• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #340540  autor: t_rutana
 12 cze 2009, 11:47
Witam!
29 czerwca kończy mi się umowa w Plusie i chcę przejść do Play'a na abonament. Interesuje mnie OnePlay 45 z telefonem i co ważniejsze chcę zachować stary numer. Wiem, że najprościej byłoby pójść do salonu Play'a ale nie jestem pewien czy najtaniej. Chcę uzyskać jak najwięcej minut do wszystkich sieci i jak największe zniżki na abonament. Standardowo mam 100 minut a za przejście z Plusa dodatkowe 50. I od tego momentu już niczego nie jestem pewien :? W Play'u jest Promocja Wiosenna dzięki której dostałbym 30 minut oraz rabat 25zł na abo przez 4m-ce. Czy promocja wiosenna oraz minuty za przejście się łączą? Dodatkowo kupując przez internet można otrzymać 25-cio procentowy rabat na abo przez 9m-cy. Niestety kupując przez internet dostanę inny numer. Jak załatwić sprawę z przejściem do Play, aby połączyć najwięcej promocji i zostać przy starym numerze?
Ostatnio zmieniony 15 cze 2009, 00:06 przez t_rutana, łącznie zmieniany 1 raz.

#340587  autor: tarak
 12 cze 2009, 15:50
w promocjach play za bardzo sie nie orientuje, niech inni sie wypowiedza, ale dlaczego one play 45? juz lepiej one play 65 za 50zł co miesiac i do tego tańsze telefony. duzo wiecej zyskasz, chyba ze nie potrzebujesz az tyle dzwonic.

#340588  autor: Tajemniczy28
 12 cze 2009, 16:14
Ja właśnie dziś sfinalizowałem przenosiny do playa poprzez podpisanie umowy. Umowa na rok,za 45 zł 216 min do wszystkich. nie bierz tel. bo sie nie opłąca,skoro maszdostać więcej minut.

#340593  autor: bledos
 12 cze 2009, 16:33
Promocje się nie łączą - jeśli przenosisz numer masz wybór:

Opcje z telefonem:
1. Taryfa miesiąca - jak pisał kolega wyżej, płacisz 50 zł, dostajesz 65 jako pakiet złotówek do wykorzystania wszędzie, ale bez benefitów z tytułu przeniesienia numeru. Plusem są ceny telefonów jak w 65, w niektórych przypadkach niższe o ponad 100zł w stosunku do 45...

2. Promocja MNP, czyli dla przenoszących numer - 45zł - 100minut w standardzie + do wyboru jedna z trzech opcji:
i. upust 50% abo na 6 miesięcy;
ii. pakiet minut Play i stacjonarne przez cały okres umowy;
iii. pakiet minut do wszystkich sieci na cały okres trwania umowy.
Przy wyborze minut do wszystkich minuta wychodzi 0,30zł (prawie jak we fresh - bo dostajesz +50minut wszędzie) i masz telefon. Opcja przez internet odpada, bo nie zachowasz numeru.

Opcja bez telefonu
W zasadzie dwie do wyboru:
One Play 65 - płacisz 45 zł przez całą umowę, w abo 166 minut wszędzie, dobierasz pakiet minut Play,stacjonarne/wszyscy na 6 miesięcy, po 12 miesiącach koniec umowy,
lub
One Play 45 - płacisz 25 zł przez 12 miesięcy otrzymujesz 100min wszędzie, reszta jak wyżej.

Innych opcji nie widzę, chyba że masz możliwość przeniesienia do biznesu, ale to inna bajka ;)

Mam nadzieję, że choć trochę się rozjaśniło :)

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#340645  autor: t_rutana
 12 cze 2009, 21:39
Co do taryfy miesiąca to nie pisałem o niej, bo nawet jej nie widziałem, po prostu przyjąłem, że OnePlay65 będzie kosztował 65zł, ale dzięki wam już wiem o wszystkim :) I chyba tę ofertę wybiorę bo cena za minutę wychodzi taka sama jak w OnePlay45+50 min za przejście a telefon będzie tańszy o 100zł i cena za min spada z 45gr do 39gr. Tylko teraz doradźcie mi co zrobić, żeby było najszybciej i abym miał dalej stary numer. Umowa kończy mi się 29 czerwca. A ostatnia faktura przyszła wczoraj, termin płatności do 17 czerwca. Czekać czy zrywać?

#340650  autor: bledos
 12 cze 2009, 22:04
Z tego co piszesz to okres rozliczeniowy masz koło 2-3 dnia miesiąca. 29 podpisana była umowa - teraz pytanie, czy składałeś wypowiedzenie? Możesz podpisać umowę w tzw. procesie jednowizytowym: podczas jednej wycieczki do salonu składasz wniosek o przeniesienie i od razu podpisujesz umowę, z tym że otrzymujesz numer tymczasowy, zanim nie zostaną załatwione formalności z przeniesieniem starego.

Obawiam się, że przegapiłeś parę dni i teraz będziesz musiał odpokutować jeszcze jeden okres rozliczeniowy w Plusie.

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#340653  autor: t_rutana
 12 cze 2009, 22:20
Nie, wypowiedzenia jeszcze nie złożyłem. Będę musiał odpokutować cały okres rozliczeniowy czy tylko do 29 czerwca? Czyli gdzie najlepiej iść: do salonu Plusa czy od razu do Play'a?

#340658  autor: bledos
 12 cze 2009, 22:30
przede wszystkim: Twoja umowa nie zakończy się 29tego. Jeśli teraz zgłosisz się w Play z zamiarem podpisania umowy to wygląda to następująco: Play składa wniosek o wypowiedzenie umowy z przeniesieniem numeru. Twój miesięczny okres wypowiedzenia będzie liczony jako ostatni cykl rozliczeniowy, czyli od 2-3.07 i skończy się 1-2.08. Wówczas dopiero ten numer może zacząć funkcjonować w Play.

I tu są dwa wyjścia:

proces jednowiztyowy: wpadasz, składasz wniosek i podpisujesz umowę, dostajesz telefon bez simlocka (warto zapytać na miejscu czy jest "odbezpieczony") i kartę z Plusa możesz do czasu przeniesienia numeru użytkować w swoim nowym telefonie,

bądź

proces dwuwizytowy:
odwiedzasz Play i składasz wniosek o przeniesienie numeru i na tym na razie koniec. Z chwilą otrzymania od Plusa zgody na przeniesienie, podpisujesz umowę, dostajesz tel itd...

#340882  autor: t_rutana
 14 cze 2009, 01:14
Ok, już wiem prawie wszystko. Najszybciej od Plusa mogę uciec 31 lipca ponieważ okres rozliczeniowy mam od 1 do ostatniego każdego miesiąca. Tylko jeszcze powiedzcie mi do kiedy muszę złożyć wypowiedzenie umowy aby się załapać na ten najwcześniejszy termin skoro termin płatności ostatniej faktury mam do 17 czerwca? I jeszcze jedno: jak to jest z tym numerem tymczasowym w Play? Gdybym podpisał umowę, wziął telefon i kartę sim to płaciłbym coś gdybym nie korzystał z tej karty do czasu uwolnienia numeru?

edit: już znalazłem odpowiedź na moje pytanie, odnośnie numeru tymczasowego. Jeśli nie będę korzystał to nic nie zapłacę a jeśli tak to minuta kosztuje 39gr a sms 15gr i nie ma abonamentu. Jednak nadal proszę o odpowiedź na moje pierwsze pytanie :)

Edytując tego posta zdałem sobie sprawę z tego, że wiosenna taryfa miesiąca niebawem się skończy (tak jak wiosna), więc chcąc z niej skorzystać muszę zdecydować się na jednowizytowe przeniesienie numeru w najbliższych dniach, bo na początku sierpnia będzie już zapewne inna promocja. I teraz nasuwa się pytanie: czekać na tę nową czy brać tę która jest teraz? Zaznaczam, że zależy mi na niskiej cenie telefonu, ale abo nie może przekroczyć 50zł.

#340889  autor: bledos
 14 cze 2009, 09:17
Termin płatności rachunku nie ma znaczenia przy składaniu wypowiedzenia. Odnośnie nowej promocji... pilnuj tej strony zapewne info o nowej promocji będzie wcześniej, wtedy też zdecydujesz co i jak. Na chwilę obecną raczej nikt Ci nie powie, jak będzie wyglądała kolejna promocja (można gdybać, ale to trochę mija się z celem...).

#340924  autor: t_rutana
 14 cze 2009, 13:17
Czyli muszę złożyć wypowiedzenie przed końcem obecnego okresu rozliczeniowego, tak? Dzięki, trzymam się "tej strony" :) Tylko co mam zrobić, aby spokojnie czekać na tę zmianę promocji? Pójść do Plusa i złożyć wypowiedzenie, czy do Play'a i zastosować proces dwuwizytowy? Jak będzie z przeniesieniem numeru jeśli np. jutro pójdę do Plusa i złożę wypowiedzenie z tytułu skończenia się umowy, będę spokojnie czekał na rozwój sytuacji i pod koniec lipca postanowię przejść do innej sieci? Będą jakieś problemy albo opóźnienia?

#340928  autor: bledos
 14 cze 2009, 13:25
Wniosek składasz w salonie Play z pełnomocnictwem, wszystko za Ciebie załatwią. W tym przypadku proces dwuwizytowy jak najbardziej wskazany - w przypadku zmiany promocji wybierasz, czy chcesz nową, czy "starą" opcję abonamentową. Jedyne, co może się zmienić niezależnie od czasu złożenia wniosku o przeniesienie to cenniki telefonów, ale te zmieniają się rzadko...

#340933  autor: t_rutana
 14 cze 2009, 13:52
Ok, a załóżmy, że jutro pójdę do Play'a, dam im pełnomocnictwo, ale w lipcu okaże się, że Plus przygotował dla mnie super mega wypasioną ofertę (utopia :) ) i będę chciał pozostać w Plusie, oczywiście z moim starym numerem. Czy poniosę z tego tytułu jakieś koszty względem Play albo Plusa? Ale ceny telefonów jeśli już się zmienią to na niższe, tak? Czy może bywało już tak, że Play podnosił ceny telefonów?

#340934  autor: ekdar
 14 cze 2009, 13:53
ja nie czekalem. Bylem w playu podpisalem umowe mam tel samsung s7220 za 49zl abonament 50zl a w plusie przy 55zlotowym ten telefon kosztuje 649zl!!! polecam. a nr zostanie przeniesiony 26lipca

ekdar

#340939  autor: t_rutana
 14 cze 2009, 14:21
No ok, a wiosna kończy się 22 czerwca czyli za 8 dni. Przypuszczam, że niebawem Play przedstawi nową promocję abonamentową i co powiesz jeśli będzie lepsza od obecnej? Dlatego wolę poczekać, mam czas do końca lipca.

[ Dodano: 2009-06-15, 10:24 ]
bledos, jeśli możesz to odpowiedz na mój przedostatni post :-)