Użytkownik
Ranga
Ostrożny rozmówca
No to nawet tak jak napisałes zgadza się , to z ich strony oferowanie takiej oferty too jest po prostu kpina z klienta. NIestety takie są realia.limakcki pisze:Troszkę nie tak dla nowych: 45zł x 24mce +99zł + 49zł (aktywacja dla nowych chyba tyle wynosi nie jestem pewny do końca) = 1228zł
na razie jeszcze zadnego odzewu z ich strony nie bylo, umowa dokladnie konczy sie 30 stycznia 2010 r wiec jest troszke czasu ale ten czs szybko zlecithonka pisze:Lukaszek78, wszystko zalezy od tego czego potrzebujesz i kiedy dokladnie konczy Ci sie umowa.
aktualnie miales 160 minut i jeszcze przekraczales te ilosc wiec polecilbym start od NE60 gdzie jest 120 minut + w obecnej ofercie bedzie drugie tyle do plusa, ery, orange i na stacjonarne. Koszt przy przedluzeniu bez zbednych negocjacji to 50zl miesiecznie. ile moga zejsc po negocjacjach to juz ciezko przewidziec, bo co nowa promocja to inne upusty dla marudzacychpoprzednio bylo to 40zl na caly okres umowy. tym bardziej ciezko jest podac ew. ceny telefonow. zawsze jest tez ne80 za 70zl gdzie jest 170 minut + drugie tyle do w/w sieci. tu znizka dla marud, o ile mnie pamiec nie myli, to bylo 60zl na caly okres umowy.
staz w sieci nie ma teraz znaczenia. rachunki owszem, ale dopiero od 300zl na aktywacje.
Chyba się mylisz, z tego co pamiętam St.konsultant wypowiadał się na forum w tej kwestii i wyszło, że akurat jeśli chodzi o schodzenie minut to w tym momencie zawsze jest na korzyść abonenta, czyli minuty w sieci przed minutami do wszystkich!!!Sławek pisze:Minuty do sieci, ktore schodza dopiero po wyczerpaniu minut do wszystkich.
Hmmm dziwny ten Twój znajomy jesli nie ma zasięgu to niech dzwoni do ery przyślą technika, który wystawi zaświadczenie o braku zasięgu i umowa rozwiązana... Tak na marginesie najgorszy zasięg w kraju jeśli chodzi o net ma play, polecam obejrzeć mapę zasięgu na ich stronie.Sławek pisze:Zasieg najgorszy w kraju. BlueConnect- porazka... moj znajomy tak psioczyl, bo nie mial nawet tygodnia na przetestowanie uslugi, podpisal wiec umowe w ciemno i okazalo sie, ze u niego BC dziala tylko na balkonie i to ledwo ledwo, teraz musi bulic za usluge, ktorej nie ma.
Ale mogłeś przecież wysłać wypowiedzenie, w którym zaznaczasz, iż po okresie minimalnym przenosisz numer do tak taka, później przenieść go znów do abonamentu. A jeśli z jakichś przyczyn chciałeś zachować staż abonencki to wystarczyło poprosić o obniżenie abonamentu na najniższy możliwy przejść w czas nieokreślony umowy i w najodpowiedniejszym dla siebie momencie przedłużyć umowę.Sławek pisze:chcialem przetrzymac numer nawet bez minut, za jakas skromna oplata przez pol roku, a dopiero potem przedluzyc umowe na dwa lata- takiej mozliwosci brak, a przeciez alternatywa jest rozwiazanie umowy.
Nieprawda- przejrzyj sobie np. oferte bez telefonu "e-promocja".limakcki pisze:Chyba się mylisz, z tego co pamiętam St.konsultant wypowiadał się na forum w tej kwestii i wyszło, że akurat jeśli chodzi o schodzenie minut to w tym momencie zawsze jest na korzyść abonenta, czyli minuty w sieci przed minutami do wszystkich!!!
Wiesz ile czasu on sie z nimi uzeral? Juz machnal reka, bo ma tego dosyc. Telefon przeniosl do Play i powiedzial, ze juz nic wiecej z Era wspolnego miec nie chce.limakcki pisze:Hmmm dziwny ten Twój znajomy jesli nie ma zasięgu to niech dzwoni do ery przyślą technika, który wystawi zaświadczenie o braku zasięgu i umowa rozwiązana...
Mialem na mysli ogolny zasieg (lacznie z gsm, a tu Play jest najlepszy- swoj i Plusa).limakcki pisze:Tak na marginesie najgorszy zasięg w kraju jeśli chodzi o net ma play, polecam obejrzeć mapę zasięgu na ich stronie.
W obu wymienionych przez Ciebie przypadkach przy zawieraniu kolejnej umowy bylbym traktowany jak nowy (pytalem o to pania z dzialu utrzymania klienta), wiec bylo to dla mnie bez sensu.limakcki pisze:Ale mogłeś przecież wysłać wypowiedzenie, w którym zaznaczasz, iż po okresie minimalnym przenosisz numer do tak taka, później przenieść go znów do abonamentu. A jeśli z jakichś przyczyn chciałeś zachować staż abonencki to wystarczyło poprosić o obniżenie abonamentu na najniższy możliwy przejść w czas nieokreślony umowy i w najodpowiedniejszym dla siebie momencie przedłużyć umowę.
to niby z jakiej paki miałbyś być traktowany jako nowylimakcki pisze:obniżenie abonamentu na najniższy możliwy przejść w czas nieokreślony umowy i w najodpowiedniejszym dla siebie momencie przedłużyć umowę
Byc moze. W kazdym razie, ta pani nie przejawiala jakiejs szczegolnej checi do przekonania mnie, mimo, ze zazwyczaj przekraczalem abonament o ok. 70%.osachorzow pisze:Sławek, w przypadkuto niby z jakiej paki miałbyś być traktowany jako nowylimakcki pisze:obniżenie abonamentu na najniższy możliwy przejść w czas nieokreślony umowy i w najodpowiedniejszym dla siebie momencie przedłużyć umowęprzecież cały czas byłbyś normalnym abonentem
więc chyba się z panią źle zrozumieliście
malo bylo ostatnio takich promocji. w wiekszosci przypadkow przy nowej erze i w poznych nowych komfortach minuty schodzily korzystnie dla abonenta. teraz wyjatkiem jest umowa bez telefonu na 12 miesiecy brana jako dodatkowy nr do juz posiadanego przy przedluzeniu (np. 30minut + 30 do ery), oraz obecna z podwojonym pakietem minutSławek pisze:Minuty do sieci, ktore schodza dopiero po wyczerpaniu minut do wszystkich.
zawsze mogles przejsc do taktaka (wtedy koszt to ponowna aktywacja jakbys byl z ulicy) lub wlaczyc sobie tylko 1 oferte (komforty) tudziez obnizyc abonament w przypadku nowej ery. w tym drugim przypadku bylbys abonentem stalym.Mala elastycznosc... jak pamietam, chcialem przetrzymac numer nawet bez minut, za jakas skromna oplata przez pol roku, a dopiero potem przedluzyc umowe na dwa lata- takiej mozliwosci brak, a przeciez alternatywa jest rozwiazanie umowy.
wraz z wejsciem nowej ery mozesz raz w ciagu calej umowy zawiesic abonament do 6 miesiecy. jest to platne 2zl za kazdy miesiac. co ciekawe mozesz wtedy wykonywac i odbierac polaczenia (taryfikacja wg. cennika - zawieszasz tylko sam abonament w sensie oplata i minuty). w komfortach zawiesic tez mozna chyba bylo, ale wiazalo sie to z wyzsza oplata oraz brakiem tzasiegu w tym czasie.Sławek pisze:eraz jest zawieszenie abonamentu, chociaz nie wiem dokladnie jak dziala, ale jeszcze rok temu nie mialem mozliwosci go zawiesic.
wszystko tu zalezy od lokalizacji... gdzies lepiej ma era, gdzie indziej plus. po to sie testuje zasieg, by miec pewnosc, ze nie wpakuje sie na mine... wystarczylo kupic sobie bc starter (oferta na karte) i przetestowac jak dziala. nie chce mi sie wierzyc, ze wzial w ciemno abonament nie majac pewnosci co do zasiegu. inna sprawa jest natomiast, ze nawet zaraz przy nadajniku bedac w budynku z betonu nie da sie uzyskac dobrego zasiegu (mam nadajnik gsm na wyzszym bloku 50m od siebie, a i tak lepiej dziala mi umts oddalony 1km). wiele z tego co mowia nam znajomi jest dosc mocno podkolorowane i wiem to z wlasnego doswiadczenia, bo kilka osob juz mi tez narzekalo na zasieg niejednej sieci, a nie potrafili sobie np. zalatwic za 5zl przedluzacza usb do modemu (bo przeciez nie bede siedziec przy oknie z laptotem)...Sławek pisze:Zasieg najgorszy w kraju. BlueConnect- porazka... moj znajomy tak psioczyl, bo nie mial nawet tygodnia na przetestowanie uslugi, podpisal wiec umowe w ciemno i okazalo sie, ze u niego BC dziala tylko na balkonie i to ledwo ledwo, teraz musi bulic za usluge, ktorej nie ma
tos sie popisal... szkoda, ze nie przeczytales do konca tego co tutaj bylo juz pisane przez kilka ostatnich stron, a przynajmniej 2 osoby pisaly, ze oferta bedzie taka sama, tylko poki co nie jest jeszcze oficjalnie znana...Sławek pisze:a oczywiscie, promocja urodzinowa jest niedostepna dla stalych, co wg mnie jest absurdem.
to nie dziala w ten sposob. czlowiek musi wiedzec co podpisuje, niewiedza o braku zasiegu nie zwalnia z odpowiedzialnosci z tytulu zawartej umowy. dziala to mniej wiecej na zasadzie, bierz oferte na karte, przetestuj, bo po podpisaniu umowy w salonie tak latwo sie nie wykrecisz.limakcki pisze:jesli nie ma zasięgu to niech dzwoni do ery przyślą technika, który wystawi zaświadczenie o braku zasięgu i umowa rozwiązana...
chyba nie myslales, ze dostaniesz taka oferte za free? oplata aktywacyjna tej oferty to byla wlasnie 99zl dla kazdego.Sławek pisze:Aha... pytalem wtedy tez o ewentualne przejscie na taryfe zero (wtedy jeszcze byla), to mi zaspiewala oplate migracyjna 100zl)
looo panieeeee... to tu jeszcze masz tyle czasu, ze hohoLukaszek78 pisze:na razie jeszcze zadnego odzewu z ich strony nie bylo, umowa dokladnie konczy sie 30 stycznia 2010 r wiec jest troszke czasu ale ten czs szybko zleci
małe sprostowanie, opłata jest jednorazowathonka pisze:wraz z wejsciem nowej ery mozesz raz w ciagu calej umowy zawiesic abonament do 6 miesiecy. jest to platne 2zl za kazdy miesiac. co ciekawe mozesz wtedy wykonywac i odbierac polaczenia (taryfikacja wg. cennika - zawieszasz tylko sam abonament w sensie oplata i minuty[/quote="Sławek"]Sławek pisze:eraz jest zawieszenie abonamentu, chociaz nie wiem dokladnie jak dziala, ale jeszcze rok temu nie mialem mozliwosci go zawiesic.
Czyli teoretycznie moglem przedluzyc umowe i od razu zawiesic na 6 miesiecy? No to tego mi nikt nie powiedzial, ta pani w dziale utrzymania rowniez.thonka pisze:wraz z wejsciem nowej ery mozesz raz w ciagu calej umowy zawiesic abonament do 6 miesiecy. jest to platne 2zl za kazdy miesiac. co ciekawe mozesz wtedy wykonywac i odbierac polaczenia (taryfikacja wg. cennika - zawieszasz tylko sam abonament w sensie oplata i minuty
Znam tego czlowieka wiele lat i wiem co mowi i co sie u niego dzieje. Nie wyobrazam sobie ciagniecia przedluzacza przez trzy pokoje na balkon, zeby zlapac troche BluConnect.thonka pisze:wiele z tego co mowia nam znajomi jest dosc mocno podkolorowane
Wybacz wszechwiedzacy, nie jestem w stanie przeczytac kazdej wiadomosci na kazdym forum. Mysle, ze Ty tez nie.thonka pisze:tos sie popisal...
No coz... jesli od stalego abonenta wymaga sie aktywacji, to ja nie chce robic interesow z taka sieciathonka pisze:chyba nie myslales, ze dostaniesz taka oferte za free?
hehelimakcki pisze:Hmmm dziwny ten Twój znajomy jesli nie ma zasięgu to niech dzwoni do ery przyślą technika, który wystawi zaświadczenie o braku zasięgu i umowa rozwiązana... Tak na marginesie najgorszy zasięg w kraju jeśli chodzi o net ma play, polecam obejrzeć mapę zasięgu na ich stronie.Sławek pisze:Zasieg najgorszy w kraju. BlueConnect- porazka... moj znajomy tak psioczyl, bo nie mial nawet tygodnia na przetestowanie uslugi, podpisal wiec umowe w ciemno i okazalo sie, ze u niego BC dziala tylko na balkonie i to ledwo ledwo, teraz musi bulic za usluge, ktorej nie ma.
piszesz w temacie o przedluzeniach, myslalem, ze choc troche sie rozeznales w poprzednich postach z tego tematu. nie ma tego az tak duzo, a przynajmniej wiedzialbys o tym, ze pakiety na przedluzenia beda takie same.Sławek pisze:Wybacz wszechwiedzacy, nie jestem w stanie przeczytac kazdej wiadomosci na kazdym forum. Mysle, ze Ty tez nie.
oczywiscie, ze tak. umowa zostalaby przedluzona o czas zawieszenia.Sławek pisze:Czyli teoretycznie moglem przedluzyc umowe i od razu zawiesic na 6 miesiecy? No to tego mi nikt nie powiedzial, ta pani w dziale utrzymania rowniez.
nie chce byc zlosliwy, ale nie rozumiem w takim razie co nim kierowalo podczas podpisywania takiej umowy. ladna reklama?Sławek pisze:Znam tego czlowieka wiele lat i wiem co mowi i co sie u niego dzieje. Nie wyobrazam sobie ciagniecia przedluzacza przez trzy pokoje na balkon, zeby zlapac troche BluConnect.
aktualnie zadna siec nie ma takiej oferty w abonamencieSławek pisze:Era w ogole ma dla nowych jakas oferte na czas nieokreslony?
Staram sie, ale czasem cos przeocze. Nie jestem idealny.thonka pisze:piszesz w temacie o przedluzeniach, myslalem, ze choc troche sie rozeznales w poprzednich postach z tego tematu. nie ma tego az tak duzo, a przynajmniej wiedzialbys o tym, ze pakiety na przedluzenia beda takie same.
No to pracownicy Ery troche wtopili nie informujac mnie o tym, bo najprawdopodobniej przedluzylbym wtedy umowethonka pisze:oczywiscie, ze tak. umowa zostalaby przedluzona o czas zawieszenia.
Potrzeba dostepu do internetu.thonka pisze: nie chce byc zlosliwy, ale nie rozumiem w takim razie co nim kierowalo podczas podpisywania takiej umowy
Abonament można zawiesić najwcześniej po upływie 4 miesięcy od zawarcia aneksu lub umowy i nie później niż 4 miesiące przed końcem aneksu lub umowy.Sławek pisze:Czyli teoretycznie moglem przedluzyc umowe i od razu zawiesic na 6 miesiecy? No to tego mi nikt nie powiedzial, ta pani w dziale utrzymania rowniez.thonka pisze:wraz z wejsciem nowej ery mozesz raz w ciagu calej umowy zawiesic abonament do 6 miesiecy. jest to platne 2zl za kazdy miesiac. co ciekawe mozesz wtedy wykonywac i odbierac polaczenia (taryfikacja wg. cennika - zawieszasz tylko sam abonament w sensie oplata i minuty
o wlasnie tego nie bylem pewien, czy sa jakies specjalne warunki.st.konsultant pisze:Abonament można zawiesić najwcześniej po upływie 4 miesięcy od zawarcia aneksu lub umowy i nie później niż 4 miesiące przed końcem aneksu lub umowy.
napisales to (odnosnie braku oferty urodzinowej w przedluzeniach) z takim przekonaniem jakbys byl tego pewienSławek pisze:Staram sie, ale czasem cos przeocze. Nie jestem idealny.