• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #391156  autor: Karwan
 03 mar 2010, 18:34
Witam.
Mam kilka pytań do was.
Niby na stronie Orange wszystko jest napisane,ale chcę zapytać się ludzi z praktyki.

Mam od 6 lat telefon (numer) w Orange na kartę.
I teraz pytania.

1.-Czy jeżeli wziąłbym ofertę na abonament 55 zł w orange to numer może zostać?
2.-Czy waszym zdaniem opłacalne jest brać telefon na abonament (Nigdy nie miałem,nikt z rodziny też nie) ?
3.-Czy jeżeli płacę abonament i decyduję się już to telefon ,który dostaję np.za 1 zł za 100 zł za 500 zł jest mój i mogę go np.sprzedać komuś,czy potem po roku umowy czy coś muszę go oddać im?
4.-Czy jeżeli piszą tam że są jakieś tam minuty to to do każdej sieci czy tylko Orange?
5.-Czy abonament 55 z= 55 minut miesięcznie czy 55 minut miesięcznie + 100 min darmowych (jak piszę na stronie)
6.-Jak przekroczę miesięczny abonament to dopłacam w rachunku?

Przepraszam że tak dużo pytań,ale w ofercie na abonament jestem lewy.

Jeżeli można proszę udzielać pytań po kolei ,bo sądzę że się pogubię potem.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

#391163  autor: Grakaj
 03 mar 2010, 19:18
1.-Czy jeżeli wziąłbym ofertę na abonament 55 zł w orange to numer może zostać?
Tak. Patrz tu: http://www.orange.pl//portal/map/map/di ... Id=3625553
2.-Czy waszym zdaniem opłacalne jest brać telefon na abonament (Nigdy nie miałem,nikt z rodziny też nie) ?
Tu się nie wypowiem, bo od kiedy pamiętam korzystam z abonamentu i mi odpowiada.
3.-Czy jeżeli płacę abonament i decyduję się już to telefon ,który dostaję np.za 1 zł za 100 zł za 500 zł jest mój i mogę go np.sprzedać komuś,czy potem po roku umowy czy coś muszę go oddać im?
Kupujesz w cenie promocyjnej i jest Twój - możesz po wyjściu z salonu opchnąć w pierwszym lepszym komisie ;-)
4.-Czy jeżeli piszą tam że są jakieś tam minuty to to do każdej sieci czy tylko Orange?
To zależy. Gdzie piszą? Podaj link do miejsca, w którym zobaczyłeś info o minutach, to zobaczymy co to za pakiet. Generalnie jeśli mowa o minutach, które masz w abonamencie i w ramach obecnej promocji "2 x więcej", to są one do wszystkich sieci :)
5.-Czy abonament 55 z= 55 minut miesięcznie czy 55 minut miesięcznie + 100 min darmowych (jak piszę na stronie)
Orange abonament 55 to 55 zł a nie minut. Płacisz 55 zł miesięcznie i taką otrzymujesz standardową kwotę na konto, którą wykorzystujesz na wszystkie usługi (minuty, smsy, mmsy, połączenia z Internetem). Zobacz tutaj: http://www.orange.pl/portal/map/map/article?id=4293347 Zwróć uwagę, że promocyjne minuty są na określony okres czasu. Najlepiej wejdź na stronę, do której link podałem przy pierwszej odpowiedzi, suwakiem wybierz kwotę interesującego Cię abonamentu, przeczytaj to, co pod suwakiem i kliknij baner "teraz chcę wybrać telefon". Śmiało pobaw się konfiguracją oferty i czytaj informacje po prawej stronie - zawierają dane o liczbie minut.
6.-Jak przekroczę miesięczny abonament to dopłacam w rachunku?
Tak, Kolego. Będziesz mógł na bieżąco sprawdzać stan swojego konta tak jak w prepaidach, ale jeśli wykorzystasz wszystkie minuty w swoim okresie rozliczeniowym, to za wszystko ponad przyjdzie Ci rachunek :)

Pytaj śmiało jeśli jeszcze potrzebujesz informacji :)

#391196  autor: Karwan
 03 mar 2010, 21:08
Dziękuję za odpowiedź.

A jeszcze jedno:
1.Czy jak dostaje ten telefon i mogę zrobić z nim co chcę to jak to jest.
Ma on simlocka Orange i czy sprzedając go np.w komisie mam gwarancję na niego nadal czy po sprzedaniu go automatycznie się straci.

2.Czy opłaca brać się telefony w salonach te z wyższej półki i jak one stoją z cenami w salonach i np.w komisach.

Ogólnie patrzyłem na ceny w orange i salonach i powiem że moim zdaniem "orange" łachy nie robi z tymi kosmicznymi cenami.

#391211  autor: Orfi
 03 mar 2010, 21:37
@ Karwan po zakupie telefon jest Twoją własnością. Jeżeli sprzedasz go w komisie ze wszystkimi dokumentami tzn. komplet z podstemplowaną gwarancją i paragonem/fakturą zakupu to taki telefon dalej jest na gwarancji. W Orange telefony mają założonego simlocka a jego nieautoryzowane zdjęcie powoduje utratę gwarancji na telefon ( można zdjąć za opłatą 77 zł.w salonach firmowych Orange i wtedy gwarancja jest utrzymana). Jak stoją z cenami telefony w komisach i jaka jest różnica pomiędzy salonem a komisem możesz zobaczyć sam wybierając się do komisu, ale generalnie telefony z simlockiem mają niższą cenę (simlocka mają tylko te sprzedawane w promocjach z Orange, bo pozostałe sieci zrezygnowały, z tego kłopotliwego dodatku).

Orfi