• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #359232  autor: elkanguro
 12 wrz 2009, 14:19
Witam,
po raz pierwszy zapewne będę korzystał z roamingu. Aktywowałem sobie roamin, ceny połączeń jakie znalazłem na stronie Orange to 1,79 wychodzące do Polski (płatne za 30s z góry a potem naliczanie sekundowe), 0,85 za odebrane połączenie (sekundowo) oraz 0,57 za sms, tak?
Zauważyłem jeszcze drugą opcję, czyli opłaty według stawek operatorów zagranicznych. Co lepiej wybrać? Na liście widziałem, że Orange ma umowy z 4 operatorami w Czechach, czy sam sobie wybieram z którego chcę skorzystać?

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#359277  autor: Jedrker
 12 wrz 2009, 18:46
elkanguro pisze:to 1,79 wychodzące do Polski (płatne za 30s z góry a potem naliczanie sekundowe), 0,85 za odebrane połączenie (sekundowo) oraz 0,57 za sms, tak?
dokładnie tak ;]
elkanguro pisze:, czyli opłaty według stawek operatorów zagranicznych. Co lepiej wybrać?
wg. mnie lepiej pozostać przy euro taryfie, niż korzystać z opłat stawek operatorów zagranicznych.
Sam podczas urlopu w holandi korzystałem z tej pierwszej opcji.
Wtedy nie interesuje mnie do jakiej sieci jestem podłączony, płacę tyle samo .
elkanguro pisze:, czy sam sobie wybieram z którego chcę skorzystać?
Nie, telefon i tak zaloguje Ci się do sieci o najmocniejszym sygnale w danym miejscu ;)
Wyrór operatora ma tylko sens przy korzystaniu z opłat operatorów zagranicznych.
Dlatego polecam zotanie przy euro taryfie, nie ważne do jakiej sieci zaloguje ci się telefon, opłaty są takie same ;]

#359293  autor: Marens
 12 wrz 2009, 21:23
Jedrker pisze:wg. mnie lepiej pozostać przy euro taryfie, niż korzystać z opłat stawek operatorów zagranicznych.
Eurotaryfa ma podane stawki, a stawki operatorów zagranicznych nie są bliżej określone.
Jedrker pisze:Nie, telefon i tak zaloguje Ci się do sieci o najmocniejszym sygnale w danym miejscu ;)
Niekoniecznie, będzie trzymał sieć którą pierwszą złapał po wjeździe na dane terytorium.
Jak ją straci wyszuka następnego operatora w zależności od siły sygnału.

Polecam wybrać ręcznie o2, jest sprawdzona przez kilka osób na forum.
Dodam, że środki schodzą z abonamentu.