• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #391418  autor: kleks
 04 mar 2010, 23:46
Mam umowę podpisaną 20.03.2008. W wymaganym czasie złozyłem wypowiedzenie umowy i otrzymałem pismo potwierdzające datowane na dzień 24.02.2010r.
Potwierdzamy wpłynięcie Pana pisma z dnia 19.02.2010 dotyczącego rezygnacji z usług świadczonych przez P4 sp.z o.o.
-
-
Umowa dla numeru XXXXXXXX zostanie rozwiązana z dniem 31.03.2010 z zachowaniem okresu wypowiedzenia ..... itd
Dzisiaj na play24.pl zauważyłem takie coś:

Saldo niezapłaconych faktur i kwoty wydanej poza abonamentem (z VAT) 50,88 PLN

O ile mi wiadomo, abonament w Play opłacany jest z góry.
W związku z tym mam pytanie - skąd się wzięła taka kwota. Rachunki opłacam zawsze przed terminem, z reguły robię nadpłatę na ewentualne przekroczenia abonamentu. Nie będąc pewnym, czy pozostanę abonentem Play opłacając ostatnia fakturę zrobiłem nadpłatę i starałem się nie wykonywać "operacji" nie rozlicznych z abonamentu. W moich obliczen i tego co sprawdzałem na koniec miesiąca, w lutym mogłem przekroczyć abonament na bardzo niewielką kwotę. Odejmując od niej nadpłatę, ewentualne przekroczenie oscylowało w granicach 1zł. Odejmując od salda 50 zł wszystko by się zgadzało. Skąd więc w takim razie owe 50 zł ? Czyżbym w marcu opłacał abonament za marzec ? A może Play nie uwzględniło faktu, ze jak nic się nie zmieni, od 1 kwietnia nie będę już ich abonentem ?

Nie wiem, czy zostanę w sieci, czy nie. Twierdzę, że obecna oferta utrzymaniowa jest beznadziejna, a telefony - przynajmniej te troszkę lepsze, są drogie jak na wysokości abonamentu. Czy Play chce abym opłacił abonament za okres kiedy już ich abonentem być może nie będę ? Kto zwróci mi wtedy pieniądze ? A może mam rozumieć, że okres wypowiedzenia zacznie biegnąć od 31.03.2010 , czyli jeszcze przez kwiecień będę abonentem Playa ? Wypowiedzenie umowy wypełniłem w salonie Playa 12.02.2010 i mam je potwierdzone pieczątką i podpisem pracownika Salonu. Wtedy też powinno ono trafić do systemu. Po informacji, ze muszę je wysłać sam, wysłałem je pismem poleconym do Komornik i jak sądzę 19.02.2010 jest datą kiedy ono fizycznie tam dotarło, bo skąd znalazła by się data 19.02, skoro pismo było wypełnione 12.02.2010.
Owszem - w kwietniu być może będę abonentem Playa, ale wtedy, gdy podpiszę nową umowę. Jeżeli się na nią nie zdecyduję - w kwietniu abonentem sieci Play już nie będę.

p.s. nigdy nie miałem niedopłat, a zawsze nadpłaty. Także ostatniej faktury.

#391421  autor: nemo2009
 05 mar 2010, 00:13
Napisz jaki masz okres rozliczeniowy,w 2008r był chyba jeden od 1 do ostatniego.Za póżno złożyłeś wypowiedzenie,musi być zachowany pełny okres rozliczeniowy.Ja bym na twoim miejscu dał sobie spokój z tym Playem.Jeśli chodzi o rozliczenia abonamentowe,panuje tam coraz większy chaos.Moja umowa też zakończy się w marcu i też mam problemy z rozliczaniem faktur,napisałem już pięć reklamacji,a odpowiedzi pożal się boże,nie na temat.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#391423  autor: kleks
 05 mar 2010, 00:22
Tak - okresy rozliczeniowe mam od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca.
20 marca 2010 mija termin umowy. Wypowiedzenie umowy wypełniłem 12 lutego 2010 i mam to potwierdzone pieczątka i podpisem pracownika salonu - czyli przed 20 lutym, kiedy to mijał miesiąc do końca umowy. Rozumiem pełny okres rozliczeniowy, czyli od 20 marca do końca marca - zgoda. Ale do końca kwietnia ? Poczekam, może play4you1, lub paly4you2 wypowie się na ten temat.

p.s. umowa jest zawierana na 24 pełne okresy rozliczeniowe. Jeżeli Play liczył by kwiecień, to był by to 25 pełny okres rozliczeniowy.

#391426  autor: nemo2009
 05 mar 2010, 00:40
Twój ostatni pełny okres rozliczeniowy był w lutym,wypowiedzenie trzeba było złożyć w styczniu,wtedy twoja umowa zakończyłaby się z końcem marca.Prawdopodobnie będziesz się woził z nimi do końca kwietnia,obym się mylił.

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą,najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu,a póżniej pokona doświadczeniem"

#391427  autor: Jedrker
 05 mar 2010, 00:47
kleks pisze:Rozumiem pełny okres rozliczeniowy, czyli od 20 marca do końca marca - zgoda.
skoro masz okres rozliczeniowy od pierwszego do ostatniego dnia miesiąca, więc jak w zacytowanym fragmencie okres 20-koniec marca to nie koniec pełnego okresu rozliczeniowego.
Wypowiedzenie składałeś w miare ok, więc koniec Twojej umowy abonamentowej powinien nastąpić z ostatnim dniem marca.
Ja na Twoim miejscu pisałbym zgłoszenia ....
Burdel jak nie wiem co .... dobrze, że i u mnie w maju kończy się umowa abonamentowa w play, i ogólnie wiem jedno, że play przez te dwa lata nie wykazał się niczym, a wręcz odwrotnie z dnia na dzień pokazywał w odpowiedziach na reklamacje, jakich mają nie kompetentnych pracowników, też rozwiązałem umowę, złożyłem wypowiedzenie, i mam nadzieję że 31 maja moja umowa dobiegnie końca.
Także reklamuj swoje przejścia do końca ... wg. reg. nie powinieneś mieć naliczonej opłaty za kwiecień ....

#391430  autor: bledos
 05 mar 2010, 07:10
Spokojnie, powoli... Zanim napiszesz zgłoszenie proponuje sprawdzić ostatnią fakturę. Znajdź pozycję dotyczącą opłaty abonamentowej i okresu, którego dotyczy - zapewne za luty. W marcu masz jeszcze aktywny tel w abo, więc dlaczego miałbyś nie płacić za to? Dziś mamy 5 marca, okres od 1, więc faktura zawierać będzie dwie pozycje:
-opłata abonamentowa za okres 1.03.10-31.03.10 oraz
-opłaty za usługi za luty.
Możesz też policzyć ile rachunków zapłaciłeś... Tak mi się zdaje, że ten będzie właśnie 24 ;)

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#391435  autor: Piescoch66
 05 mar 2010, 09:22
Jedrker pisze:Ja na Twoim miejscu pisałbym zgłoszenia ....
Co ma zawierać to zgłoszenie? Bo chyba nie prośbę o anulatę marcowej faktury. Przecież kleks jak przekroczy w marcu te 50zł, to w kwietniu otrzyma jeszcze jedną fakturę.

#391439  autor: kleks
 05 mar 2010, 10:06
Panowie - żeby uściślić. Je nie chcę nie płacić tej faktury. Jeżeli naliczona jest prawidłowo, a w marcu kończy się okres wypowiedzenia - zapłacę ją zaraz po otrzymaniu e-awizo, jak zresztą robię zawsze.
Powtarzam, sprawa, czy zostanę w Play, czy nie zależy od oferty utrzymaniowej. Na chwilę obecną oferty mnie nie satysfakcjonują. Jeżeli Play zechce przeciągnąć umowę o miesiąc, w kwietniu tracę bonusy, które otrzymałem na czas umowy terminowej i zostanę chyba z najdroższymi minutami na polskim rynku GSM. Ze swoje strony spełniłem w terminie wszystkie warunki, więc dla czego mam płacić ?

#391443  autor: bledos
 05 mar 2010, 10:30
Ja nie twierdzę, że nie chcesz płacić, stwierdzam tylko, że według mnie wszystko jest w porządku. Jeśli masz e-awizo to jest tam taka pozycja:
Kod: Zaznacz cały
Szczegóły rozliczenia numeru xxxxxxx0505
Usługa One Play 45
( 20/02/2010   -   19/03/2010 )
Wartość (PLN z VAT) 45,00
Rabat (PLN z VAT) -20,00
Do zapłaty (PLN z VAT) 25,00
W tym przypadku faktura wystawiona 22.02.2010. Więc w Twoim przypadku powinno być jak napisałem wcześniej. Faktura wystawiona 1-2.03 z abonamentem za marzec - w marcu otrzymujesz abonament do wykorzystania jak zawsze. Jeśli go przekroczysz, w kwietniu otrzymasz rachunek bez abonamentu z samą kwotą, o ile ewentualnie przekroczenie nastapiło

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#391444  autor: Piescoch66
 05 mar 2010, 10:31
kleks pisze:Jeżeli Play zechce przeciągnąć umowę o miesiąc,
Po czym to wnioskujesz? Policzyłeś wszystkie faktury?

#391445  autor: bledos
 05 mar 2010, 10:38
W kwestii końca umowy widzę tak tak: piszesz, że powinna zakończyć się 20 marca 2010, więc wnioskuję, że podpisałeś 20 marca 2008. Wypowiedzenie jest liczone jako jeden pełen cykl rozliczeniowy. W tym przypadku złożenie pisma 12 lutego powoduje, że ostatnim powinien być marzec (24 miesiąc umowy cykl od 1 do końca miesiąca) i wkrótce powinieneś też otrzymać potwierdzenie pisemne od operatora otrzymania dyspozycji z ofertą (nie istotne, że będzie ona zbliżona do przedstawianej już Tobie wcześniej ;)) z datą rozwiązania umowy. Wg mnie koniec umowy z końcem marca.

[ Dodano: 2010-03-05, 10:40 ]
Przy okazji - zasady takie obowiązują u każdego operatora i pisanie jaki to Play jest be mija się z celem ;)

#391448  autor: jablo
 05 mar 2010, 11:08
nemo2009 pisze:Twój ostatni pełny okres rozliczeniowy był w lutym,wypowiedzenie trzeba było złożyć w styczniu,wtedy twoja umowa zakończyłaby się z końcem marca.Prawdopodobnie będziesz się woził z nimi do końca kwietnia,obym się mylił.
Hmm cyba kolega ma racje.
Skoro umowa kończy sie 20go, okres rozliczeniowy jest od 1go do ostatniego to od 1go do ostaniego lutego był ostatni okres rozliczeniowy. Wiec jako że musi być zachowany pełny okres rozliczeniowy wiec wypowiedzenie powinieneś złożyc do 31 stycznia.

#391449  autor: bledos
 05 mar 2010, 11:18
kleks pisze:Umowa dla numeru XXXXXXXX zostanie rozwiązana z dniem 31.03.2010 z zachowaniem okresu wypowiedzenia ..... itd
Wczeniej nie zwróciłem uwagi - odpowiedź na nasze rozważania o końcu umowy jest w pierwszym poście ;)

#391450  autor: Piescoch66
 05 mar 2010, 11:23
jablo pisze:Skoro umowa kończy sie 20go, okres rozliczeniowy jest od 1go do ostatniego to od 1go do ostaniego lutego był ostatni okres rozliczeniowy. Wiec jako że musi być zachowany pełny okres rozliczeniowy wiec wypowiedzenie powinieneś złożyc do 31 stycznia.
Więc ja tu zauważyłem umowę 23 miesięczną :D
Swoją umowę podpisałem 30.04.2008, wypowiedzenie wysłałem w środę, więc też się spóźniłem?

#391451  autor: kleks
 05 mar 2010, 11:42
OK. Czyli jak rozumiem, koniec umowy nastąpi 31 marca. Całe zamieszanie, przynajmniej z mojej strony wzięło się z pojęcia płatność z góry. Abonament płacę z góry, ale nie do końca. Skoro termin płatności - przynajmniej w mojej sytuacji oscylował w granicach 16 - 17 dzień miesiąca i w tej fakturze jest opłata abonamentowa za bieżący miesiąc, a nie nie za następny.
Czyli z góry tylko w połowie. Jak zwał, tak zwał. Sprawa wyjaśniona. Dziękuję za zaangażowanie się w sprawę.
Pozdrawiam :)

#391478  autor: thonka
 05 mar 2010, 15:59
umowy u kazdego operatora sa zakanczane po zachowaniu 30 dniowego okresu wypowiedzenia wg. daty zawarcia umowy ze skutkiem na ostatni dzien okresu rozliczeniowego.
pismo o rozwiazanie umowy powinno byc wyslane przed 20 lutego, a umowa zostanie rozwiazana 31 marca.

tak jest wszedzie niezaleznie o sieci...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#391554  autor: pawelf
 05 mar 2010, 22:45
thonka pisze:umowy u kazdego operatora sa zakanczane po zachowaniu 30 dniowego okresu wypowiedzenia wg. daty zawarcia umowy ze skutkiem na ostatni dzien okresu rozliczeniowego.
pismo o rozwiazanie umowy powinno byc wyslane przed 20 lutego, a umowa zostanie rozwiazana 31 marca.

tak jest wszędzie niezależnie o sieci...

Nie ma znaczenia którego w lutym-ważne by dotarło przed nowym okresem rozliczeniowym.
Ale jest jeszcze jedna ważna sprawa-mianowicie kończy się umowa 30 kwietnia.Więc wypowiedzenie powinno dotrzeć do końca marca (okres rozliczeniowy 1-ostatni).Ale zrobię mały test i nie złożę rezygnacji z zachowaniem tego miesięcznego okresu wypowiedzenia tylko w dniu 5-04 pójdę do innego opa i będę składał wniosek o przeniesienie numeru z dniem 30 kwietna czyli z ostatnim dniem okresu rozliczeniowego.I teraz pytanie-co mnie w tym przypadku będzie mógł dotychczasowy operator zrobić?Podejrzewam iż nic ,ale muszę to sprawdzić .A dlaczego tak-dlatego iż wkurza mnie jak słyszę iż dostanę karę za nieregulaminowe rozwiązanie umowy,tyle tylko iż kara obejmowała okres 24 miesięczny a on się kończy 30 -04.Więc domyślam się iż bajki o miesięcznym wypowiedzeniu umowy po okresie karencji będzie można schować do szuflady.
Czy miał już ktoś takie przejście z rozwiązaniem umowy?

#391591  autor: Tabaluga
 06 mar 2010, 10:17
Będziesz musiał zapłacić abonament za maj pomimo że nie będziesz już użytkownikiem tej sieci.

#391703  autor: pawelf
 06 mar 2010, 19:08
Tabaluga pisze:Będziesz musiał zapłacić abonament za maj pomimo że nie będziesz już użytkownikiem tej sieci.
Ale dlaczego?ja nie zrywam umowy tylko przenosze nu mer.Nie ma żadnej informacji w jakimkolwiek regulaminie informacji kiedy mogę zgłosić przeniesienie numeru.Więc powinno stanąć na moim ale to już przekonam się w maju.

#391704  autor: Tabaluga
 06 mar 2010, 19:20
Dlatego że twój nowy operator wypowie umowę bez zachowania okresu wypowiedzenia.