arasreal pisze:longplay 49, za ktora miesiecznie bede placil 29 zl przez 2 lata umowy
a cóż to za promocja?
[ Dodano: 2010-05-24, 09:33 ]
Krzysztof_91 pisze:Chyba zdecyduje się na taki wariant, że przedłużę umowę abo, wezmę longplay 29 sms, bede płacił 34 zł miesięcznie i dostanę w ramach tego 74minut do wszystkich+500smsów do wszystkich+100MB+50min do wszystkich x 6 miesięcy ... I wezmę LG GD330 za 1 zł w tej ofercie, którą sprzedam na allegro za ok 250 zł 34zł x 24 mce = 816 zł 816 zł - 250 (cena telefonu) = 566 zł 566 zł / 24 mce = 25 zł ... taki realny koszt co miesiąc a telefon miałbym ten co mam teraz, ewentualnie też sprzedał i dołożył do nowego, ale narazie chyba nie ... Porównując ten abonament z playfresh to tam wyglada to następująco: płacę 30 zł co miesiąc i mam... nielimitowane połączenia w play, 86 minut do wszystkich, 25 MB transferu oraz 1000 SMSów do wszystkich. Tam koszt na 24 miesiace wyglada tak: 30x24=720 zł Podsumowując, oferta z abonamentem bardziej mi się kalkuluje Co o tym myślicie drodzy forumowicze?
Za takie kombinacje jak w z abonamentem, tj. sprzedawanie telefonu i odliczanie tej kasy a potem dzielenie na 24 m-ca, to wg mnie nie zyskujesz zbyt wiele a wiążesz się umową na 2 lata. Piszesz, że miesięczny koszt w abo to 25 PLN, ale żeby to osiągnąć musisz pokombinować ze sprzedażą telefonu i zakładasz cenę która nie jest gwarantowana. Jeżeli chcesz, a widać, że chce Ci się, to możesz się też postarać i kupować kody do fresha na allegro, tam dostaniesz spokojnie 30 za 26 PLN, a jeśli się postarasz to i poniżej 25 PLN, wiem bo sam jakiś czas kupowałem 30 do fresh'a na allegro. Teraz już skoro widać, że różnicy w cenie nie ma, porównam te dwa warianty jako równorzędne cenowo:
1. We fresh'u masz 12 minut więcej miesięcznie, co spokojnie przez 2 lata zniweluje te dodatkowe 50 min przez 6 m-cy w abo;
2. We freshu masz 500 sms'ów więcej miesięcznie;
3. We freshu masz 29 gr/min, w abo po przekroczeniu pakietu 39 gr/min;
4. Jeżeli nie wykorzystasz kwoty 30 PLN nie przepada jak w abo pakiet niewykorzystany;
5. Te 100 MB to wg mnie jedyna przewaga abo nad fresh'em, kwestia więc czy to dla Ciebie jest na tyle ważne by brać abo;
6. Najważniejsze wg mnie, skoro i tak chcesz sprzedać telefon, czy warto wiązać się na dwa lata umową jeżeli fresh daje nawet ciut więcej a w każdej chwili można skorzystać z nowych opcji lub cen jeżeli wejdą.
Tak więc musisz wybrać sam, ja np. przeszedłem na 50% abo na rok bo wychodzi mi minuta za około 10gr. i za 24,50 mam 240 minut do wszystkich, a we fresh'u miałem za 30 PLN/m-c "tylko" 103 minuty, więc dla mnie warto było podpisać umowę. Ja jednak brałem tylko pod uwagę minuty bo praktycznie tylko dzwonię i nawet jak mi przepadnie coś z abo to po 103 minutach wydzwonionych i tak jestem na plusie więc nie przejmuje się nawet jak 5 czy 10 PLN na koniec miesiąca przepadnie i tak lepiej wychodzę niż we freshu, ponadto umowa tylko na rok, wg mnie dwa lata to za dużo......gdyby nie te umowy Play na 12 m-cy z 50% rabatu nigdy bym się z fresh'a nie ruszył i w mojej osobistej opinii radziłbym Ci też wziąć fresh'a

szukałem i szukałem i znów wróciłem do abo Play.....nic lepszego dla mnie na razie nie wynaleziono:)