Użytkownik
Ranga
Obserwator
Za odbieranie sms'ów nic się nie płaci. Opłaty naliczane są za odbieranie połączeń i mms'ów.#1
Mam wykupiony pakiet 600 sms do ERY 1gr/każdy (oferta: sms i mms za grosze). Jeżeli pisze do niej sms to nie zabiera mi kasy z konta, tylko odejmuje z tego pakietu. Czy ona płaci coś za to? Czy odbieranie sms z bramki internetowej tez ja cos kosztuje?
Ona jest ciągle w Erze, a ty teoretycznie nie musisz wiedziec że jest w USA, więc Ty stawki masz normalne, a ona nie płaci za odbieranie smsów. Więc możesz pisać bez obaw. Podobnie jest z smsami z bramki. Pamiętaj tylko że ona musi być w sieci GSM - jest w stanach kilka sieci działających na inne niż nasze europejskie systemy i smsy mogą po prostu nie do chodzić.taikoon pisze:Mam wykupiony pakiet 600 sms do ERY 1gr/każdy (oferta: sms i mms za grosze). Jeżeli pisze do niej sms to nie zabiera mi kasy z konta, tylko odejmuje z tego pakietu. Czy ona płaci coś za to? Czy odbieranie sms z bramki internetowej tez ja cos kosztuje?
Karta tutaj albo da niewiele albo nic... używanie telefonu w roamingu, za granicą jest niestety drogie i karty nic nie zmienią, bo dziewczyna wciaż musi zapłacić operatorowi amerykańskiemu za to, że on ją dopuszcza do własnej sieci. Jeśli to dłuższy pobyt, to najlepiej jakby dziewczyna do rozmów z Tobą kupiła sobie kartę sim lokalnego operatora i wtedy używając tej karty za 5$ dzwoniłaby tanio. Jeśli wyjazd krótki a rachunki mają być małe - zostają wam smsy, telefony stacjonarne albo internet.taikoon pisze:W Stanach kupiła karte za 5 dolarów (niestety jeżeli to ważnie to nie potrafie podać nazwy tej karty). W każdym razie działa ona na zasadzie, że przed nr osoby, do której się dzwoni należy wpisać jakis dlugi nr i powinno się dzwonić taniej. Dzisiaj wszedłem na jej konto poprzez stronę era.pl i zobaczylem, ze te rozmowy sa ujete w "bieżących polączeniach". Kwota jest niebagatelna, ponieważ chodzi o kilka polączeń 200zł+ każde...
Czyli jezeli uzywa tej karty dzwoniac z nr ery to placi 5zl za min ? Bo podejrzewam, ze w takim razie przyjdzie mi rachunek rzedu 700-800zlTobą kupiła sobie kartę sim lokalnego operatora i wtedy używając tej karty za 5$ dzwoniłaby tanio
Jaką ma taryfę roamingową?taikoon pisze:
Czyli jezeli uzywa tej karty dzwoniac z nr ery to placi 5zl za min ? Bo podejrzewam, ze w takim razie przyjdzie mi rachunek rzedu 700-800zl![]()
W Stanach odebranie polaczenia w roamingu to 9,90 zl/min w Eurotaryfie i Strefy. Oplata liczy sie juz za zainicjowanie polaczenia - tak ze jesli Twoja dziewczyna nie odbierze polaczenia to i tak zaplacisz.elrond pisze:To wziąż kwestia kilku złotych za minute ale może nie aż 10...
Z cennika roamingu w USA:corner pisze:Niby za co on zapłaci? Przecież jego obowiązuje cennik własnego operatora. Mam wrażenie, że nie masz racji.
Ale to w przpadku jak ma Eurotaryfa i strefy i jak wykonuje połączenie.yagi pisze:Operator nalicza opłatę za każdą próbę połączenia, nawet niezrealizowaną. Uwaga! Operator nalicza podatek VAT, który jest uzależniony od miejsca wykonywania połączeń. Podane ceny zawierają najwyższą stawkę VAT.
Poczytaj kto placi rachunekAle facet dzwoni z polskiego telefonu, w polskiej sieci.
taikoon pisze:Bo podejrzewam, ze w takim razie przyjdzie mi rachunek