• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #1193123  autor: xsysiu
 23 cze 2025, 17:20
Dwa miesiące temu przeniosłem trzy nr. abonamentowe, które od minimum roku były na czas nieokreślony. Miesiąc temu dostałam z Plusa f-rę na 0zł a dziś przyszła kolejna z karą umowną za brak okresu wypowiedzenia na 104zł. Czy złożenie zlecenia przeniesienia numeru nie jest jednoznaczne z wypowiedzeniem? Przecież nie przeniosłem z dnia na dzień tylko z zachowaniem okresów rozliczeniowych. Wiem, mogłem przenieść na ofertę przedpłaconą.... mój błąd. Da się z tym coś zrobić, czy zostało zapłacić?
 #1193126  autor: darekka
 23 cze 2025, 18:30
xsysiu pisze:
23 cze 2025, 17:20
Dwa miesiące temu przeniosłem trzy nr. abonamentowe, które od minimum roku były na czas nieokreślony. Miesiąc temu dostałam z Plusa f-rę na 0zł a dziś przyszła kolejna z karą umowną za brak okresu wypowiedzenia na 104zł. Czy złożenie zlecenia przeniesienia numeru nie jest jednoznaczne z wypowiedzeniem? Przecież nie przeniosłem z dnia na dzień tylko z zachowaniem okresów rozliczeniowych. Wiem, mogłem przenieść na ofertę przedpłaconą.... mój błąd. Da się z tym coś zrobić, czy zostało zapłacić?
najprawdopodobniej chodzi im o niezachowanie umownego okresu wypowiedzenia(zwykle to obecny niepełny okres+1 nastepny pełny cykl) czyli np. masz cykl rozliczeniowy od 1szego ale 5ego zlecasz przeniesienie numeru, którego date zaznaczasz "na koniec okresu rozliczeniowego"(czyli ostatniego dnia miesiąca ale...operator uznaje, bo pewnie ma to w umowie), że wypowiedzenie umowy to "1 pełny okres rozliczeniowy" więc nie 30 czerwca(skoro cykl masz od 1szego i 5ego zlecasz zmianę operatora, bo to niepełny okres rozliczeniowy) ale 30 lipca(niepełny cykl od 5czerwca do 1 lipca się nie liczy i dopiero pełny od 1lipca jest tym umownym okresem wypowiedzenia czyli "pełny cykl rozliczeniowy". Ot pewnie o to chodziło.

http://www.speedtest.net/result/5518589825.png T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
 #1193127  autor: KC-KARLOS
 23 cze 2025, 18:34
Świnie i sknery bezczelne. Powinni za to beknąć od UOKiKu, tak nie wolno. Albo rozliczenie na bieżąco (na zero), albo zwrot nadpłaconej różnicy w opłaconym okresie rozliczeniowym w którym dokonano wyjścia z sieci. Nie powinno się płacić za cały kolejny miesiąc z góry, z którego już nie skorzystamy.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1193130  autor: darekka
 23 cze 2025, 18:47
KC-KARLOS pisze:
23 cze 2025, 18:34
Świnie i sknery bezczelne. Powinni za to beknąć od UOKiKu, tak nie wolno. Albo rozliczenie na bieżąco (na zero), albo zwrot nadpłaconej różnicy w opłaconym okresie rozliczeniowym w którym dokonano wyjścia z sieci. Nie powinno się płacić za cały kolejny miesiąc z góry, z którego już nie skorzystamy.
deczko żle myslisz-opłata za pełny cykl rozliczeniowy dotyczy TYLKO 1 pełnego cyklu PO złożeniu wypowiedzenia ale przecież ten cykl pełny opłacony zużyjesz przecież czekając na przeniesienie numeru PO okresie wypowiedzenia. Nic więcej nie zapłacisz poza tym z czego skorzystasz.
Przykład masz abo z cyklem 1dzień-ostatni dzień miesiąca i płacisz np. 30zł. W dniu 25tego tego miesiąca składasz zlecenie zmiany operatora z zachowaniem okresu wypowiedzenia czyli te kilka dni od 25 do ostatniego dnia tego aktualnego cykli i następny pełny cykl więc zapłacisz za ten nastepny 30zł i do samego końca masz numer w tej sieci i korzystasz z opłacoych usług. Od 1szego dnia po pełnym cyklu jesteś u kogoś innego z numerem i staremu operatorowi już nie płacisz!

Oczywiście mogłoby byc tak, że 25ego składasz wypowiedzenie i już od 1szego jesteś u kogoś innego bez potrzeby czekania pełnego cyklu rozliczeniowego ale jest jak jest-obecnie niezachowując tego 1 pełnego cyklu trzeba zapłacić kare zgodnie z umowy warunkami, którą się przecież przeczytało, zrozumiało poczym świadomie podpisało i ma się znajomość jej warunków.
Ostatnio zmieniony 23 cze 2025, 18:52 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.

http://www.speedtest.net/result/5518589825.png T-mobile "Masz złotówkę masz no limit na wszystko i do wszystkich"-LTE1800,Huawei E5377T po WiFi, 1700m. od stacji, antena Sorensen15dBi+10metrowe przewody H-155. :D
 #1193131  autor: KC-KARLOS
 23 cze 2025, 18:52
darekka: owszem, zgodzę się, ale jeśli masz ten okres rozliczeniowy od 1go, 7go opłaciłeś rachunek, 8go zleciłeś MNP do innej sieci bez okresu wypowiedzenia - to nie powinno być ŻADNYCH dopłat i kar za brak terminu wypowiedzenia przy umowie bezterminowej, jeśli proces wyrobi się z końcem okresu rozrachunkowego operatora.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1193132  autor: darekka
 23 cze 2025, 18:54
KC-KARLOS pisze:
23 cze 2025, 18:52
darekka: owszem, zgodzę się, ale jeśli masz ten okres rozliczeniowy od 1go, 7go opłaciłeś rachunek, 8go zleciłeś MNP do innej sieci bez okresu wypowiedzenia - to nie powinno być ŻADNYCH dopłat i kar za brak terminu wypowiedzenia przy umowie bezterminowej, jeśli proces wyrobi się z końcem okresu rozrachunkowego operatora.
tak ale MUSISZ odczekać jeden pełny cykl rozliczeniowy następujący PO dniu zlecenia zmiany operatora aby bezkarnie odejść, bo jesli tego nie zrobisz płacisz karę umowną(umowe czytało sie przecież i podpisało jej warunki)

#1193133  autor: KC-KARLOS
 23 cze 2025, 18:58
darekka: NIE MUISISZ. Inaczej wniosek MNP były z automatu odrzucony przez operatora. Puszczasz wniosek bez okresu wypowiedzenia i, albo op zgodzi się na odejście z wybraną przez Ciebie datą, albo sam ustali datę za 30 dni czyli ustawi nam wypowiedzonko umowy - wówczas mamy kolejną fakturkę już w ramach nowej sieci, która podsumuje nam niepełne rozliczenie.
Nie powinno tak być, że przy szybszym odejściu z abo bezterminowego mamy zapłacić tzw. 1,5 faktury z czego 1 wartość dokumentu zapłacimy za niezużycie usług w urwanym okresie rozliczeniowym o miesiąc dalej.

Przy prepaidzie (pakiety cykliczne) i subskrypcji sytuacja jest jasna - operator nie odda nam niepełnego okresu za wyjście z sieci za niezużyty okres, ale nic nam więcej nie naliczy z góry za kolejny okres.

#1193134  autor: darekka
 23 cze 2025, 19:06
KC-KARLOS pisze:
23 cze 2025, 18:58
darekka: błąd - NIE MUISISZ. Inaczej wniosek MNP były z automatu odrzucony przez operatora. Puszczasz wniosek bez okresu wypowiedzenia i, albo op zgodzi się na odejście z wybraną przez Ciebie datą, albo sam ustali datę za 30 dni czyli ustawi nam wypowiedzonko umowy - wówczas mamy kolejną fakturkę już w ramach nowej sieci, która podsumuje nam niepełne rozliczenie.
Nie powinno tak być, że przy szybszym odejściu z abo bezterminowego mamy zapłacić tzw. 1,5 faktury z czego 1 wartość dokumentu zapłacimy za niezużycie usług w urwanym okresie rozliczeniowym o miesiąc dalej.

Przy prepaidzie (pakiety cykliczne) i subskrypcji sytuacja jest jasna - operator nie odda nam niepełnego okresu za wyjście z sieci za niezużyty okres, ale nic nam więcej nie naliczy z góry za kolejny okres.
jesli chodzi o powiedzmy przeniesienie "z dnia na dzień" bez okresu wypowiedzenia(można to zrobić i może być to opłacalne) to operatorowi się należy "karna" opłata za 1 pełny cykl ale...gdy masz cykl od 1szego a 5ego zmienisz w trybie jednodniowym operatora to na poczet kary rozliczy te np.25dni z juz opłaconego abonamentu i zażąda dopłaty za te kilka dni(ani grosza więcej nie zażąda).

W omawiamym przypadku kolegi, który skarzy się na plusa on zużył do końca opłacony cykl(w trakcie którego zlecił zmiane operatora na koniec OBECNEGO cyklu rozliczeniowego ale nie zachował umownego okresu wypowiedzenia jakim jest obecny niepełny cykl plus pełny nastepujący po dniu złożenia zlecenia MNP) i przeniósł numer po jego upływie ale przed upływem jednego pełnego cyklu więc kara się należy.

#1193135  autor: KC-KARLOS
 23 cze 2025, 19:11
darekka: nie, nie powinna się operatorowi należeć "dopłata", mało tego, opłacony okres powinien nam zwrócić.
Miałem w Orange abo wcześniejsze zerwanie umowy - celowo bez okresu 30-dniowego, bo tak można. Przy rozliczeniu ostatniej faktury rozliczeniowej był niewielki MINUS na saldzie, bo numer zdążył przejść do innej sieci przed końcem opłaconego okresu rozliczeniowego (nota obciążeniowa - kara umowna przyszła osobno do zapłaty i jej nie bierzemy pod uwagę - przy umowie na czas bezterminowy nie ma tej noty). I tak rachunki rozlicza z klientem ten operator (również w nju).
Tak więc można uczciwiej postąpić.

#1193136  autor: xsysiu
 23 cze 2025, 19:17
W plus okres rozliczeniowy zaczynał mi się 21 każdego dnia miesiąca, 23 kwietnia złożyłem zlecenie w nju i numer został przeniesiony 21 maja, w maju dostałem f-rę z plus na 0zł. Warto iść do delegatury UKE i robić dym czy spuścić łeb i zapłacić?
 #1193137  autor: darekka
 23 cze 2025, 19:21
KC-KARLOS pisze:
23 cze 2025, 19:11
darekka: nie, nie powinna się operatorowi należeć "dopłata", mało tego, opłacony okres powinien nam zwrócić.
Miałem w Orange abo wcześniejsze zerwanie umowy - celowo bez okresu 30-dniowego, bo tak można. Przy rozliczeniu ostatniej faktury rozliczeniowej był niewielki MINUS na saldzie, bo numer zdążył przejść do innej sieci przed końcem opłaconego okresu rozliczeniowego (nota obciążeniowa - kara umowna przyszła osobno do zapłaty i jej nie bierzemy pod uwagę - przy umowie na czas bezterminowy nie ma tej noty). I tak rachunki rozlicza z klientem ten operator (również w nju).
Tak więc można uczciwiej postąpić.
oczywiście jak pisałem za niewykorzystany, a opłacony abonament zwrot się należy w postaci naliczenia na poczet opłaty karnej gdy nie zachowasz okresu wypowiedzenia(zakładam, że omawiamy przypadek kolegi marudzącego na plusa miał taki warunek rozwiązania umowy w postaci okresu wypowiedzenia o długości "1 pełny cykl rozliczeniowy") przenosząc numer NATYCHMIASTOWO(lub za kilka dni ale przed końcem bieżącego opłaconego cyklu) aleskoro w.w kolega przeniósł numer na koniec aktualnego cyklu tym samym nie wypełniłniając warunku poprawnego umownego wypowiedzenia tej umowy "1pełny okres rozliczeniowy PO złożeniu wypowiedzenia" jest zobowiązany takową opłatę karną DOPŁACIĆ
xsysiu pisze:
23 cze 2025, 19:17
W plus okres rozliczeniowy zaczynał mi się 21 każdego dnia miesiąca, 23 kwietnia złożyłem zlecenie w nju i numer został przeniesiony 21 maja, w maju dostałem f-rę z plus na 0zł. Warto iść do delegatury UKE i robić dym czy spuścić łeb i zapłacić?
I TU własnie niedopełniłeś warunku "1pełnego okresu rozliczeniowego PO złożeniu wypowiedzenia" więc karna opłąta sie należy zgodnie z warunkami umowy i nie masz o co marudzić
ponieważ od 23kwietnia do 21maja nie było pełnego cyklu więc dopiero 21 czerwca poprawnie powinieneś numer przenieść z zachowaniem warunkówumowy(okres wypowiedzenia to 1 pełny cykl)-gdyby w takim przypadku plus naliczył kare to sambym Cie namawiał na robienie dymu na początek w postaci reklamacji(UKE i inne cuda wianki to dopiero po reklamacji jesli uznajesz, że cie operator w trąbe robi)