• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#532848  autor: jacx86
 05 lut 2012, 14:37
Nie mozna jednoznacznie powiedziec ze lepszy jest abonament czy tez karta. Wszystko zalezy od wielu czynnikow. Np. dla mnie korzystanie z pre-paidu byloby mniej korzystne niz z abonamentu. W gronie najblizszych 2 osoby sa w Playu czesc w Orange i czesc w T-Mobile. Tak wiec korzystanie z opcji na karte byloby kompletnie nie oplacalne niezaleznie z jakiego operatora bym korzystal. A tak dostaje pakiet minut i smsow do wszystkich sieci i nie musze sie szczypac czy dzwonic do play czy nie.
Natomiast sa osoby, ktore w gronie najblizszych korzystaja tylko z uslug jednego operatora i wtedy bardziej im sie oplaca wykupienie pakietow w pre-paid. Duzo ludzi bierze tez telefon w wyzszym abonamencie zeby rozlozyc go sobie na raty i to tez jest dobre rozwiazanie poniewaz nie kazdego stac aby od razu wyskoczyc z 1000 zl.

Np. Samsung galaxy s plus w T-Mobile przy abonamencie za 79 zl. kosztuje 59 zl. Tak wiec zakladajac ze dana osoba wydaje gdzies 30 zł miesiecznie na abonament bez telefonu ma rate takiego telefonu w wysokosci 50 zl miesiecznie co daje w koncowym rozrachunku okolo 1200 zl. Kupujac na raty np w rtv euro oprocz tego ze kosztuje on 1299 to rozkladajac to na raty mamy jedna rate w wysokosci 140 zł. i telefon wychodzi nas jeszcze drozej. Oczywiscie wszystko tez zalezy czy telefon u operatora jest akurat w jakies dobrej promocji.

Co do uogulnienia ze z karty korzystaja emeryci i dzieci tez nie jest do konca trafne. Oczywiscie z wlasnych doswiadczen tez moge wnioskowac ze tak jest ale oczywisci sa tez osoby w tym wieku srodkowym :P ktore tez z powodzeniem korzystaja z karty i chwala sobie takie rozwiazanie.

Wszystko to sprawa wyliczenia co sie bardziej oplaca. Jedni beda woleli karte inni abonament. Ja na ta chwile jestem zwolennikiem abonamentu.

#532860  autor: pakierhakierxd
 05 lut 2012, 15:18
Ja tak samo z powodu takiego że nie muszę zbytnio kontrolować stanu konta i włączać/pilnować pakietów :),gdyby w prepaidzie było ich cykliczne włączanie by było ok:)

Pozdrawiam :)

#537545  autor: przechodzień
 27 lut 2012, 14:24
karlos20 poważnie można coś takiego zrobić? tzn, że z plusa zasięg łapią to słyszałem, ale, że orange? z jakiej racji? tak czy siak w czerwonej łapie na zasięg nie narzekałem jeszcze ani razu, a u fioletowych zdarzało się to niejednokrotnie...

#537550  autor: pakierhakierxd
 27 lut 2012, 14:34
Odpisałem ci w innym temacie :-)

#537553  autor: konsultantemeryt
 27 lut 2012, 14:36
Abonament jest lepszy.
Ze względu, że jak padną kioski/doładowania przez internet czy też BOK oraz sklepy gdzie można kupić doładowania. To gdzie to doładujecie?;)

#537557  autor: pakierhakierxd
 27 lut 2012, 14:45
Allegro :-)

#537561  autor: drcox
 27 lut 2012, 14:58
KonsultantPLUS pisze:e jak padną kioski/doładowania przez internet czy też BOK oraz sklepy
A co, atak nuklearny planujesz?

#537569  autor: konsultantemeryt
 27 lut 2012, 15:11
Co nie zmienia faktu, że abonament jest o wiele lepszą ofertą od zwykłej karty. Są przypadki gdy musisz pilnie zadzwonić a nie masz środków i tyle.

Moje osobiste zdanie.

#537581  autor: Maniek99
 27 lut 2012, 15:44
@KonsultantPLUS
Wystarczy trzymać w portfelu zdrapkę na sytuacje awaryjne 8)
Poza tym są usługi typu "zadzwoń do mnie".

#537582  autor: Quetzal
 27 lut 2012, 15:48
KonsultantPLUS pisze: Abonament jest lepszy.
Ze względu, że jak padną kioski/doładowania przez internet czy też BOK oraz sklepy gdzie można kupić doładowania. To gdzie to doładujecie?;)
a jak padną wszystkie nadajniki GSM to dopiero będzie - w ogóle nie zadzwonimy, nawet z abonamentu.
KonsultantPLUS pisze:Co nie zmienia faktu, że abonament jest o wiele lepszą ofertą od zwykłej karty. Są przypadki gdy musisz pilnie zadzwonić a nie masz środków i tyle.
Prepaid nie jest dla 80 letnich dziadków z Altzheimerem (choć i 80 letniemu dziadkowi telefon może doładować syn lub wnuk), tylko dla świadomych użytkowników.
Jeśli ktoś nie potrafi tak upilnować, żeby mieć na koncie co najmniej kilkanaście złotych to faktycznie nigdy nie powinien mieć karty.
Ci, którzy mogą poświęcić 5 minut na zarządzanie kontem z reguły na karcie wychodzą znacznie lepiej niż na abonamentach - w mojej rodzinie większość osób po tym, jak zaproponowano im warunki przedłużenia (lub po tym jak sprawdzili swoje bilingi) przeszła na kartę. Nikt nie myśli o powrocie do abonamentu.

#537592  autor: drcox
 27 lut 2012, 16:14
To jest po prostu popadanie w skrajności i katastrofizm, tylko gimazjaliści nie mają wiecznie pięniędzy na karcie. Jak telefon ci jest potrzebny to poniżej 10zł na koncie nie schodzisz bo wiesz że nigdy nie wiadomo kiedy się może przydać. A jak nie jesteś na tyle rozgarnięty to faktycznie może karta jest zbyt skomplikowana dla ciebie i lepszy jest abonament gdzie dostajesz 500 minut bez względu na to czy w danym miesiącu potrzebujesz 50 minut czy 800.

#537598  autor: krzysztof.ka
 27 lut 2012, 16:35
Cała dyskusja przypomina mi dysputy na temat, która lepsza: blondynka czy brunetka, albo które święta są lepsze: Boże Narodzenie czy Wielkanoc.
A tak, to mamy dyskusję: blondynki lepsze, bo widać siwizny na starość, a wcale że nie, bo dla mnie brunetki wyglądają inteligentniej. Po przeczytaniu całego wątku, osoba nieobeznana w temacie telefonii komórkowej ma chaos w głowie.

Aby ocenić, czy lepszy jest abonament czy karta, powinno się podać podstawowe kryteria, albo klucz oceny.
Na przykład: koszt minuty do wszystkich sieci. Albo, możliwości redukcji kosztu poprzez włączanie dodatkowych pakietow. Koszt minuty w roamingu w krajach UE.
Można stworzyć konkretne modele użytkowników (ilość wygadanych minut w sieci, poza sieć, smsy itp) i wtedy widać będzie co do którego modelu będzie bardziej pasować. Można nawet stwierdzić który model jest graniczny i kiedy warto nadal trzymać pre-paida, a kiedy zainteresować się abonamentem.

Moje słuchawki: Plus: Motorola d160, Nokia 3110, Nokia 3310, Nokia 6820, Nokia 6310, Nokia 9300, HP IPaq hw6915, Nokia E51, Nokia E52, Nokia N8. Orange: SE Xperia Arc, SG S III.

#537602  autor: konsultantemeryt
 27 lut 2012, 16:44
Maniek99 pisze:@KonsultantPLUS
Wystarczy trzymać w portfelu zdrapkę na sytuacje awaryjne 8)
Poza tym są usługi typu "zadzwoń do mnie".
Mańku pomyśl, że ta druga osoba również ma problem z pieniędzmi na koncie ;)

#537606  autor: Maniek99
 27 lut 2012, 16:58
@KonsultantPLUS
Na pecha, żaden abonament nie pomoże ;-)

#537609  autor: DanielR
 27 lut 2012, 17:02
KonsultantPLUS pisze:Abonament jest lepszy.
KonsultantPLUS pisze:Co nie zmienia faktu, że abonament jest o wiele lepszą ofertą od zwykłej karty. Są przypadki gdy musisz pilnie zadzwonić a nie masz środków i tyle.
A np. taka sytuacja (równie skrajna i niezwykle rzadka). Ktoś ma do opłacenia bieżący rachunek za abonament, ale odkłada opłatę z rożnych powodów, np. braku czasu. Nagle musi pilnie wyjechać. Samochód psuje mu się na środku jakiejś wiejskiej drogi. Już chce wykonać połączanie, sięga po komórkę, a tu zonk, usługi zablokowane, bo rachuneczek niepopłacony - i co wtedy? :wink:

Czytaj wszystkie wcześniejsze posty, bo się niepotrzebnie powtarzasz. Tak jak już to powyżej zauważył i powtórzył zresztą po raz kolejny Maniek99, wystarczy uprzednio, gdy mamy czas, zaopatrzyć się w kupon papierowy (tzw. voucher), a najlepiej kartonik, popularną niegdyś "zdrapkę" (gdzieniegdzie można je jeszcze napotkać). Kilka takich, o niskich nominałach, np. cztery po 5 zł (lub dwa po 10 zł, itp, itd., według uznania). Teraz prawie we wszystkich sieciach, nawet w Plusie, takie doładowanie, nawet za 5 zł, wydłuża ważność konta. Za 5 zł masz trochę ponad 17 minut rozmowy do większości sieci ("oczywiście" za wyjątkiem Play). Dwa kupony wsadzasz do portfela, a kolejne dwa po powrocie do domu, odkładasz gdzieś w wiadome miejsce. Kupony mają przynajmniej roczną ważność. Więc zawsze można je wykorzystać, nawet gdy nie zużyje się ich w tą "czarną godzinę", dla której się je zakupiło, to w ostatnim dniu ich ważności zawsze można sobie nimi doładować konto. Jak ukradną portfel z zawartością, to też 10 zł w kuponach, to nie będzie aż tak wielka starta.
I tym o to sposobem mamy możliwość doładowania konta w godzinę "W", zarówno w domu jaki w podróży.

PS Oczywiście zakładamy, że nie rozmawiamy tu o ludziach, dla których telefon jest narzędziem pracy, czy którzy wykorzystują go bardzo intensywnie, nie mając czasu nawet na doładowanie. Takich rozumiem. Jednak moim zdaniem, w większość przypadków, takie rozwiązanie nie będzie zbytnim obciążeniem. Pamiętajmy, że rozmawiamy o sytuacjach niezwykle skrajnych. Na taki pech w podróży musiałoby się złożyć kilka/naście różnych czynników, o których zresztą nie chce mi się tu rozpisywać.

Przepraszam wszystkich za ten "referat". :wink:

#537615  autor: konsultantemeryt
 27 lut 2012, 17:11
DanielR - stałe zlecenie :)

#537619  autor: DanielR
 27 lut 2012, 17:27
KonsultantPLUS pisze:DanielR - stałe zlecenie :)
Taaa, spodziewałem się od Ciebie właśnie teraz takiej odpowiedzi. Ale przyznasz, że i mając abonament również można się "wpakować". :P

Widzisz, tak się składa, że nie każdemu przypasuje stałe zlecenie.
Takim sposobem, jak już koledzy powyżej zauważyli, dochodzimy do jakiegoś absurdu. Jeśli to rzeczywiście są jedyne i najistotniejsze czynniki przy wyborze oferty (pre-paid, abonament), a moim skromnym zdaniem nie są, to w takim razie w ogóle nie używajmy komórki!

A co, gdy ktoś prowadzi właśnie bardzo ważnią rozmowę biznesową z kontrahentem, a tu nagle awaria sieci! I co z tego, że ma abonament?
Ojej! Później głupio/wstyd, bo trza się tłumaczyć z zerwania połączenia. :wink:

A co, gdy podczas rozmowy wyczerpie się akurat bateria, bo przed połączeniem nie zdążyliśmy podłączyć telefonu do ładowarkowi, a akurat już od kilkunastu minut prowadzimy bardzo ważną i absorbującą naszą uwagę rozmowę? A na dodatek ładowarki nie ma w pobliżu? Rozmowa przerwana!

Tak więc powtórzę, nie korzystajmy z komórki w ogóle. Bo czy to w abonamencie, czy też w pre-paid, zawsze może nam (z rożnych powodów) przerwać rozmowę, albo też nie będziemy jej mogli w ogóle wykonać. :P
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, 17:31 przez DanielR, łącznie zmieniany 1 raz.

#537620  autor: Sig
 27 lut 2012, 17:27

Moje osobiste zdanie.
Kochany podaj proszę datę, kiedy ostatni raz padły WSZYSTKIE kanały zasileń prepaid któregoś operatora? Jest ich sporo, ale nawet gdyby zdarzył się taki wyjątkowy dzień, to zawsze można... Zrobić bezpośredni przelew z rachunku bankowego. To mi nigdy nie było potrzebne, ale wiem, że we Fresh jest którki kod, który pokaże nam numer rachunku bankowego spięty z naszym numerem telefonu, który możemy zasilić zlecając przelew tradycyjny...

Szukasz dziury w całym, choć wiem, że rolą sprzedawców jest zniechęcać do prepaid, bo chleba, czy raczej prowizji z karty nie ma. Rozumiem to.

Edit: złą wypowiedć zacytowałem, chodziło mi o tę, w której pisałes jak to nagle nic nie działa...

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#537621  autor: konsultantemeryt
 27 lut 2012, 17:29
Sig pisze:

Moje osobiste zdanie.
Kochany podaj proszę datę, kiedy ostatni raz padły WSZYSTKIE kanały zasileń prepaid któregoś operatora? Jest ich sporo, ale nawet gdyby zdarzył się taki wyjątkowy dzień, to zawsze można... Zrobić bezpośredni przelew z rachunku bankowego. To mi nigdy nie było potrzebne, ale wiem, że we Fresh jest którki kod, który pokaże nam numer rachunku bankowego spięty z naszym numerem telefonu, który możemy zasilić zlecając przelew tradycyjny...

Szukasz dziury w całym, choć wiem, że rolą sprzedawców jest zniechęcać do prepaid, bo chleba, czy raczej prowizji z karty nie ma. Rozumiem to.

Edit: złą wypowiedć zacytowałem, chodziło mi o tę, w której pisałes jak to nagle nic nie działa...

Nie wyczułeś ironii w tym co napisałem? Aha, jeżeli chodzi o datę to 31.12.2011 (godzina 23:59 czasu PL;)).

Jeżeli chodzi o zniechęcanie do kart czy abonamentów. Mam to gdzieś kto co ma, chodzi o moje osobiste odczucie :]

#537766  autor: -gz-
 28 lut 2012, 10:44
Każdy ma co mu bardziej odpowiada,to zależy od wymagań. Na karcie jesteś wolny możesz raz zużyć 20 złoty raz 100 zależnie od wymagan i ja własnie tka robie, zresztą ceny sie zmieniają podpisując umowe na 2 lata jesteś zatrzymany w czasie bo żadne obniżki cen i nowe promocje cie nie obowiązują :). Śmieszą mnie tylko ludzie którzy wygadają 60 minut w miesiącu i wyślą kilka smsów a podpisują abonamenty za 55-70 złoty bo dostaną najtańszego smartfona za 1 złoty ,gdzie jeszcze często muszą wykupić dodatkowe mb ,bo wcześniej nie wiedzieli że 100mb to troche mało przy smartfonie, to jest właśnie żałosne.
Pozdrowienia