• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #387075  autor: jarekrk
 11 lut 2010, 20:36
od czerwca wyprowadzam się z KRK do małej miejscowości Maszyce, i potrzebuję tam oczywiście Internet , jaki operator oferuję najlepszą oferte, tzn. prędkość, bez limitów pobierania, i stabilność pracy ?

oraz którą ofertę dla firm polecacie? w sumie będą to 2 abonamenty bez telefonów na ok 100-120zł oba( jeden ok 70-drugi ok 40) i ważne aby minuty były na sms wymienne , bo też często piszę

niby najlepiej w playu ale ponoć z zasięgiem nie jest najlepiej , to prawda? Tak znajomi przynajmniej się wypowiadali którzy zmienili na Playa(no i tych sms nie ma w pakiecie)

#387079  autor: abramek92
 11 lut 2010, 21:00
Trzymaj z daleka się Playa.
Sieć przeciążona etc.

Jako internet limit/cena to jest Orange.
Tylko zobacz czy tam jest zasięg 3g.
Modem jakaś Sierra kupiona na allegro - <400 pln
Oferta bez modemu.

Ewentualnie iPlus.

#387081  autor: kamil1221
 11 lut 2010, 21:06
Jeśli chcesz również pisać smsy to wyłącznie Orange gdzie masz do wykorzystania kwotę abonamentu a nie tylko minuty. Smsy schodzą z konta tak jak w telefonie na kartę.

Podpisanie umowy w Play przez firmę traktowałbym jako brak szacunku dla potencjalnych Twoich Klientów, którzy zwyczajnie do Ciebie będą mieli drożej - przemyśl to. Również jak już sam zwróciłeś uwagę – ich jakość świadczenia usług pozostawia wiele do życzenia.
Co do Internetu – wszyscy operatorzy którzy świadczą taki Internet mają limity na pobieranie danych (większe lub mniejsze).
Jednak jeśli szukasz prawdziwego mobilnego Internetu również Orange jest tu niezastąpiony dzięki swojemu dualnemu Internetowi HSDPA/CDMA.
Najtańsza wersja tej mobilnej hybrydy kosztuje ok. 75zł za limit 7giga.

#387088  autor: Prezesek
 11 lut 2010, 21:24
Podpisanie umowy w Play przez firmę traktowałbym jako brak szacunku dla potencjalnych Twoich Klientów, którzy zwyczajnie do Ciebie będą mieli drożej - przemyśl to.
Kamil1221 tak się akurat składa, że w biznesie mało kto patrzy do jakiej sieci się dzwoni... Od operatora klienci biznesowi oczekują dużego pakietu minut do wszystkich sieci. Znam osoby, które mają abo na firmę w Orange i do play wydzwaniają w ciągu miesiąca po 300 minut...

#387091  autor: abramek92
 11 lut 2010, 21:32
Tylko jest to nieszanowanie klienta + można go stracić. Wiadomo jak jest z jakością w P4.

#387098  autor: kamil1221
 11 lut 2010, 22:09
Trzeba też pamiętać że nie tylko firmy (którym to nie robi różnicy) będą do niego dzwonić, ale pewnie też jakieś osoby indywidualne.

#387123  autor: jarekrk
 11 lut 2010, 23:34
dzięki za szybką odpowiedź, a na temat plusa i ery ? bo na razie są tylko wypowiedzi na temat playa i orange,(utwierdziliście mnie ,że play na 100% już nie jest brany pod uwagę)
a co do neta to może wiecie coś na temat Cyfrowego polsatu ? czy coś w tym stylu, nie koniecznie to musi być internet z operatorów telefonii, najgorzej będzie się przestawić w domu w krk łącze 20megowe bez limitów a tu nagle jak będzie dobry zasięg to jak 5mega wyciągnie to będę się cieszył.

abramek92- napisałeś zobacz czy jest tam zasięg 3g, czyli poprostu jak HTC znajdzie 3g to wtedy modemu też będę mógł używać lepszego, bo jednak jakiś tam zasięg jest ? to całe HSDPA

#387130  autor: abramek92
 12 lut 2010, 00:12
CP:
porażka, porażka i jeszcze raz porażka.
Oferta komercyjna niczym szczególnym nie zachęca.
Orange:
Największy limit i chyba najlepsze 3G - podpinane światłowody do każdego nodeB.
W Orange możesz mieć limit nawet 37GB chyba.

Widzę na mapie, że kiepsko jest z 3G. Chyba, że złą lokalizacje wybrałem.
CDMA Orange jest, a reszta EDGE/GPRS. Ewentualnie 3G Ery/P4 z anteną zewnętrzną chwycisz?

http://mapa.btsearch.pl/

Tu masz link do mapki i przeanalizuj.

#387144  autor: user_delete19
 12 lut 2010, 10:47
Najlepiej to zamiast słuchać wróżek na forum opierających się na mapkach internetowych wziąć startery prepaid i sprawdzić co ma zasięg a co nie będąć w tej mieścinie (jesteś z Kraka więc to nie będzie taki problem) a zaoszczędzisz sobie rwania włosów po podpisaniu umowy terminowej (w play masz jeszcze PlayOnline na kartę bez lojalki więc tu po prostu można zawsze potem starter wyrzucić ;) )

#387153  autor: Marens
 12 lut 2010, 11:43
Odnośnie internetu mobilnego to bierz pod uwagę Orange i Plusa.
Erę i Play daruj sobie dla świętego spokoju. Tak jak już pisał przedmówca kup startery poszczególnych sieci i przetestuj.
jarekrk pisze:Internet , jaki operator oferuję najlepszą oferte, tzn. prędkość, bez limitów pobierania, i stabilność pracy ?
Tutaj muszę Ciebie zmartwić, nie ma mobilnego internetu bez limitów i nikt nie zagwarantuje przepustowości. Proponuję abyś wziął Orange Optimum na okres testowy i zobaczył jak będzie działać CDMA.

#387186  autor: Dorylek
 12 lut 2010, 16:08
Marens pisze:
Tutaj muszę Ciebie zmartwić, nie ma mobilnego internetu bez limitów i nikt nie zagwarantuje przepustowości. Proponuję abyś wziął Orange Optimum na okres testowy i zobaczył jak będzie działać CDMA.
W Orange CDMA działa jak kolega w ofercie Optimum i wyższych.
Wybierz modem AnyData ADU-625WA Gdzie obsługuje 3G też, więc powinieneś mieć naprawdę wszędzie Zasięg.

Ja osobiście radziłbym Ci przetestować wszystkie opcje, lepiej wydać 40zł raz i wiedzieć niż płacić za coś co de fakto nie działa

#387230  autor: jarekrk
 12 lut 2010, 21:19
czyli wkladam do htc starter ORANGE< PLUSA i sprawdzę czy jest zasięg 3g::) to najwazniejsze na razie

#387231  autor: user_delete19
 12 lut 2010, 21:23
mimo wszystko sprawdzilbym tez play... czasami potrafia pozytywnie zaskoczyc zasiegiem 3g w malych miescinach (ja akurat na ich uslugi nie narzekam (; )

#387238  autor: Dorylek
 12 lut 2010, 21:54
jarekrk pisze:czyli wkladam do htc starter ORANGE< PLUSA i sprawdzę czy jest zasięg 3g::) to najwazniejsze na razie
HTC ma z reguły słabą antenę wewnętrzną - (w HTC Diamond ) w Orange nie łapało mi w Katowicach prawie 3G... Gdy włożyłem kartę z Play łapałem ale słabo słabo...
Era - to już wgl. scisłe centrum Katowic i lipa nie mogę wideo rozmowy nawet rozpocząć.
Dlatego przeszedłem na Nokię

#387243  autor: abramek92
 12 lut 2010, 22:22
Najlepiej jakiś modem 3G, albo na serio jakąś Nokię z serii E bo mają mocne anteny.

Najlepiej żebyś testował startery:
Orange Free na karte / 1 gr - 100 kb
Simplus / jakiś pakiet internetowy

Zrobić pare speedtestów, pingtesów. Zobaczyć jak ze stabilnością połączenia etc.

#387256  autor: kowcio
 12 lut 2010, 22:55
Macie świętą rację, zasięg jest zupełnie inny- lepszy w modemie, niż w telefonie ;)
W Play i tak wielkich transferów mieć nie będziesz.... Za to oferta jest atrakcyjna pod względem ceny. Cóż, taniość na czymś musi się odbić.

#387323  autor: jarekrk
 13 lut 2010, 13:02
http://www.allegro.pl/item907302869_mod ... _fvat.html czyli z tym modemem cos z tego może być:)?
ale tak jak mówie pojade najpierw tam z HTC jak on wykryje 3g to tym bardziej modem co nie?
Dopiero jak na nim będzie lipa to spróbuję pożyczć jakiś modem od kogoś i będę testował

dzięki wam wielkie za pomoc, przynajmniej wiem ,że nie wepcham sie teraz w wielkie SHIT z tym

a co do abo to macie racje w 100% P4 napewno odpada, jak poczytałem ich wątek to zwariowałem, a myślałem że orange ma słaby BOK i traktuję klientów bardzo źle
 #387993  autor: kst7
 16 lut 2010, 16:15
jarekrk pisze:od czerwca wyprowadzam się z KRK do małej miejscowości Maszyce, i potrzebuję tam oczywiście Internet , jaki operator oferuję najlepszą oferte, tzn. prędkość, bez limitów pobierania, i stabilność pracy ?
Polecam sprawdzić bazę btsów w Twojej okolicy na stronie mapa.btsearch.pl. W pobliżu Maszyc nie ma nadajnika umts z zadnej sieci.

Chyba najlepszym rozwiazaniem dla Ciebie jest zaopatrzenie sie w internet CDMA od Orange.

KeSTe

#388057  autor: jarekrk
 16 lut 2010, 19:50
no tak też myślałem, dzięki za pomoc, tylko najpierw dokładnie przebadam zasięg tam orange

[ Dodano: 2010-02-17, 13:48 ]
a mam do was pytanie czy rodzaj modemu zależy np od prędkości?
Bo wiele modemów jest na hdspa do 7.2mb/s , tylko teoretycznie, czym się różni ta sierra od innych Huaweiów ?

#388383  autor: abramek92
 17 lut 2010, 22:28
Sierra: lepsze wykonanie, lepsza jakość, lepszy chipset, lepszy support.
Huawei to czysta chińszczyzna. Może nie najgorsza bo ZTE chyba będzie najgorsze?

Powiem tak, jak masz modem 7,2 mbps to jak masz dobrą jakość połączenia i pustą stacje to można na linuxie 5-6 mbps wyciągnąć no ale ten limit.

Na Twoim miejscu nie kupowałbym modemu w sumie, bo CDMA może będzie Twoją jedyną deską ratunku. Pożycz od kogoś jakiś modem 3G i przejedź się i po testuj. Jak nie będzie 3G to CDMA Orange na próbe.