• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #299181  autor: overbeyond
 23 lis 2008, 01:34
Zastanawiam się nad trzema sieciami obecnie play era i orange ale najbardziej zastanawia mnie orange. Dlaczego jest tak mało postów w przedłużaniu umowy? To taki kiepski operator? Często w wątku słyszeć można coś podobnego do "bo to orange i dlatego lipa". O co chodzi z tą cała siecią?

#299182  autor: szyman12
 23 lis 2008, 04:56
A ja słyszę często : "Era dla frajera!". I co? Właściwie każdy operator jest zły, nawet Play. Żadna sieć dobrze nietraktuje abonenta. Jeżeli chodzi o Orange, to jest mało wątków bo:

a) dużo osób którzy są w tej dziedzinie mają telefony w Orange i niemuszą dzielić się całemu światu jaką dostali ofertę
b) wracając do oferty to jest ona denna i dużo osób przechodzi do innych sieci (szczególnie do Playa, aby zrobić na złość Grażynce ;) )

#299187  autor: Prezesek
 23 lis 2008, 08:55
Orange wcale złą siecią nie jest. Jeżeli mamy dużo znajomych w Orange i sieciach stacjonarnych to oferta jak się patrzy. Ale telefony mają drogie, to trzeba przyznać. Dam Przykład:
- w Plusie, Taryfa Kubala 25 zł : 30 minut i LG KE970 Shine standard za 228,99 zł, umowa 24 miesiące.

- w Orange, Orange Abonament 25 zł : 40 minut (+ 100 na pierwszy miesiąc), 400 sms do Orange i LG KE970 Shine standard za 198,99 zł, ale umowa na 30 miesięcy.

PozdRoo

#299199  autor: kamil1221
 23 lis 2008, 09:57
Jeżeli już chodzi o Propozycje dla klientów którzy chcą przedłużyć umowę – Orange ma najbardziej rozbudowany system negocjacji z klientem. Z tej strony Orangowi nie da się nic zarzucić – to już bardziej konsultantom tej sieci że zamiast zrobić lepszą ofertę (bo mogą) robią gorszą by więcej zarobić na kontrakcie.

#299216  autor: kowcio
 23 lis 2008, 11:20
Nie zgodzę się, miałem wszystkie sieci i z Orange jestem najbardziej zadowolony, znajomi też. Nie wyobrażam sobie zmiany sieci na inną niż Orange. Prędzej poszedłbym do Plusa, Era jak dal mnie ma straszną konfigurację sieci- zrywanie połączeń, częste przełączanie między nadajnikami (co sprawiało, że czasami nie można było się do Ciebie dodzwonić)- o tym była mowa, nawet jest wątek o tym na naszym Forum. W Play mnie odstraszyła obsługa klientów w BOK (też była o tym mowa na Forum), oraz drogie połączenia z innych sieci do Play.
Mam powody do zachwalania Orange.

#299251  autor: tomko111
 23 lis 2008, 13:00
Orange - nie polecam.. bo to orżnąć - drogie połączenia, w sumie oferta dobra tylko dla ludzi, którzy mają dużo znajomych w Orżnąć. Muszę przyznać rację Kamilowi, że faktycznie Orange może ułożyć ofertę przedłużeniową indywidualnie...

Era - NAJDROŻSZE telefony, słaba jakość rozmów - zrywa bardzo często połączenia

Play - dla mnie najlepsza sieć. Najtańsze telefony, czasem o kilkaset złotych taniej niż u innych operatorów, najtańsze ceny za połączenia... NAJWIĘKSZY zasięg w Polsce. Zobaczymy jakie będą oferty lojalnościowe.. chociaż jestem pozytywnie nastawiony. :D

#299253  autor: corner
 23 lis 2008, 13:07
Ja jestem zwolennikiem Orange, bo mają dla mnie bardzo dobrą ofertę. Nie zamieniłbym się na innego operatora. Poza tym, wbrew temu co się mówi, mają dobre podejście do klienta. Czasami im nie wychodzi i coś się psuje, ale wtedy zazwyczaj nawet dają rekompensaty. Jest dużo promocji, z których duża część jest później dostępna nawet dla dotychczasowych abonentów. I mają fajny wizerunek ;).

Oczywiście Orange nie jest dobre dla wszystkich. Szczególnie nie nadaje się dla osób, które dzwonią do różnych sieci i oczekują taniego telefonu.

Ale dla osoby takiej, jak ja - wydzwaniam mnóstwo minut do wybranego numeru stacjonarnego, wysyłam mnóstwo smsów do numerów w Orange i czasami dzwonię do Orange, na stacjonarne i sporadycznie do innych sieci - cudo.

Mam Plan Na Rozmowy 35, w którym za przedłużenie umowy dostałem dokładnie to, czego chciałem - 1000 smsów do Orange i 1200 minut miesięcznie z wybranym numerem :). Polecam.

#299259  autor: user_delete3
 23 lis 2008, 13:16
kamil1221 pisze:Jeżeli już chodzi o Propozycje dla klientów którzy chcą przedłużyć umowę – Orange ma najbardziej rozbudowany system negocjacji z klientem.
nie do końca. jeżeli w Erze przedłużasz umowę, możesz np. zmniejszyć sobie ilość standardowych darmowych minut w ramach abonamentu, ale w zamian obniżają cenę telefonu. Era nie jest zła :D

#299357  autor: express100
 23 lis 2008, 20:23
W Orange są super promocje, najlepsze jest Nowe Orange Go i nikt mnie nie przekona że lepszy jest POP czy Music (oczywiście dla mnie) :P
Jedynym ale ogromnym minusem sieci Orange jest CC i Back Office, bo tam nie ma 95% konsultantów, tylko 5% to konsultanci, reszta to matołki i to niewykształcone, i czasami są bardzo niemili i niekompetentni, a podobno "Klient nasz Pan" :x
A to drugi minus który jest minusem tylko dla Zetafonowców, Mixowców i abonamentowców, czyli najdroższe telefony :!:
Pozdrawiam! :-D

Doładowania do wszystkich sieci- www.blue.pl
PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP
T-Mobile- NTT i Happy8, Heyah NOWA i PAKIETOWA
mBank mobile 19gr+50MB+100zł/m-c

#299396  autor: tomko111
 23 lis 2008, 22:26
express100, nie przesadaj. W erze są droższe telefony niż w Orange. Oczywiście nie wszystkie, lecz większość. :)

#299399  autor: express100
 23 lis 2008, 22:29
tomko111 pisze:express100, nie przesadaj. W erze są droższe telefony niż w Orange. Oczywiście nie wszystkie, lecz większość. :)
Wg mnie jednak Orżnąć jest najdroższe z telefonami :P
I zdania póki co nie zmienię :lol:

PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP

#299447  autor: adam.wisnia
 24 lis 2008, 09:34
Zgadzam sie. Moze i oferta jest wporzadku. Szczegolnie (tak jak ja) dla tych ktorzy dzwonia wewnatrz orange. Dlatego rozwazam powrot po 3 miesiacach z karty na abo orange. I rzeczywiscie wedlug mnie to orange ma najdrozsze telefony sposrod wszystkich sieci.

Male porownanie 3 popularnych telefonow w ofertach na 24 miesiace dla Orange abo 25, play 25, Telefoniczna
okazja 25:

Motorola v9: orange 1049pln (!!), play: 399, era: brak

Nokia 6500slide: orange: 949, play: 439, era: 599

Nokia e51: orange 849, play: 459, era: 499

SE k800i: orange 449, play 249, era: 99

Samsung U800: orange 449, play 339, era: 699

No to chyba taki ogolny wyglad cen ;) Orange widac ze swoj traget wyszukuje wsrod chetnych na telefony za 1 pln a nie np 199 czy 249 bo nawet nie staraja sie znizyc cen lepszych modeli do tych granic. Czesto ceny telefonow przy umowie sa wyzsze niz na wolnym rynku(!) - przykladowo v9 mozna w sklepie nową kupic za 849pln. Za taka sama kwote kupic 6500slide. Smiechem wogole juz jest cena e51 ktora nowa mozna na wolnym rynku kupic za ok 650pln a orange nie dosc ze zarabia w haraczu (abo) to jeszcze przy podpisaniu umowy sciaga za nia 850 złotych.

no coz ale chyba wlasnie z powodu cen telefonow nie podpisze z orange umowy na 24 miesiace ale na 12 (bez telefonu) i ja lepiej na tym wyjde, i oni mniej (sporo) zarobia.

http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1958761
 #299448  autor: marcinb
 24 lis 2008, 10:08
overbeyond pisze:Zastanawiam się nad trzema sieciami obecnie play era i orange ale najbardziej zastanawia mnie orange. Dlaczego jest tak mało postów w przedłużaniu umowy?
A może po prostu klienci dostają dobre oferty i nie muszą płakać na forach? Może trzeba tak to zinterpretować? :lol:
overbeyond pisze:To taki kiepski operator? Często w wątku słyszeć można coś podobnego do "bo to orange i dlatego lipa". O co chodzi z tą cała siecią?
Orange jest takim chłopcem do bicia. Jak psioczyć to na pomarańczę. Cokolwiek nie przedstawią to i tak jest źle, można zobaczyć to w komentarzach pod newsami w tym serwisie.

A teraz to na co się powinno patrzeć - oferta sieci. Dla mnie jest to połączenie w miarę niskich stawek do wszystkich wraz z ciekawymi propozycjami rozmów we własnej sieci i z numerami stacjonarnymi. Przykład: za śmieszne 25 zł mam po przedłużeniu umowy (12 mies. bez telefonu) w abonamencie 70 minut do wszystkich + 180 minut i 1000 minut do dwóch wybranych numerów. Oferta dla mnie w zupełności wystarczająca - raczej mam problem żeby wykorzystać to co mam w abo jak i na koncie voip itp.

Kontaktu z BOK w zasadzie brak - bo wszystko dobrze działa. Mam w miarę proste, czyste zasady: pakiet kwotowy, promocyjne minuty schodzą pierwsze. Niektórzy operatorzy owszem oferują pakiety minut do własnej sieci ale np. schodzą po wykorzystaniu tych z abo, tudzież smsy są naliczane dodatkowo a nie z kwoty abonamentu.

Nie chce pisać, że to jest lepsza oferta niż innych operatorów itp., mam to głęboko w... poważaniu. Najważniejsze że dla mnie jest jak skrojona na miarę.
Moja rada: czytaj regulaminy i wybierz to co dla Ciebie najlepsze nie bacząc jak się nazywa dana sieć.

p.s. była kiedyś taka dyskusja nt. play, ale wtedy została szybko skasowana przez moderatorów (nawet chyba dwukrotnie). Jakoś widzę, że o orange można 'dyskutować ogólnie o ofercie' a o playu się nie da. Brawo Jasiu!

[ Dodano: 2008-11-24, 10:10 ]
szyman12 pisze:b) wracając do oferty to jest ona denna i dużo osób przechodzi do innych sieci (szczególnie do Playa, aby zrobić na złość Grażynce ;) )
możesz się podeprzeć jakimiś danymi?

[ Dodano: 2008-11-24, 10:10 ]
express100 pisze:Wg mnie jednak Orżnąć jest najdroższe z telefonami :P
Nie znam takiej sieci? To jakiś MVNO?

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#299461  autor: express100
 24 lis 2008, 12:24
marcinb pisze:express100 napisał/a:
Wg mnie jednak Orżnąć jest najdroższe z telefonami :P

Nie znam takiej sieci? To jakiś MVNO?
Przepraszam bardzo, nie Orżnąć, a Orange :lol:

PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP

#299467  autor: marcinb
 24 lis 2008, 13:30
adam.wisnia pisze:Male porownanie 3 popularnych telefonow w ofertach na 24 miesiace dla Orange abo 25, play 25, Telefoniczna
okazja 25
Nienajszczęśliwsze porównanie.
Telefoniczna okazja to oferta gdzie jak wyczytałem
W ramach Oferty Promocyjnej Abonent ma możliwość zakupu nowego telefonu w promocyjnej cenie.
a Orange abo 25 to zwykła taryfa. Stąd też zapewne różnica w cenie telefonów ale za to jeśli weźmiemy pod uwagę liczbę minut do wszystkich to:
- Era: 30 minut,
- Orange: 40.

:arrow: Na forum Telepolis od 29.01.2006.

#299487  autor: overbeyond
 24 lis 2008, 15:19
Dziękuje za zainteresowanie tematem. To cieszy. Generalnie założyłem go by zobaczyć czy mamy podobne poglądy, jak by nie było faktem jest, że telefonu to nie jest mocna strona Orange. Mnie zastanawia jakie mam szanse na jakieś upusty jeśli chce odejść z plusa po 4 latach do orange? Pewnie zerowe. To akurat mnie nie dziwi. Widzę też, że często ktoś wspomina, o jakiś wielkich liczbach minut podczas gdy ja przeglądam tą oferte i tego nie widze. A chciałbym darmowy nr w orange mieć jeden widziałem, że są na to prezenty załóżmy jeden 180 minut więcej się nie da?

I tu pytanie jak działa pisanie umowy przez internet? Składam zamówienie, ale co oni nie sprawdzają dochodów czy jak?

#299492  autor: tomko111
 24 lis 2008, 15:53
overbeyond pisze:Mnie zastanawia jakie mam szanse na jakieś upusty jeśli chce odejść z plusa po 4 latach do orange? Pewnie zerowe. To akurat mnie nie dziwi.
To wszystko zależy od tego jak wysokie rachunki płaciłeś... jeżeli Twój abonament to 25zł miesięcznie to nie licz na wielkie obniżki... Ale zawsze możesz się z nimi targować. :)

#299495  autor: overbeyond
 24 lis 2008, 15:57
i z kim o tym dyskutować w salonie? czy lepiej przez e-mail?

#299502  autor: tomko111
 24 lis 2008, 16:11
overbeyond, oni sami kiedyś do Ciebie zadzwonią. Najlepiej dzwonić do Orange i prosić o przełączenie do działu przedłużenia umowy - i z nimi się targować. W salonie nie polecam.

#299534  autor: express100
 24 lis 2008, 17:42
overbeyond pisze:i z kim o tym dyskutować w salonie? czy lepiej przez e-mail?
Moja kolejność :wink: :
:arrow: *100- tak jak napisałtomko111
:arrow: strona internetowa (e-mail)
:arrow: salon
Podpowiem tyle, żę mojej ciotce ostatnio więcej dała stronka www, i tańszy telefon ;-)

PLAY- STARA, NOWA, FRESH
Orange- NOGo, OPOP