• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #403482  autor: MariaKuc
 08 maja 2010, 18:08
Stoję właśnie przed wyborem dalszej współpracy z Orange, bądź zmiany sieci na inną. W firmie jest 6 numerów i dotychczasowe średnie rachunki wynosiły około 500zł. Orange ma dość niezłą nową ofertę - plany Optymalne, ale porównując z Play są wciąż nieco droższe. Dlatego też proszę o opinie o tej sieci. Ważne są przede wszystkim zasięg i stabilność rozwiązania, aczkolwiek cena też nie jest obojętna.

#403508  autor: Marens
 08 maja 2010, 19:54
MariaKuc pisze:Ważne są przede wszystkim zasięg i stabilność rozwiązania
MariaKuc pisze:porównując z Play są wciąż nieco droższe
Play cenowo jest najlepszy, jednak infrastruktura, obsługa klienta nieco kuleje.
Jeśli mają to być pewne telefony firmowe to radziłbym płacić nieco więcej i pozostać w Orange.

#403518  autor: muchakk
 08 maja 2010, 20:08
Jeżeli nie będziecie korzystać zbyt intensywnie z internetu w telefonach firmowych to według mnie najlepszym wyjściem jest PLAY + przełączenie ręcznie na zasięg PLUS-a jak będziecie podróżować, chyba, że telefony będą działać w jednym miejscu w którym zasięg PLAY jest dobry.

#403653  autor: kamil1221
 09 maja 2010, 10:59
Play jest fajny do pierwszej reklamacji.
Jeżeli masz poważną firmę to nawet nie pakuj się w Play, chyba że lubisz gdy twoi potencjalni klienci słyszą podczas próby połączenia nie ma takiego numeru, bądź jest po za zasięgiem, choć telefon jest "normalnie" zalogowany do sieci.
Tak jak już zostało wspomniane – lepiej zapłacić troszeczkę drożej, ale mieć pewniejszą jakość.

#403684  autor: kowcio
 09 maja 2010, 13:07
Tu tylko trzeba pojdąc decyzję- czy zalezy Ci na cenie, czy na niezawodnym telefonie, który też może wpłynąć na wizerunek Twojej firmy. Jak Twój biznes opiera się na telefonach w dużej mierze (zapewne tak jest), to ja bym Play nie brał pod uwagę.

Play jest dobry jako drugi telefon, dodatkowy. Jak działa to ok, jak nie działa nic się nie stanie.

Popatrz też na różnice w cenie, tak wielka ona nie jest, dlatego jak chcesz brać abonament w biznes class, to ja bym brał coś z W3, czyli w tym przypadku Orange.

Nie mówię, ze Orange jest niezawodne, ale jak mam porównac Play do Orange to nawet nie ma co pisać.

#403845  autor: TomekO
 10 maja 2010, 12:00
Korzystam z Playa od 3 lat na kilku numerach. Średnio rozgarnięty gimnazjalista będzie w stanie skorzystać z nadajników Playa i Plusa których jest o połowę więcej niż w Orżnąć więc zasięg jest o wiele lepszy ale pewnie wypadałoby skorzystać z oferty dłużej żeby się tego dowiedzieć. Od 9 gr. za minutę do wszystkich i nielimitowane połączenia w sieci i na stacjonarne nikt Ci nie da w ofercie bez telefonu od 15 zł. w taryfach Biznes 30,60 itp. Problemem jest tani internet który działa tylko na nadajnikach Playa. W Orżnąć tak jak w Erze jest fajna usługa numeru stacjonarnego na karcie SIM razem z numerem komórkowym - Ekstra Strefa Firmowa. Według mnie super rozwiązanie ale do rozmawiania brałbym Playa a do odbierania może być jeden numer Orżnąć ;)

#403864  autor: kiwi7
 10 maja 2010, 14:14
@Maria nie napisalas na czym najbardziej zalezy Ci w ofercie? wiec ciezko cos doradzic. Dla jednego beda wazne darmowe rozmowy, drugi bedzie chcial dobierac dodatkowe pakiety :/
Pod wzgledem dodatkowych pakietow to orange optymalny wydaje sie dosc atrakcyjny, 2gb transferu danych za free, podobnie z hot spotem, ceny telefonow tez obnizyli ,bo mini n97 mozna wziac juz za 1 pln. Chyba wszytsko zalezy od osobistych potrzeb..

#403998  autor: khagari
 10 maja 2010, 21:05
mam Orange na firme od 8 lat i jak na razie nie mogę złego słowa powiedzieć, chociaz ceny telefonów mogłyby być niższe :P . Owszem zdarzały się wpadki jak złe podłaczenie usługi, ale dało się wszystko na spokojnie załatwić poprzez rozmowe telefoniczna i zawsze był bonusik jako rekompensata.
A co do Play to to mamy już drugi rozdział opowieści "Twoje przygody z Play - te negatywne" :twisted:
 #404096  autor: cranberry
 11 maja 2010, 13:01
khagari a z ktorej oferty dokladnie korzystasz, tzn. czy we wszystkich optymalnycj jest darmowy hot spot, transfer danych czy tylko w tych wyzszych abo.? mozna dobierac jakos te pakiety?

#404154  autor: khagari
 11 maja 2010, 18:00
jeszcze do końca roku mam orange dla firm 125 - za 50 zł netto 125 min do wszystkich (pakiet kwotoey) + 63 minuty do wszystkich na całą umowę + 5 nummerów gratis do orange lub na stacjonarne. minuty przechodza przez 6m-cy i do BOK-U jest za free. komórki używam do rozmów i smsów, ewentualnie BT do navi, do netu mam kompa :lol:

#404249  autor: thonka
 12 maja 2010, 10:29
http://telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=39363

prosze kontynuowac rozmowe w powyzszym temacie.
zamykam.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet