• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #337336  autor: szyman12
 25 maja 2009, 22:00
Witam

Tak jak wiecie 11 maja 2009r. prezydent RP Lech Kaczyński podpisał nowe prawo telekomunikacyjne. Są złe strony jego (np. niemożna rozwiązać bezkarnie umowy, jeżeli operator zmienił regulamin na korzystniejszy itp.). Są jednak i dobre strony i właśnie o jednej z nich chciałbym się zapytać.

Podam cytat z media2:
Kod: Zaznacz cały
Jest także inna korzystna dla konsumentów zmiana - w przypadku zerwania umowy z operatorem klient będzie musiał zwrócić udzielony przez operatora rabat proporcjonalnie do czasu, który pozostał do końca kontraktu. 
Czy ktoś wie jak to jest w praktyce. Bo z tego co rozumiem to np.(w mojej sytuacji) do końca umowy z Erą zostało mi rok. W ramach przedłużenia płacę 65 zł (normalnie płaciłbym 80 zł). I co zapłacę im 15*12 = 180 zł i robię :smt006 :?:

Moim zdaniem troszeczkę za piękne....

#337431  autor: Sikor28
 26 maja 2009, 16:17
No byłoby pięknie. U mnie na firmowych telefonach kary za zerwanie wynoszą 1000 zł i 1800 zł - w zależności od taryfy

Piotr
--------------------------------------------------------
rybne rarytasy www.sumowisko.pl

#337450  autor: szyman12
 26 maja 2009, 17:58
No tak, ale znając życie nasioperatorzy coś wymyślą ....

P.S. kiedy ona (ta nowelizacja) ma wejść w życie?

#337481  autor: thonka
 26 maja 2009, 19:43
30 dni od ogloszenia w dzienniku ustaw.
poki co jeszcze to nie nastapilo.
Sikor28 pisze:Moim zdaniem troszeczkę za piękne....
kara umowna za zerwanie umowy to zupelnie inna sprawa. tu chodzi o co innego - w niektorych umowach bylo tak, ze jezeli rezygnujesz z uslug operatora, oprocz kary umownej wynikajacej z postanowien umowy musisz zwrocic cala ulge otrzymana od niego (takie zapisy na 100% stosowal teleton, multimedia i jeszcze kilku innych operatorow) czyli w twoim przypadku gdybys mial taki zapis w umowie byloby to 15zl*24 miesiace + kara umowna.
teraz trzeba bedzie zwrocic operatorowi tylko proporcjonalna roznice miedzy wykorzystanym, a przyslugujacym do konca umowy rabatem + kara umowna czyli np. rozwiazujac umowe 10 miesiecy przed jej koncem 10 miesiecy * 15zl + kara umowna wynikajaca z umowy.

np. w mojej sieci internetowej jest pakiet telefon 120 minut + kablowka 40 kanalow + internet 3mbit wg. cennika kosztuje ponad 150zl, a w pakiecie jest to wszystko za 99zl.

rabat siega 51zl i tyle musialbym oddac za kazdy miesiac.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2009, 15:19 przez thonka, łącznie zmieniany 1 raz.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#337504  autor: szyman12
 26 maja 2009, 20:39
thonka dzięki za oświecenie. Wiedziałem, że coś jest nietak (w moim rozumowaniu) :(

P.S. Czy w innych sieciach niż Era jest możliwość zmiany taryfy na niższą podczas trwania umowy na określony czas?

#337608  autor: kubik
 27 maja 2009, 11:54
czy jest szansa, że nowe PT wejdzie w najbliższych dwóch tygodniach? czy tego samego dnia (+/- 1-2 dni) operatorzy dostosują cenniki - opłata za MNP?

Co ja pacze? Operator blokuje aktualizację!

http://facebook.com/OperatorBlokujeAktualizacje

#337609  autor: bora1410
 27 maja 2009, 11:56
A czy podpisana jestj uz ustawa o bezplatnym przenoszeniu numerow? Ma wejsc w zycie czy znowu blokada. Play tez cos przebakiwalo ze zniesie oplaty nawet gdyby ustawa nie weszla w zycie. Wiadomo cos wiecej?

#337610  autor: kubik
 27 maja 2009, 11:58
bora1410 pisze:A czy podpisana jestj uz ustawa o bezplatnym przenoszeniu numerow? Ma wejsc w zycie czy znowu blokada. Play tez cos przebakiwalo ze zniesie oplaty nawet gdyby ustawa nie weszla w zycie. Wiadomo cos wiecej?
w noweli PT jest właśnie zapis na ten temat, stąd pytanie kiedy wejdzie podpisana już nowela.

#337630  autor: thonka
 27 maja 2009, 15:18
kubik pisze:czy jest szansa, że nowe PT wejdzie w najbliższych dwóch tygodniach?
pisalem wyzej, ze nowela wchodzi w zycie 30 dni po opublikowaniu w Dzienniku Ustaw, a takowa publikacja jeszcze nie nastapila (albo ja nie moge tego znalezc w Dz.U. z maja), wiec raczej nikle szanse.
kubik pisze:czy tego samego dnia (+/- 1-2 dni) operatorzy dostosują cenniki - opłata za MNP?
nie beda mieli wyjscia - jezeli prawo nakazuje bezplatne przenoszenie numerow, a operator pobieralby za to oplate robi to bezprawnie.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#337639  autor: mikage1
 27 maja 2009, 16:00
thonka pisze:pisalem wyzej, ze nowela wchodzi w zycie 30 dni po opublikowaniu w Dzienniku Ustaw, a takowa publikacja jeszcze nie nastapila (albo ja nie moge tego znalezc w Dz.U. z maja), wiec raczej nikle szanse
nic nie przegapiłeś - jeszcze nie została opublikowana - zauważyłem, że czasem to trwa nawet z 3 tygodnie...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#337830  autor: st0larz
 28 maja 2009, 16:05
a czy w przypadku podpisania nowego PT przez Prezydenta będzie wymagana zmiana regulaminu w sieciach?? czy tylko będzie zmiana cennika??

#337855  autor: thonka
 28 maja 2009, 17:51
a czy w przypadku podpisania nowego PT przez Prezydenta będzie wymagana zmiana regulaminu w sieciach?? czy tylko będzie zmiana cennika??
nie wiem czy czytales poprzednie posty, ale wynik z nich (i tak jest), ze sam fakt podpisania noweli PT przez prezydenta nie jest jednoznaczny z wprowadzeniem jej w zycie.
Jezeli tempo publikacji Dziennika Ustaw bedzie takie jakie jest, to najwczesniej nowe Prawo Telekomunikacyjne wejdzie w zycie w lipcu...

jednoczesnie sieci beda musialy zmienic regulaminy, ale gdy to zrobia, nie bedzie juz mozliwosci bezkarnego odejscia od sieci z powodu ich zmiany wlasnie przez nowe PT, ktore nie daje juz takiej mozliwosci.

#340554  autor: tetrus
 12 cze 2009, 12:35
Jak wiadmo w Dzienniku Ustaw zostala opublikowana nowelizacja Prawa Telekomunikacyjnego. Teraz operatorzy beda musieli dostosowac swe uslugi do nowego prawa a co za tym idzie zmienic regulamin swiadczenia uslug. Gdy moj obecny operator przysle mi nowa umowe/regulamin do podpisania, moge rozwiazac z nim umowe bez zadnych konsekwencji. Nawet jesli bralem telefon w promocji.
Czy dobrze rozumiem?

#340558  autor: piokuk
 12 cze 2009, 12:49
Źle rozumiesz - poczytaj kilka postów powyżej.

#340571  autor: thonka
 12 cze 2009, 13:20
tetrus pisze:Teraz operatorzy beda musieli dostosowac swe uslugi do nowego prawa a co za tym idzie zmienic regulamin swiadczenia uslug.
od 6 lipca gdy zmiana regulaminu jest podyktowana zmiana prawa (a wiec takze w przypadku stosowania klauzul niedozwolonych, o ktore orange, era i play maja sprawe) NIE MOZNA rozwiazac z tego tylulu umowy bez zadnych konsekwencji.
co innego jak operator sam sobie zmieni regulamin, gdzie prawo go do tego nie zmusilo - wtedy tak jak obecnie klient moze zerwac umowe.

oczywiscie nadal jezeli operator podniesie ceny bezpodstawnie mozna rowniez rozwiazywac umowy.

#341427  autor: masculine
 17 cze 2009, 15:18
Wyprzedziłem fakty i zwróciłem się do Ery z zapytaniem o wysokość kary jaka zostałaby naliczona w przypadku rozwiązania umowy dwa miesiącem przed końcem w sytuacji gdybym zrobił to dokładnie 6 lipca :lol:
Odpowiedzieli, że gdy prawo wejdzie w życie to ich regulaminy zostaną uaktualnione. Na dzień dzisiejszy nie ma takiej możliwości (proporcjonalnego rozliczenia).

Paweł

"A true man hates no one." Napoleon Bonaparte