• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #154889  autor: Wąglik
 19 lut 2007, 15:20
Witam!

Niedługo kończy mi się abonament w erze.. Ale nie interesuje mnie przedłużanie umowy z obecną propozycją od ery.. Czy mogę zmienić ofertę ze zwykłej komórki na telefon stacjonarny i zostawić numer domowy, który mam w tej chwili od tpsa? Chodzi o to, że utrzymałbym staż w sieci... a może kiedyś wróciłbym do zwykłego tel komórkowego. Możliwe?
 #154891  autor: rudy
 19 lut 2007, 15:26
dr_martin pisze:Witam!

Niedługo kończy mi się abonament w erze.. Ale nie interesuje mnie przedłużanie umowy z obecną propozycją od ery.. Czy mogę zmienić ofertę ze zwykłej komórki na telefon stacjonarny i zostawić numer domowy, który mam w tej chwili od tpsa? Chodzi o to, że utrzymałbym staż w sieci... a może kiedyś wróciłbym do zwykłego tel komórkowego. Możliwe?
Możesz przejść z numerem do tek-taka bądź innej sieci komórkowej, ale nie do ery stacjonarnej.

#154902  autor: Pawrzes
 19 lut 2007, 15:43
Możesz rozwiązać umową - podpisać nową z Erą Domową - numer komórkowy będzie nieaktywny i bezpłatnie zawieszony - możesz przenieść numer stacjonarny z tp do Ery Domowej - ale chyba Era Domowa nie liczy się do stażu w sieci Era.

[ Dodano: 2007-02-19, 15:44 ]
Aktualnie możesz przenieść numer telefonu stacjonarnego z sieci Telekomunikacji Polskiej SA w następujących strefach numeracyjnych: Warszawa (0 22), Katowice (0 32), Poznań (0 61), Gdańsk (0 58), Kraków (0 12), Olsztyn (0 89), Wrocław (0 71), Łódź (0 42), Bydgoszcz (0 52), Olsztyn (0 89). Wkrótce usługa zostanie udostępniona w nowych strefach numeracyjnych!

[ Dodano: 2007-02-19, 15:46 ]
W tej chwili jednak podpisując umowę z Era Domowa dostaniesz nowy numer stacjonarny...

[ Dodano: 2007-02-19, 15:47 ]
Sprawdź czy Era Domowa jest dostępna w Twoim domu: http://www.era.pl/index.php?id=era_wyszuk&section=home

Pozdrawiam

#155540  autor: KimdzonG
 21 lut 2007, 13:38
jak ktos ma potrzebe posiadania dowmowego to pewnie, że era domowa jest najtańszym przede wszytskim rozwiązaniem. Nie wspominajac o tym, ze jesteśmy wolni od Telekomuny TP.

#256412  autor: waeren
 15 mar 2008, 17:39
Ja przed chwilką dzwoniłem na 602 900, ponieważ mam era domowa od października ur., ale zamierzam się przeprowadzić, i dowiedziałem się że nie można zmienić strefy na inną niż z tym samym nr kierunkowym. Pan mnie poinformował, że jeżeli chce zmienić strefę na inny nr kierunkowy to muszę podpisać nową umowę a za starą zapłacić 600 PLN kary bo rozwiązuje ją przed upływem kontraktu. Jak podpisywałem umowę to nie było problemu, podobno ze zmianą miejsca zamieszkania w czasie umowy, nawet ze zmianą nr kierunkowego,a teraz takie niespodzianki.

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)

#256419  autor: mikage1
 15 mar 2008, 18:33
zmiana nr kierunkowego nie wchodzi w rachubę - bo telefony (numery stacjonarne) można przenosić z miejsca na miejsce - ale tylko w ramach jednej strefy numeracyjnej

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#256450  autor: Prometo
 15 mar 2008, 21:07
waeren pisze:Pan mnie poinformował, że jeżeli chce zmienić strefę na inny nr kierunkowy to muszę podpisać nową umowę a za starą zapłacić 600 PLN kary bo rozwiązuje ją przed upływem kontraktu.
Jak jest z przeniesieniem nr telefonu do innej strefy numeracyjnej w TP SA?

Pozdrawiam - Prometo
http://www.forum-soccer.home.pl

#256474  autor: mikage1
 15 mar 2008, 23:45
Prometo pisze: Jak jest z przeniesieniem nr telefonu do innej strefy numeracyjnej w TP SA?
tylko w ramach jednej strefy
(podstawa prawna - rozporządzenie Min. Infrastruktury (Dz. U. 46/2005, poz 438))

informacja o przeniesieniu nr w erze
Czy można zmienić strefę działania usługi?
Tak. Jeżeli chcesz zmienić strefę działania na inną, która leży w tej samej strefie numeracyjnej (ten sam numer kierunkowy), co poprzednia - to numer stacjonarny pozostaje bez zmian. Wystarczy jedynie zgłosić pisemną dyspozycję zmiany adresu strefy domowej, na podstawie której zostanie odblokowana możliwość zmiany strefy. Wówczas możesz w dowolnym momencie aktywować strefę domową w nowym miejscu.

Jeżeli nowa strefa domowa leży w innej strefie numeracyjnej (inny numer kierunkowy), niż poprzednia - konieczne jest podpisanie aneksu do umowy. Otrzymasz wówczas nowy numer telefonu wraz z nową kartą SIM.

Po zmianie strefy numeracyjnej nie ma możliwości pozostania przy tym samym numerze.

#256501  autor: waeren
 16 mar 2008, 10:45
No i wszystko ok, nie chce pozostać przy tym samym numerze, ale chcę mieć ciągłość umowy a nie jakieś płacenie kar za rozwiązanie umowy przed upływem 24 miesięcy?

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)

#256526  autor: mikage1
 16 mar 2008, 12:42
to się z nimi kłóć, niech Ci pokażą, gdzie zmaina numeru stacjonarnego powoduje rozwiązanie umowy na numer komórkowy - a z regulaminu
http://www.era.pl/repositories/era_pl_r ... in_fms.pdf wynika, że tylko rozwiąznie umowy na numer komórkowy wiąże się z karą...

#256548  autor: waeren
 16 mar 2008, 14:28
Na razie dostałem odpowiedź mailem z boa, że wiąże się to z podpisaniem aneksu do umowy (bo zmieniam kierunkowy), i nic więcej o żadnej karze nie było, mam nadzieje że rozmawiając z tym konsultantem trafiłem na niekompetentnego i był w błędzie...

#256551  autor: mikage1
 16 mar 2008, 15:10
to się niestety zdarza...

#256601  autor: waeren
 16 mar 2008, 20:11
Właśnie dostałem odpowiedź z boa, zgadza się wszystko poza karą, tzn. muszę podpisać nową umowę i rozwiązać starą ponieważ dostaje nowy numer, ale jeżeli podpiszę nową umowę na nowy kierunkowy to rozwiązanie starej nie wiąże się z karą nawet pomimo tego że była to umowa terminowa. Czasem to że konsultant infolinii jest niedoinformowany jest zaletą :-D

#256609  autor: mikage1
 16 mar 2008, 21:03
dobrze, że się wyjaśniło, powodzenia w załatwianiu ;-)