• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #389991  autor: htrz
 26 lut 2010, 12:48
Witam,

Od paru lat przyglądam się poczynaniom Plusa w kwestii taryf i jestem coraz bardziej rozczarowany. Na swój czas rewolucyjne taryfy Godziny zostały zastąpione taryfami Kubali (mniejsza zawartość pakietów), a potem skrajnie niekorzystnymi Syberyjskimi (brak wymiany minut na dane pakietowe, koszmarny stosunek minuta:sms 1:3 zamiast dotychczasowego 1:5, mniejsza zawartość pakietów). Oferta każdego z pozostałych operatorów jest o niebo lepsza.

Pytanie brzmi: czy w najbliższym czasie Plus zrobi coś z ofertą abonamentową, czy mam zabierać 3 zakończone właśnie umowy terminowe do korzystniejszych ofert innych operatorów?

Może na forum zaglądają pracownicy firmy i się wytłumaczą? ;)

W przypadku braku zmian spotka Was to, co Erę - oni też mieli najwięcej abonentów i spoczęli na laurach. Teraz wśród dużych operatorów mają najmniej i notują ogromny odpływ klientów do Playa.

#389994  autor: mariusz9a
 26 lut 2010, 13:00
W przypadku braku zmian spotka Was to, co Erę - oni też mieli najwięcej abonentów i spoczęli na laurach. Teraz wśród dużych operatorów mają najmniej i notują ogromny odpływ klientów do Playa.
Era wcale nie notuje ogromnego odpływu klientów do Play. Jeśli tendencja sie utrzyma to Era przegoni Orange i wskoczy na drugie miejsce.

Co do tematu, niedługo powinny sie pojawić nowe taryfy.

#390167  autor: DS
 27 lut 2010, 10:32
htrz pisze:Teraz wśród dużych operatorów mają najmniej i notują ogromny odpływ klientów do Playa.
A Play do Ery? :wink:

Moja codzienność z Play:
- brak dost. do sieci
- problem z siecią
- obecnie niedostępne
- wybrać sieć?

A czym mnie dziś zaskoczy?

#390214  autor: thonka
 27 lut 2010, 14:16
htrz, przede wszystkim zobacz po ofertach 4 najwiekszych operatorow, ze wszyscy oferuja stosunek minuta/sms 1:3 wiec narzekanie na plusa nie jest tu na miejscu. wymiennosc 1:4 byla gdy minuta kosztowala po 80gr.

druga sprawa. wg. Ciebie oferta ery jest zla i plus nie powinien isc ta droga - zauwaz, ze era jako jedyna z W3 zanotowala wzrost liczby abonentow (17 tys.), podczas gdy orange spadlo o ok. 20 tys. uzytkownikow, a plus ponad 110 tys (przy czym trzeba brac poprawke na to, ze masa ludzi wypowiedziala umowy w zwiazku ze zmiana regulaminu).

taryfy pewnie jeszcze jakies przed swietami zaprezentuja, ale obawiam sie, ze znow to bedzie wariacja na temat syberyjskich tak jak beznadziejna rarka, gdzie najnizszy abonament byl za 55zl ze 120 minutami i bez wymiennosci na sms niczym oferta firmowa (i to dosc kiepska)...

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#390293  autor: htrz
 27 lut 2010, 18:47
Obecna oferta Ery, jeśli ktoś mieści się w swoim abonamencie, jest najlepsza na rynku - znacznie ciekawsza, niż abo w Orange czy Playu. Pisałem tu o czasach, gdy Era była liderem, a potem baaardzo długo nie zmieniła stawek i klienci pouciekali.
thonka pisze:przede wszystkim zobacz po ofertach 4 najwiekszych operatorow, ze wszyscy oferuja stosunek minuta/sms 1:3 wiec narzekanie na plusa nie jest tu na miejscu. wymiennosc 1:4 byla gdy minuta kosztowala po 80gr.
Owszem, ale zauważ, że u innych operatorów zwiększyła się ilość wymiennych minut i stosunek zmieniono, by ilość SMS pozostała mniej więcej taka sama.

W Plusie ilość minut ani drgnęła, a ilość SMS zmniejszono o 40 % za tą samą kasę w stosunku do taryf sprzed dobrych kilku lat...

#390469  autor: mariusz9a
 28 lut 2010, 13:05
htrz, taryfę Syberyjską dorównano do konkurencji. A obecnie nie ma co porównywać taryfy sprzed 1,5 roku z taryfami konkurentów które wprowadzono kilka tygodni temu. Mówię że w najbliższym czasie wprowadzone będą nowe taryfy dla klientów indywidualnych - wtedy będzie można porównać ;-)

#390480  autor: Tabaluga
 28 lut 2010, 13:56
mariusz9a, napisz mi coś o tych nowych taryfach konkurencji, bo nic na ten temat nie wiem. Orange swoje taryfy ma ponad rok, play tez. Zmieniają tylko promocje.

#390571  autor: htrz
 28 lut 2010, 22:55
mariusz9a pisze:htrz, taryfę Syberyjską dorównano do konkurencji. A obecnie nie ma co porównywać taryfy sprzed 1,5 roku z taryfami konkurentów które wprowadzono kilka tygodni temu. Mówię że w najbliższym czasie wprowadzone będą nowe taryfy dla klientów indywidualnych - wtedy będzie można porównać ;-)
Dorównano do konkurencji przez OBNIŻENIE ilości zawartości abonamentu? Świetnie! Szkoda, że Plusowi niespieszno do podwyższenia w celu dorównania konkurencji, bo Play ma nawet więcej, niż 2x więcej za daną stawkę...

W dniu jutrzejszym przenoszę wspomniane numery do Ery, więc temat do zamknięcia.

#390591  autor: dechomenon
 01 mar 2010, 02:24
thonka pisze:zauwaz, ze era jako jedyna z W3 zanotowala wzrost liczby abonentow (17 tys.), podczas gdy orange spadlo o ok. 20 tys. uzytkownikow, a plus ponad 110 tys (przy czym trzeba brac poprawke na to, ze masa ludzi wypowiedziala umowy w zwiazku ze zmiana regulaminu).
tylko zauważ, że ten wynik -110tys dotyczy tylko 4Q więc w 4Q nie było już odejść z powodu zmiany regulaminu.

#390600  autor: Tajemniczy28
 01 mar 2010, 09:01
Wg. mnie obecnie najlepszymi taryfami są taryfy ery-ale nie te które teraz wprowadzili ze stawką 29 gr ale te poporzednie wktórych dostawało się 100% więcej minut do w3 i stacj czyli np za 85 zł miało się 2 x 170 min,choć tylko jedne 170 min było wymienne na sms/mms. Sama konstrukcja taryf jest ok,natomiast drogie są telefony,co zreszta sama era zapowiadała tj.ich podwyżki.

Co do plusa,owszem ilość smsów w abo zmalała i nie ma już pakietów na stacjonarne które kiedyś były,zato dodali do wyboru gratis pakiety do wszystkich, no i zmniejszyli stawke za minutę lub inne do wyboru-ale tak reasumując wychodzi na to samo,tu dodali,tam zmniejszyli a itak klient napewno mniej nie płaci. jeśli rzeczywiście abonamenty będą spoko to wrócę do +.

#390623  autor: mariusz9a
 01 mar 2010, 11:22
dechomenon pisze:
thonka pisze:zauwaz, ze era jako jedyna z W3 zanotowala wzrost liczby abonentow (17 tys.), podczas gdy orange spadlo o ok. 20 tys. uzytkownikow, a plus ponad 110 tys (przy czym trzeba brac poprawke na to, ze masa ludzi wypowiedziala umowy w zwiazku ze zmiana regulaminu).
tylko zauważ, że ten wynik -110tys dotyczy tylko 4Q więc w 4Q nie było już odejść z powodu zmiany regulaminu.
Ale w całym 2009 roku pozyskali 400tys klientów abo, mimo możliwości dobrowolnego odejścia przy zmianie regulaminu - także to też o czymś świadczy. Często źle oceniamy cały rynek, patrząc przez pryzmat swojej małej internetowej społeczności interesującej się telekomunikacją. Ale zwykły Kowalski ma do tego wszystkiego troszkę inne podejście i niekoniecznie wybiera ofertę teoretycznie najtańszą.
htrz pisze:Dorównano do konkurencji przez OBNIŻENIE ilości zawartości abonamentu? Świetnie!
No niestety ale sami operatorzy kreują całość rynku telekomunikacyjnego i nikt na tym polu specjalnie nie chce sie wyróżniać (czytaj oferta ma byś taka, aby przynosiła firmie maksymalny możliwy zysk, także jeśli konkurencja nagle hurtowo psuje przelicznik SMS/minut to my też zmniejszamy).
Tabaluga pisze:mariusz9a, napisz mi coś o tych nowych taryfach konkurencji, bo nic na ten temat nie wiem. Orange swoje taryfy ma ponad rok, play tez. Zmieniają tylko promocje.
Niech będą i promocje. Ja je traktuję na zasadzie nowych taryf (gdyż odbiegają one znacząco od taryfy standardowej). Są one wprowadzone w przeciągu kilku tygodni. Plus tez wprowadzi nową ofertę i wtedy będzie można ja porównać. Jednak na Waszym miejscu szału bym się nie spodziewał u lidera pod względem liczby klientów... Raczej będzie to dorównanie do tego co ostatnio zaoferowała np Era.

#391063  autor: pawelf
 03 mar 2010, 07:04
Na twoim miejscu przeszedł bym jeszcze raz wszystkich opów...jest sie nad czym zastanowić.Jak widzę piszesz kolego o sentymentach i o marce -tylko ze to Ty płacisz rachunki.Miałem wczoraj okazje odwiedzić Plusa i ere i jestem w szoku i nie rozumiem jednego-dlaczego ludzie to kupują.Ceny telefonów to takie jak na allegro .Zostało tylko odwiedzić jeszcze Orange, ale pewnie i tak pójdzie do Play ten numer.ZA 60 zł mam 210 minut i tel 6600I za 1 zł.Wybór należy do ciebie.(dodatkowo 5 zł i mam 100 sms do wszystkich)