• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #391606  autor: racuch
 06 mar 2010, 11:28
Witam, szukałem szukałem i nie znalazłem ... proszę o wyrozumiałość.

Otóż, chcę zerwać umowę abonamentową z Erą (ponieważ koszt kary jest o wiele niższy niż kwota, jaką w sumie zapłaciłbym do końca umowy) i wziąć nową umowę, z inną ofertą (internetową) - lecz przy tym chce zachować mój dotychczasowy numer. Moje pytanie jest następujące: co zrobić po kolei, żeby tak się stało?

Myślałem, żeby zerwać umowę, przenieść numer do tak taka i potem z tak taka przenieść znowu na abonament... Czy to jest możliwe? Ile czasu by to zajęło i ile by wyniosło (bez kary za zerwanie)? Pozdrawiam, R.

#392108  autor: Kamel
 08 mar 2010, 22:37
Doczepiam się do wątku. Rozważam podobną możliwość. Chciałbym zerwać umowę przed jej końcem mimo zapłacenia kary. Umowa kończy mi się 1 września. 5 marca 2010 roku kara wynosiła 295,89 zł. Zmniejsza się ona każdego dnia.

Musisz złożyć rezygnację 30 dni przed końcem okresu rozliczeniowego w którym chcesz zakończyć umowę. Wypełnić formularz o przeniesienie do Tak Taka oraz zapłacić wyliczoną przez operatora karę.

#392221  autor: thonka
 09 mar 2010, 17:01
pamietaj tylko, ze za przejscie z taktaka na abonament jest pobierana oplata specjalna 30,50zl, a takze o ile TT jest aktywny krocej niz 3 miesiace trzeba zaplacic normalnie aktywacje jakby sie przychodzilo z ulicy...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#392236  autor: osachorzow
 09 mar 2010, 18:09
thonka, wprowadzasz w błąd (chyba drugi raz w tej kwestii) ;) Od września nie ma warunku 3-miesięcznego pobytu w taktaku i od razu jest się zwolnionym z opłaty aktywacyjnej:
Kod: Zaznacz cały
8.  Opłata za przeniesienie numeru z systemu Tak Tak do oferty abonamentowej w sieci Era wynosi 1 zł z VAT (0,82 zł netto) i 
naliczana jest na pierwszej fakturze. 
9.  Przy migracji numeru operator nie nalicza opłaty za przyłączenie do sieci. 

http://www.era.pl/r/era_pl_repo1/docume ... 082009.pdf

W tym układzie bardziej opłaca się przychodzić z zakupionym i zarejestrowanym 5 minut wcześniej taktakiem niż od razu do abonamentu :D

#392267  autor: thonka
 09 mar 2010, 20:34
pisze co jest w cenniku.
a ze jest promocja na to inna para kaloszy. po za tym byla ona pierwotnie do konca lutego o ile mnie pamiec nie myli.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#392291  autor: osachorzow
 09 mar 2010, 21:39
thonka, możliwe że przedłużyli, ostatnio zaglądałem tam przy poprzednim pytaniu o to na forum ;) No ale nie zmienia to faktu, że (mimo iż to promocja) aktualnie opłata wynosi 1 zł i nie ma warunku 3 zniesienia opłaty za przyłączenie do sieci dla osób z 3 miesięcznym stażem w taktaku ;) Co - z powodu o którym napisałem w poprzednim poście - jest dla mnie dziwnym działaniem operatora ;)

.

#392548  autor: kiwi7
 11 mar 2010, 14:31
hej, jak jest wlasnie z rezygnacja, slyszalam ze trzeba zlozyc pismo rezygnacyjne na 30 dni przed koncem umowy, ale czy biure daje jakas odpowiedz w tej sprawie? podobno maja duzy balagan w tych biurach i zastanawiam sie czy musze czekac na odp. czy wystarczy tylko kopia. W orange mozna podwoic ilosc minut w abo. ,nie wiem do kiedy jest promocja i nie chcialabym aby mnie ominela

#392550  autor: osachorzow
 11 mar 2010, 14:42
kiwi7, jak złożysz wypowiedzenie w sklepie/salonie firmowym to od razu jest to wprowadzane do systemu, jak to jest w autoryzowanych nie wiem, być może trzeba czekać aż to centrala wprowadzi. Nie zmienia to faktu, że dla Ciebie wiążąca jest data złożenia wypowiedzenia w punkcie. Od tego liczysz 30 dni i na koniec okresu rozliczeniowego po tej wyliczonej dacie żegnasz się z Erą ;)

Czy poprawnie wypowiedzenie jest wprowadzone najłatwiej sprawdzić przez iboa ;) jak prawie nic tam nei będzie działać i w różnych miejscach będzie pisać: 'kontrakt w trakcie zawieszenia' czy coś takiego to znaczy, że rezygnacja jest w systemie Ery.
 #393280  autor: kiwi7
 15 mar 2010, 16:08
dzieki bardzo za odpowiedz, poczekam az wszyskie formalnosci zostanal dopiete na ostatni guzik i dopiero rozwaze oferty u innych operatorow.
A czy w tej promocji orange" 2 razy wiecej" mozna jeszcze dobrac pakiety, czy z racji promocji przepadaja?

#393370  autor: zdrojka
 15 mar 2010, 21:59
Kiwi, chciałabym tylko zapytać o jedną rzecz: czy to będzie rezygnacja z przeniesieniem numeru do innej sieci? Jeśli tak, to zwykła rezygnacja nie pozwoli na zatrzymanie numeru... Całą procedurę przenoszenia trzeba zacząć albo od wizyty w Salonie sieci, do której chcesz przejść, albo składając rezygnację z zaznaczeniem, że to będzie przeniesienie numeru do konkretnego operatora. Jak to wygląda w Twoim przypadku?
 #393426  autor: kiwi7
 16 mar 2010, 10:23
tak wlasnie mysle,ze wolalabym zachowac swoj numer, a procedury przeneisienia to chyba kwestia 1 dnia. Calkowite zrezygnowanie bedzie wiazalo sie z cala proecdura, chociaz nie wiem , nigdy tego nie robilam. Wlasciwie niemal co do kazdego operatora opinie sa podzielone, do tej pory mialam aboanemnt , przekraczalam limit minut co miesiac. Zastanawiam sie czy brac ten abo. gdzie podwajaja ilosc minut, czy moze na poczatek zobaczyc jak bedzie w pre-paidzie, bo tam tez orange wypuscil sporo promocji, smsy za 1 gr , pakiet 1000 minut...etc. jest w czym wybierac, chociaz waham sie bo nie wiem czy bedzie chcialo mi sie pilnowac doladowan etc.