• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #270985  autor: Tomq
 12 cze 2008, 11:46
Witam wszystkich userow :).

Pisze tutaj bo bo bo niemoge sie rozeznac w sprawie internetu w erze. Mam usluge erabiznes. Pod koniec czerwca dostane w lapki telefon nokia n82 ktory posiada funckje WIFI. A era na stronie internetowej ma hotspoty za ktore trzeba placic. Mam rozumiec to tak ze za kazde polaczenie w jakimkolwiek hotspocie mam zaplacic czy to dotyczy hotspotow wykonanych naznaczonych przez ere? Ile kosztuje pakiet blueconnect w erze i czy to jest zasieg tylko Polski czy calej europy? Jak jest z internetem za granica? Czy tamtejsze hot spoty dla uzytkownika z Polski sa platne? Ile kosztuje internet w roamingu za granica( niewiem czy tak sie poprawnie pisze wiec wybaczcie)?

#271065  autor: thonka
 12 cze 2008, 16:38
to teraz tak :)
hot-spoty ery sa platne. innych sieci takze, ale coraz prezniej rozwijaja sie w polsce publicznie ogolnodostepne punkty w ktorych mozna za darmo skorzystac z internetu przez wi-fi. poszukaj w google, na 100% jest 1 albo 2 spisy z punktami w polsce.
czesto hot-spot jest zabezpieczony haslem przed niepowolanym dostepem, ale nie oznacza to odrazu, ze jest platny.

w europie zwlaszcza zachodniej jak i polnocnej sieci darmowych hotspotow sa bardzo dobrze rozwiniete. nie ma znaczenia z jakiego kraju pochodzi uzytkownik. logujesz sie i korzystasz z internetu za darmo.

pakiet blueconnect 5mb kosztuje 5zl, 50mb kosztuje 15zl, 500mb kosztuje 50zl i nie jest on tozsamy z wi-fi. jest to transmisja tzw. pakietowa niezalezna od wi-fi. W pakiecie 50mb i 500mb masz wliczone w cene hot-spoty ery ;)

z blueconnect lepiej korzystac tylko w polsce, bo za granica w roamingu 1mb (tak to nie blad) moze kosztowac nawet 60-70zl. nie wiem czy to taki oplacalny interes...
co innego przez wi-fi gdzie internet masz za darmo o ile masz dostep do hot-spota.

jak widac lepiej najpierw poszukac sobie punktu z bezprzewodowym internetem, a pozniej, gdy sie nie jest w zasiegu wi-fi dopiero korzystac z blueconnect. za granica wystrzegac sie polaczen z internetem innych niz przez wi-fi, chyba ze stac kogos na przyprawiajace o palpitacje serca rachunki.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#271068  autor: Tomq
 12 cze 2008, 16:43
Ah aha ok rozumiem.
A czy zna ktos strone z darmowymi hot spotami w bulgari?
Bo wybieram sie do zlotych piaskow i szukalem w google darmowych hot spotow ale nieznalazlem.l
A te 50 mb w bc to na caly miesiac? Zeby wykupic ten pakiet musze podpisac aneks do umowy?
Ah aha i jeszcze pytanko , jak sie loguje do sieci wifi :| ?
A a a i jeszcze jedno pytanko ( wiem ze duzo pytan zadaje ale ja totalnie zielony jestem w tym temacie). Czy 50 mb to duzo jak na przegladanie internetu? Takie codzienne przegladanie np , bez sciaganie jakis wiekszych plikow?

#271159  autor: thonka
 13 cze 2008, 01:16
przepraszam za wprowadzenie w blad. nie zauwazylem, ze masz taryfe biznes, a tam ceny sa inne w zaleznosci od kwoty zobowiazania.wiecej tutaj

50mb jest ma miesiac. to w miare duzo jezeli przeglada sie tylko strony )do przegladania polecam zainstalowac w telefonie opere mini) i od czasu do czasu odbiera maila oraz sciaga powiedzmy 1-2 wieksze pliki po 3-5mb sztuka.
co do aktywacji samego blueconnect to nie powinno byc wiekszego problemu - dzwoni sie do biura obslugi i wlacza dana opcje, a rachunek zostaje o nia powiekszany.

niestety, ale raczej nie ma polskiej strony o bulgarskich hotspotach i pewnie dlugo jeszcze nie bedzie. w znanych kurortach raczej nie powinno byc z tym problemu, ale ogolnie ciezko jest jednoznaczeni powiedziec czy jest to tam popularna usluga.

co do logowania sie do sieci wifi to musi niestety sie wypowiedziec ktos inny, bo ja nie posiadam telefonu, ktory ma taka mozliwosc.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#271246  autor: Tomq
 13 cze 2008, 16:04
Dzieki wielkie :) To bylo pomocne ..
Hm teraz tylko musze poczekac zeby ktos sie odezwal w sprawie logowania do wifi.
Bo napewno sa tu takie osoby ktore posiadaja wifi
Prawda :>?

[ Dodano: 2008-06-13, 22:12 ]
A jeszcze sie chcialem dopytac ...
Bo zbadalem strone ery dokladnie krok po kroku i ... dowiedzialem sie o czyms takim jak eragg...
No wiadomo gadugadu w erze ale pisza ze to 1zl tygodniowo...
To znaczy ze co ? Znaczy ze jak za granica z tego bede korzystal to tez bede placil 1 zl( niezaleznie od strefy) ?
Tomek

[ Dodano: 2008-06-14, 17:47 ]
Nikt nie wie??
Czy moze ludzie z wifi sie ukrywaja :> :> ??