• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #254148  autor: !SMART!
 01 mar 2008, 13:12
Witam,
mam teraz abo w Plusie, jednak w najbliższym czasie planuję migrację do Orange, ale ostatnio przeglądałem cennik i mnie jedna rzecz zdziwiła - czy w Orange Pakietowa Transmisja Danych jest naprawdę tak bandycko droga??!! Czy to oznacza, że jak np. w pociągu będę chciał podłączyć laptopa do telefonu, żeby się połączyć z Internetem, to za każde 50kB wysłanych bądź odebrancyh zapłacę 0,25?? Pytam, bo nie znam się na tym do końca, ale może te dane są jakoś inaczej rozliczane niż w Plusie, ale w Plusie jest 0,12 za 100kB. Możliwa jest taka różnica w stawkach?? Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.

#254152  autor: babeo
 01 mar 2008, 13:27
!SMART!, a o jakiej opcji mówisz? abo? prepaid?

#254156  autor: !SMART!
 01 mar 2008, 13:52
Abo oczywiście; sorry, zapomniałem dodać :wink:

#254171  autor: Vieslav
 01 mar 2008, 16:17
Tak, dane są rozliczane dokładnie tak, jak napisałeś, tylko wysłane razem z odebranymi (jedna paczka). Istnieją usługi obniżające koszty korzystania z internetu jak chociażby pakiet Orange World i Internet w Nowym Twoim Planie (KLIK ). Kiedyś było jeszcze coś takiego jak Orange Free na jeden dzień, Orange Free email ale nie mogę znaleźć na stronie :roll: .

#254178  autor: !SMART!
 01 mar 2008, 18:45
To szczerze, nie za fajnie... :? Tak, widziałem pakiet Orange World i Internet, ale nie odpowiada mi on do końca, bo, jak napisałem, z Internetu przez telefon korzystam tylko w 'ekstremalnych' sytuacjach (jak np. pociąg), jednak to nie jest regularnie, czasami kilka razy w miesiącu, a czasami w ogóle i decydując się na ten pakiet, płaciłbym co miesiąc za MB, które by nieraz po prostu przepadały.
Zatanawiało mnie tylko to, czy jest możliwa taka różnica w stawkach i widać jest :) :| W każdym razie dzięki za pomoc :-D Będę musiał w takim razie przeżyć te bandyckie, ponad 4 razy wyższe, stawki :? .

Pozdrawiam

#254181  autor: Vieslav
 01 mar 2008, 19:53
Jeśli z internetu przez komórke korzystasz sporadycznie to radzę kupić druga kartę tylko do internetu (iPlus SimData lub Orange Free na kartę). Kiedyś było jeszcze coś takiego jak Orange Free na jeden dzień (kosztowało chyba 5 zł i mogłeś ileśtam pobrać a potem obcinali tylko transfer). Nie wiem czy jeszce jest ale nie zaszkodzi zapytać podczas podpisywania umowy.

#254214  autor: !SMART!
 01 mar 2008, 23:57
Poszperałem trochę na ich stronie i fakt, było takie coś, ale wygląda na to, że już nie ma, bo jest w Ofertach archiwalnych (LINK) :( Ale faktycznie Orange Free na kartę wydaje się być całkiem ciekawe w mojej sytuacji :) Dzięki bardzo za radę :)

Pozdrawiam

#254514  autor: mungo
 04 mar 2008, 17:50
Orange.pl->Internet->Internet Mobilny->W telefonie->
Orange Free Email/Orange Free na 1 dzień
Jak korzystasz sporadycznie to OrangeFree na 1 dzień jest jak znalazł. Za 5 zł 20MB to dobra oferta, a po przekroczeniu tego limitu spada tylko prędkość do 16kbps. W praktyce prędkość zmniejszają dopiero po skończeniu sesji, więc ja kiedyś w ramach tych 5zł przesłałem 1.5GB na pełnej prędkości :D

#254524  autor: dechomenon
 04 mar 2008, 18:12
mungo pisze:więc ja kiedyś w ramach tych 5zł przesłałem 1.5GB :D
ehehee to chyba jednorazowy wałek, bo jeśli orange free za stałą opłatę abonamentową oferuje 500MB danych w najniższej taryfie to bardzo skąpią na łączach.

#254549  autor: !SMART!
 04 mar 2008, 20:09
dechomenon pisze:
ehehee to chyba jednorazowy wałek, bo jeśli orange free za stałą opłatę abonamentową oferuje 500MB danych w najniższej taryfie to bardzo skąpią na łączach.
Tego akurat nie widziałem, ale fakt... nawet lepsze niż Orange Free na kartę, bo nie będę musiał bawić się w przekłądanie kart albo zakup modemu... :) Super! Dzięki bardzo :) :)
Teraz to już na pewno przechodzę do Orange, bo jak na razie to mnie ta Transmisja Danych przerażała, ale skoro tak to już po problemie.

Pozdrawiam

#254583  autor: !SMART!
 04 mar 2008, 23:01
Marens pisze:Znalazłem jeszcze coć takiego

http://www.orange.pl/portal/map/map/int ... id=2618677

30zł -> 150mb
Heh, dzięki bardzo... :) Też widziałem to już, ale jednak bardziej odpowiadać mi będzie Orange Free na 1 dzień, bo, jak pisałem, z Internetu przez telefon korzystam rzadko, więc 150 MB byłoby na pewno zbyt dużo :)

Pozdrawiam

#254869  autor: mungo
 07 mar 2008, 09:26
dechomenon pisze:
Z moich obserwacji wynika że jest to charakterystyczne zachowanie ich systemu rozliczeniowego. Dopiero jak się rozłączysz (lub o północy) naliczane jest Ci to co przesłałeś, więc dopiero wtedy jest Ci sprawdzane ile masz zapłacić lub to czy nie przekroczyłeś limitu jak masz pakiet i wtedy Ci ewentualnie zmniejszają prędkość. Bo zawsze jak zamawiam ten pakiet to przynajmniej 100-200MB prześle.

Swoją drogą jak masz tę Orange Free 500MB to w ostatnim dniu okresu rozliczeniowego jak nie będziesz miał przekroczonego limitu to możesz się pokusić o eksperyment: załącz internet na kilka godzin i korzystaj na całego, a potem napisz nam tutaj ile przesłałeś.