
 26 maja 2010, 21:29
W ramach uzupełnienia dodam ze byłem dziś w Plusie na próbie uzyskania od nich czegoś więcej. Uzyskałem niewiele bo kilka wersji abo.
za 55 zł. w abo Rarka 120 minut do wszystkich i 420 po sieci 12 miesięcy umowa :(
za 40 zł w abo taryfy syberyjskie 120 minut do wszystkich 250 do wybranych 5 numerów , umowa na 18 miesięcy :(
40 zł w abo Rarka 80 minut do wszystkich i 280 do plusa umowa na 12 miesięcy.
Jak dla mnie mało. Pani sugerowała jeszcze jedna rozmowę tel. z BOA. Może coś wymyślą więcej. Będę dzwonił.
Natomiast względem Play miał bym kilka pytań. Lubie mieć pewność zanim podpisze z nimi cyrograf.
1: Czy przenosząc numer do Play i nie biorąc telefonu na pewno mam umowę z rabatem 50% na abo przez cały okres trwania umowy ? Pytam bo mają jeszcze jedną podobną ofertę w której na abo jest rabat tylko przez 6 miesięcy.
2: Jakie mam dostępne dodatkowe pakiety korzystając z powyższego abo ? Nie jest to dla mnie całkiem jasne czy te same które są dostępne w abo z telefonem
3: Czy mając E-fakturę będę dostawał dodatkowe 30 minut przez pół roku ?
4: Czy w trakcie trwania umowy mogę zmienić taryfę na większą ( np. Long Play 99 ) ?

Pytam bo chcę mieć pewność czy jest jak myślę.
Dwa tygodnie temu tłumaczyłem Panu konsultantowi w BOA Play czym jest prepaid . Więc nie mam do nich zaufania

#406848  autor: Ruben
 26 maja 2010, 22:32
pikut, nie napisałeś jaki abonament interesowałby Ciebie tzn. w jakiej cenie. Rozumiem, że oferta dla indywidualnych?
Odpowiadając na Twoje pytanie:
Ad.1
Rabat 50% obowiązuje przez 6m-cy w ofercie z telefonem. Nie znalazłem oddzielnej oferty dla przenoszących bez telefonu. Czyli obowiązuje chyba oferta bezterminalowa:
http://www.playmobile.pl/pl/play-abonam ... index.html
Ad.2
Dostępne pakiety w abonamentach:
http://www.playmobile.pl/pl/uslugi/paki ... ament.html
Ad.3
O ile dobrze pamiętam, to przez 6m-cy a potem płatny 3zl+VAT. Nie wiem, czy w każdym abo to obowiązuje ale chyba tak.
Ad.4
Taryfę na wyższą zazwyczaj można zmienić z tym, że okres umowy biegnie od początku.

Ciekawszym rozwiązaniem w Twoim przypadku może być zakup abonamentu na tzw. próbę za 1zł/m-c przez 6m-cy (umowa na czas nieokreślony). Masz do wyboru w tej cenie Stan Darmowy lub 60min. do wszystkich co miesiąc w ramach tego abo za 1zł.
Po 3m-cach można przedłużyć w ramach RePlay 69 bez telefonu (34,50zł/m-c, umowa na 18m-cy). Otrzymujesz 350min + 100min dodatkowo przez 6m-cy a później trzeba za nie płacić 9zł ale można z nich także zrezygnować. Oczywiście otrzymujesz także Stan Darmowy w Play.
Takie rozwiązanie jest o tyle lepsze, że otrzymujesz Stan Darmowy a przenosząc do LongPlay 69 bez telefonu, trzeba za niego zapłacić 19zł.

#406855  autor: pikut
 26 maja 2010, 23:04
Ruben dziękuję za odpowiedz ale chyba nie całkiem doczytałeś temat. Jak pisałem wyżej abo między 40 - 50 zł . Tak, osoba indywidualna. Jak pisałem interesuje mnie pakiet na internet ( Android OS ) i sporo minut do wszystkich sieci . Stan darmowy nie jest mi potrzebny Pozdrawiam :)

#406872  autor: Ruben
 27 maja 2010, 07:29
pikut, wszystko się zgadza. Napisze bardziej przejrzyście, bo faktyvcznie nie odniosłem się do pakietów ;) (nie zauważyłem) ale podałem link do pakietow dostępnych w abonamencie a tam są także pakiety Pakiety OnLine w telefonie.
Uszczegóławiając , w abo bez telefonu LP 69 (czyli za 34,50zł) możesz dokupić sobie pakiety 100MB za 5zł, 500MB za 15zł, 1GB za 25zł. Podałem także link do pakietów dostępnych w abonamencie w abonamencie. Podaje konkretniej
http://www.playmobile.pl/pl/uslugi/paki ... index.html

Reasumując, wybierając abonament LP 69 bez telefonu (350minut do wszystkich), płacisz 34,50zł/m-c a do tego możesz kupić pakiet np. 500MB za 15zł i miesięczny koszt takiego zestawu wynosi Cię 49,50zł., czyli mieści sie w przedziale jaki podałeś.
To czy zdecydujesz się wybrać Play i który wariant pozostawiam do Twojej decyzji, ja podałem 2 opcje (jedna z SD za darmo a druga z opłatą 19zł)
Ostatnio zmieniony 27 maja 2010, 07:45 przez Ruben, łącznie zmieniany 3 razy.

#406874  autor: pikut
 27 maja 2010, 07:38
Ruben bardzi Ci dziękuję . :)
A z praktyki, czy są problemy z zasięgiem w sieci Play ?? Doszły mnie słuchy ze bywa z tym różnie

#406876  autor: bleckwarrior
 27 maja 2010, 07:41
pikut pisze:Ruben bardzi Ci dziękuję . :)
A z praktyki, czy są problemy z zasięgiem w sieci Play ?? Doszły mnie słuchy ze bywa z tym różnie
zawsze jeśli masz jakikolwiek problemu na zasięgu 3g, masz możliwośc korzystania z roamingu krajowego plusa- więc nie ma problemu z zasięgiem. Jedynym minusem w takiej sytuacji, jest brak możliwości korzystanie z PO + Vide rozmów- czyli usług działających w sieci macierzystej

#406877  autor: Ruben
 27 maja 2010, 07:53
pikut pisze:Ruben bardzi Ci dziękuję . :)
Faktycznie bywa z tym różnie, bo Play nie ma pokrycia całego kraju swoim zasięgiem. Jeżeli mieszkasz w mieście, nawet niedużym to jest duża szansa, że masz zasięg 3G. Sprawdź na stronie Play, czy jest u Ciebie 3G. W Kaliszu z tego co widzę, powinieneś mieć 3G.
http://internet.playmobile.pl/maps/
Powiem tak, jeżeli chcesz wiązać się abonamentem i pakiety są istotne dla Ciebie, to kup na próbę Play Fresh i przetestuj jakość Play na 2G i 3G. Na zasięgu 2G pakiety internetowe na telefon także można wykorzystać ale z jakością połączeń głosowych bywają problemy, szczególnie w miastach, gdzie BTS już nie wyrabiają (chociaż to także się poprawia).
Na zasięgu Plusa dostępny jest tylko jeden pakiet 25MB za 5zł.
Jeżeli chodzi o obsługę, to niestety nie jest to BOK marzeń. Stosunkowo często można trafić na niekompetentne, szablonowe odpowiedzi, co potrafi zdenerwować.
Jeżeli nie będziesz miał powodów do częstego korzystania z ich pomocy, czego Ci życzę :) , to naprawdę jest dużo taniej niż gdzie indziej.

#406897  autor: pikut
 27 maja 2010, 10:24
dzięki za odpowiedz. Kupie kartę i sprawdzę wydzwaniając te 5 zł a później dzwoniąc na darmowa pocztę głosową. Będę w weekend w trasie Kalisz - Kraków to sprawdzę.
Czyli z tego co piszecie wynika ze Play nie jest dla ludzi podróżujących po Polsce a raczej osiadłych w miastach ?? Może ktoś często podróżuje i ma emipiryczne doświadczenia. Jak często brak mu zasięgu lub jakość połączeń jest kiepska ? Ludzie w internecie piszą straszne rzeczy o zasięgu nawet w takich miastach jak Kraków czy Poznań nie wiem czy można im ufać.