• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 285 z 318
  • 1
  • 283
  • 284
  • 285
  • 286
  • 287
  • 318

#355414  autor: tege
 26 sie 2009, 22:05
limakcki pisze:To i tak dostałeś dużą zniżkę jak na klienta, którego rachunki kształtują się na poziomie 100zł/mc!!!!
To świadczy, ze jesteśmy 100 lat za murzynami. Skoro na znaczące zniżki mogą liczyć tylko ci, którzy miesięcznie płacą >200zł.
limakcki pisze:Operatorzy telefonii komórkowej i tak są w tej kwestii bardzo do abonenta, gdyż do większości dzwonią (i tu uwaga) przed końcem okresu minimalnego (koniec okresu minimalnego nie oznacza końca umowy wbrew temu jak większość klientów myśli, bo przecież umowa po okresie minimalnym przechodzi w czas nieokreślony, czyli trwa z miesiąca na miesiąc klient ma wolny wybór w kwestii terminu jej rozwiązania z zachowaniem odpowiedniego okresu wypowiedzenia licząc się z tym, że ceną za taką wolność jest brak promocji). Ja myślę, że do Ciebie też próbowali się dodzwonić tylko może po prostu nie mogłeś wtedy odebrać albo przegapiłeś nieodebrane połączenia.
nie dzwonili, nie przegapiam nieodebranych połączeń.
limakcki pisze:Jeśli rozwiązałeś już umowę to zrobiłeś najgorzej jak tylko można
klientem ery jestem do końca września. Nadal mam numer i mogę go przenieść. Idiotyzmem byłoby nie zakończyć umowy i pozwolić sobie wrzucić trzeci rachunek na kwotę 200zł (i tak przez to, że przegapiłem odpowiedni termin, byłem skazany na 2 takie rachunki). Ofertę dla stałych abonentów zdążyłem poznać. Rabat na poziomie 100 zł przy cenie telefonu sięgającej 1200 zł to wg mnie śmiech na sali. Zrywajac umowę zaoszczedziłem 200 zł. Mogę za to bez problemu skorzystać we wrześniu z oferty urodzinowej dla nowych abonentów. Sądząc po tym co mi zaproponowali w boa, wiele nie stracę ;].

#355416  autor: Sławek
 26 sie 2009, 22:12
thonka pisze:skoro pakiety minut wieksze niz w tak zachwalanym przez wszystkich play sa kaszana to nie wiem czego sie spodziewales.
Wieksze? Ok, ale w abonamentach wyzszych, niz 65zl. W Erze oplaca sie tylko brac abo za 80zl lub drozszy.

Nawet nie chce mi sie porownywac cen telefonow, bo tu Era wypada blado.

#355419  autor: limakcki
 26 sie 2009, 22:23
tege pisze:To świadczy, ze jesteśmy 100 lat za murzynami. Skoro na znaczące zniżki mogą liczyć tylko ci, którzy miesięcznie płacą >200zł.
>300zł a nie 200 :-) chociaż uważam, że powinno być >200, bo przeciętny rachunek przeciętnego Polaka to 75-100zł więc za 200zł powiini premiować. Poza tym rozpisałem się na temat cen telefonów i zniżek na telefony pare stron wcześniej, jeszcze raz napiszę - tak naprawdę to era też kupuje telefony a nie dostaje więc nie odda nam ich za darmo, telefon zawsze spłacasz erze w 100% w ratach wliczonych w cenę abonamentu, jesli abonament jest za niski to normalne jest, że część może nawet znaczną tej kwoty musisz wyłożyć od razu.
tege pisze:klientem ery jestem do końca września. Nadal mam numer i mogę go przenieść. Idiotyzmem byłoby nie zakończyć umowy i pozwolić sobie wrzucić trzeci rachunek na kwotę 200zł (i tak przez to, że przegapiłem odpowiedni termin, byłem skazany na 2 takie rachunki). Ofertę dla stałych abonentów zdążyłem poznać. Rabat na poziomie 100 zł przy cenie telefonu sięgającej 1200 zł to wg mnie śmiech na sali. Zrywajac umowę zaoszczedziłem 200 zł. Mogę za to bez problemu skorzystać we wrześniu z oferty urodzinowej dla nowych abonentów. Sądząc po tym co mi zaproponowali w boa, wiele nie stracę ;].
chyba nie czytałeś poprzednich stron forum. Otóż różnica np. w taryfach Nowa Era między nowym i stałym abonentem jest to średnio 20zł np. NE 80 nowy 85zł, stały 55zł, nowy płaci aktywację stały nie. Naprawdę bez sensu jest zrywać umowę i zawierać ją na nowo, bo pomyśl, oferta urodzinowa wchodzi najpóxniej 05.09 (pewnie dużo wcześniej wejdzie) i jeśli tego dnia przedłużysz to już od tego dnia będziesz miał nową promocyjną taryfę a za starą zapłacisz tylko kwotę odpowiednio wyliczoną za te 5dni.

#355429  autor: qba84
 26 sie 2009, 23:29
W poniższej tabeli
http://www.telepolis.pl/grafika/newsy/2 ... enty-1.jpg

Jest przy "*" napisane "minuty do wykorzystania w sieciach: Era, Plus, Orange i stacjonarne.
Wiem zatem, że do Play tu minut nie ma, ale jak wygląda sprawa z Heyah? Połączenia do Heyah liczą się w tych dodatkowych minutach?

#355435  autor: limakcki
 26 sie 2009, 23:46
Heyah to era, podobnie jak 36,6 to plus, ale trzeba by sie dopytac, ciekawe tez jak jest z sieciami sami swoi, tu biedronka, mbankmobile, i rydzyk mobile :-p

#355439  autor: thonka
 27 sie 2009, 00:02
tyle, ze np. majac darmowe polaczenie w erze na abonament juz numeru w heyah nie mozna sobie wybrac mimo tego, ze to jedna firma.

biedronka -> era = darmowe
mbank -> plus = darmowe
wrodzinie ->centernet = platne

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#355441  autor: osachorzow
 27 sie 2009, 00:04
W takich * chodzi o infrastrukturę jakiego operatora wykorzystuje sieć więc te dodatkowe minut nie będą na play i cp - bo to wszystko infrastruktura P4 no i może centernet choć pewny nie jestem bo w NED chyba zaliczyli to do 'tańszych' opów ;) Taki podział z użyciem terminów infrastruktura operatora A, B, C jest już nawet w cennikach ;)

#355452  autor: tege
 27 sie 2009, 00:58
Limakcki, fakt, nie czytałem wcześniejszych stron tematu, stąd brak obeznania w sposobie przejścia na nowy abo. Zobaczymy jak będzie. Chciałbym jednak poruszyć inny wątek tj. zmianę ceny pakietów wliczonych w plan taryfowy po upływie czasu trwania umowy na czas oznaczony. Przeczytałem regulamin i jest w nim napisane, że po zakończeniu okresu trwania umowy zostanie zastosowana cena pakietów z aktualnej tabeli opłat z zastrzeżeniem, że nie będzie wyższa od stawki w umowie. W moim przypadku została zastosowana stawka wyższa od tej w umowie o 70%. To jest niezgodne z regulaminem. Moim zdaniem to jest powód do zgłoszenia reklamacji. Co o tym sądzicie?

#355454  autor: thonka
 27 sie 2009, 01:18
tege pisze:nie będzie wyższa od stawki w umowie.
pokaz mi ten punkt w regulaminie, bo z tego co pamietam to umowa jest zawierana nie na miesiace, a na cykle rozliczeniowe... o ile dobrze licze fakture dostales na 220zl, a wystarczylo powylaczac zbedne opcje w iBOA.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#355459  autor: Milon
 27 sie 2009, 07:36
tege pisze:Limakcki, fakt, nie czytałem wcześniejszych stron tematu, stąd brak obeznania w sposobie przejścia na nowy abo. Zobaczymy jak będzie. Chciałbym jednak poruszyć inny wątek tj. zmianę ceny pakietów wliczonych w plan taryfowy po upływie czasu trwania umowy na czas oznaczony. Przeczytałem regulamin i jest w nim napisane, że po zakończeniu okresu trwania umowy zostanie zastosowana cena pakietów z aktualnej tabeli opłat z zastrzeżeniem, że nie będzie wyższa od stawki w umowie. W moim przypadku została zastosowana stawka wyższa od tej w umowie o 70%. To jest niezgodne z regulaminem. Moim zdaniem to jest powód do zgłoszenia reklamacji. Co o tym sądzicie?
Z tego co pamiętam to normalnie cena pakietu NK była na poziomie 30 zł i max zniżka jaka dawali przy przedłużaniu to >50% (16,50 zł chyba?) więc niemożliwe że po okresie promocyjnym naliczyli więcej niż 70% :!:

#355461  autor: limakcki
 27 sie 2009, 07:52
tege, ale nie ma żadnego problemu za sierpień już i tak zapłaciłeś tą wysoką fakturę (wierz mi, że jest ona zgodna z Twoją umową i jej regulaminem), ale za wrzesień już jej nie zapłacisz, bo we wrześniu przedłużysz sobie umowę i przyjdzie skorygowana faktura, tylko zadzwoń i powiedz, że chcesz wycofać wypowiedzenie, chyba, że umowa kończy Ci się po 1 września to nie musisz wycofywać tylko 1 września możesz przedłużyć.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2009, 07:54 przez limakcki, łącznie zmieniany 1 raz.

#355462  autor: czerpa
 27 sie 2009, 07:53
... a może rozpędziłeś się za bardzo z pakietem 2000 tys minut które przyznawali dwa lata temu przy podpisaniu aneksu. Pakiet ten ważny jest przez 24 miesiące i po tym okresie go likwidują.

#355480  autor: yagi
 27 sie 2009, 10:13
fenix86 pisze:Mam za to jeszcze jedno pytanie: przy przedłużaniu umowy przez internet dostaje się modem USB. Da się go otrzymać w trakcie rozmowy z konsultantem?
To tylko przy nowych umowach.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#355485  autor: tege
 27 sie 2009, 10:24
thonka pisze:pokaz mi ten punkt w regulaminie, bo z tego co pamietam to umowa jest zawierana nie na miesiace, a na cykle rozliczeniowe... o ile dobrze licze fakture dostales na 220zl, a wystarczylo powylaczac zbedne opcje w iBOA.
Punkt 3 regulaminu Era Nowy Komfort (miałem Era Nowy Komfort - Promocja Prestiż 100), podpunkt h) głosi następujące:
"Po okresie promocyjnym tj. po 24 pełnych Cyklach rozliczeniowych, licząc od dnia aktywacji, PTC zastrzega sobie prawo do zmiany taryfy Era Nowy Komfort i Era Nowy Komfort VIP na taryfę z obowiązującego Cennika Usług Telekomunikacyjnych, z zastrzeżeniem, iż miesięczna opłata abonamentowa nowej taryfy nie może być wyższa niż aktualna miesięczna opłata abonamentowa (suma opłat abonamentowych za aktywne Oferty w przypadku taryfy Era Nowy Komfort)."

I tu pojawia się problem, ponieważ moja miesięczna opłata abonamentowa wynosiła wcześniej niecałe 15 zł za każdą ofertę. Po upływie 24 cykli cena podskoczyła do ok 25 zł za każdą ofertę.

Dziwi mnie coś takiego ponieważ na tej zasadzie można ustalić cennik z horrendalnie wysokimi kwotami za usługi, wedle którego będą przychodzić rachunki po upływie terminu wygaśnięcia umowy na czas oznaczony.

Chociaż znając życie okaże się, że w chwili podpisywania umowy ceny były takie jak teraz. Różnica polegała na tym, że była to oferta promocyjna, w której ceny dotyczyły 24 cykli rozliczeniowych, po których nastąpiło przejście do tej normalnej opłaty ;).

Inna sprawa, że byłem przekonany, że stawki nie ulegną tak dużemu zwiększeniu i zmiany w iBOA mogłem wprowadzić już po fakcie tj. po pierwszej fakturze na kwotę >200zł.
Natomiast teraz, po złożeniu wniosku o rozwiązanie umowy ale jeszcze przed datą ostatniego cyklu rozliczeniowego nie mam możliwości dezaktywowania w iBOA czegokolwiek (na miesiąc okresu wypowiedzenia) ;). System nie może odczytać taryfy.

#355499  autor: kamaz222
 27 sie 2009, 11:15
Witam
pewnie zaraz bedziecie mnie jech ze odpowiedz juz była, ale nie mam czasu na przeglądanie 300stron, sorry
Wiec, chcialbym sie zapytac
1. kiedy przed koncem umowy mozna negocjowac przedłuzenie umowy o kolejne lata (z telefonem).
2. Czy jezeli przedłuze umowe 2 miesiace przed zakonczeniem obecnej to od kiedy obowiązuje nowa umowa(ANEKS), czy od dnia podpsiania aneksu czy po zakonczeniu poprzedniej umowy?
3. Czy jest szansa wynegocjowania znizki na telefon?

#355503  autor: PWK
 27 sie 2009, 11:26
limakcki pisze:tak naprawdę to era też kupuje telefony a nie dostaje więc nie odda nam ich za darmo, telefon zawsze spłacasz erze w 100% w ratach wliczonych w cenę abonamentu, jesli abonament jest za niski to normalne jest, że część może nawet znaczną tej kwoty musisz wyłożyć od razu.
Nikt nie chce za darmo, ale żeby przynajmniej nie chcieli na nich za dużo zarabiać. Ceny niektórych słuchawek u operatorów są porażające, biorąc pod uwagę to, że mają spore zniżki u producentów, a zdarza się, że słuchawka w niskim abonamencie kosztuje drożej niż w sklepach.
tege pisze:Chociaż znając życie okaże się, że w chwili podpisywania umowy ceny były takie jak teraz. Różnica polegała na tym, że była to oferta promocyjna, w której ceny dotyczyły 24 cykli rozliczeniowych, po których nastąpiło przejście do tej normalnej opłaty ;).
Jest dokładnie tak. Gdy podpisywałeś umowę pakiety były po 30 PLN. Dostałeś zniżkę do 16,50 za pakiet, a po 24 miesiącach cena wraca do 30 PLN za pakiet.
kamaz222 pisze:Witam
pewnie zaraz bedziecie mnie jech ze odpowiedz juz była, ale nie mam czasu na przeglądanie 300stron, sorry
Wystarczy przejrzeć 3-4 strony by się wszystkiego dowiedzieć.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2009, 11:47 przez PWK, łącznie zmieniany 1 raz.

#355509  autor: thonka
 27 sie 2009, 11:41
Milon pisze:Z tego co pamiętam to normalnie cena pakietu NK była na poziomie 30 zł i max zniżka jaka dawali przy przedłużaniu to >50% (16,50 zł chyba?) więc niemożliwe że po okresie promocyjnym naliczyli więcej niż 70% :!:
promocja, ktora mial jest taka sama jaka mam jeszcze teraz. 5x OU (czyli 150zl) + oferta z przyjacielem (30zl) + 50mb (50zl). lacznie daje to 220zl, a w promocji bylo to wszystko za 100zl.
tege pisze:Po okresie promocyjnym tj. po 24 pełnych Cyklach rozliczeniowych, licząc od dnia aktywacji, PTC zastrzega sobie prawo do zmiany taryfy Era Nowy Komfort i Era Nowy Komfort VIP na taryfę z obowiązującego Cennika Usług Telekomunikacyjnych, z zastrzeżeniem, iż miesięczna opłata abonamentowa nowej taryfy nie może być wyższa niż aktualna miesięczna opłata abonamentowa (suma opłat abonamentowych za aktywne Oferty w przypadku taryfy Era Nowy Komfort)."
punkt ten mowi tylko, ze era moze zmienic Tobie oferte abonamentowa z Komfortu, na ktoras z obecnych ofert (np. Taniej w rodzinie) po tych 24 cyklach rozliczeniowych, z tym zastrzezeniem, ze oplata abonamentowa z nowej oferty nie bedzie wyzsza od tej poprzedniej tzn. ze np. mogli Tobie wlaczyc NE120 bez twojej wiedzy, gdzie oplata tez miesci sie w 100zl.

nic natomiast on nie mowi o tym, ze po 24 cyklach bedziesz placic dalej tyle samo o ile umowy nie przedluzysz. promocyjne stawki byly na 24 cykle, potem placi sie wg. cennika.

#355540  autor: Milon
 27 sie 2009, 13:10
thonka pisze:punkt ten mowi tylko, ze era moze zmienic Tobie oferte abonamentowa z Komfortu, na ktoras z obecnych ofert (np. Taniej w rodzinie) po tych 24 cyklach rozliczeniowych, z tym zastrzezeniem, ze oplata abonamentowa z nowej oferty nie bedzie wyzsza od tej poprzedniej tzn. ze np. mogli Tobie wlaczyc NE120 bez twojej wiedzy, gdzie oplata tez miesci sie w 100zl.
też tak to rozumiem, bo ENK już nie ma więc w zamian za tą samą kwotę dostaniesz NE
ale czy jest powiedziane, że nowy pakiet będzie okrojony z minut?

#355566  autor: limakcki
 27 sie 2009, 15:47
tege pisze:"Po okresie promocyjnym tj. po 24 pełnych Cyklach rozliczeniowych, licząc od dnia aktywacji, PTC zastrzega sobie prawo do zmiany taryfy Era Nowy Komfort i Era Nowy Komfort VIP na taryfę z obowiązującego Cennika Usług Telekomunikacyjnych, z zastrzeżeniem, iż miesięczna opłata abonamentowa nowej taryfy nie może być wyższa niż aktualna miesięczna opłata abonamentowa (suma opłat abonamentowych za aktywne Oferty w przypadku taryfy Era Nowy Komfort)."
No i nie jest! Opłata nie podskoczyła, era nie zwiększyła Ci abonamentu tylko abonament powrócił do kwoty standardowej po okresie zniżki/promocji trwającym 24 miesiące.

#355586  autor: mariusz94
 27 sie 2009, 17:15
Czego moge sie spodziewac przy przedluzeniu abonamentu 2 raz (czyli jestem juz w erze 4 lata) przy abonamencie 25 zl (mam 70 minut do wszystkich). dostane jakas atrakcyjna oferte?
A teraz drugi telefon. W erze od 2 lat, 20zl (40 min do wszystckich, 40 do ery). Czego tu mozna sie spodziewac? Beda w tych abonamentach jakies atrakcyjne telefony tanio (do 50 zl) przy mniej wiecej takim samym abonamencie i minutach?
  • Strona 285 z 318
  • 1
  • 283
  • 284
  • 285
  • 286
  • 287
  • 318
  • 1
  • 283
  • 284
  • 285