• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 35 z 217
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 217

#454722  autor: _karolka_
 21 sty 2011, 23:33
Ostatnio koleś w salonie powiedział mi, że Era właśnie ma coś zrobić z tą promocją dla tych upierdliwych jak to mówicie, że ma być dostępna dla wszystkich przedłużających bo to jest niesprawiedliwe i podobno era miała przez to jakieś problemy ale ile w tym prawdy to nie mam pojęcia.

#454755  autor: SACZI
 22 sty 2011, 11:18
_karolka_ pisze:Ostatnio koleś w salonie powiedział mi, że Era właśnie ma coś zrobić z tą promocją dla tych upierdliwych jak to mówicie, że ma być dostępna dla wszystkich przedłużających bo to jest niesprawiedliwe i podobno era miała przez to jakieś problemy ale ile w tym prawdy to nie mam pojęcia.
To bardzo dobrze, ale coś mi się wydaje, że to nie przejdzie.
Po pierwsze, era musi płacić punktom sprzedaży za obsługę klienta, a 90% to franczyza lub partnerskie (nie są własnością ery).
Koszty te pokrywane są właśnie z abonamentu. W ciemno można przyjąć (bo ja nie jestem pracownikiem ery i nie mam takich informacji), że od każdej umowy jest to różnica między ceną SUK, a tą ze strony www (dla r60 będzie to 18,15*24=435,6). Przecież trzeba utrzymać salon i pracownikom pensje zapłacić.
Obniżka w SUK to właśnie zminimalizowane koszty podpisania aneksu.

PS
Jak wyglądała w latach poprzednich oferta w okresie wielkanocy, bo chyba pod koniec 1. marca będę umowę przedłużał?
2. W roku ubiegłym era chyba na przełomie lutego i marca zmieniła ofertę abonamentową. Doszły połączenia do plus i orange obok ery i stacjonarnych (NE60 ze stycznia 2010). Co się szykuje w roku bieżącym lub w jakim kierunku pójdzie zmiana oferty?
Czekać do Wielkanocy, czy podpisywać w lutym aneks?
3. Oferta telefonów - jakie będą zmiany, głównie mam na myśli nowe telefony, bo o cenę to za bardzo nie zawalczę.

#454793  autor: Sasquatch
 22 sty 2011, 14:27
bdkacz pisze:Witam

Napisałem dziś do I-boa, dostałem na maila ofertę standardową "dla upierdliwych" czyli RO60 za 57,47 + tel wg cennika. W I-boa pojawił się napis :
Oferta przedłużenia umowy z siecią Era została przygotowana. Prosimy o kontakt pod numerem 602 900, wybierając opcję "Połącz z konsultantem". Przedstawienie nowych warunków oraz podpisanie umowy przez osobę upoważnioną, możliwe jest również w dowolnym sklepie sieci Era.
Czy to oznacza,że mogę iść np jutro do sklepu Ery i podpisać aneks na tych warunkach czyli 57,47 i wziąć telefon od ręki (jeśli będzie na stanie sklepu) ?
Tak, możesz. Ja poszedłem do sklepu Ery i mimo iż pisałem do i-boa tylko o przedłużeniu oferty bez telefonu na moim koncie były obie oferty (z telefonem i bez) przygotowane przez SUK. Konsultant powiedział, że bez problemu mogę przedłużyć umowę na miejscu.

#454868  autor: Mediana
 22 sty 2011, 21:14
Nie przedłużam po 12 latach w Erze umowy (płaciłem rachunki ok. 150zł), Plus zaoferował lepsze warunki i niższą cenę za Nokię N8, więc nie ma się nad czym zastanawiać.
I mam pytanko, czy dalej jest możliwe zdjęcie simlocka z telefonu - Nokia N82 czy mogę się już nie załapać i czy przy zdjęciu sima mam potem "czysty" telefon

Pozdr.
R...

#454889  autor: SACZI
 22 sty 2011, 22:38
Mediana pisze:Nie przedłużam po 12 latach w Erze umowy (płaciłem rachunki ok. 150zł), Plus zaoferował lepsze warunki i niższą cenę za Nokię N8, więc nie ma się nad czym zastanawiać.
Konkrety proszę, bo inaczej to spam konkurencji.

#454901  autor: thonka
 23 sty 2011, 00:02
Mediana pisze:Nie przedłużam po 12 latach w Erze umowy (płaciłem rachunki ok. 150zł), Plus zaoferował lepsze warunki i niższą cenę za Nokię N8, więc nie ma się nad czym zastanawiać.
lepsze warunki na cenie telefonu moze i owszem.

tylko czy na minutach? :)
plus za 150zl daje maksymalnie 600 minut (450 minut standardowo + 150 minut z pakietu) do wszystkich sieci. telefon w salonie 299zl (przez internet nie da sie przenies numeru, tylko w relacji era -> simplus->abonament). korzysc z plusikowych to 100zl na 25 miesiecy (czyli oszalamiajace 4zl miesiecznie).

era przy troche ponad 161zl (po znizce) daje 1200 minut czyli 2x tyle minut + 4 osoby w sieci rodzinnej. znizka z punktow przy takiej kwocie abonamentu powinno byc 150zl znizki wiec telefon powinien kosztowac 250zl.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#454917  autor: Mediana
 23 sty 2011, 01:49
Konkrety podam jutro wieczorem. Wolałbym zostać w erze, bo przy przejściu do plusa musiałbym jeszcze 2 tak taki do plusa przenieść. Dodam tylko, że mogę wziąść ofertę biznesową lub indywidualnie, a abonament chce mieć w okolicach 115 zł i warunek chce mieć Nokię N8.
Pozdr.
R.

#454981  autor: maxbike
 23 sty 2011, 14:25
Nie znalazłem na ostatnich stronach więc pytam: na ile miesięcy obecnie przed końcem umowy można przedłużać umowę? Nowe abonamenty mi odpowiadają i z chęcią przedłużyłbym umowę.

I jeszcze może wspomnę, już 2 razy przedłużałem umowę przez SUK - naczy u nich negocjowałem ofertę i zawsze dostałem tą najlepszą i te 2 razy zrealizować ofertę szedłem do salonu, nigdy nie robili problemów, wynegocjowana oferta zwyczajnie zapisywała się na moim koncie.

#455032  autor: bdkacz
 23 sty 2011, 19:26
maxbike pisze:Nie znalazłem na ostatnich stronach więc pytam: na ile miesięcy obecnie przed końcem umowy można przedłużać umowę? Nowe abonamenty mi odpowiadają i z chęcią przedłużyłbym umowę. .
Mi umowa kończyła się 4.06.2011, poprzedni aneks podpisywałem jakoś 2x.02.2009,od jakiegoś m-ca wisiała już oferta przedłużenia bez telefonu,a w czwartek zaskoczył też telefon,w piątek mail do BOA,oferta SUK, wczoraj podpisanie aneksu i odbiór tel w sklepie :)

#455038  autor: Mediana
 23 sty 2011, 19:54
Nie wiem czy się nie pozmieniało, oferty stan na 16.12.10r. - w skrócie:
Z Ery
abo 120zł
800 minut
3 nr gratis
Nokia N8 za 799zł

Z Plusa (dla biznesu)
abo w sumie za ok. 138 zl
łącznie 600 minut
5 nr w plusie gratis
Nokia N8 368zł

I nawet gdyby łączna suma abo i ceny telefonu w plusie była trochę wyższa to przechodzę do plusa, bo zależy mi na Nokii N8, a jej niższa cena zakupu aktualnie jest mi bardzo na rękę.
A czy mam 600 czy 800 minut to dla mnie i tak dużo za dużo.
Jeszcze jutro zadzwonię do ery i jak mi obniżą cenę tego telefonu to jest szansa, że zostanę przy erze.

Pozdr.
R.

#455087  autor: SACZI
 23 sty 2011, 22:50
Mediana pisze:Nie wiem czy się nie pozmieniało, oferty stan na 16.12.10r. - w skrócie:
Z Ery
abo 120zł
800 minut
3 nr gratis
Nokia N8 za 799zł

Z Plusa (dla biznesu)
abo w sumie za ok. 138 zl
łącznie 600 minut
5 nr w plusie gratis
Nokia N8 368zł

I nawet gdyby łączna suma abo i ceny telefonu w plusie była trochę wyższa to przechodzę do plusa, bo zależy mi na Nokii N8, a jej niższa cena zakupu aktualnie jest mi bardzo na rękę.
No wg mnie, era jest minimalnie lepsza jeżeli chodzi o ofertę całościową.
Przyjmując cenę telefonu na poziomie 800 PLN, miesięczny koszt umowy wynosi 154,33 (dla Plusa 153,33).
Jeżeli uda Ci się cenę telefonu zbić o te 150 PLN, koszty wynoszą 148 do 153,3 (E, +)
W erze jednak masz większą liczbę minut do wszystkich.

Całkowite koszty umów wyglądają tak:
- 3554 dla Ery
- 3680 dla Plusa.
Smutne w tym jest to, że Era ma ledwie o te 3% tańszą ofertę* dla zasłużonego klienta w stosunku do tego, co Plus oferuje "pierwszemu, lepszemu z łapanki".

Mediana pisze:A czy mam 600 czy 800 minut to dla mnie i tak dużo za dużo.
Jeszcze jutro zadzwonię do ery i jak mi obniżą cenę tego telefonu to jest szansa, że zostanę przy erze.
W takim razie, przelicz, czy nie taniej będzie kupić niższy abonament z innym telefonem i N8 dokupić na wolnym rynku.
Dyskutowane oferty są zatem nie dla Ciebie.

Edit
* Gdy weźmiemy pod uwagę inny telefon, np X10, SGS, czy HD2 (którego już prawie nie ma) lub gdy porównamy taryfę R110 za 100 PLN, oferta Ery wygląda o wiele atrakcyjniej.

#455116  autor: thonka
 24 sty 2011, 02:38
SACZI pisze:W takim razie, przelicz, czy nie taniej będzie kupić niższy abonament z innym telefonem i N8 dokupić na wolnym rynku.
Dyskutowane oferty są zatem nie dla Ciebie.
nie ma co przeliczac. masz wyzej napisane, ze niewazny jest abonament, najwazniejszy jest tani telefon i bez znaczenia jest cena posrednia. dziwne podejscie do kwestii finansow, ale niestety dosc popularne.

samego telefonu w erze taniej nie dostanie.
pomijam zupelnie fakt, ze oferta ktora przedstawia nie istnieje (przynajmniej na stronie plusa).

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#455135  autor: Mediana
 24 sty 2011, 10:09
Nie jest to dziwne podejście do finansów, po prostu różnica na łącznych kosztach 24 mcy i telefonu jest niewielka - a na początek muszę wydać mniej pieniędzy, co mi w tym momencie bardzo odpowiada.

A co do niedokładnego podania ofert plusa to zapisywałem tylko kosztowo, to co mnie interesuje.
Dzisiaj lub jutro raz jeszcze przejdę do plusa i zadzwonię do ery i opisze co i jak

Proszę o odpowiedź na pytanie dotyczące zdjęcia simlocka.

Pozdr.
R....

[ Dodano: 2011-01-26, 10:02 ]
A więc niestety cena Nokii N8 w plusie wzrosła i więc moje rozważania zaczynam od nowa.

I tak plus dla firm:
abo 128zł
300 minut z abo
300 minut z pakietu
6,10 zł za pakiet bezlik 5 nr w plusie
Nokia N8 499 zł
Czyli w sumie abo 134 zl

Era:
1. abo 120 zł
800 zł
3 nr w Erze
Nokia N8 799zł

2. abo 161 zł
1200 minut
3 nr w Erze
Nokia N8 399zł

Do tego dokupię jakiś internet 100 Mb - ceny podobne w obu sieciach.
Nie mam punktów Erapremii.
I mamy dla mnie, podkreślam dla mnie - remis, gdyż w plusie mniej zapłacę telefon (jak pisałem wyżej interesuje mnie mniejsza kasa za telefon), natomiast podsumowując za 24 mcy to okazuje się, że era będzie trochę tańsza (mowa o abo w era z 120zł) i ma trochę lepszą ofertę.
Ale jak na staż w Erze ponad 12 letni i przy płaceniu rachunków prawie po 200 zł - to era się nie wysiliła - więc dochodzi jeszcze "psychologia" .

Pzodr.
R..

Pozdr.
R.

#455765  autor: matig89
 26 sty 2011, 21:32
mam sprawe do doradcy ery (najlepiej i biznesowego i indywidualnego a jesli to nie funkcjonuje razem to do jednego i drugiego) jesli tu sie taki znajduje to prosze o kontakt na pw to wysle wiecej szczegolow :)

Doradca Biznesowy Play
poszukujesz oferty dla siebie, zglos sie: http://doradcaplay.xgsm.pl
zapraszam tez na strone: www.doradcabiznesowyplay.dl.pl

#455855  autor: mozzarella
 27 sty 2011, 09:58
Witam,
mam pytanie dotyczące przedłużenia umowy. Stara umowa Nowa Era 60 120 minut + Blueconnect 500MB w sumie ~44 pln. Umowa skończyła mi się 21/01 (okres rozliczeniowy do 25 dnia każdego miesiąca) Nie widząc dla siebie konkurencyjnej oferty wstrzymałem się z przedłużeniem. Na dzień dzisiejszy dostałem fakturę, która jest identyczna z poprzednią, wyższa tylko z powodu zmiany vat-u. W opisie jest abonament za okres 25/01-24/02.
Moje pytanie jest czy w związku z tym umowa przedłużyła się na czas nieokreślony na warunkach
umowy promocyjnej? Poprzednim razem (18 miesięcy temu) po zakończeniu umowy dostałem odpowiednio wyższą fakturę za pakiety jakie miałem, bez warunków promocyjnych.

Rafal

#455908  autor: Telesfora
 27 sty 2011, 14:16
Witam,
Przedłużam umowę w Erze i przy jednych ofertach piszą, że proponują ileś tam minut do "wszystkich sieci krajowych", a w innych, że do "Ery, Orange i Plusa". Oczywiście podejrzewam, że umyślnie :). Wydaje mi się, że bezpieczniejsza jest pierwsza opcja, ale te oferty do "wszystkich sieci krajowych" są tańsze. Nie chciałabym się zdziwić potem, więc jeżeli ktoś potrafi mi powiedzieć, o co chodzi w tych dwóch opcjach, to bardzo bym prosiła o wypowiedź.

#455994  autor: SACZI
 27 sty 2011, 21:00
Telesfora pisze:Witam,
Przedłużam umowę w Erze i przy jednych ofertach piszą, że proponują ileś tam minut do "wszystkich sieci krajowych", a w innych, że do "Ery, Orange i Plusa".
Gdzie Ci to pisze?
Na www napisane jest "do wszystkich sieci krajowych i do stacjonarnych w unii europejskiej":
http://www.era.pl/pl/indywidualni/moje_ ... en_telefon

EDIT
Oczywiście dotyczy to ofert "podstawowych", bo chyba w telefonicznych okazjach do Play się dopłaca.

#456016  autor: Telesfora
 27 sty 2011, 22:08
"Ofertę" dla mnie niby przygotowali i jak się loguję na konto na era.pl to tam przy wariantach abonamentu przy różnych modelach telefonu mam takie różnice. Czyli "Era, Orange i Plus" = płacenie za rozmowy z Play, tą małą siecią Polsatu etc.
Gadziny z nich! :wink:

edit:
Jak pójdę do punktu Ery to zaproponują mi to samo co na iBOA czy mam szanse na inną ofertę?

#456028  autor: SACZI
 27 sty 2011, 22:27
Telesfora pisze:"Ofertę" dla mnie niby przygotowali i jak się loguję na konto na era.pl to tam przy wariantach abonamentu przy różnych modelach telefonu mam takie różnice. Czyli "Era, Orange i Plus" = płacenie za rozmowy z Play, tą małą siecią Polsatu etc.
Gadziny z nich! :wink:
edit:
Jak pójdę do punktu Ery to zaproponują mi to samo co na iBOA czy mam szanse na inną ofertę?
Parafialna, znaczy się forumowa, wieść niesie, że trzeba się z SUK kontaktować.
Dzwoń na 602800 i od razu proś o przełączenie do SUK (Sekcja Utrzymania Klienta) lub skorzystaj z opcji "kontakt" z iBOA i tam "negocjuj" ofertę.
Jesteś w stanie obniżyć koszt poszczególnych abonamentów ze strony www gdzieś w granicach 25-30%:
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic ... sc&start=0
  • Strona 35 z 217
  • 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 217
  • 1
  • 33
  • 34