Użytkownik
Ranga
Młody wyjadacz
Jest także inna korzystna dla konsumentów zmiana - w przypadku zerwania umowy z operatorem klient będzie musiał zwrócić udzielony przez operatora rabat proporcjonalnie do czasu, który pozostał do końca kontraktu.
kara umowna za zerwanie umowy to zupelnie inna sprawa. tu chodzi o co innego - w niektorych umowach bylo tak, ze jezeli rezygnujesz z uslug operatora, oprocz kary umownej wynikajacej z postanowien umowy musisz zwrocic cala ulge otrzymana od niego (takie zapisy na 100% stosowal teleton, multimedia i jeszcze kilku innych operatorow) czyli w twoim przypadku gdybys mial taki zapis w umowie byloby to 15zl*24 miesiace + kara umowna.Sikor28 pisze:Moim zdaniem troszeczkę za piękne....
w noweli PT jest właśnie zapis na ten temat, stąd pytanie kiedy wejdzie podpisana już nowela.bora1410 pisze:A czy podpisana jestj uz ustawa o bezplatnym przenoszeniu numerow? Ma wejsc w zycie czy znowu blokada. Play tez cos przebakiwalo ze zniesie oplaty nawet gdyby ustawa nie weszla w zycie. Wiadomo cos wiecej?
pisalem wyzej, ze nowela wchodzi w zycie 30 dni po opublikowaniu w Dzienniku Ustaw, a takowa publikacja jeszcze nie nastapila (albo ja nie moge tego znalezc w Dz.U. z maja), wiec raczej nikle szanse.kubik pisze:czy jest szansa, że nowe PT wejdzie w najbliższych dwóch tygodniach?
nie beda mieli wyjscia - jezeli prawo nakazuje bezplatne przenoszenie numerow, a operator pobieralby za to oplate robi to bezprawnie.kubik pisze:czy tego samego dnia (+/- 1-2 dni) operatorzy dostosują cenniki - opłata za MNP?
nic nie przegapiłeś - jeszcze nie została opublikowana - zauważyłem, że czasem to trwa nawet z 3 tygodnie...thonka pisze:pisalem wyzej, ze nowela wchodzi w zycie 30 dni po opublikowaniu w Dzienniku Ustaw, a takowa publikacja jeszcze nie nastapila (albo ja nie moge tego znalezc w Dz.U. z maja), wiec raczej nikle szanse
nie wiem czy czytales poprzednie posty, ale wynik z nich (i tak jest), ze sam fakt podpisania noweli PT przez prezydenta nie jest jednoznaczny z wprowadzeniem jej w zycie.a czy w przypadku podpisania nowego PT przez Prezydenta będzie wymagana zmiana regulaminu w sieciach?? czy tylko będzie zmiana cennika??
od 6 lipca gdy zmiana regulaminu jest podyktowana zmiana prawa (a wiec takze w przypadku stosowania klauzul niedozwolonych, o ktore orange, era i play maja sprawe) NIE MOZNA rozwiazac z tego tylulu umowy bez zadnych konsekwencji.tetrus pisze:Teraz operatorzy beda musieli dostosowac swe uslugi do nowego prawa a co za tym idzie zmienic regulamin swiadczenia uslug.