margeo pisze:Mobo43 pisze:@usiu128, spirou W związku z waszymi twierdzeniami jakoby telefony sprzedawane w iBoa nie były nowe, a z 10 dniowych zwrotów, pozwoliłem sobie napisać maila dzisiaj rano do T. Właśnie otrzymałem odpowiedź z T że telefony sprzedawane poprzez Internetowe Biuro Obsługi Abonenta są nowe, z 24 miesięczną gwarancją producenta. Więc ktoś tu mija się z prawdą.
A czy Ty wierzysz, że konsultant w mailu prawdę Ci powie?
Wiesz jaka afera by się zrobiła, gdybyś w oficjalnej odpowiedzi otrzymał informację, że telefon był już choć przez chwilę w posiadaniu kogoś innego i został przesłany ponownie jako nowy?
Nikt sobie w stopę nie strzeli

Nie licz również na szczerość i prawdę - to biznes

Muszą sprzedać towar/usługę i to się liczy.
Oni nie pytają, czy babcia będzie używała "internetu" - włączą (nie mówię o konkretnym opie) promocyjną paczkę, a jak sobie babcia później nie wyłączy, to jej problem. Kasa będzie przychodzić. Wyśle jednego sms na 3 miesiące, ale warto wykupić nielimitowane sms, żeby nie dopłacać powyżej abo... Podobnie z usługami typu Granie na czekanie itp...
Na szczęście jest wielu uczciwych konsultantów, którzy nie wciskają niepotrzebnych rzeczy na siłę, bo mają minimum empatii...

Koledzy wystarczy przeczytać regulamin
Warunki Oferty Promocyjnej ”Wymiana telefonu na raty” (I/01/2014) (dalej „Warunki”) oferta t-mobile Polska S.a. z Siedzibą W Warszawie, dalej „operator”
D_007_0006800.pdf
W regulaminie jest jasno napisane:
4. W ramach niniejszej promocji, oferowane telefony, o których mowa w pkt 4.1 powyżej, sprzedawane pojedynczo lub w zestawach oraz urządzenia telekomunikacyjne lub akcesoria, o których mowa w tym podpunkcie, sprzedawane w odpowiednich zestawach, pochodzą z realizacji przez klientów Operatora prawa do odstąpienia od umowy sprzedaży w trybie ustawy z dnia 2 marca 2000r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (Dz.U.2000,22,271). Telefony i dostępne w odpowiednich zestawach inne urządzenia telekomunikacyjne lub akcesoria, o których mowa w zdaniu bezpośrednio poprzedzającym, są w stanie niezmienionym, poza zmianami wynikającymi ze zwykłego zarządu, przy czym:
4.1. możliwy jest brak fabrycznych foli na obudowach i wyświetlaczu;
4.2. akcesoria wchodzące w skład zestawu sprzedażowego mogą nie być fabrycznie zwinięte i zapakowane;
4.3. opakowania urządzeń mogą nosić widoczne ślady transportu / użytkowania
Dodatkowo wspomnę, że ostatnio byłem w Punkcie dealerskim gdzie sprzedawca sam mi powiedział, aby uważać na sprzęt kupiony przez iBOA czy przez rozmowę z konsultantem telefonicznie bo sprzęt może być używany i może posiadać też uszkodzenia fizyczne czy braki w pudełku ze względu na zwrot poprzedniego klienta

, a ja jako nowy klient mogę
tylko wykonać również odstąpienie od umowy ze względu na zakup na odległość. Brak np. słuchawek czy kabla do ładowarki (albo ich uszkodzenie) nie podlega reklamacji, bo wg. T produkt jest fabrycznie nowy, a akcesoria takie nie podlegają reklamacji i w regulaminie jestem poinformowany, że towar jest ze 'zwrotów'.
Osobiście nie umniejsza to sytuacji takiej, że może trafić się fabrycznie nowy telefon, nie otwierane pudełko, bo T może w dniu wysyłki nie posiadać telefonu ze zwrotu więc daje nówkę. Morał taki, aby dokładnie przy kurierze przeczytać podpisywane dokumenty i sprawdzić zawartość oraz czy sprzęt działa.
margeo ma rację: konsultant, może kit wcisnąć - co tylko mu do głowy przyjdzie, abyś tylko się zgodził i podpisał umowę. Treść wypowiedzi konsultanta zgodnie z prawem nie jest podpisaniem umowy, a tylko nie wiążącą 'reklamą'. W Polsce prawo ważne jest, jaki dokument się podpisało, nawet jak by było na papierze toaletowym !!!
PS. Sam jestem na etapie przedłużenia umowy i interesi mnie multimedialna basic oferta, czyli 400 minut na komórk i 0.5GB za 0zł z tel. Lumia 625 na raty, gdzie 129 zł płace przy odbiorze (oferta z iBOA i standard ze strony T). Obecnie średnia moich faktur to 52zł i nigdy nie miałem opóźnienia w płatności. Czy jest możliwość na jakiś bonus przy rozmowie z konsultantem czy od razu kontaktować się z SUK?. Dodam, że nie chce więcej płacić na start za tel.