- Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum:
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.
Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
Imie Nazwisko ab. miasto dnia
adres
Nr. telefonu
Wypowiedzenie
Wypowiadam umowę abonamentową o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawartą w dniu ..... między mną imię nazwisko a Usługodawcą Era. Umowa dotyczy numeru telefonu .....
Z wyrazami szacunku
własnoręczny podpis
adres
Nr. telefonu
Wypowiedzenie
Wypowiadam umowę abonamentową o świadczenie usług telekomunikacyjnych zawartą w dniu ..... między mną imię nazwisko a Usługodawcą Era. Umowa dotyczy numeru telefonu .....
Z wyrazami szacunku
własnoręczny podpis
Ha, dobre jaja. Porównujemy do prepaida proszę bardzo! Biorąc prepaida nie bierzesz telefonu, w abonamencie dostajesz telefon za 1zł, który jak napisałeś kosztuje 500 więc 500:24=20zł - tyle co miesiąc trzeba odjąć z abonamentu czyli 60-20=40zł i teraz 40:170=0,23zł oooooooooo taniej niż w prepaidzie i sieć rodzinną można dołączyć i co powiesz na takie porównanie?W zasadzie twoją ofertę ratuje tylko telefon, który na Allegro krąży po 500 złotych, a którego sprzedali ci za około 200 złotych. Musiałeś sporo płacić do tej pory, jeśli taka zniżka. Przeliczyłem to w prosty sposób. Dzielisz koszt abonamentu przez ilość minut i wychodzi 35 groszy. Czyli 6 groszy więcej niż w większości pre-paidów (min 6zł x24=wartość twojego telefonu). Oczywiście masz taryfę rodzinną, ale pre-paidy również oferują ciekawe promocje, a jeśli nie, pewnie pojawią się w najbliższych dwóch latach. Jeśli się nie pojawią, w każdym momencie możesz przenieść numer do operatora, który będzie łaskawszy... Pakiety internetowe tańsze są w pre-paidach. 50 złotych za 500 MB to kpina. Pozdrawiam.
Pamiętacie dyskusje do kiedy obowiązuje umowa przy podpisywaniu aneksu? Stanęło na tym, że w przypadku umów na 24 miesiące (chyba bez telefonu ale to bez różnicy) umowa przedłużana jest OD DNIA PODPISANIA - dzięki temu można było skrócić sobie czas trwania aktualnej umowy... Dziś zauważyłem, że we wszystkich warunkach promocyjnych jest taki punkt:
Skończyły się dobre czasy 
Kod: Zaznacz cały
Dotyczy to też umów bez telefonu na 18 m-cy Umowy na kolejne 24 lub 36 pełnych Cykli rozliczeniowych licząc od:
- daty zawarcia Aneksu w ramach niniejszej oferty, jeżeli przed skorzystaniem z niniejszej oferty Umowa obowiązywała na czas nieoznaczony
- daty obowiązywania Umowy przed zawarciem Aneksu w ramach niniejszej oferty, jeżeli przed skorzystaniem z niniejszej oferty Umowa obowiązywała na czas oznaczony (nie dotyczy Klientów ze statusem Era Premia Gold)

Tylko i wyłącznie listem poleconym, żadnym faxem mailem bo tam nie złożysz własnoręcznego podpisu, w żadnym salonie bo potem era się wyprze, że salon dostarczył. TYLKO I WYŁĄCZNIE POLECONYM!!!Dekoy pisze:dziekuje bardzo! Pismo wysłać poleconym, mailem(chyba zła opcja) czy faxem? Oczywiscie wygodnie jest faxem, ale zobacze co odpowiecie :] A moze mozna złozyc takie pismo podpisane przez ojca w salonie?
ja wszystkie pisma składam z potwierdzeniem przyjęcia na mojej kopii takiego pismalimakcki pisze:w żadnym salonie bo potem era się wyprze, że salon dostarczył

100 razy złożysz i będzie ok a za 101 wyprą się, że otrzymali i powiedzą, że to nie ich problem, że salon nie dostarczył... ja wiem, że można za potwierdzeniem, ale jak to się mówi strzeżonego Pan Bóg strzeże
[ Dodano: 2009-08-15, 23:38 ]
A i jeszcze jedno, salon to nie to samo co punkt - taka informacja na wszelki wypadek dla Decoya.

[ Dodano: 2009-08-15, 23:38 ]
A i jeszcze jedno, salon to nie to samo co punkt - taka informacja na wszelki wypadek dla Decoya.
limakcki mogą się wypierać, ale to JEST ICH PROBLEM
przecież ja mam czystą sytuację - papier złożyłem, mam datę przyjęcia, podpis ich pracownika, a co oni w salonie/sklepie/autoryzowanym przedstawicielstwie z nim zrobili to mnie nie interesuje
Mnie to bardziej przekonuje niż polecony... bo idąc Twoim tropem to Era powie że wysłałeś im życzenia świąteczne/kartkę z wakacji a nie wypowiedzenie
Wiesz, jak będą się bardzo starać to spróbują udowodnić że Ziemia jest płaska, więc może nie przesadzajmy 

Ja nie przesadzam pracowałem w call center pewnej firmy wiesz ile telefonów było z pretensjami abonentów, że dystrybutor w salonie powiedział, że można złożyć wypowiedzenie u niego po czym firma nie uznaje wypowiedzenia, bo jest złożone niezgodnie z regulaminem (w regulaminie było listem poleconym), jeśli w regulaminie ery jest, że można w salonie to ok, ja go nie czytałem akurat, dzielę się tylko doświadczeniami, a z doświadczenia wiem, że list polecony jest uznawany wszędzie jako wypowiedzenie, natomiast inna forma wypowiedzenia zależy od zapisów w regulaminie i tyle w temacie... A tekst "To jest wasz problem i wasz dystrybutor" prowadził do przegranej przez zbonenta sprawy w sądzie 

Ostatnio zmieniony 15 sie 2009, 23:53 przez limakcki, łącznie zmieniany 1 raz.
nie wiem skad ten drugi cennik ale obowiązujący to
http://pro.hit.gemius.pl/hitredir/id=bV ... _punkt.pdf
http://pro.hit.gemius.pl/hitredir/id=bV ... _punkt.pdf
limakcki, masz rację jeśli ich regulamin tak stanowił to ludzie naprawdę byli w kiepskiej sytuacji, ale Era w nowym RŚUT pisze tak:
W starym (dla umów/aneksów podpisanych przed nowelizacją PT):
Z resztą wypowiedzenia przyjmują tak czy siak... tylko najczęściej sklecają je oni od razu w ich systemie i dają wydruk do podpisu, ale ja tam wole sam pisać takie rzeczy, bo wiem że jest napisane tak jak chciałem
[/code]
ROZWIĄZANIE UMOWY
§ 15
1. Umowa może być rozwiązana z zachowaniem 30-dniowego okresu wypowiedzenia, ze skutkiem na koniec Cyklu Rozliczeniowego rozpoczynającego się [b]po dniu doręczenia wypowiedzenia drugiej stronie[/b]. W tym okresie nadal są naliczane opłaty wynikające z Umowy. Wypowiedzenie Umowy wymaga zachowania formy pisemnej.
W starym (dla umów/aneksów podpisanych przed nowelizacją PT):
Więc nic nie stoi na przeszkodzie złożyć takowe pisemko w sklepie/salonie, w ten sposób im to doręczamy Wypowiedzenie Umowy przez stronę jest skuteczne pod warunkiem zachowania formy pisemnej i przesłania go drugiej stronie listem poleconym lub doręczenia osobiście.

Z czego by wynikało, że w salonie można, o ile doręczenie osobiste oznacza doręczenie do salonu, a nie siedziby firmyKażda ze stron może rozwiązać Umowę bez podania przyczyn z zachowaniem 30-dniowego okresu wypowiedzenia. Umowa ulega rozwiązaniu po upływie 30-dniowego okresu wypowiedzenia, skutkującego na ostatni dzień Cyklu Rozliczeniowego następującego po dniu wypowiedzenia. W tym okresie nadal są naliczane opłaty wynikające z Umowy. Wypowiedzenie Umowy przez stronę jest skuteczne pod warunkiem zachowania formy pisemnej i przesłania go drugiej stronie listem poleconym lub doręczenia osobiście.

Zmień płeć na profilu, bo z analizy wypowiedzi wynika, że jesteś facetem, a w profilu obok wypowiedzi masz znaczek kobietyDekoy pisze:byłem, nie mają takiego pisma, tzn. w jednym salonie zaczela mi jakies bzdury mowic, zebym nic nie zrozumial, poszedlem do drugiego to gosciu to chcial na miejscu z wlascicielem rozwiązać.

juz zmienione, przepraszam 
Dobra teraz z polskiego urzedowego na nasze:
Wysle to pismo, powiedzmy ze przyjma do wiadomosci i nie beda przedłuzali. Dowodem, ze doszło pewnie beda telefony jakiej to oni nie maja super oferty tylko i wyłącznie dla mnie, zebym tylko został. Jezeli umowa konczy sie 24 pazdziernika, to kiedy przestane płacic abonament?

Dobra teraz z polskiego urzedowego na nasze:
Wysle to pismo, powiedzmy ze przyjma do wiadomosci i nie beda przedłuzali. Dowodem, ze doszło pewnie beda telefony jakiej to oni nie maja super oferty tylko i wyłącznie dla mnie, zebym tylko został. Jezeli umowa konczy sie 24 pazdziernika, to kiedy przestane płacic abonament?
Dekoy, zależy od tego do kiedy masz okres rozliczeniowy, zakładając że 29-30 to ostatni abonament przyjdzie na fakturze z 30.09, a 30.10 zostanie wystawiona faktura jeśli wygadasz więcej niż jest minut w abonamencie 

Wypowiedzenie można złożyć spokojnie wysyłając fax albo zrobić sobie skan pisma i wysłać na [email protected] .
[ Dodano: 2009-08-16, 16:05 ]
Przez jakiś okres faktycznie w ofercie bez telefonu okres nowej umowy liczył się już od daty zawarcia aneksu, ale zwróć uwagę, że umowa była na 24 miesiące
Teraz liczy się od momentu wygaśnięcia starej ale jest na 18 miesięcy:)
[ Dodano: 2009-08-16, 16:05 ]
Ale przecież w zasadzie wychodzi na to samo:)osachorzow pisze:Pamiętacie dyskusje do kiedy obowiązuje umowa przy podpisywaniu aneksu? Stanęło na tym, że w przypadku umów na 24 miesiące (chyba bez telefonu ale to bez różnicy) umowa przedłużana jest OD DNIA PODPISANIA - dzięki temu można było skrócić sobie czas trwania aktualnej umowy... Dziś zauważyłem, że we wszystkich warunkach promocyjnych jest taki punkt:Kod: Zaznacz całyDotyczy to też umów bez telefonu na 18 m-cyUmowy na kolejne 24 lub 36 pełnych Cykli rozliczeniowych licząc od: - daty zawarcia Aneksu w ramach niniejszej oferty, jeżeli przed skorzystaniem z niniejszej oferty Umowa obowiązywała na czas nieoznaczony - daty obowiązywania Umowy przed zawarciem Aneksu w ramach niniejszej oferty, jeżeli przed skorzystaniem z niniejszej oferty Umowa obowiązywała na czas oznaczony (nie dotyczy Klientów ze statusem Era Premia Gold)
Skończyły się dobre czasy
Przez jakiś okres faktycznie w ofercie bez telefonu okres nowej umowy liczył się już od daty zawarcia aneksu, ale zwróć uwagę, że umowa była na 24 miesiące

Teraz liczy się od momentu wygaśnięcia starej ale jest na 18 miesięcy:)
I dostałemthonka pisze:staz w sieci sie aktualnie nie liczy.
rowniez rachunki masz za male, zeby wyszarpac cokolwiek wiecej. po 300zl to i owszem, ale na jedna aktywacje...
mozesz dostac lepsze warunki. poczytaj lilka stron wstecz.