• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #391948  autor: Triss
 08 mar 2010, 10:04
22.03.2010 kończy mi się umowa z ERA , chcę rozwiązać z nimi umowę niestety na ich stronie jedyny formularz to "Wniosek o rozwiązanie umowy z przeniesieniem numeru" a ja numeru przenosić nie chcę.

Ma ktoś może wzór takiego pisma , czy też może lepiej pofatygować się do któregoś z salonów i tam mi wydrukują?

Składać w/w pisma lepiej faksem czy też osobiście w salonie?

Z góry dziękuję.

#391951  autor: Samuraj
 08 mar 2010, 10:42
W Erze nie ma wzoru wniosku o rozwiązanie umowy.
Należy osobiście napisać podanie i wysłać faxem 22 413 6914 (indyw.) lub 22 413 4949 (bizn.) bądź mailem (np pdf) [email protected] bądź osobiście w Sklepach / Salonach itp oczywiście z zachowaniem 30 dniowego okresu wypowiedzeniowego.

pzdr

Jam Samuraj, skumaj, honor i duma u nas
To Skor, Mati, Bukarini, K.D.W.A. - StyliSuma
Anno Domini ku anatomii miliardów
Sztuka artu synu, na linii startu tu

#391952  autor: Triss
 08 mar 2010, 11:28
Jak rozmawiałam z Panią na infolinii to mnie poinformowała że jak mi się umowa kończy 22.03 to wypowiedzenie złożyć najpóźniej do 25.03 wtedy już nie będą pobierać opłaty za następny abonament, ty piszesz o 30 dniach wypowiedzenia więc jestem troszkę zakręcona teraz :-)

#392001  autor: thonka
 08 mar 2010, 15:56
poczytaj regulamin, ktory podpisalas...
30 dni wypowiedzenia jest w kazdej sieci. jezeli umowa konczy Ci sie 22 marca to wypowiedzenie powinno byc zlozone do 20 lutego (luty mial 28 dni). skladajac teraz wypowiedzenie umowa zostanie rozwiazana najwczesniej 22 kwietnia o ile twoj okres rozliczeniowy nie jest pozniej.
jezeli nie zlozysz wypowiedzenia po 21 marca twoja umowa bedzie rozwiazana najwczesniej 22 maja...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#392183  autor: Samuraj
 09 mar 2010, 13:38
wez również pod uwagę fakt iż jeżeli kończy Ci się umowa 22.03 to od 23 marca warunki będą już standardowe (koniec okresu pomocyjnego) co może wiązać się z mniejszą ilością minut oraz wyszą kwotą abonamentową (w zależności od rodzaju promocji)

Jam Samuraj, skumaj, honor i duma u nas
To Skor, Mati, Bukarini, K.D.W.A. - StyliSuma
Anno Domini ku anatomii miliardów
Sztuka artu synu, na linii startu tu

#392316  autor: zdrojka
 09 mar 2010, 23:34
No to po kolei:
Zgodnie z regulaminem pisemne rozwiązanie umowy należy wysłać listem poleconym na adres sieci.
Era w ramach kompromisu umożliwia przesłanie faxem na numer 224133993, z tego co pamiętam. Pismo musi zawierać numer tel, dane właściciela, odręczny podpis i oczywiście info o rozwiązaniu umowy.
Jeśli chodzi o termin wyłączenia numeru (nie dotyczy przeniesienia numeru do innej sieci) to pismo musi (!) wpłynąć do sieci na minimum 30 przed datą przejścia umowy na czas nieokreślony. Oznacza to, że np. jeśli umowa została zawarta w dniu 22.04.2008, a cykl rozliczeniowy (dzień wystawiania faktury) to 28 każdego miesiąca, to najwcześniej umowa może zostać rozwiązana w dniu 27.04.2010. Pismo musi wpłynąć do sieci MAXYMALNIE do 28 marca 2010. Jeśli wpłynie później, to trzeba będzie zapłacić abonament za kolejny miesiąc 28.04 - 27.05 i numer zostanie wyłączony dopiero 27.05.2010.

Odnośnie warunków umowy, o czym pisze Samuraj, to bywa różnie, spotkałam się już u znajomych, że jedni mieli zniżki na abo przedłużone ponad czas obowiązywania umowy, a innym kończyły się nie na koniec umowy, ale po 2 latach od zawarcia ankesu do umowy.
Chodzi o to, że jeśli zawarłam aneks do umowy np. na 2 m-ce wcześniej niż kończyła mi się poprzednia umowa terminowa, to zniżkę dostałam na 2 lata od dnia zawarcia aneksu do umowy. Nagle mijają te 2 lata, do końca umowy mam jeszcze 2 m-ce, a tu faktura przychodzi mi zamiast na 80 zł, to na 120 zł i "zonk" :shock:
Ale jest to zgodne z regulaminem promocji, bo zniżkę miałam na 2 lata OD ZAWARCIA ANEKSU DO UMOWY, a nie DO KOŃCA TRWANIA UMOWY. Cóż, zapis w regulaminie...