• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #292106  autor: bodalski
 11 paź 2008, 13:25
Witam
orientuje się może ktoś czy w Orange przy wcześniejszym rozwiązaniu umowy (i zapłaceniu kary za wcześniejsze zerwanie umowy) można zatrzymać numer?? Czy przepada??

#292119  autor: elfrid
 11 paź 2008, 14:59
a dlaczego ma przepasc? abonent ma prawo w kazdej chwili rozwiazac umowe z 30 dniowym okresem wypowiedzenia. dodatkowo w okresie zastrzezonym jest zobowiazany uregulowac kare umowny. ale cala reszta sie nie zmienia.
ps. a dla jakiej sieci rzucasz orange, placac za ten rozwod 1500?

#292147  autor: Jedrker
 11 paź 2008, 16:19
elfrid pisze:ps. a dla jakiej sieci rzucasz orange, placac za ten rozwod 1500?
kwota 1500 nie jest regułą, ja wczoraj złożyłem wypowiedzenie umowy,i rozwód przed końcem umowy kosztował mnie tylko 450 zł ;)
No i podczepię się pod temat, wypowiedzenie złożyłem, a jak teraz ten numer przenieść np. do play ?
Bo szkoda mi mojego numerku z orange ;)

#292148  autor: vinc
 11 paź 2008, 16:22
bodalski pisze:orientuje się może ktoś czy w Orange przy wcześniejszym rozwiązaniu umowy (i zapłaceniu kary za wcześniejsze zerwanie umowy) można zatrzymać numer?? Czy przepada??
Jedrker pisze:No i podczepię się pod temat, wypowiedzenie złożyłem, a jak teraz ten numer przenieść np. do play ?
Wycofać rezygnację w Orange i złożyć upoważnienie w Play o przeniesienie numeru.

Obrazek

#292190  autor: elfrid
 11 paź 2008, 19:50
Jedrker pisze:rozwód przed końcem umowy kosztował mnie tylko 450 zł ;)
z tego co wiem, ze zwykle orange mialo kwote 1500zł i to bez proporcjonalnego obnizenia wraz z trwaniem umowy

#292250  autor: farfi
 12 paź 2008, 02:49
elfrid pisze:
Jedrker pisze:rozwód przed końcem umowy kosztował mnie tylko 450 zł ;)
z tego co wiem, ze zwykle orange mialo kwote 1500zł i to bez proporcjonalnego obnizenia wraz z trwaniem umowy
ale już tak nie jest mimo, że w regulaminach nadal jest 1500 ;-)

#292261  autor: bodalski
 12 paź 2008, 09:24
Mnie rozwód z Orange kosztuje 300zł bo podpisywałem umowe bez telefonu.
Jeszcze nie wiem czy zmienie operatora. Poprostu ostatnio bardzo mało rozmawiam ze swojego prywatnego telefonu (dostałem firmowy). Poza tym tu gdzie mieszkam dużo lepszy zasięg ma Plus. Tak chodzi mi po głowie przeniesienie numeru do Plusa z taryfą Syberyjska 40. Nie chce tracic swojego numeru, jest to złoty numer kupiony pare lat temu po okazyjnej cenie 200zł :) Szkoda mi go.

Czyli mowicie, że wystarczy, że złoże w Plusie pełnomocnictwo na przeniesienie numeru a oni zajmą się resztą? Orange zgłosi się do mnie tylko po te 3 stówki?

#292267  autor: kowcio
 12 paź 2008, 09:56
bodalski pisze:Orange zgłosi się do mnie tylko po te 3 stówki?
+ chyba 61 PLN opłata za przeniesienie numeru.
bodalski pisze:Czyli mowicie, że wystarczy, że złoże w Plusie pełnomocnictwo na przeniesienie numeru a oni zajmą się resztą?
Tak, muszą dbać o swoich przyszłych klientów :-)

#292351  autor: elfrid
 12 paź 2008, 15:55
bodalski pisze:Czyli mowicie, że wystarczy, że złoże w Plusie pełnomocnictwo na przeniesienie numeru a oni zajmą się resztą? Orange zgłosi się do mnie tylko po te 3 stówki?
dokładnie, na ostatniej fakturze bedziesz mial naliczona oplate specjalna i oplate za przeniesienie nr. tylko zlecenie przeniesienia nr powinienes zlozyc w innej sieci razem z pelnomocnictwem, a nie wypowiadac w orange na wlasna reke.
farfi pisze:ale już tak nie jest mimo, że w regulaminach nadal jest 1500 ;-)
to znaczy mimo, ze ja mam 1500zl, to nalicza mi mniejsza oplate specjalna po prawie 1,5 roku

#293307  autor: Orfi
 18 paź 2008, 17:56
Orange nie rozlicza kary proporcjonalnie do czasu trwania umowy tak jak Plus czy Era,tylko zawsze nalicza pełną kwotę, taką jaka jest zastrzeżona w zawartej umowie.

Orfi

#293601  autor: pumba
 20 paź 2008, 17:44
31 sierpnia Orange wprowadziło miarkowanie kar umownych, Klienci wypowiadający Umowę o świadczenie usług telekomunikacyjnych lub Aneks do Umowy zawartą po 31 sierpnia 2008 roku przed upływem okresu, na który została zawarta, opłata za zerwanie zostanie naliczona proporcjonalnie do rzeczywistego czasu trwania umowy.

Roszczenie będzie wyliczane wg następującego wzoru:
Wysokość roszczenia = równowartość przyznanej ulgi x ilość pełnych miesięcy pozostałych do końca umowy/liczba miesięcy, na którą zawarta została umowa.

#301790  autor: Sysak
 05 gru 2008, 01:20
``równowartość przyznanej ulgi`` co to jest ? I jak to policzyc ?

#301828  autor: mikage1
 05 gru 2008, 11:47
np. kupując telefon w umowie na czas określony dostajesz ulgę - czyli musisz odjąć cenę aparatu faktyczne zapłaconą od ceny "niepromocyjnej" w momencie podpisania umowy i już wiesz...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#301830  autor: vinc
 05 gru 2008, 12:02
mikage1 nie chodzi tu o telefon, ponieważ fakt, że kupujesz po promocyjnej cenie, ale w momencie zakupu staje się Twoją własnością i operator już nic do tego nie ma. Chodzi o zniżkę na usługi telekomunikacyjne, które są świadczone dla Ciebie przez operatora, czyli przykładowo (czysto hipotetycznie ;) ) przy Umowie na czas nieokreślony dany abonament kosztuje 50zł, ale dla Ciebie w promocji przy umowie na 24 miesiące koszt takiego samego abo to 30zł. Wobec tego jak zerwiesz umowę musisz oddać operatorowi różnicę.

Obrazek

#301833  autor: mikage1
 05 gru 2008, 12:07
to również, ale ulga na aparat też jest formą ulgi... - nikt nie mówi, że nie jestem właścicielem, chodzi tylko o to, że operator chce w tym przypadku zwrotu "subsydiów"; zniżka na usługi telekomunkacyjne to inna forma ulgi - więc zwrot moze dotyczyć i jednej i drugiej ulgi...

#301837  autor: vinc
 05 gru 2008, 12:13
Nieprawda zakup telefonu po cenie promocyjnej to co innego i teoretycznie ma się nijak do świadczonych usług telekomunikacyjnych. Zniżka na telefon to wola operatora i w momencie zakupu stajesz się jego prawnym właścicielem, a operator nie może rządać zwrotu zniżki na telefon. Dlatego też operator podpiera się różnymi karami pieniężnymi podczas zawierania umowy.

Obrazek

#301845  autor: Sysak
 05 gru 2008, 13:15
a jezeli nie mialem zadnego promocyjnego abonamentu ? Nowy Twoj Plan 90 i takie rachunki dostawalem i nie opamietam ze bylo gdzies napisane ze to promocja. Fakt ze zamawialem przez neta ta usluge. Telefon za 1zl byl. To w takim wypadku jak mam policzyc sobie ta ulge?

#301846  autor: Tajemniczy28
 05 gru 2008, 13:30
Orfi pisze:Orange nie rozlicza kary proporcjonalnie do czasu trwania umowy tak jak Plus czy Era,tylko zawsze nalicza pełną kwotę, taką jaka jest zastrzeżona w zawartej umowie.
Chyba żartujesz. ja mam w plusie umowę i czytałem ją i stoi jak byk,jest jakaś kwota i im później byś zerwał umowę tym np płacisz 80% kwoty umownej, 60, 40 itp.

#301848  autor: Prometo
 05 gru 2008, 13:40
bodalski poczytaj co masz napisane w umowie, a tutaj masz cytat z regulaminu:
Kod: Zaznacz cały
4.2. Roszczenie Operatora związane z rozwiązaniem umowy przez Abonenta lub Operatora z winy Abonenta przed terminem
lub zmianą Kwoty Abonamentu.
a) w przypadku rozwiązania umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych przez Abonenta lub przez Operatora z winy Abonenta
przed upływem terminu określonego w umowie Operator jest uprawniony do żadania zapłaty przez Abonenta roszczenia
w wysokości przyznanej ulgi określonej w umowie, pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy
do dnia jej rozwiązania – na zasadach określonych w zawartej z Abonentem umowie o świadczenie usług telekomunikacyjnych.
b) w przypadku obniżenia Kwoty Abonamentu przez Abonenta z naruszeniem postanowień pkt 2.2. ppkt. a lub pkt 3.2. ppkt.
a niniejszych Warunków, Operator jest uprawniony do żądania zapłaty przez Abonenta roszczenia w wysokości przyznanej ulgi
określonej w umowie, pomniejszonej o proporcjonalną jej wartość za okres od dnia zawarcia umowy do dnia obniżenia Kowty
Abonamentu – na takich samych zasadach i w takiej samej wysokości jak w przypadku rozwiązania umowy o świadczenie usług
telekomunikacyjnych przez Abonenta lub przez Operatora z winy Abonenta przed upływem terminu określonego w umowie.
i przykładowy remulamin.

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#302307  autor: mikage1
 07 gru 2008, 19:11
vinc pisze:Nieprawda zakup telefonu po cenie promocyjnej to co innego i teoretycznie ma się nijak do świadczonych usług telekomunikacyjnych. Zniżka na telefon to wola operatora i w momencie zakupu stajesz się jego prawnym właścicielem, a operator nie może rządać zwrotu zniżki na telefon. Dlatego też operator podpiera się różnymi karami pieniężnymi podczas zawierania umowy.
zakup telefonu po cenie promocyjnej jest też ulgą - przykład - moja ostatnia umowa z Orange - Nokia 6300 - cena promocyjna - 1 PLN, cena niepromocyjna 649 PLN - a więc różnica wynosi 648 PLN - i tyle właśnie mam wpisane w umowie jako "karę"
Piszesz, że po zakupie stajesz się właścicielem telefonu - wszystko prawda, jak chcesz możesz nawet po wyjściu z salonu wrzucic aparat do studzienki kanalizacyjnej, zdeptać, sprzedać, cokolwiek, byle byś płacił uwówiony abonament przez 24/30/36 miesięcy, bo jak nie (jak rozwiążesz), to oni będą chcieli zwrotu ulgi, którą dali ci na aparat, bowiem skalkulowali, ze opłaci im się taka cena, gdy Ty będziesz korzystał z ich usług za minimalną kwotę wynikajacą z umowy przez 24/30/36 miesięcy. Mówiąc inaczej, jeśli rozwiązesz umowę, to dopłacasz różnicę do ceny niepromocyjnej