• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #291834  autor: rafcyk
 09 paź 2008, 18:56
Witam Was,
Mam taki oto problem: Jestem abonentem sieci Era od 4lat i ogólnie jestem zadowolony z ich oferty i mam dość korzystnie, ponieważ najwięcej połączeń wykonuje właśnie do tej sieci. Ostatnio jednak dwie rzeczy sprawiły, że zastanawiam się nad zmianą. W weekendy większość czasu przebywam, gdzie Era ma bardzo słaby zasięg, muszę wychodzić na balkon by móc prowadzić rozmowę co nie jest zbyt przyjemne zwłaszcza zimą. Po drugie jakość rozmów jest tragiczna w tej sieci. Nie dotyczy to tylko obszarów o którym wspomniałem wcześniej, ale także centrum Poznania. Ostatnio wychodząc z Galerii Pestka odebrałem telefon, przez kilkanaście sekund nie słyszałem rozmówcy, objawia się to "czkawka" podczas rozmowy. Inny przykład - Rataje - gdzie mieszkam. Telefon potrafi, leżąc w jednym miejscu, mieć maksymalny zasięg, po czym całkowicie zanika. Często dostaję informację o nieodebranym połączeniu, choć telefon cały czas mam przy sobie. W ostatnich dwóch miesiącach dość często pojawia mi się błąd w połączeniu podczas inicjowania rozmowy telefonicznej. Chciałbym zasięgnąć opinii jak sytuacja wygląda w innych sieciach. Szczególnie interesuje mnie Plus z racji tego, iż ma dobry zasięg w miejscu gdzie przebywam w weekendy. Jak wygląda sytuacja w tej sieci jeśli chodzi o jakość połączeń ("czkawka"), zanik zasięgu oraz zajętość sieci. Do testów posiadam już simplusa, choć nie korzystam z niego na co dzień, zatem ciężko stwierdzić jak "funkcjonuję ta sieć w praniu".

A i jeszcze jedno, jeśli już zdecydowałbym się przejść do Plusa to jaką ofertę byście polecili? Obecnie mam 80min + 100(era) i raczej mi wystarcza. Gdybym przedłużył ofertę w Erze to dostałbym np. 170min (12x40zł + 12x65zł), średnio ~52zł. Z tego co się orientowałem to chyba najlepszą opcją byłaby Taryfa Syberyjska 55 - 140min za 55zł. Do tego doszedł by koszt ewentualnych minut wewnątrz sieciowych - 10zł. Jeśli chodzi o telefony to w Erze też taniej. Jak więc widać nieco drożej miałbym w plusie, pytanie czy warto?

#291856  autor: mariusz9a
 09 paź 2008, 19:41
rafcyk pisze:Jak wygląda sytuacja w tej sieci jeśli chodzi o jakość połączeń ("czkawka"), zanik zasięgu oraz zajętość sieci.
To już sprawa regionalna jak i zależna od "obciążenia" sieci w danym, szczególnym momencie.
rafcyk pisze: Do testów posiadam już simplusa, choć nie korzystam z niego na co dzień, zatem ciężko stwierdzić jak "funkcjonuję ta sieć w praniu".
I jedynie tak możesz sobie wyrobić jakąś opinie, korzystając często przez pewien, dłuższy niż kilka dni, czas.

Jeśli masz jakiś znajomych w Plusie którzy korzystają z ich usług mniej więcej tam gdzie Ty, to będzie najlepsza opinia, jeśli nie możesz tego sprawdzić sam.

#291866  autor: rafcyk
 09 paź 2008, 20:04
mariusz9a pisze:To już sprawa regionalna jak i zależna od "obciążenia" sieci w danym, szczególnym momencie.
Interesuję mnie głównie wielkopolska.
mariusz9a pisze:I jedynie tak możesz sobie wyrobić jakąś opinie, korzystając często przez pewien, dłuższy niż kilka dni, czas.
Tak, choć jest to trochę uciążliwe. Znajomym nie będę podawał nowego numeru, sam też nie chce dzwonić z innego i mieszać ludziom.
mariusz9a pisze:Jeśli masz jakiś znajomych w Plusie którzy korzystają z ich usług mniej więcej tam gdzie Ty, to będzie najlepsza opinia, jeśli nie możesz tego sprawdzić sam.
Niestety mam ich bardzo mało w tej sieci.

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#291877  autor: elfrid
 09 paź 2008, 20:25
rafcyk pisze:Do tego doszedł by koszt ewentualnych minut wewnątrz sieciowych - 10zł.
w erze sa chyba najdrozsze telefony na rynku. porownaj ceny Samsunga Omni czy u900 Noki n95 w plusie jest duzo taniej. Na zasieg Plusa nie moglem narzekac. jestem z dolnego slaska i tu era ma FATALNY zasieg. raz edge raz hsdpa mimo ze telefon jest w tym samym miejscu. generalnie mam takie same problemy jak ty. Chociaz pod wzgledem zasiegu najbardziej odpowiada mi Orange. Bezprzewodowy net chodzi z predkoscia ponad 1Mb/s a wplusie 500kb/s nie wspominajac o erze 200kb/s. mimo ze jestem w zasiegu HSDPA u wszystkich trzech a sprawdzalem na NokieE51. Ale w Plusie jest fatalna jakosc obslugi klienta, to jest powazny minus

#291903  autor: rafcyk
 09 paź 2008, 21:30
Czy w plusie podczas trwania umowy proponują jakieś ciekawe promocje typu darmowe weekendy za 10zł na miesiąc lub jakieś promocyjne pakietów minut / smsów?

Siemens C25 -> Nokia 3310 -> Nokia 6210 -> SE T630 -> Motorola V3 -> SE K750i -> Nokia 6131 -> Nokia 6300 -> Nokia E51 -> HTC Diamond -> Nokia E66 -> Samsung Galaxy I5800 -> HTC Wildfire -> Blackberry 9300 -> Nokia E6 -> Samsung Galaxy S2

#291911  autor: Tajemniczy28
 09 paź 2008, 21:49
Pamietaj że w taryfach syberyjskich owszem masz najwiecej minut,ale ze ten pakiet dodatkowy minut dzieki któremu jest ich najwiecej nie wymienia sie ani na sms/mmy,to minuty czyste i tyle

#291922  autor: rafcyk
 09 paź 2008, 22:42
Ale w pierwszej kolejności schodzą minuty z tego dodatkowego pakietu?
Inaczej mówiąc mam 90min / 270 sms + 50min

#291974  autor: Tajemniczy28
 10 paź 2008, 14:26
W1 kolejności z dodatkowego. poza tym są pakiety inne,nie musisz brać tych 50 min, jest ich tam ok.5 tych pakietów,możesz np wziąć pakiet 900 min do 5 numerów plus/stac i standardowo 120 min w taryfie 75. jak masz niższe niż 75 to dodatkowe pakiety sa na mniejsza ilośc miechów niż 24. Co do fonów. Jeszcze niedawno były tu naprawde przedpotopowe telefony,teraz sie poprawiło, no i teraz stawka 48 gr/min to już coś. ale zrobili jeden nieładny myk. skoro kiedyś np. w starych taryfach było np. za 55 zł 450 sms i minuta za 60 gr i 90 minut do wszystkich a teraz za 55 zł też 90 min ale 270 sms i min.0,48 to czego skoro cene miuty obniżyli to powinni dać za 55 zł nie 90 min t- 0,48 x 115 min = ok.55 zł .czyli wychodzi ze wycfanili sie ze minuta w abo jest droższa.