• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #405951  autor: kss213
 21 maja 2010, 17:00
Witam
Dostałem dzisiaj od PLAY przesyłkę o poniżeszej treści:
"... Jednocześnie informujemy, że zgodnie z art 61 ust 5 ustawy z dnia 16 lipca 2004 Prawo telekomunikacyjne, w przypadku braku akceptacji zmian przedstawionych powyżej przysługuje Państwu prawo wypowiedzenia umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych.
Jednakże w z wiązku z tym, że proponowana zmiana wynika bezpośrenio ze zmiany obowiązujących przepisów prawa, w razie skorzystania przez Państwa z prawa do wypowiedzenia umowy przed upływem czasu określanego, na jaki umowa została zawarta P4 ma prawo dochodzić od Państwa opłaty specjalnej/kary umownej w wysokości nie przekraczającej równowartości ulgi przyznanej Państwu, pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dani zawarcia umowy do jej rozwiązania"

Pytanie ktrótkie, czy to co napisali to po prostu straszenie czy mogę wypowiedzieć bez konsekwencji. Wiadomo, że chcieliby aby wypowiedziałoby jak naj mniej osób więc może stąd takie zabiegi w postaci powyższego tekstu.
Czekam na szybkie odp :)

#405952  autor: aizo
 21 maja 2010, 17:04
Nie możesz wypowiedzieć umowy bez konsekwencji

Kiedyś tak było ale to się zmieniło

Połączenie nie może być zrealizowane.

#405953  autor: kss213
 21 maja 2010, 17:05
czyli jednak straszak uzasadniony prawnie.
Ciekawe jak czesto korzystaja ze swojego prawa i dochodza do wyegzekwowania kary umownej

#405955  autor: ciuchcia
 21 maja 2010, 17:19
zawsze

#405959  autor: cesarz
 21 maja 2010, 17:25
Myślę że zawsze będą dochodzić swoich pieniędzy.Pracownik Play ma to w swoich obowiązkach ( wykona należne działanie)i nie będzie się zastanawiał czy to firmie się opłaca. Po pewnym czasie sprzedadzą Twój dług firmie windykacyjnej , a ta ma czas i odsetki rosną .

CNN

#407251  autor: ZbujMadej
 29 maja 2010, 09:09
Czy ktos mi wytlumaczy co oznaczają poszczególne zwroty ?

P4 ma prawo dochodzić od Państwa opłaty specjalnej/kary umownej - ok, to rozumiem, na umowie mam "kara umowna-1500zl"

w wysokości nie przekraczającej równowartości ulgi przyznanej Państwu - gdzie znależć wysokość ulgi ? mam taryfę z zeszłego roku OnePlay65 za 50zł, czy ulga to będzie to 15zł ?

pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do jej rozwiązania" - jeżeli moja umowa trwa już 13 m-cy, to jeśli rozwiążę ją w 14-tym, to kara będzie wynosić 14 x [ulga] ? czy będą chcieli od razu te 1500zł ?

#407254  autor: kerim36
 29 maja 2010, 09:38
1500zl to kwota ulgi wlasnie

a twoje wyliczenia na koncu postu sa prawidlowe

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl