• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #352309  autor: swasix
 13 sie 2009, 17:27
Witam, wraz z ostatnim rachunkiem dostalem od Orange pisemko, ze zmieniaja regulmin i w zwiazku z tym do 30 wrzesnia mogę wypowiedziec umowe bez ponoszenia konsekwencji. I teraz mam pytanie czy to dotyczy tylko klientów indywidualnych czy także biznesowych ?
Drugie pytanie tak przy okazji, czy mogę przekazać komuś innemu moje punkty profit? Dzieki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

#352323  autor: jablo
 13 sie 2009, 17:52
Punktów profit nie da się przekazac. Zreszta i po co skoro profit likwiduja...

#352372  autor: Orfi
 13 sie 2009, 21:49
Punkty, z programu Profit radzę wykorzystać wcześniej, bo i tak program zostanie niebawem zlikwidowany. Skoro dostałeś pismo, że możesz bez konsekwencji rozwiązać umowę, to jeżeli chcesz, możesz tak zrobić, z tym, że w Plusie też była taka możliwość, ale później gdy okazało się, że wypowiadających umowy jest sporo, to okazywało się to nie lada trudnością dla niektórych abonentów, żeby zrobić to skutecznie .

Orfi

#352427  autor: corner
 14 sie 2009, 10:16
Ja bym to pisemko przeczytał dokładnie. Bo w moim nikt się nie zająknął o możliwości wypowiedzenia umowy bez konsekwencji ;).

#352436  autor: mariusz9a
 14 sie 2009, 10:48
swasix pisze:w zwiazku z tym do 30 wrzesnia mogę wypowiedziec umowe bez ponoszenia konsekwencji
Za dużo reklam informacyjnych Play - temat nieaktualny. Jeśli wypowiesz umowę zostanie nałożona kara. Tak jak napisał corner, w piśmie nie ma mowy o bezkarnym zrywaniu umowy.

#352448  autor: Patryk_
 14 sie 2009, 12:38
Polecam przeczytać jeszcze raz to pismo uważnie,ze zrozumieniem ;)

#352689  autor: pawwel
 15 sie 2009, 21:33
Ktoś z was wie dokładnie jak naliczane są kary za zerwanie umowy? W regulaminie jest napisane, że to odpowiednia część przyznanej ulgi w zależności od czasu do końca umowy.

I teraz mój problem, mam abonament za 35zł bez telefonu (90min miesięcznie + jakieś prezenty), ale mój rachunek oscyluje wokół 80-100zł. Strasznie brakuje mi przyzwoitego pakietu internetowego (dodatkowe 30zł miesięcznie to przesada) i zastanawiam się, czy przenieść się na wyższy abo, czy nie lepiej byłoby zerwać umowę. Został mi rok do końca umowy.

Ile może mniej więcej kosztować zerwanie umowy? Chciałybm wiedzieć, czy w ogóle warto iść do punktu orange i poprosić o dokładne obliczenie, czy nie odpuścić od razu...

#352754  autor: corner
 16 sie 2009, 09:56
W regulaminie jest wzór na obliczenie wielkości kary. Więc chwyć swoją umowę (jest na niej wysokość przyznanej ulgi) i oblicz sobie karę.

To w jakiej wysokości płacisz rachunki nie ma znaczenia.

#352794  autor: pawwel
 16 sie 2009, 11:58
U mnie kwota ulgi na umowie to 300zł, jeśli miałbym zapłacić karę 150zł to bardzo by mi się to opłacało. Hmm... tylko nie wiem, to za piękne, żeby było prawdziwe, mam nadzieję, że do tej ulgi nie doliczą 100 innych rzeczy... No nic dzięki za pomoc, teraz na pewno przejdę się i dowiem dokładnie w punkcie.

#352795  autor: yagi
 16 sie 2009, 12:00
pawwel, nie powinni Ci nic dodatkowo doliczyc. Jedynie mozesz miec kaucje chcasz w przyszlosci podpisac umowe...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#352806  autor: pawwel
 16 sie 2009, 12:47
Nigdy nie mów nigdy, ale mam ich tak serdecznie dosyć, że raczej nieprędko tam wrócę...

#353282  autor: vectra2.0
 18 sie 2009, 13:11
w tej informacji zawarte jest takie zdanie: "operator moze zmienić warunki umowy, doręczając abonentowi na piśmie treść proponowanej zmiany z wyprzedzeniem co najmniej jednego okresu rozliczeniowego przed wprowadzeniem go w życie.
3.1. abonent ma prawo do wypowiedzenia umowy w przypadku braku akceptacji zmian. w przypadku wypowiedzenia umowy przez abonenta, operatorowi nie przysługuje roszczenie odszkodowawcze, a także zwrot ulgi, chyba że konieczność wprowadzenia zmiany warunków umowy wynika bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa, w tym również usunięcia niedozwolonych postanowień umownych."

więc chyba można rozwiązać umowę bez konsekwencji proszę o odpowiedź

Ericsson t10s --> Sagem MY3052 -->Motorola C350 --> Siemens CT70 --> Sagem MY400X --> Sagem MY501C --> Sony Ericsson D750i --> Sony Ericsson J210i --> Motorola SLVR L7 THE BEST :)

#353304  autor: corner
 18 sie 2009, 13:51
vectra2.0 pisze:chyba że konieczność wprowadzenia zmiany warunków umowy wynika bezpośrednio ze zmiany przepisów prawa, w tym również usunięcia niedozwolonych postanowień umownych
Zachodzi właśnie ten przypadek. Powinieneś się cieszyć, że umowa jest teraz dla ciebie korzystniejsza, a nie myśleć o jej zrywaniu.

#353314  autor: vectra2.0
 18 sie 2009, 14:23
jak korzystniejsza możesz mi podać jakieś argumenty przemawiające za?

Ericsson t10s --> Sagem MY3052 -->Motorola C350 --> Siemens CT70 --> Sagem MY400X --> Sagem MY501C --> Sony Ericsson D750i --> Sony Ericsson J210i --> Motorola SLVR L7 THE BEST :)

#353425  autor: sychu
 18 sie 2009, 22:12
Ja też dzisiaj dostałem rachunek z nowym regulaminem, tylko właśnie jest zapis że nie mogę rozwiązać umowy bez konsekwencji. Ale dlaczego skoro zmieniają regulamin według nich na lepsze bo weszło jakieś nowe rozporządzenie.

#353428  autor: corner
 18 sie 2009, 22:19
jak korzystniejsza możesz mi podać jakieś argumenty przemawiające za?
Dla mnie głównym argumentem za jest niższy koszt zerwania mojej umowy.

Orange wykreśliło też z regulaminu szereg niedozwolonych klauzul umownych.

#354876  autor: non3
 25 sie 2009, 11:44
Hm ale wszystko się zgadza, tylko jedno jest dziwne stosowali niedozwolone zapisy w
umowach i teraz nasuwa się pytanie czy taka umowa w ogóle jest ważna bo z tego co się kiedyś z podobnym przypadkiem spotkałem była nie ważna świadomie wprowadzili mnie w błąd przy podpisywaniu ze mną umowy a tera chcą jeszcze wydębić kasę ale oczywiście jak to wszędzie indziej starych abonentów ma się w głębokim poważaniu.

Jednak jak dla mnie jest to zapis który powoduje że można próbować z nimi walczyć o zerwanie umowy.

Natomiast jeszcze pytanie takie a co jeśli ja się nie zgadzam na podpisanie aneksu czy też nowej umowy??

#354884  autor: osachorzow
 25 sie 2009, 12:54
non3 pisze:stosowali niedozwolone zapisy w umowach i teraz nasuwa się pytanie czy taka umowa w ogóle jest ważna
umowa jako taka jest ważna, tylko te niedozwolone klauzule nie są ważne dla stron umowy.

#355044  autor: datka
 25 sie 2009, 21:14
Przy chęci zerwania umowy istotne jest co się zmienia w regulaminie. Zgodnie z nowym prawem jeżeli regulamin jest zmieniany tak aby dostosować się do nowych przepisów nie ma opcji zerwania bez płacenia kary. Drugą kwestią jest jej wysokość, gdyż teraz jest ona naliczana proporcjonalnie do długości pozostałego kontraktu. Nie musi wynosić jak do tej pory najczęściej bywało 1500zl, ale raczej na pewno będzie trzeba zapłacić.

#355331  autor: corner
 26 sie 2009, 18:35
Istnieje wolność zawierania umów. Zgodziłeś się przecież na te niedozwolone warunki umowy własnoręcznym podpisem. Dzięki UOKiK zapisy nie są ważne, bo są dla ciebie krzywdzące. Jaki musiałby być powód zerwania umowy? Jestem przekonany, że gdybyś poprosił Orange o zastosowanie treści klauzul niedozwolonych, to zgodziliby się je zastosować (czyli na przykład pobrać pełną kwotę kary umownej zamiast proporcjonalnie mniejszej kwoty ;) ).