• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 287 z 624
  • 1
  • 285
  • 286
  • 287
  • 288
  • 289
  • 624
 #861039  autor: reggie
 10 kwie 2016, 09:57
asziatko pisze:U mnie sprawa z Aneksem do Umowy w TM wygląda tak że SUK proponuje 39 zł 99 gr za:
* Nielimitowane połączenia na komórki,
* Nielimitowane połączenia na stacjonarne,
* Nielimitowane SMS /MMS,
* 5 GB Internetu,
* Bezpłatną nawigację NaviExpert przez okres 24 miesięcy + 2 GB transferu na nawigację
Z tym że jest to oferta bez telefonu. Co o tym myślicie?.
asziatko - nie wiem, nad czym się tak zastanawiasz i chyba trochę upierasz żeby pozostać w TM.. Już wskazywałem, że jest w TM oferta tylko SIM za 29,99zł na 6m-cy z 1GB netu (pisałeś, że to ilość w zupełności wystarczająca).
Podana obecnie oferta SUK za 39,99zł na 24m-ce jest kompletnie nieopłacalna. Moim zdaniem jakakolwiek oferta tylko SIM dłuższa niż pół roku jest niekorzystna, a to z powodów, które bardzo dobrze opisał -> piotrs1978.
Widzę natomiast, że chcesz podpisać umowę i mieć spokój na kolejne 2 lata.
Podam więc jeszcze raz dwa szybkie przykłady korzystniejszych umów na 24m-ce z telefonami w Orange, gdzie przy przeniesieniu numeru dostaniesz 6m-cy za 0zł (a może nawet więcej):
W każdym przypadku masz full no-limit, 2GB netu i paczki minut/danych w roamingu UE:
1. umowa z P8 -> 90*18+69+30=1719zł za całą umowę
telefon sprzedajesz za 1200zł i wychodzi: 1719-1200=519/24= 21,60zł miesięcznie
2. umowa z P8Lite -> 70*18+1+30=1291zł za całą umowę
telefon sprzedajesz za 700zł i wychodzi: 1291-700=591/24= 24,60zł miesięcznie
 #861040  autor: reggie
 10 kwie 2016, 10:18
piotrs1978 - moglibyśmy zapewne długo wymieniać się argumentami dotyczącymi przewagi oferty abonamentowej czy też na kartę, ale wynik porównania i tak będzie zależał od tego, co komu jest potrzebne i jak sobie to wszystko przeliczy finansowo.
Ja natomiast nie zgodzę się z Tobą w tej kwestii i uważam, że jak dobrze pokombinujesz to można mieć w abo warunki lepsze niż na kartę.
piotrs1978 pisze:Jak jest drożej u jednego operatora, to pójdę do drugiego przenosząc numer.
Czyli to samo co w abonamencie - miałem za drogo w TM to poszedłem do Orange.
Abonament czy karta- procedura równie sprawna i bezbolesna.
piotrs1978 pisze:W abonamencie przez 2 lata nie zrobisz nic, nieprawdaż?
Prawda, że nic nie zrobię, ale decydując się na taką umowę odpowiednio dobieram jej warunki i zawartość oferty, po to właśnie abym nie musiał nic robić przez kolejne 2 lata.
Gdybym nawet potrzebował większej ilości netu, to sobie dokupię paczkę i mam, czyli tak samo jak w ofercie na kartę. Połączenia i sms/mms mam przecież no-limit.
piotrs1978 pisze:Dzisiaj wynegocjujesz dobre warunki a za pół roku czy rok wszystko na rynku się zmienia a Ty zostajesz z tym samym.
Obecne oferty będą się w zasadzie zmieniać tylko ilością netu i paczkami w roamingu (który przecież od czerwca 2017r ma zostać zniesiony). Zostaje więc tylko ilość netu, który za chwilę będzie też nielimitowany, więc czym jeszcze można klienta zachęcić??? No limity są już powszechne, więc co mogą jeszcze dokładać.
Cena ofert na kartę także jest już moim zdaniem na granicy opłacalności i nie liczyłbym na to, że nadal będzie spadać. Zauważ, że granica +/- 30zł na m-c funkcjonuje już 1-2 lata, czyli pewnie wyznacza ją dla operatorów próg opłacalności. Taniej może będzie wtedy jak weźmiesz kilka numerów, z tym że na kartę jesteś (póki co) anonimowy, więc to też odpada.

Na koniec dwa przykłady z moich umów na 2 lata w Orange (w każdej ofercie full no-limit, 2GB netu i paczki minut/netu w roamingu UE), gdzie po odliczeniu ceny telefonu (bo tylko tak sprawdzę, ile płacę w rzeczywistości za ofertę tylko SIM):
1. przedłużenie umowy z Sony Z3 (marzec 2015) -> 4,20zł miesięcznie
2. przeniesienie numeru z Sony Z3C (marzec 2016) -> 10,40zł miesięcznie

Żaden operator na kartę nie da Ci takich warunków...
 #861105  autor: asziatko
 10 kwie 2016, 19:06
To jak widzę cudów nie daje w moim przypadku SUK TM.

Eh... ciężka sprawa z tym wszystkim jest żeby coś dobrego złapać i wynegocjować. Wszystko idzie na przysłowiowe jedno kopyto.

W Kontakcie,
Artur
 #861134  autor: Malwina
 10 kwie 2016, 22:08
Od tygodnia jestem w trakcie rozmów w sprawie przedłużenia umowy - która skończyła mi się jakieś 5 miesięcy temu. Na chwilę obecną jedynie co mi się udało to obniżyć abonament o 10 zł i 100 zł na samym telefonie, i ew. mogą mi dorzucić internet do 7 GB (co w ogóle mnie nie urządza) - chodzi o Jump Comfort. Wyjściowo interesowała by mnie obniżka abo o 20 zł, tel o 200 zł, albo ew. dorzucenie darmowych minut międzynarodowych (chociaż 20) - czy w obecnym czasie jest to możliwe, czy komuś ostatnio to się udało?
 #861149  autor: PetMat
 10 kwie 2016, 23:00
Nie wiem jak w Comfort, ale Relax to max -10 na abonamencie i max 200 na telefon, takie info dostałem, w moim przypadku to bylo Relax za 69,90 i P8 za 390 (cena bez rabatu 599), śmiech na sali, przez stronę mam ten telefon za 379, czyli tylko 10 na abonamencie zeszli. Dodatkowo 10GB internetu czyli 3 wiecej.
 #861340  autor: asziatko
 12 kwie 2016, 01:39
Mi też własnie TM proponuje Comfort to co opisałem powyżej
* 5 GB Internetu,
* Bezpłatną nawigację NaviExpert przez okres 24 miesięcy + 2 GB transferu na nawigację
Za 39 zł 99 gr.

Malwina nic nie pozostało tylko robić nacisk na SUK TM albo pisać do IBOA ze swoimi warunkami. Ja też się z tym borykam i póki co tyle wynegocjowałem za 17 lat numeru i drugiego 14 lat. I to oferta bez telefonu... eh... .

W Kontakcie,
Artur
 #861368  autor: boniunio
 12 kwie 2016, 10:05
Wczoraj zrobiłem drugie podejście do przedłużenia umowy i ... nic. Tym razem Pani powiedziała że może dać 5zł lub 10zł rabatu na abonament oraz 150zł rabatu na telefon i znowu zaproponowała mi Taryfę Comfort z 7GB net za 59zł przez 2lata a ceny tel lepiej nie pisze szkoda słów. Obecnie bardziej opłacalna jest oferta przez internet bo przez 2 lata taryfy comfort zapłaci człowiek 1265,82zł co daje 52,74zł/mies a przy propozycji dla mnie wychodzi 1416zł czyli 150zł więcej.
Jutro Pani ma dzwonić jaką decyzję podjąłem oczywiście nie przyjmę tej tylko zaproponuje Comfort przez 6mies za 1zł potem te 59zł i powiem żeby skonsultowała to z przełożonym zobaczymy czy coś da się zrobić
 #861378  autor: arasel
 12 kwie 2016, 10:39
Nic się nie da zrobić i rozmowa z przełożonym nic tu nie zmieni. Jestem właśnie po rozmowie z SUK w sprawie przedłużenia kolejnej mojej umowy. Pomijając nieprzyjemnego, żeby nie powiedzieć gburowatego, konsultanta, to maksymalne zniżki jakie mogą dać to -10 na abonament i -200 na telefon. O ile cenę abonamentu można jeszcze jakoś wytłumaczyć, bo wcześniej za 49 nie było w cenie minut na stacjonarne i pakiet 5GB Internetu, a teraz jest go 7GB i są stacjonarne, o tyle ceny telefonów już wytłumaczyć nie potrafię. Ceny poszły w górę, a zniżki zmalały. Ciekawe jak to się przełoży na odsetek skutecznych przedłużeń umów. Póki co wstrzymałem się z przedłużeniem i czekam na rozwój sytuacji.
 #861380  autor: boniunio
 12 kwie 2016, 10:53
Tylko też jeśli chodzi o telefony to zaproponowała mi po RABACIE 150zł galaxy a5 za 249zł gdzie ten telefon w tej taryfie w cenniku właśnie w takiej cenie jest to czyli powinna mi go dać za 50-100zł a P8 za 549zł gdzie w cenniku jest za 599zł
 #861382  autor: arasel
 12 kwie 2016, 11:06
Mylisz się. W obecnym cenniku w taryfie Comfort cena A5 (2015) wynosi 399PLN a P8 - 699PLN. Po rabacie ich najniższa możliwa cena to 199 i 499.
 #861397  autor: pitermasa
 12 kwie 2016, 11:50
Miałem napisać że śmiech na sali z tymi cenami, drożej niż miesiąc temu, ale stwierdziłem że najpierw sprawdzę u siebie. U mnie w cenniku A5 za 249zł a P8 za 509, czyli od marca A5 potaniała a P8 trzyma cene. Dziwne że P8 nie tanieje biorąc pod uwagę że juz można zamówić P9 za 1149zł. Wszystko oczywiście dotyczy taryfy comfort.

Ja narazie się nie podniecam bo umowa kończy mi się we wrześniu, ale widziałem kilka wpisów ludzi którzy również mają umowe do września a chcieliby już teraz przedłużać, ludzie poczekajcie, do września kupa czasu może tmobile zauważy odpływ klientów i pójdzie po rozum do głowy. A jak nie to zawsze zostają szalone dni w orange albo Prepaid lub dalsze czekanie. Chociaz orange znowu zgłupiało i daje telefony na raty a pozostałe sieci mają jeszcze droższe telefony, po odliczeniu darmowych miesięcy w plusie wychodzi na to samo co w tmobile a o play nie bede mówił tam to dopiero śmiech na sali, zamiast płacić wojewódzkiemu to obniżyliby ceny telefonów.
 #861405  autor: arasel
 12 kwie 2016, 12:44
boniunio pisze:Mam cennik przed sobą obowiązujący od 08.04.16 w taryfach Jump i w taryfie Comfort A5 za 249zł a P8 za 599zł
A jaki masz nagłówek cennika? Obawiam się, że masz nie ten cennik co trzeba albo patrzysz w kolumnę taryfy RELAX, gdzie ceny są dokładnie takie jak piszesz. Sprawdź czy patrzysz w odpowiednią kolumnę i odpowiedni cennik.
Ja również mam przed sobą cennik obowiązujący od 8.04 i jak byk ceny dla Comfort to odpowiednio 399 i 699 za A5 i P8 - 249 i 599 to ceny w taryfie RELAX. Cennik nazywa się "Załącznik cenowy do ofert wymiany telefonu jump (I/4/2016)" i jest to jedyny cennik obowiązujący dla klientów przedłużających.
pitermasa pisze:U mnie w cenniku A5 za 249zł a P8 za 509, czyli od marca A5 potaniała a P8 trzyma cene. Dziwne że P8 nie tanieje biorąc pod uwagę że juz można zamówić P9 za 1149zł. Wszystko oczywiście dotyczy taryfy comfort.
Jak wyżej - na pewno masz cennik dla przedłużeń? W cenniku, który otrzymałem dziś od SUK i o którym z SUK rozmawiałem ceny są takie, jakie napisałem wyżej. Dodatkowo, dla przedłużających nie ma jeszcze w cenniku Huawei P9.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2016, 12:53 przez arasel, łącznie zmieniany 1 raz.
 #861408  autor: arasel
 12 kwie 2016, 12:55
Albo po prostu jesteś klientem, który posługuje się cennikiem obowiązującym przy przedłużeniu umowy przez stronę www, a nie przez SUK, co zresztą widnieje w nagłówku cennika, który podlinkowałeś.
Cennik obowiązujący w SUK (niedostępny na www) znajduje się tu: http://www.pdf-archive.com/2016/04/12/t ... ew/page/1/
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2016, 13:11 przez arasel, łącznie zmieniany 2 razy.
 #861412  autor: pitermasa
 12 kwie 2016, 13:08
Wiem że tak jest w nagłówku umiem czytać, nie rozumiem tylko tego że w marcu jak pobrałem ten cennik to konsultantka telefonicznie mówiła mi te same ceny co w cenniku i nie udzialała mi żadnych rabatów i sądzilem że jest jeden i ten sam cennik, a teraz okazuje się że są dwa cenniki, nie wiedziałem. Dwa lata temu były dwie ceny jednego telefonu na cenniku i było wszystko jasne :P
 #861417  autor: arasel
 12 kwie 2016, 13:15
Mogło być tak jak mówisz, ceny były w zasadzie takie same lub bardzo podobne. Kiedyś cennik obowiązujący w SUK był zawsze dostępny na stronie t-mobile i można było na bieżąco sprawdzać co się zmieniło, niestety od jakiegoś czasu zmienili politykę i nie udostępniają takiego cennika. Jeszcze w marcu rabat na abonament był większy, a zniżka na telefon wyższa. Teraz ceny w SUK są wyższe niż dla nowych czy przedłużających przez www, i dopóki znów nie zacznie im się palić koło d@@y, to nic się w tej kwestii nie zmieni. Trzeba oczywiście wziąć pod uwagę, że SUK daje więcej Internetu i ceny po ich zniżce zbliżają się do tych z Twojego cennika, a do tego abonament jest o 10PLN tańszy, ale w porównaniu z warunkami, które można było uzyskać jeszcze do połowy marca jest już dużo gorzej.
Wiem o tym doskonale, bo jeszcze w lutym wziąłem:
Comfort za 49,99 (no limit, 5GB, bez stacjonarek) i Huawei P8 za 329PLN,
a teraz to samo to koszt:
Comfort za 59,99 (no limit, 7GB, stacjonarki) i Huawei P8 za 499PLN.
W moim przypadku są to dużo gorsze warunki, bo ani stacjonarek ani takiej ilości Internetu w telefonie po prostu nie potrzebuję, a za całą umowę musiałbym zapłacić o 410PLN więcej niż za umowę z lutego.
 #861427  autor: pitermasa
 12 kwie 2016, 13:40
Wiem że jest dużo gorzej,od pierwszego telefonu z BOA od marca śledzę co się dzieje w tmobile. Najgorsze jest to że u konkurencji też cudów nie ma, mimo 6 mc free, sumując koszty wychodzi tak samo jak w tmobile albo drożej, tylko szalone dni są w miare spoko. Wszystko zależy od nas, jak bedziemy sie godzić na to co dają to dalej będą przykręcać nam śrubę. A większość ludzi która przedłuża nawet nie wie o istnieniu tego forum albo podobnych i moga się godzić na takie warunki i 10 zł mniej na abo będzie ich satysfakcjonować albo przestraszą się tekstu że my telefony kupujemy w dolarach i nie wiadomo po ile będzie dolar za 2 miesiące :D. Podobnie mam teraz z cyfrowym polsatem pierwsza oferta na 29 miesięcy i bez gratisow, a po wysłaniu wypowiedzenia okazało się że można umowe na 12 miesięcy z czego 5 gratis, ale nie wiedziałbym o tym gdyby nie internet i wiele osób żyje w słodkiej niewiedzy że można taniej. Tak jak polsat tak samo telekomy żerują na takich ludziach i golą ich jak chcą. Pytanie tylko czy poluzują trochę śrubę jak już nałapią sporo takich dojnych krów czy dopiero jak im się grunt zacznie palić pod nogami z powodu odpływu abonentów.

Dosyć tej polemiki, czekajmy na pierwszego szczęśliwca któremu uda się wyrwać 20 zł na abo i co najmniej 250 zl na telefon :)
 #861447  autor: wiosnalato
 12 kwie 2016, 14:48
pitermasa pisze: Dosyć tej polemiki, czekajmy na pierwszego szczęśliwca któremu uda się wyrwać 20 zł na abo i co najmniej 250 zl na telefon :)
Kliknąłbym "lubię to" gdyby się dało ;) Czekamy na szczęśliwca...o ile taki się trafi ;)
 #861457  autor: Malwina
 12 kwie 2016, 15:54
asziatko pisze:Mi też własnie TM proponuje Comfort to co opisałem powyżej
* 5 GB Internetu,
Za 39 zł 99 gr.

Malwina nic nie pozostało tylko robić nacisk na SUK TM albo pisać do IBOA ze swoimi warunkami. Ja też się z tym borykam i póki co tyle wynegocjowałem za 17 lat numeru i drugiego 14 lat. I to oferta bez telefonu... eh... .
Dzisiaj znowu mam mieć z nimi telefoniczną przeprawę - ogólnie jestem z nimi już związana z 11 lat - wszytko opłacane w terminie, wiec no trochę nie podoba mi się to, ze jeszcze 2 lata temu udało mi się szybciej, uzyskać dogodne i bardziej odpowiadające mi warunki niż teraz. W sumie fajnie, że ponowiłeś swój wpis - koniecznie muszę się w takim razie zapytać o transfer na nawigację - z tym, że konsultant sam coś pod nosem napomknął że jest 5 GB i że może dorzucić jeszcze 2. Tylko co z tego jak mi bardziej zależy na większej obniżce abonamentu, czy też na telefonie, niż dodawanie internetu darmowego....
  • Strona 287 z 624
  • 1
  • 285
  • 286
  • 287
  • 288
  • 289
  • 624
  • 1
  • 285
  • 286
  • 287