• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #246286  autor: bodalski
 17 sty 2008, 17:15
Witam, poltora roku temu przedluzalem umowe z Orange. W umowie jest punkt mowiacy o tym, ze nie moge zmienic wysokosci miesiecznego zobowiazania na nizsze przez 24 miesiace. Ostatnio wszedlem na orange on line i zmienilem sobie wysokosc zobowiazania na NIZSZE. Co dziwniejsze nie zaplacilem za to ani grosza. Dostalem juz fakture z nizszym abonamentem. Zadnej oplaty za zmiane abo na nizszy. Do konca umowy pozostalo jeszcze pol roku.

Fajnie :)

#246317  autor: mikage1
 17 sty 2008, 20:46
może jest jakaś dziura i system się "nie zorientował" - co nie znaczy, że się później nie zorientuje... ;-) (skoro może zostać naliczona za wysoka faktura, to w drugą stronę błąd też się może zdażyć... czego Ci oczywiście nie życzę)
mój kolega przeniósł nr do Paly, a ja przez dobre pół roku miałem rozmowy z nim z pakietów popgadane, szałów, etc. - też system się długo orientował...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#246326  autor: bodalski
 17 sty 2008, 21:23
Hehe, dobre a tym Play'em:)
Mam nadzieje, ze sie nie zorientuja:)

Pozdrawiam
 #246343  autor: Zajcef
 17 sty 2008, 22:35
bodalski pisze:Witam, poltora roku temu przedluzalem umowe z Orange. W umowie jest punkt mowiacy o tym, ze nie moge zmienic wysokosci miesiecznego zobowiazania na nizsze przez 24 miesiace. Ostatnio wszedlem na orange on line i zmienilem sobie wysokosc zobowiazania na NIZSZE. Co dziwniejsze nie zaplacilem za to ani grosza. Dostalem juz fakture z nizszym abonamentem. Zadnej oplaty za zmiane abo na nizszy. Do konca umowy pozostalo jeszcze pol roku.

Fajnie :)
Oby na kolejnych fakturach nie pojawila sie nota obciazeniowa, bo moze byc problem :) Potem aneks po windykacji, a gdy zostalo mniej niz 6m umowa bedzie znowu na 6m wydluzona. Czy sie oplaca odpowiedz sobie sam. Ja bym zglosil kulturalnie i mysle, ze nikt z tego problemow robil nie bedzie, moze uda sie jeszcze w ramach "uczciwosci" jakas usluge/rabacik wydebic.

#246375  autor: arkady123
 18 sty 2008, 10:50
mi też udało się zmienić abonament na niższy z 50zł na 25zł,2 lata temu miałem podobną sytuację w erze i zmniejszyłem sobie abonament na niższy chociaż według umowy nie mogłem zmniejszyć swojej kwoty na niższą przez cały okres umowy i nie poniosłem żadnych późniejszych konsekwencji .

#246518  autor: hainasz
 18 sty 2008, 23:33
Siedź cicho! Czy podczas zmiany napisało Ci, ze zmianą masz zapłacić opłatę specjalną? Ja ostanio wchodząc na Orange on-line znalazłem usługę równe stawki (to promocja dla nowo kupujących aktywację + 50% minut do wszystkich), włączyłem i działa! W razie czego są reklamacje więc korzystaj jak możesz. Operatorzy mają bajzel i dziury.

Pozdrawiam

hainasz

#246527  autor: Kaczy
 19 sty 2008, 08:15
hainasz pisze:Operatorzy mają bajzel i dziury.
W szczególności na Orange on-line. Ja kiedyś uruchomiłem sobie promocję, która 2 dni wcześniej się zakończyła. Ale na stronie orange można było ją aktywować. Jak zadzwoniłem do BOK`u to pani powiedziała mi, że należy się cieszyć, że się jeszcze udało włączyć. I tyle. Minął już rok od tamtego zdarzenia i nikt się nie odezwał, żeby żądać ode mnie jakiś wyjaśnień czy zwrotu pieniędzy :)

...::: Made for loneliness :::...

#246548  autor: DejwiD
 19 sty 2008, 11:31
tylko jest roznica miedzy aktywacja "niedostepnej" promocji, a zmiana kwoty zobowiazania. bo w tym drugim przypadku jest konkretna informacja, ze rowna sie to zerwaniu umowy i oplaceniu noty obciazeniowej.

#246594  autor: arkady123
 19 sty 2008, 15:33
nic nie pisało
hainasz pisze:Czy podczas zmiany napisało Ci, ze zmianą masz zapłacić opłatę specjalną?
o żadnej opłacie specjalnej

#246643  autor: bodalski
 19 sty 2008, 20:43
Mi nic nie wyskoczylo o oplacie specjalnej. Wczesniej jak chcialem to zrobic przez BOK to pani powiedziala, ze nie moge. Kilka razy jak probowalem na orange on-line to wyskakiwalo cos ze "operacja niedozwolona" czy jakos tak. Tym razem wszedlem w ustawienia wysokosci zobowiazania i poprostu zaznaczylem nizsza stawke. Wyskoczyla tabelka ze oplata za zmniane wynosi 0 zł i to wszsytko. Potem do konca okresu rozliczeniowego w opcjach przy ustawieniach abo wyswietlany byl napis "w trakcie zmian" i od nowego okresu, bach, nizsza stawka.

#246665  autor: Marens
 19 sty 2008, 23:09
arkady123 pisze:2 lata temu miałem podobną sytuację w erze
Zmieniłem z taryfy jedyna na nowy komfort. Umowa została przedłużona automatycznie o 6mies.

#246702  autor: hainasz
 20 sty 2008, 12:42
Era niestety ma takie kretyńskie zasady, że możesz wejść w nową taryfę , to musisz przedłużyć o pół roku. A bodalskiemu polecam na przyszłość zrobić print screen w takiej sytuacji. System billingowy Orange zawiera dziury i nie dokłada z automatu dodatkowych opłat, tylko człowiek o to musi zadbać, a jak nie zadba... to jest fajnie ;-)

hainasz

#246738  autor: adass
 20 sty 2008, 18:35
wszystko moze zalezec od tego jak kwote zobowiazania podales przy podpisywaniu umowy. ja np jako kwote zobowiazania podalem 50 zl choc samego abo place okolo 70 zl. i jak zmienialem znaczy sie chcialem jakas funkcje tam wlaczyc a inna wylaczyc to musialem najpierw wlaczyc i poczekac do zakonczenia okresu rozliczeniowego zamim moglem wylaczyc ta druga. poniewz jak odrazu chcialem ja wylaczyc przy uruchamianiu tamtej to mi krzyczalo ze wtedy za mala kwota zobowiazania jest czy jakos tak.

#254157  autor: eru22
 01 mar 2008, 13:56
adass pisze:wszystko moze zalezec od tego jak kwote zobowiazania podales przy podpisywaniu umowy. ja np jako kwote zobowiazania podalem 50 zl choc samego abo place okolo 70 zl. i jak zmienialem znaczy sie chcialem jakas funkcje tam wlaczyc a inna wylaczyc to musialem najpierw wlaczyc i poczekac do zakonczenia okresu rozliczeniowego zamim moglem wylaczyc ta druga. poniewz jak odrazu chcialem ja wylaczyc przy uruchamianiu tamtej to mi krzyczalo ze wtedy za mala kwota zobowiazania jest czy jakos tak.
możesz to zrobić w każdym salonie bez czekania

#260764  autor: www.fazafm.com
 08 kwie 2008, 23:18
Moze cos dodam. Podpisujac umowe z orange 2 lata temu mialem kwote zobowiazania 125zl (placilem 135zl bo jeszcze dodatkowo bralem jakies pakiet). Kilka miesiecy temu zadzwonilem do bok by sie upewnic czy moge miec najnizsza kwote 120 czy 125 zl bo nie pamietalem. Okazalo sie ze pani z BOK powiedziala ze moge zejsc do 75 czy tez 80zl. Bardzo mnie to z dziwilo no ale poprosilem pania o potwierdzenie czy napewno moge miec taka najnizsza kwote i czy nie bede musial placic kary umownej. Pani powiedziala ze moge i ze to jest na 100%. Wiec ... cos jest na rzeczy . Nie wiem dlaczego orange stosuje taka dziwna strategie . Byc moze jesli ktos placi wieksze rachunki niz kwota z obowiazania to cos sie zmienia w systemie orange. Moze to blad systemu. W kazdym razie mi osobiscie bardziej prawdopodobna wydaje sie ta pierwsza opcja (placilem raczej wieksze rachunki niz kwota zobowiazania). Jesli ktos potrafi wytlumaczyc w inny sposob taka sytuacje czekam na odpowiedz.