• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#528139  autor: DanielR
 13 sty 2012, 15:35
neopbt, skoro
neoptb pisze:jedna i druga opcja ma dwie strony medalu. To tak jak z monetą. Poczytaj, przemyśl, wybierz. :roll:
to może też wyhamowałbyś lekko z takimi tekstami
neoptb pisze:Na prepaidzie siedzą dziadki i dzieci. Bo nie potrafią korzystać z abonamentu. EOT.

Jak widać pozjadaliście wszelkie rozumy świata, to nie będe was z błędu wyprowadzał. W myśl tego co tu wypisujecie "Prepaid Rox" :lol:
:?:
neopbt pisze:Abonament 59 zł minut 300. Podziel to przez 0.29 gr. Da Ci to 203 minuty tylko. Zysk 97 minut czyli 1,5 godziny rozmów.
Za dokładnie 59 zł w Play Fresh do przedwczoraj dostać można było dokładnie 298 minut do wszystkich sieci (oczywiście przy wykorzystaniu pakietów kwotowych + minutowego). Zysk około DWÓCH MINUT na abonamencie. Normalnie szok! :D
neoptb pisze:
avt31 pisze: A po co biegać? Jest internet.

Tak szczególnie jak jesteś po środku zadupia gdzie nie ma niczego :)
Człowieku, nie żyjemy na dzikim zachodzie. Żeby opłacić rachunek za abonament też należy udać się do miasta. A jak już w tym mieście raz na jakiś czas jesteś (to nawet nie musi być miasto, może być i przydrożna stacja benzynowa), to kupujesz sobie np. dwa kupony o małej wartości na zapas, jeden wkładasz do portfela, a drugi np., po powrocie do domu do szafy i używasz wyłącznie w nagłych wypadkach.
A żeby w ogóle kasy zabrakło gdzieś w trasie, to na taką wyjątkową sytuację musi złożyć się przynajmniej kilka czynników. Deklasujesz ofertę podając bardzo rzadkie sytuacje.

#528158  autor: uwazny
 13 sty 2012, 16:37
kamil4862 pisze:
uwazny pisze:
kamil4862 pisze: I tu widać zacofanie Plusa... U innych duplikat w ofertach prepaid masz za darmo.
jak się zgubi? U kogo jest za darmo?
Play, Orange, T-Mobile (oczywiście mówimy o prepaidach)
Zobaczmy:

ORANGE
cennik usług w ofercie Orange POP
z dnia 23 listopada 2011 r.
Wymiana karty SIM2 25,00 zł

#528162  autor: grzegi
 13 sty 2012, 16:46
neoptb pisze:Tak szczególnie jak jesteś po środku zadupia gdzie nie ma niczego
Jak nie ma niczego, to i telefon się nie przyda, bo zasięgu też nie ma. I to czy jest wtedy na kartę czy na abonament, nie ma znaczenia. ;d
Nie na darmo mówi się "Orżnij"... W T i Play wymiana jest na pewno darmowa dla prepaidowców.

#528170  autor: kamil4862
 13 sty 2012, 17:10
uwazny pisze:
kamil4862 pisze:
uwazny pisze: jak się zgubi? U kogo jest za darmo?
Play, Orange, T-Mobile (oczywiście mówimy o prepaidach)
Zobaczmy:

ORANGE
cennik usług w ofercie Orange POP
z dnia 23 listopada 2011 r.
A to przepraszam. Całkiem niedawno było jeszcze za darmo (wakacje) :D

Obrazek

#528219  autor: sq
 13 sty 2012, 22:28
ja nie rozumiem dlaczego mówiąc o prepaidzie zawsze używa się argumentu - trzeba doładować bo się nie zadzwoni - a abonamentu to co, raz na miesiąc nie trzeba zapłacić?

Owszem mamy polecenia zapłaty np. - ale to samo i z prepaidem możemy zrobić..nie mówiąc o tym, że teraz mam np. podpiętą kartę pod mPay - i bez problemu szybkie doładowanie w każdym miejscu - na każdym "zadupiu" można zrobić - no chyba, że zasięgu sieci nie będzie - ale wtedy..to raczej bez różnicy czy abo czy karta :P

Siemens C35i->Siemens MC60->SE k800i->N5530XM->N1600 ->Moto Cliq2/ S5610 ->Jiayu G4->LG G4/S5=>S9+ /A5

#528331  autor: thonka
 14 sty 2012, 17:42
SACZI pisze:Statystyczny prepaidowiec wydaje miesięćznie około 30PLN na telefon, statystyczny abonament to coś na poziomie 90-100 PLN.
kwoty te sa nizsze. PTC ladnie podaje srednie ARPU
http://telepolis.pl/news.php?id=23334

jak wiec widzisz w abonamentach jest to ok. 66zl w prepaid jest to ponad 4x mniej.

a "lepszosc" prepaida zalezy od sposobu wykorzystywania telefonu.

mi np. wystarczy miesiecznie 200-250 minut, ale chcac jeszcze miec darmowe polaczenia z 2 numerami i ok. 100mb musialbym w prepaidzie wydac nieporownywalnie wiecej niz place obecnie w abonamencie.

dla malych liczb minut np. 60 rzeczywiscie abonament jest bez sensu, bo to koszt w prepaidach rzedu ok. 15zl co przy licznych promocjach daje zadowalajace doladowania ok. 50zl na 3 miesiace, a tyle to trzeba placic miesiecznie, zeby miec sensowny abonament.

i tu znow - odsylam do statystyk TM, gdzie widac golym okiem, ze baza klientow jest podzielona niemal po rowno (roznica rzedu 60 tys. klientow na korzysc abonamentow co daje 1% ogolu). widac tam tez ze abonamentowcy wydzwaniaja srednio 220 minut, a skoro lacznie jest ok. 140 minut to latwo policzyc przy rozkladzie sil 50-50, ze prepaidowcy wydzwaniaja tam ok. 80 minut.

abonamenty tak naprawde w Polsce brane sa dla telefonow, czesto nawet niedopasowanie do potrzeb.

znajomy pracujacy w salonie TM powiedzial mi ostatnio, ze 1 dzien po premierze oferty smartfonowej dla dotychczasowych klientow sprzedali 4-5 takich abonamentow, jest tam jest oplata miesieczna 99zl (120 minut i 250mb z lejkiem) na 30 miesiecy i telefon za 1zl. wiekszosc brala SGS II, ktory w sklepach kosztuje ok. 1900zl.
abonament ten normalnie kosztuje 40zl, a telefon wraz z nim 1550zl.

roznica jest niewielka w calosciowym koszcie (4,5zl miesiecznie na korzysc oferty za 99zl), ale ludzie to biora, bo telefon jest za 1zl. pal licho, ze 30 miesiecy.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#528333  autor: Quetzal
 14 sty 2012, 17:52
thonka pisze: widac tam tez ze abonamentowcy wydzwaniaja srednio 220 minut, a skoro lacznie jest ok. 140 minut to latwo policzyc przy rozkladzie sil 50-50, ze prepaidowcy wydzwaniaja tam ok. 80 minut.
Thonka: Abonamentowcy wydzwaniają 220 minut, czy po prostu maja tyle wliczone w abonament, bo to kolosalna różnica?
(jak sam słusznie zauważyłeś abonamenty bierze sie dla telefonów i sa z reguły nieodpowiednio dobrane)

Ponadto widzę, że wszyscy utożsamiają już telefon z dzwonieniem. Ja np. znaczeni więcej wysyłam smsów niż dzwonię a smsy w abonamencie sa z reguły znacznie droższe niż w prepaidzie..

#528334  autor: pakierhakierxd
 14 sty 2012, 17:53
Niektórzy biorą abonamenty żeby sprzedać telefon i wtedy nie muszą kombinować z pakietami a często wychodzi im więcej minut niż w prepaidzie :)

Pozdrawiam :)

#528336  autor: drcox
 14 sty 2012, 17:56
Thonka: Abonamentowcy wydzwaniają 220 minut, czy po prostu maja tyle wliczone w abonament, bo to kolosalna różnica?
Wydzwaniają niejednokrotnie więcej, bo biorą za małe abonamenty, bo myślą że tak będzie taniej, a minuta poza abo droga, o pakietach minut do wszystkich które można w abonamencie kupić też pewnie nie wiedzą.

#528337  autor: wtd
 14 sty 2012, 17:59
Quetzal pisze:Ponadto widzę, że wszyscy utożsamiają już telefon z dzwonieniem.
Nie wiem jak oni mogli wpaść na taki dziwny pomysł. Telefon i dzwonienie? Kompletnie się kupy nie trzyma. ;)
Niektórzy biorą abonamenty żeby sprzedać telefon i wtedy nie muszą kombinować z pakietami a często wychodzi im więcej minut niż w prepaidzie
To też jest rozwiązanie, jak się trafi dobra oferta to czasami z dwuletniej umowy można nawet na dobrze ponad rok mieć usługi całkowicie za darmo.

#528340  autor: pakierhakierxd
 14 sty 2012, 18:02
Ja właśnie chyba tak zrobię bo jak zobaczyłem ile pakietów itp musiałbym włączyć w prepaid i jeszcze to pilnować to mnie głowa rozbolała :( z takiego powodu większość osób wybiera abo ja nawet jak kiedyś miałem prepaid to nie używałem pakietów ale teraz wszystko przeliczyłem i bez pakietów nawet nie chcę być w prepaidzie .

#528342  autor: thonka
 14 sty 2012, 18:07
Quetzal, sa to srednie minuty wydzwonione przez klientow.
Quetzal pisze:Ja np. znaczeni więcej wysyłam smsów niż dzwonię a smsy w abonamencie sa z reguły znacznie droższe niż w prepaidzie..
w tmobile bez problemu masz w abonamencie pakiet 1000 smsow za 5zl borac nowa umowe, starzy abonenci maja 100smsow/mmsow za 5zl lub w zobowiazaniu na min. 6 miesiecy za 4zl
drcox pisze:o pakietach minut do wszystkich które można w abonamencie kupić też pewnie nie wiedzą.
nie kazda sieci ma takie pakiety, a jak ma to nie w formie jednorazowego pakietu, a stalej subskrybcji co ludzi odstrasza.
pakierhakierxd pisze:Niektórzy biorą abonamenty żeby sprzedać telefon i wtedy nie muszą kombinować z pakietami a często wychodzi im więcej minut niż w prepaidzie :)
owszem wiele osob tak robi, ale by dostac w miare dobry telefon przy dosc niskim abonamencie to trzeba po prostu trafic na promocje tak jak np. byly htc play days, gdzie zamiast o ile dobrze pamietam 400zl desire z kosztowal 1zl.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#528343  autor: pakierhakierxd
 14 sty 2012, 18:12
Ja sobie wyliczyłem aby w prepaidzie w play mieć 60-100 minut miesięcznie do wszystkich sieci jak coś w niektórych miesiącach 100 minut do play i na stacjonarne + pakiet 600 sms+1gb bym musiał wydać w ciągu 2 lat 600zł(bym musiał włączać do 4 pakietów i ładować za 100 co 4 miesiące bo w taki sposób udaje się tylko uzyskać 25zł/mies.

W abo mam bez kombinowania 205 minut miesięcznie wymienne na 325 sms + 1gb

45x24=1080-400(tyle dostanę minimum za telefon)=680zł

Wychodzi drożej o 80zł czyli jakieś 8,5 ale mam więcej minut i nie trzeba w żaden sposób kombinować

Czasem są jakieś okazje kupna tanio telefonu i wtedy może wyjść jeszcze taniej nawet opłaca się wtedy wziąć abo np. 65zł

#528345  autor: DanielR
 14 sty 2012, 18:17
No i ok. Jeżeli ktoś prowadzi aktywny tryb życia, wydzwania regularnie znaczną i/lub tą samą ilość minut. Przeważnie dzwoni, tym samym nie zależy mu zbytnio na (w pełni) kwotowych pakietach. Chce mieć maksymalnie uproszczone (?) zasady korzystania z usług danego operatora. Itp., itd. Niech wybiera abonament. Temat wałkowany nie po raz pierwszy, pewnie też i nie ostatni. A dyskusja przebiega wciąż w podobnym stylu.
Każdy z Nas po porostu potrzebuje czegoś innego. I wiecie co? To w zasadzie jest fajne! :P

#528346  autor: Quetzal
 14 sty 2012, 18:20
wtd pisze: Nie wiem jak oni mogli wpaść na taki dziwny pomysł. Telefon i dzwonienie? Kompletnie się kupy nie trzyma. ;)
Telefony służyły tylko i wyłącznie do dzwonienia 20 lat temu.
Potem wynaleziono smsy, potem mmsy.
Dzisiejsze smartfony opierają się w zasadzie na internecie, a reszta usług jest dodatkiem.
No chyba, zę ktoś kupuje SGS II albo Wave III tylko do dzwonienia.
thonka pisze: tmobile bez problemu masz w abonamencie pakiet 1000 smsow za 5zl borac nowa umowe, starzy abonenci maja 100smsow/mmsow za 5zl lub w zobowiazaniu na min. 6 miesiecy za 4zl
Tmobile odpada dla mnie w przedbiegach - oferują wyłącznie internet z wymuszoną kompresją danych - miałem go zanim odszedłem z Ery, jakoś 1 - 2 lata temu, dziękuje, więcej nie chce.

#531882  autor: smaczek
 31 sty 2012, 16:17
Abonamenty są opłacalne ale tylko wtedy gdy są dobrze dobrane. Jestem w Playu, wlasnie moge przedluzac umowe, pomimo ze oferta minut jest ok, to cena telefonow w abonamencie jest tak wysoka jak nowych telefonow na allegro, takze wydaje mi sie ze w tej sieci nie ma co brac abonamentu. co najwyzej karte

Pstrąg roztoczański pieczony w piecu - tylko w Biłgoraju <3 <3

#531884  autor: drcox
 31 sty 2012, 16:19
gdy są dobrze dobrane
Gorzej jak się ich nie da dobrać. W jednym miesiącu wydzwonię 60 minut, w drugim 300 + powszechne złodziejstwo w postaci braku przechodzenia minut = wolę pre-paid bo ma ogromną elastyczność.

#531908  autor: przechodzień
 31 sty 2012, 17:24
To nie podlega dyskusji, telefon na kartę na głowę bije wszystkie abonamenty. W Heyah co miesiąc doładowuję swoje konto za 30zł, kupuje sobie za to pakiet internetu bez limitu danych, pakiet 1000 SMS do wszystkich sieci, po swojej sieci dzwonię za darmo także niewiele tracę na pozostałe usługi :) Jak dla mnie na chwilę obecną ciężko o lepszą sieć, fioletowi próbują dorównać, ale najpierw niech sobei zasięg poprawią ;)

#531913  autor: pakierhakierxd
 31 sty 2012, 17:28
Pakiet bez limitu danych to marne 100 mb,ja to potrzebuje minimum 250 a najlepiej 500 :),nie mam żadnego znajomego w heyah więc oferta rozmów w tej sieci by mi się nie przydała wszyscy play/orange + gartstka w t-mobile/plusie :),dużo dzwonię do playa więc w prepaidzie w innej sieci by mi się nie opłacało bo bym płacił do 80gr za minutę do play :P,zasięg playa jest trochę słaby ale jakoś nie mam problemów z rozmawianiem jak go stracę to jestem na orange/plusie :),powiem ci coś play ma lepszy zasięg 3g niż 2g więc ci co mają telefony 2g często siedzą na plusie lub orange :P,ja posiadam sam abonament w play i nie żałuję na kartę raczej nie zamierzam wrócić narazie bo nie chce mi się bawić w pakiety itp.,po sprzedaniu telefonu może wyjść lepiej niż karta :)

#531914  autor: KC-KARLOS
 31 sty 2012, 17:31
przechodzień, zasięg zasięgiem (jeśli czepiasz się zasięgu macierzystego Play), u fioletowych zawsze można przejść ręcznie na zasięg Orange czy Plusa :) Nie dziwne, że tak wygodna opcja zarządzania i wyboru zasięgu tylko ułatwi komfort korzystania z usług abonamentowych czy na kartę, podczas, gdy reszta sieci (tych większych) ma zasięg tylko z jednej sieci.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟