• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 284 z 318
  • 1
  • 282
  • 283
  • 284
  • 285
  • 286
  • 318

#355220  autor: limakcki
 26 sie 2009, 13:35
Dlaczego nie jest?! Rozmawiając o ofercie ery porównujemy ją do oferty innych operatorów i to jest nieuniknione właśnie ten dział jest do tego!!! Kilka postów temu wyszło, że play w przeciwieństwie do ery nie przenosi minut/złotówek niewykorzystanych na kolejny miesiąc i dobrze, że tak wyszło, a co mamy się opierać tylko na reklamach???? Zobacz jest tyle postów z informacjami o ofercie play dla przechodzących w tym dziale, a porównania zasięgu nie możemy zrobić? lepiej kupić kota w worku?

#355227  autor: thonka
 26 sie 2009, 13:53
thaison pisze:czy w obecnych ofertach Nowa Era 20, 40 , 60 itd wszystkie minuty są do wykorzystania również do Play czy jest jakis podział tak jak ma byc w nowych ofertach pzdr
wszystko masz do wykorzystania do kazdej sieci krajowej.
w nowej ofercie tez wszystkie minuty beda do wykorzystania do kazdej krajowej sieci (ta ilosc w poszczegolnych opcjach sie nie zmienia od prawie 2 lat), tylko minuty dodatkowe (podwojony pakiet) bedzie do wszystkich po za play i CP.
limakcki pisze:Kilka postów temu wyszło, że play w przeciwieństwie do ery nie przenosi minut/złotówek niewykorzystanych na kolejny miesiąc i dobrze, że tak wyszło, a co mamy się opierać tylko na reklamach?
rownie dobrze mozna zalozyc temat w 'oferta abonamentowa' i zapytac sie jakie sa za i przeciw przechodzenia do play.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#355229  autor: jihn
 26 sie 2009, 14:05
Co sądzicie o newsie dnia ;)... Dla mnie lekka kaszana, z neta i tak nie korzystam a jeżeli korzystam to i tak darmowego WIFI :P.... , po za tym myślałem, że na urodziny zaproponują coś lepszego tz. upust w abonamencie PLN ... , zobaczymy jak będzie wyglądać cena telefonów....

limakcki pisze:jihn, wypowiedz się jak jest obecnie z zasięgiem play? Czy zdarza Ci się, że era ma zasięg a play nie? Czy w mniejszych miejscowościach zasięg play się gubi? jestem ciekawy czy już to poprawili.

Hmmm.... w WLKP nie ma problemu... wszędzie gdzie jestem to zasięg prawie full. 3g także... , żadnego przycinania rozmowy, rozłączania itp...

#355234  autor: thonka
 26 sie 2009, 14:15
jihn pisze:Co sądzicie o newsie dnia ;) ... Dla mnie lekka kaszana, z neta i tak nie korzystam a jeżeli korzystam to i tak darmowego WIFI
skoro pakiety minut wieksze niz w tak zachwalanym przez wszystkich play sa kaszana to nie wiem czego sie spodziewales.

problem w tym, ze to nie jest oferta przedluzeniowa tylko oferta dla nowych abonentow.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#355243  autor: PWK
 26 sie 2009, 14:33
IMHO jest dobrze, ale szału nie ma. Ciekawe co dadzą przedłużającym? 10 zł mniej za abo? Bo cen słuchawek raczej nie ruszą.

#355259  autor: Pepelus
 26 sie 2009, 15:02
News dnia: To mnie teraz dobili.. Zgodziłem się wczoraj na aneks 280 min za 80 zł mies, a oni taką akcję dają dla nowych abonentów?! :/ Jak myślicie, jak to będzie wyglądało dla stałych abonentów? Rezygnować z aneksu i czekać na urodzinowe promocje czy zostawić tak jak jest?

#355262  autor: emer
 26 sie 2009, 15:10
Pepelus pisze:Zgodziłem się wczoraj na aneks 280 min za 80 zł mies (...) Rezygnować z aneksu i czekać na urodzinowe promocje czy zostawić tak jak jest?
Ja ponad tydzień temu zdecydowałem się na aneks i do tej pory nie dostałem telefonu, więc masz jeszcze sporo czasu aby się zastanowić ;) być może wkrótce pokaże się nowa oferta dla stałych abonentów...

#355269  autor: thonka
 26 sie 2009, 15:17
Pepelus pisze:Jak myślicie, jak to będzie wyglądało dla stałych abonentów? Rezygnować z aneksu i czekać na urodzinowe promocje czy zostawić tak jak jest?
na innym portalu byla tylko taka notka
Dla abonentów przedłużających umowy, Era przygotowała specjalne promocje, w których każdy klient podpisujący aneks może otrzymać dodatkowo pakiet minut do wszystkich sieci oraz specjalną ofertę na wybrane usługi w atrakcyjnych cenach.
zawsze masz 10 dni na odstapienie od umowy. problem bedziesz mial jedynie z tym, ze od dzisiaj pewnie wlaczyli juz Tobie nowy abonament i o ile wlaczenie jest proste, to odkrecenie tego juz niekoniecznie...

no nic czekamy na wiecej informacji ;)

#355274  autor: limakcki
 26 sie 2009, 15:26
Pepelus, zamówiłeś telefon??? Bo jeśli tak to zanim do Ciebie dojdzie pojawi się już pewnie oferta urodzinowa i wtedy będziesz mógł nie przyjąć telefonu co oznacza rezygnację z aneksu i wtedy również era się do Ciebie rozdzwoni ponownie :-)

[ Dodano: 2009-08-26, 15:36 ]
jihn pisze:Co sądzicie o newsie dnia ;) ... Dla mnie lekka kaszana, z neta i tak nie korzystam a jeżeli korzystam to i tak darmowego WIFI :P .... , po za tym myślałem, że na urodziny zaproponują coś lepszego tz. upust w abonamencie PLN ... , zobaczymy jak będzie wyglądać cena telefonów....
Oferta dla ludzi, takich jak ja czyli ceniących sobie pakiety minut do wybranych numerów typu 10nr za grosz czy sieć rodzinna nie różni się niczym od poprzedniej (no chyba, że ceny telefonów będą atrakcyjniejsze), natomiast ludzie pożądający minut do wszystkich powinni być wniebowzięci NE80 - 340 minut zakładając, że upusty dla stałych nie zmienią się za bardzo będzie kosztować 55zł miesięcznie minuta połączenia w pakiecie będzie kosztować zaledwie 16gr. a do tego jeszcze telefon, co więcej chcieć????!!!!

#355281  autor: tege
 26 sie 2009, 15:44
Pod koniec lipca dobiegła końca moja umowa na czas oznaczony. Miałem pakiet Era Nowy Komfort 100, w ramach którego miałem 200 min miesięcznie wymienne na 800 sms'ów + pakiet 50 MB danych.
Zgapiłem się trochę i nie rozpocząłem w odpowiednim terminie negocjacji dot. warunków przedłużenia. Przyszedł kolejny rachunek. I trochę się zdziwiłem. Wcześniej płaciłem miesięcznie za pakiety 81,14zł netto (5*14,75 (oferta uniwersalna) + 7,39 (oferta z przyjacielem)). Rachunek, który dotyczył okresu poza umową na czas oznaczony, wyglądał tak:
147,54zł netto (5*24,59 (oferta uniwersalna) + 24,59 (oferta z przyjacielem)). Czyli "część stała" rachunku była prawie dwukrotnie (SIC) wyższa niż przed wygaśnięciem umowy na czas oznaczony.
Niby moja wina, ponieważ naiwnie założyłem, że rachunek wyniesie tyle samo, nie sprawdziłem cen na stronie. Ale fajnie by było i cholernie bym sobie cenił gdyby Era do mnie wcześniej zadzwoniła i o tym poinformowała składając jednocześnie propozycję przedłużenia nowej umowy. Tak się jednak nie stało, żadnego telefonu nie było.
Koniec końców sam nawiązałem kontakt z działem utrzymania klienta czy jakoś tak i dałem jasno do zrozumienia, że CHCĘ przedłużyć umowę. Chciałem przejść na niższy abonament lub utrzymać go na tym samym poziomie ale tylko w sytuacji, gdy będę mógł dostać iPhone'a 3GS w atrakcyjnej cenie.
Niestety Era nie stanęła na wysokości zadania, zaproponowali cenę, uwaga, 100 zł niższą od ceny oferowanej dla nowych abonentów. Nie potrafili też mnie przekonać w żaden sposób do którejś z tańszych ofert.
W rezultacie rozwiązałem umowę. Chyba tylko w tym kraju można tak łatwo dać odejść klientowi, który jest ogólnie zadowolony z usług i sam wyraża chęć pozostania. Wystarczyło nieco bardziej obniżyć cenę. Wiedząc, że przez ostatnie 2 lata zostawiłem u nich prawie 4 tys. zł (przez wyjazdy za granicę miesięcznie zwykle płaciłem więcej niż wynosił mój abonament), nie byli w stanie zejść z ceną tel. kilkaset zł. Może za dużo wymagam ale sytuacja jest taka, że być może przez następne lata te pieniądze będę zostawiał u konkurencji. Chyba że oferta urodzinowa będzie atrakcyjna ;]...

W każdym bądź razie naprodukowałem się po to aby wyczulić wszystkich abonentów Ery na cenę pakietów po wygaśnięciu umowy na czas oznaczony. Sprawdzajcie, bo możecie się naciąć.

#355284  autor: jihn
 26 sie 2009, 15:54
Mam pytanie 1.

Czy jest możwliość przedłużenia umowy na tych samych warunkach jakie miałem z tamtą umową i wzięcie nowego fona? czy nie ma takiej możlwości i trzeba korzystać z aktualnych ofert?. Pzdr.

#355287  autor: thonka
 26 sie 2009, 16:02
tege pisze:Era do mnie wcześniej zadzwoniła i o tym poinformowała składając jednocześnie propozycję przedłużenia nowej umowy. Tak się jednak nie stało, żadnego telefonu nie było.
hmm... dziwna sprawa. mam w domu dwa abonamenty ery i gdy tylko zostawal troche ponad miesiac do konca umowy konsultanci jak poparzeni wydzwaniali po 2-3 razy dziennie. telefony ustaja dopiero jak jest mniej niz miesiac do konca umowy, bo jak latwo sie domyslic wiekszosc umowy przedluzy, bojac sie nastepnego rachunku... szkoda tylko, ze koordynatorzy BOKu nie pamietaja o tym, ze kazdy moze ostatniego dnia poprostu zerwac umowe i zaplacic symbiliczna kwote dzieki nowemu prawu telekomunikacyjnemu...
tege pisze:Czyli "część stała" rachunku była prawie dwukrotnie (SIC) wyższa niż przed wygaśnięciem umowy na czas oznaczony.
pakiet w komfortach bylo po 30zl sztuka. ja np. jezeli nie przedluze mojej umowy to po 5 wrzesnia dostane taka sama fakture jak Ty (widze ze miales te sama oferte co ja - prestiz 100).
tege pisze:Chciałem przejść na niższy abonament lub utrzymać go na tym samym poziomie ale tylko w sytuacji, gdy będę mógł dostać iPhone'a 3GS w atrakcyjnej cenie.
niski abonament + iphone? w Polsce niewykonalne i nie jest to wina ery - spojrz jakie ceny osiaga ten telefon oraz na to, ze bez paczki danych jest on bezuzyteczny.
tege pisze:Niestety Era nie stanęła na wysokości zadania, zaproponowali cenę, uwaga, 100 zł niższą od ceny oferowanej dla nowych abonentów. Nie potrafili też mnie przekonać w żaden sposób do którejś z tańszych ofert.
norma. obecnie by dostac jakis wiekszy rabat na telefon musisz miec status era premia gold czyli miec rachunki pow. 300zl przez o ile dobrze pamietam ostatnie pol roku. jeszcze w styczniu wystarczylo miec 150-200zl na aktywacje.
tege pisze:Wystarczyło nieco bardziej obniżyć cenę. Wiedząc, że przez ostatnie 2 lata zostawiłem u nich prawie 4 tys. zł (przez wyjazdy za granicę miesięcznie zwykle płaciłem więcej niż wynosił mój abonament), nie byli w stanie zejść z ceną tel. kilkaset zł. Może za dużo wymagam ale sytuacja jest taka, że być może przez następne lata te pieniądze będę zostawiał u konkurencji. Chyba że oferta urodzinowa będzie atrakcyjna ;]...
nie jestes dla nich i tak atrakcyjnym klientem... w 27-28 miesiecy zostawilismy u nich 8000zl na dwie aktywacje czyli mniej wiecej tyle co Ty i tez nic specjalnego nie byli w stanie zaproponowac... taka polityka firmy.

[ Dodano: 2009-08-26, 16:02 ]
Czy jest możwliość przedłużenia umowy na tych samych warunkach jakie miałem z tamtą umową i wzięcie nowego fona? czy nie ma takiej możlwości i trzeba korzystać z aktualnych ofert?. Pzdr.
musisz wybrac z aktualnej oferty.

#355290  autor: metpablo
 26 sie 2009, 16:11
To już wiem, czemu konsultantka tak gorąco namawiała mnie do podjęcia decyzji o pozostaniu w sieci już wczoraj :wink: Swoją drogą niezmiernie mnie interesuje jakie warunki przedstawi Era dla osób przedłużających umowę...

#355293  autor: limakcki
 26 sie 2009, 16:31
tege pisze:Chciałem przejść na niższy abonament lub utrzymać go na tym samym poziomie ale tylko w sytuacji, gdy będę mógł dostać iPhone'a 3GS w atrakcyjnej cenie.
Niestety Era nie stanęła na wysokości zadania, zaproponowali cenę, uwaga, 100 zł niższą od ceny oferowanej dla nowych abonentów
To i tak dostałeś dużą zniżkę jak na klienta, którego rachunki kształtują się na poziomie 100zł/mc!!!!
Ale fajnie by było i cholernie bym sobie cenił gdyby Era do mnie wcześniej zadzwoniła i o tym poinformowała składając jednocześnie propozycję przedłużenia nowej umowy. Tak się jednak nie stało, żadnego telefonu nie było.
Operatorzy telefonii komórkowej i tak są w tej kwestii bardzo do abonenta, gdyż do większości dzwonią (i tu uwaga) przed końcem okresu minimalnego (koniec okresu minimalnego nie oznacza końca umowy wbrew temu jak większość klientów myśli, bo przecież umowa po okresie minimalnym przechodzi w czas nieokreślony, czyli trwa z miesiąca na miesiąc klient ma wolny wybór w kwestii terminu jej rozwiązania z zachowaniem odpowiedniego okresu wypowiedzenia licząc się z tym, że ceną za taką wolność jest brak promocji). Ja myślę, że do Ciebie też próbowali się dodzwonić tylko może po prostu nie mogłeś wtedy odebrać albo przegapiłeś nieodebrane połączenia. Jeśli rozwiązałeś już umowę to zrobiłeś najgorzej jak tylko można, bo ani nie skorzystasz z oferty urodzinowej ery dla stałych abonentów ani nie przeniesiesz numeru i nie dostaniesz promocji z takiego przeniesienia płynących.

[ Dodano: 2009-08-26, 16:33 ]
metpablo pisze:To już wiem, czemu konsultantka tak gorąco namawiała mnie do podjęcia decyzji o pozostaniu w sieci już wczoraj :wink: Swoją drogą niezmiernie mnie interesuje jakie warunki przedstawi Era dla osób przedłużających umowę...
Dlaczego????

#355297  autor: czerpa
 26 sie 2009, 16:45
Ja z kolei umowę podpisałem 4 lata temu 17 października, aneks natomiast podpisałem 2 lata temu miesiąc przed wygaśnięciem starej umowy czyli 16 września. Obecnie po konsultacjach z konsultantem w iboa miałem takie wyjścia:
1. zrywam umowę przed 16 sierpnia (miesiąc wypowiedzenia) i płacę karę za zerwanie 24zł (umowa podstawowa do 17 października)
2. Rezygnuję z przedłużenia umowy i po 16 września zamiast 33 zł za 2 pakiety zapłacę po 30 zł za pakiet
3. Przedłużę umowę... no ale zobaczymy co dadzą na urodziny. Jeśli nic ciekawego przeniosę numer do mbanku minuta po 19 gr. za 30 zł wyjdzie ok 160 minut.

#355355  autor: Kyp
 26 sie 2009, 19:46
Już się raz o to pytałem, ale dla pewności zadam pytanie jeszcze raz. Mam abonament 20 zł za 40 min do wszystkich + 40 min do Ery i na stacjonarne. Umowę podpisałem 01.09, okres rozliczeniowy 04.09.

1)Umowę powinienem przedłużyć przed 1 września?
2)Jeśli bym chciał się załapać na promocję urodzinową (maksymalnie do 05.09), to jakie dodatkowe koszty poniosę? Będę mógł umowę przedłużyć z tym samym numerem czy będę musiał do Ery wejść jako nowy klient?

#355359  autor: limakcki
 26 sie 2009, 19:56
O matko a ja się 2 posty wyżej tak rozpisałem!!!! Jeszcze raz. Koniec okresu minimalnego nie oznacza końca umowy wbrew temu jak większość klientów myśli, bo przecież umowa po okresie minimalnym przechodzi w czas nieokreślony, czyli trwa z miesiąca na miesiąc klient ma wolny wybór w kwestii terminu jej rozwiązania z zachowaniem odpowiedniego okresu wypowiedzenia licząc się z tym, że ceną za taką wolność jest brak promocji. Jeśli nie wysąłłeś wypowiedzenia, które zaskutkuje 01.09 to przejdziesz w czas nieokreślony i w dowolnym momencie możesz przedłużyć umowę na okres minimalny nie zmieniając numeru, nie ponosząc dodatkowych kosztów.

#355366  autor: thonka
 26 sie 2009, 20:04
Kyp pisze:to jakie dodatkowe koszty poniosę?
jezeli nie przedluzysz dnia 31 sierpnia, to od 1 wrzesnia zaplacisz wg. cennika swojej oferty czyli 2x30zl pomniejszone odpowiednio proporcjonalnie do czasu uzywania czyli jakies 2zl za kazdy dzien. zadnych innych kosztow czy kar.
Kyp pisze:Będę mógł umowę przedłużyć z tym samym numerem czy będę musiał do Ery wejść jako nowy klient?
a zlozyles jakiekolwiek wypowiedzienie? jak nie skladales to nie masz sie czym przejmowac. podpiszesz umowe na warunkach dla stalych abonentow i zachowasz numer.

#355406  autor: wiatrakk3
 26 sie 2009, 22:01
Witam mam takie pytanie kiedy będę mógł wymienić telefon w erze narazie mam tylko ofertę bez telefonu. Umowa kończy mi się 09-12-2009 a wcześniej tj. 15-09-2007 podpisałem aneks. Proszę o odpowiedz w tej sprawie.

#355412  autor: limakcki
 26 sie 2009, 22:05
No proszę Cię :-/ przejrzyj 2-3 strony do tyłu i znajdziesz odpowiedź...
  • Strona 284 z 318
  • 1
  • 282
  • 283
  • 284
  • 285
  • 286
  • 318
  • 1
  • 282
  • 283
  • 284