• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #396627  autor: kasłoń
 01 kwie 2010, 03:50
Miał być Play, będzie jednak Era.
Przeglądałem cenniki, regulaminy - i zastanawia mnie jeden zapis:
Usługa Roamingu międzynarodowego będzie automatycznie włączona po 3 pełnych Cyklach Rozliczeniowych, licznych od momentu aktywacji Karty SIM –
Abonentom spełniającym poniższe warunki włączenia usługi:
- Brak zaległości w płatnościach (nowi Klienci powinni posiadać minimum 3 terminowo opłacone faktury)
- Posiadanie innego telefonu w sieci Era z uruchomioną usługą Roamingu międzynarodowego (pod warunkiem, że usługa dla tego telefonu nie została
włączona na podstawie Kaucji)
Usługa Roamingu międzynarodowego jest włączana automatycznie wyłącznie Abonentom, którzy samodzielnie mogą aktywować tę usługę za pośrednictwem
Biura Obsługi Abonenta.
Czyli włączą mi roaming dopiero po prawie 4 miesiącach (3 cykle + czas na fakturę)? Czy da się to przyspieszyć? Telefony będą przenoszone z Orange, taryfy firmowe.

#396628  autor: natalia.natalia
 01 kwie 2010, 07:17
Da się wcześniej. Musisz wpłacić kaucję roamingową 400 zł za każdy sim. Kaucja jest zwracana po wykorzystaniu roamingu.

#396631  autor: sumix
 01 kwie 2010, 08:10
Ja z Ery zwiałem do Plusa bo zwykle na początku rachunków za np. miesiąc maj były minuty z końca kwietnia. Rozumiem, że w roamingu mogły być takie obsuwy ale takie zjawisko kompletnie rujnowało moją strategie rozmawiania i kontrolowania minut w abonamencie :)

#396668  autor: thonka
 01 kwie 2010, 11:56
natalia.natalia, nie zawsze.
pamietam ze kiedys potrzebowalem roaming na jedym numerze jakos miesiac po aktywacji i konsultantka w BOKu powiedziala, ze warunkowo na 2 dni moze roaming wlaczyc. jezeli jednak roaming jest potrzebny na wczoraj i to permenentnie to niestety, ale trzeba wplacic kaucje.

sumix, czyta sie regulaminy ;) wiekszosc operatorow ma takie 'dupochrony' w postaci zapisow regulaminowych mowiacych o 30 dniach na rozliczenie roamingu.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#396704  autor: st.konsultant
 01 kwie 2010, 15:52
W przypadku Klienta biznesowego i braku wymaganych wystawionych i opłaconych 3 faktur:

"Roaming

Do włączenia usługi roaming międzynarodowy upoważnia jeden z następujących dokumentów:

* oryginał aktualnego zaświadczenia Urzędu Skarbowego o braku zaległości podatkowych, (jeżeli termin ważności nie jest określony to zaświadczenie nie może być wystawione wcześniej niż 3 miesiące przed datą wystąpienia o usługę)
* potwierdzenie wpłaty kaucji roamingowej, - klient wpłaca kaucję w banku lub w Salonie/Sklepie Firmowym Era, potwierdzenie wpłaty przedstawia sprzedawcy,
* W przypadku, gdy klient jest abonentem sieci Era, wystarczy :
posiadanie karty SIM z aktywną usługą roaming międzynarodowy, która nie jest włączona na podstawie kaucji. "

Kaucja tak jak napisała Natalia 400 zł brutto.

#396742  autor: pawelf
 01 kwie 2010, 19:25
st.konsultant pisze:W przypadku Klienta biznesowego i braku wymaganych wystawionych i opłaconych 3 faktur:

"Roaming

Do włączenia usługi roaming międzynarodowy upoważnia jeden z następujących dokumentów:

* oryginał aktualnego zaświadczenia Urzędu Skarbowego o braku zaległości podatkowych, (jeżeli termin ważności nie jest określony to zaświadczenie nie może być wystawione wcześniej niż 3 miesiące przed datą wystąpienia o usługę)
* potwierdzenie wpłaty kaucji roamingowej, - klient wpłaca kaucję w banku lub w Salonie/Sklepie Firmowym Era, potwierdzenie wpłaty przedstawia sprzedawcy,
* W przypadku, gdy klient jest abonentem sieci Era, wystarczy :
posiadanie karty SIM z aktywną usługą roaming międzynarodowy, która nie jest włączona na podstawie kaucji. "
Kaucja tak jak napisała Natalia 400 zł brutto.

Sorki koledzy ale coś takiego jeszcze istnieje???Teraz jednak widzę, iż takie cuda to tylko w Erze.

Z system się nie walczy,system trzeba omijać.

Ale z czasem ręce opadają......

#396746  autor: natalia.natalia
 01 kwie 2010, 19:49
pawelf,
Wiesz roamimg jest dość drogi, jeśli Era włączałaby od razu wszystkim miałaby ogromne koszty (nie wszyscy klienci płacą a trzeba się rozliczyć z sieciami zagranicznymi). W przypadków mixów i prepaidów roaming włączany jest automatycznie.

#396757  autor: thonka
 01 kwie 2010, 20:35
pawelf pisze:Teraz jednak widzę, iż takie cuda to tylko w Erze.
kazdy operator ma zastrzezenie, ze moze uruchomic komus roaming po trzech (terminowo) zaplaconych fakturach nie wazne czy to era, plus, orange czy play (tak nawet play ma taki zapis).
to co cytujesz to warunki na jakich moga Tobie wlaczyc roaming bez wczesniejszej zaplaty 3 pierwszych faktur jako zabezpieczenie, ze ktos jest wyplacalny.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#396779  autor: pawelf
 01 kwie 2010, 23:50
OK.

Racja ale operator z góry zakłada że nowy klient to przekręt.Kilka lat temu miałem telefon w Plusie i wiem że takie coś było ,z tym iż nie sądziłem że tak jest do tej pory.Jestem w Play i tu nie ma takiego problemu bo jest włączony automatyczne.Stąd moje zdziwienie .
Ale to operator dyktuje warunki a my jak chcemy to się z nimi zgadzamy lub nie.Choć to nie jest poważny problem by nie skorzystać z usług takiego operatora-to już jest moje zdanie.

Czy ceny w roamingu są drogie??Poza unia tak ,i z tym się zgadzam.W krajach uni to już jest w miarę normalnie ,więc dziwi mnie taka blokada gdzie np.cena za minute do Play z sieci W3 oscyluje w granicach 0,75 gr a w uni 1,5zł.

#396788  autor: thonka
 02 kwie 2010, 02:26
pawelf pisze:operator z góry zakłada że nowy klient to przekręt.Kilka lat temu miałem telefon w Plusie i wiem że takie coś było ,z tym iż nie sądziłem że tak jest do tej pory.Jestem w Play i tu nie ma takiego problemu bo jest włączony automatyczne.Stąd moje zdziwienie .
tez bys podchodzl z dystansem gdybys mial swiadomosc, ze mozesz na tym stracic ok. 200-300zl (takie sa limity kredytowe nowych abonentow) i do tego jeszcze niejednokrotnie telefon, za ktory ktos zaplaci grosze.
czy w play jest wlaczony automatycznie roaming? nie w kazdym przypadku (sam bylem swiadkiem rozmowy o wlaczenie roamingu w najwyzszej taryfie OP). to wlasnie wysokie abonamenty sa tu brane mocno pod uwage, gdzie telefony sa tanie, a ew. 'znikniecie' takiego uzytkownika jest dosc bolesne.

btw. nie ma czegos takiego jak drogie i tanie ceny...

#397036  autor: Marens
 03 kwie 2010, 12:39
Plus uruchamia roaming podczas aktywacji bez zabawy w 3 miesiące.
Sam miałem w ubiegłym roku sytuacje, że po 3 tygodniach od aktywacji dzwoniłem z Chorwacji, nie było najmniejszych problemów.

Jeśli chodzi o Erę i Orange można uruchomić szybciej roaming przez internet, trzeba mieć trochę szczęścia ale zdarza się że aktywacja przechodzi wcześniej niż po 3 miesiącach. Sprawdzone empirycznie.

#397300  autor: Orfi
 05 kwie 2010, 14:29
@ Marens niekoniecznie tak jest w Plusie, bo sam tego doświadczyłem, że roaming uruchomiono mi po zgłoszeniu telefonicznym do DOK Plusa a było to już kilka miesięcy od przedłużenia umowy, na pewno więcej niż 6 miesięcy. Podobnie było z uruchomieniem możliwości wysyłania SMS na zagraniczne numery telefonów komórkowych, to też włączono mi dopiero po kontakcie z DOK Plusa. Byłem zdziwiony, bo wcześniej w Orange nie miałem takiego problemu i nie wymagało to odrębnej aktywacji na życzenie. Sytuacja ta powtórzyła się kilka dni temu na innym numerze abonamentowym Plusa, gdzie też próba wysłania SMS na numer w sieci Meteor zakończyła się niepowodzeniem i komunikatem "błąd wysyłania". Okazało się, że przyczyną było nieuruchomiona usługa.

Orfi

#397302  autor: Marens
 05 kwie 2010, 14:39
To chyba zależy, czy konsultant podczas aktywacji numeru zaznaczy w systemie.
Inaczej nie jestem w stanie wytłumaczyć, gdyż była to moja pierwsza aktywacja w Plusie, a miałem zerową historię u nich. (lipiec 09)

#397305  autor: Orfi
 05 kwie 2010, 14:49
Właśnie dlatego @ Marens było to dla mnie zaskoczeniem, bo faktury były opłacane poleceniem zapłaty z konta w banku, więc o zaległościach nie mogło być mowy.

Orfi

#397342  autor: pawelf
 05 kwie 2010, 19:12
Orfi pisze:Właśnie dlatego @ Marens było to dla mnie zaskoczeniem, bo faktury były opłacane poleceniem zapłaty z konta w banku, więc o zaległościach nie mogło być mowy.
W Play roaming uruchamiany jest z automatu i nie ma znaczenia w jakiej taryfie.A poza tym cena z Orange do Play jest większa, jak odebranie rozmowy z tel.kom. np w UK czy na Słowacji.

#397373  autor: thonka
 05 kwie 2010, 22:49
pawelf pisze:A poza tym cena z Orange do Play jest większa, jak odebranie rozmowy z tel.kom. np w UK czy na Słowacji.
jak to sie ma do tematu...?