• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #358574  autor: criss20ster
 09 wrz 2009, 14:36
Witam. Jestem tutaj po raz pierwszy i nie wiem czy w dobrym dziale zalozlem temat.Zastanawiam sie nad kupnem fona i nie wiem co wybrac orange abonament czy mix. Slyszalem ze oni kantuja jelsi chodzi o mix a zwlaszcza te pakiety minuty ktore sie dostaje jak pisze na ich stronce ze podbno trzeba jakas karta zdrapka sie doladowac czy to prawda czy mozecie mi cos o tym opowiedziec i podsunac jakies korzystne pomysly zebym sie nie w kopal w jakies szambo.
 #358615  autor: ja
 09 wrz 2009, 16:59
criss20ster pisze:Zastanawiam sie nad kupnem fona
Jeśli priorytetem ma być zakup słuchawki to orange nie jest najlepszym wyborem. Co do zasady mają najdroższe telefony spośród wszystkich operatorów. Jeżeli szukasz niskiego abonamentu to wybór oferty z telefonem w orange w zasadzie nie ma sensu - często jest tak że słuchawki w tych abo. są w cenach bardzo zbliżonych do tych z allegro.

Napisz więcej o tym czego oczekujesz: jaka kwota abonamentu minuty do wszystkich sieci, czy raczej w orange, jakieś usługi dodatkowe (internet), jaki telefon itp., wtedy będzie można ci coś doradzić.

#358618  autor: elkanguro
 09 wrz 2009, 17:03
Jeśli chodzi o mix w Orange to sytuacja wygląda tak. Jeśli chcesz kupić jakieś pakiety, np. smsy czy MB na Internet to musisz wpierw doładować konto tak jak telefon na kartę i dopiero z tych środków aktywować pakiety. Nie można aktywować dodatkowych usług czy pakietów ze środków podstawowych, które otrzymujesz co miesiąc.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#358620  autor: Rezo
 09 wrz 2009, 17:13
elkanguro napisał
Jeśli chodzi o mix w Orange to sytuacja wygląda tak. Jeśli chcesz kupić jakieś pakiety, np. smsy czy MB na Internet to musisz wpierw doładować konto tak jak telefon na kartę i dopiero z tych środków aktywować pakiety. Nie można aktywować dodatkowych usług czy pakietów ze środków podstawowych, które otrzymujesz co miesiąc.
tak to było w starym mixie. Teraz jeśli chcesz aktywowac dodatkową usługę to opłata za nią jest doliczana do twojego rachunku. Sama usługa zaś jest włączana od nowego okresu rozliczeniowego. Obecny mix to taki abonament, tyle że nie przekroczysz rachunku ponad to, ile środków masz na koncie.

#358624  autor: criss20ster
 09 wrz 2009, 17:29
Czyli mam rozumiec ze jesli dostaje te prezenty na zawszektore sa to nie naliczaja mi za to dodatkowych kosztow ew wtedy kiedy ja cos bede chcial aktywowac ew obnizyc koszty to wtedy mi dolicza. Dobrze rozumuje ? A jesli chodzi o telefon to chcailbym SE c902 w mixie 55zl a i powiedzcie mi jak to ma sie z aktywacja bo podbno jest to kwota 50zl i podobno ona tez jets wykorzystywana jako dodatkowe srodki czy jak to wyglada. Bo kobitka z orange mi powiedziala ze ta kwota nie przepada.

#358628  autor: ja
 09 wrz 2009, 17:46
Opłata aktywacyjna wynosi 300 zł, ale jest teraz nieustająca promocja i tej opłaty nie pobierają. Natomiast przy zawieraniu umowy trzeba zapłacić kwotę startową w wysokości 50 zł., która może zostać wykorzystana na usługi telekomunikacyjne zgodnie z cennikiem.

Gdybym miał wybierać, to zdecydowałbym się raczej na abonament, argumenty za to:
-tańszy telefon
-możliwość wybrania w ramach prezentów wybranych numerów
-brak limitu jeśli chodzi o rozmowy (wiem, że nie przerwie mi rozmowy bo wykorzystałem wszystkie środki), chociaż to akurat może być dla niektórych wadą.

#358630  autor: criss20ster
 09 wrz 2009, 17:52
A czemu na abonament. Pzreciez palci sie abonament i dodatowa aksa z apoalzcenia czy nie tak ? A jesli chodzi o ta kwote 50 zl to to jest tak jaby srodki dodatkowe ktore sa pier pobierane a potem ta kwota aobonamentu

#358637  autor: ja
 09 wrz 2009, 18:03
Abonament ma formę pakietu kwotowego, który wykorzystujesz na prawie wszystkie usługi, włącznie z smsami premium, tzn, że płacąc 55 zł abo możesz je wykorzystać np na 100 min rozmów. Jeżeli przekroczysz te 100 min. to za każdą następną doliczą ci 55 gr za co zapłacisz w następnym miesiącu. W przypadku mixa jest w zasadzie tak samo, tylko jak wydzwonisz te 100 min., to żeby rozmawiać dalej musisz doładować telefon, tak jak doładowuje sie prepaidy.

#358638  autor: criss20ster
 09 wrz 2009, 18:05
Ok czasje a jak wyglada sparwa z ta aktywacja jak ja bym sobei zamawial on line bo dodatkowy prezent jest i tanszy telefon. To oni mi w nastepnym miesiacu doliczaja te 50 zl i na co moge je przeznaczyc

#358640  autor: ja
 09 wrz 2009, 18:15
Fragment cennika:
Ponadto przy zawieraniu umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych w ramach oferty Orange abonament lub oferty Orange mix, Abonent obowiązany jest pokryć kwotę startową w wysokości 50 złotych za każdą nabytą kartę SIM, która to kwota startowa może zostać wykorzystana przez Abonenta na usługi telekomunikacyjne dostępne w ofercie Orange abonament albo ofercie Orange mix (w zależności od oferty, z jakiej korzysta Abonent) zgodnie z postanowieniami niniejszego Cennika oraz Cennika usług w roamingu. Abonent może wykorzystać kwotę startową po aktywacji karty SIM, najpóźniej do końca pierwszego pełnego okresu rozliczeniowego. Środki dostępne w ramach kwoty startowej, są wykorzystywane w pierwszej kolejności przed jednostkami taryfowymi dostępnymi w ramach Kwoty Abonamentu
1.3. Opłaty, o których mowa w punkcie 1.1. oraz 1.2. są doliczane do pierwszego rachunku telefonicznego za usługi telekomunikacyjne.

Możesz zatem wykorzystać te 50 zł. na dowolne usługi z cennika orange (połączenia, sms, mms itd).

Dokonując zakupów przez orange.pl dostaniesz też dodatkowo po 100 min przez 4 mies. (przy abo/mixie 55 zł.)

#358642  autor: criss20ster
 09 wrz 2009, 18:18
No wlasnie wiec on line sie oplaca a mam pytanie jeszcze do uslugi w mixie "Twoj numer" jak to wyglada z naliczenime oplat bo wiem ze to kwota 10zl i ona jets pobierana z mojego stanu konta czyli aobnamentu czy dodatkowo osobno za nia musze placic czy ona zostanei pobrana np z tej kwoty aktywacji 50zl

#358643  autor: ja
 09 wrz 2009, 18:27
Jak napisał gregor85, za każdą usługę płacisz dodatkowo, w tym przypadku co miesiąc płaciłbyś łącznie 65 zł. Z tej dodatkowej kwoty 50 zł. tego nie pokryjesz.
I znowu napisze to samo: w abonamencie możesz wybrać w ramach prezentów numer i bedziesz miał do niego co miesiąc 180 min. Ew. mając trzy prezenty wybrać ten nr 3x i wtedy będzie to 540 min. do tego numeru bez żadnego dopłacania. W mixie tego nie ma.

#358644  autor: criss20ster
 09 wrz 2009, 18:30
Ok czaje. A mam pytanie co do dokumentow. Czy moze byc umowa jaka mam podpisana z bankiem czy wyciag bo na swoim wyciagu mam tylko imie i nazwisko a jest dodatkowy dokument potrzebny do okazania kurierowi. Aha i mam pytanie czy na internecie jest mozliwosc zrobienia takiej oferty ze 2 telefony rozne z tym samym abonamentem czyli 55zl na jeden rachunek czy tylko w salonie i w abonamencie czy mix tez w to wchodzi.

#358648  autor: ja
 09 wrz 2009, 18:43
Jeżeli chodzi o dokumenty to masz do wyboru:
- rachunek za czynsz, lub
- rachunek za energie elektryczna, lub
- rachunek za gaz, lub
- rachunek za telefon stacjonarny lub komórkowy, lub
- rachunek za TV kablowa lub cyfrowa, lub
- rachunek za Internet, lub
- wyciąg bankowy (koniecznie z logo banku lub pieczątka banku i podpisem pracownika banku)
Rachunek/wyciąg nie może być starszy niż 3 m-ce oraz musi zawierać Twoje dane (imię, nazwisko i adres).

Tzn., że umowa raczej nie przejdzie.

Co do drugiej kwestii to nie bardzo rozumiem o co chodzi.
Chcesz mieć dwa abo./ 2 mixy po 55 zł. tak?
W takim razie składasz dwa oddzielne zamówienia na orange.pl. Innej opcji chyba nie ma.
Z drugiej strony połączenie dwóch rachunków na jednym koncie nie da ci żadnych dodatkowych korzyści (chyba, ze się mylę), więc moim zdaniem tylko dlatego nie warto rezygnować z korzyści jakie daje zamówienie online (szczególnie ten dodatkowy prezent).

#358650  autor: criss20ster
 09 wrz 2009, 18:45
No ok ale z tego co widze to lepiej abonament sie oplaca bo sa te dodatkow minutu do numeru orange. A nastepny problem jets tego typu ze ja tylko pracuje a dziewczyna tylko studjuje i w salonie mowili mi ze wystarczy tylko umowa o prace a te minuty co daja to i tak dostane co nie nawet w salonie ?

A tak juz na zakonczenie to co mi mowisz i wogole o tym wszytskim co czytam to nie ma jakichs ukrtych kruczkow i druczkow w sensie ze przyjda mi jakies dodatkowe kwoty tak jak to mialo miejsce z ojcem mojej laski gdzie on bral mixa worange na 25zl i doodatkowo musial jeszcze zeby miec aktywowany abonament kolejne 25 zl babka z salonu sie zdziwila ze takie cos mialo mijece i mowi ze nie ma czegos takieog czy jest ?

#358652  autor: ja
 09 wrz 2009, 19:07
criss20ster pisze:No ok ale z tego co widze to lepiej abonament sie oplaca bo sa te dodatkow minutu do numeru orange.
W abo i w mixie zawsze i na zawsze masz tzw. prezenty (przy abo/mixie za 55 zł dostaniesz dwa, jezeli kupisz w salonie a trzy jeżeli kupisz przez internet). Różnica jest taka, że w mixie nie można wybrać w ramach tych prezentów 180 min do bybranego numeru.
criss20ster pisze: A nastepny problem jets tego typu ze ja tylko pracuje a dziewczyna tylko studjuje i w salonie mowili mi ze wystarczy tylko umowa o prace

Kupując przez internet nie musisz nawet pokazywać umowy o pracę. Dasz kurierowi ostanii wyciąg z banku i załatwione. Jeżeli dziewczyna ma konto w banku może wziąć telefon na siebie.
criss20ster pisze:Na te minuty co daja to i tak dostane co nie nawet w salonie ?
Jeżeli kupisz w salonie dostaniesz jeden prezent mniej i nie dostaniesz tych dodatkowych 100 minut przez 4 kolejne miesiące.

W tej sytuacji zdecydowanie polecam zakupy przez internet.
criss20ster pisze:A tak juz na zakonczenie to co mi mowisz i wogole o tym wszytskim co czytam to nie ma jakichs ukrtych kruczkow i druczkow w sensie ze przyjda mi jakies dodatkowe kwoty
Jeżeli wszystko przebiegnie prawidłowo to pierwszą fakturę dostaniesz prawdopodobnie na jakieś 60 -70 zł. To będzie te 50 zł., o których pisaliśmy + część abonamentu za kilka dni, które miną od aktywowania numeru do początku pierwszego okresu rozliczeniowego (oczywiście wszystkie te środki będziesz mógł wykorzystać na rozmowy smsy itd.)
W kolejnych miesiącach będziesz dostawał fakturę na 55 zł. + wykupione usługi, a w abo również kwota o którą przekroczysz abonament.)

Kupując przez internet zwróć uwagę, na okres na który zawierasz umowę, bo domyślnie wskakuje 30 miesięcy, ale można to zmienić i wybrać 24 miesiące.

#358654  autor: criss20ster
 09 wrz 2009, 19:10
Ale wtedy jest drozszy telefon.Al sie zastanowie a jelsi chodzi o pierwsza faktore to dlaczego bedzie to kwota 60-70 zl i ojakij czesci abonamentu mowisz z akilka dnie nie rozumiem tego

#358655  autor: ja
 09 wrz 2009, 19:14
W internecie telefony są zawsze tańsze. W salonie c902 będzie Cię kosztował 349 złprzez internet 259 zł. (umowa na 24 mies.). W ten sposób zostaje ci 90 zł - masz prawie na 2 abonamenty.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2009, 19:15 przez ja, łącznie zmieniany 1 raz.

#358656  autor: criss20ster
 09 wrz 2009, 19:15
A o co chodzi z ta kwota z ta pierwszą fakturę dostaniesz prawdopodobnie na jakieś 60 -70 zł. To będzie te 50 zł., o których pisaliśmy + część abonamentu za kilka dni

Chodzi mi glownie o ta czesc za kilka dnia co mam pzrez to rozumiec bo teraz to nie rozumiem

#358659  autor: ja
 09 wrz 2009, 19:28
Bez urazy, ale chwilami mam wrażenie, że się ze mnie nabijasz zadając takie pytania.
Po prostu policzą ci kilka zł. za okres który minie od aktywacji usług, do dnia w którym rozpocznie się twój pierwszy okres rozliczeniowy (okresy te wynikają z systemu operatora i zazwyczaj jest ich kilka np. od 1, 10 lub 20 dnia miesiąca). Jeżeli rozpoczniesz korzystanie z usług 27 to prawdopodobnie ustalą ci okres rozliczeniowy od 1, więc doliczą ci kilka zł za korzystanie z nr w okresie od 27 do 30. Potem będziesz rozliczany i będziesz co miesiąc płacił za to co "nadzwoniłeś" od 1 do 1.