Może kogoś zainteresuje co udało mi się uzyskać, w ofercie dla firm, bo tu dużo więcej informacji o abonamentach indywidualnych.
Numer, który służy tylko do internetu, abonament Business Everywhere (może jeszcze Plus w nazwie, ale nie jestem pewien). Było to przedłużenie umowy.
- umowa na 12mc, bez modemu
- rabat 50% na cały okres umowy, czyli będzie płacone 26zł netto zamiast 52zl netto
- 17GB (12+5)
A teraz ciut więcej informacji, jak kogoś zainteresuje (bo może będzie łatwiej negocjować):
Poprzednia umowa na internet (pierwsza) była negocjowana dość dziwnie. Wydawało mi się, że konsultanci podali nam dużo niższą cenę za modem ADU 635WA i nią się nie przejmowaliśmy (zakładając że jest subsydiowana) i o niej nie rozmawialiśmy. Negocjowaliśmy tylko abonament. Jak już w końcu udało się uzyskać cenę za abonament, która była ok i chcieliśmy podpisać umowę okazało się, że modem będzie kosztować ponad 400zł (jeśli mnie pamięć nie myli, ze 4x tyle ile myśleliśmy, że będzie kosztować). Taki układ nam średnio pasował i na nasze narzekania konsultant (po zawieszeniu rozmowy i kilku min oczekiwania) powiedział, że ceny modemu nie da się ruszyć, ale zaproponował 50% upustu na cały okres (29 netto zamiast 58) i więcej GB (9=7+2). Sumarycznie (koszt modemu i suma abonamentów przez cały okres 24 miesięcznej umowy) wyszło taniej niż przy poprzedniej wersji propozycji, więc chętnie się zgodziliśmy.
Teraz opiszę podpisywanie obecnej umowy przedłużeniowej. Najpierw standardowe telefony od konsultantów do właściciela firmy, ale to nawet się nie interesowałem co oferują, bo wiedziałem, że nic ciekawego. Zacząłem sam dzwonić i 3 rozmowy doprowadziły do podpisania umowy na warunkach jak wyżej.
Wszystkie rozmowy zakładały umowę bez modemu, 12 miesięczną.
1 rozmowa:
- 29 netto przy limicie 4GB
- 42 netto przy limicie 6GB
- 52 netto przy limicie 17GB (12+5)
- przy każdym wariancie 2 pierwsze miesiące za 1zł
2 rozmowa:
- 35,7 netto przy limicie 6GB
- 42 netto przy limicie 11GB (8+3)
- te ceny to podobno 20% upustu od ceny standardowej
3 rozmowa
Ta sama oferta co w 2 rozmowie, tylko, że upust miał być być 40% przez połowę umowy (wychodzi na to samo jak upust 20% przez cała umowa)
Zacząłem narzekać, że poprzednia umowa była dużo korzystniejsza (50% upustu na abonament na caly okres) mimo, że była z modemem. A przecież ceny usług internetowych spadają przy rosnącej jakości (więcej GB i szybszy net). I że uważam, że ta oferta - droższa, mimo, że bez modemu - jest nie do przyjęcia. Zasugerowałem, że może ta osoba z którą rozmawiam, nie ma odpowiednich uprawnień i niech może mnie przełączy do kogoś z maksymalnym poziomem negocjacyjnym. Na to konsultant poprosił o to bym chwilę poczekał i po ok. 2 minutach odezwał się inny konsultant, który zaproponował to co podałem na początku posta.
Dodam 2 informacje:
- nie wysyłaliśmy pisemnego wypowiedzenia
- poprosiłem (przez pm) 2 osoby na forum (które deklarują. ze można się z nimi kontaktować w sprawie abonamentów dla firm) o pomoc by się dowiedzieć co maksymalnie mogę uzyskać (było to jeszcze przed 3 rozmową). OrangeDlaFirm odebrał pm, ale nic nie odpisał. Druga osoba (nie wiem czy mogę podawać nick) długo nie odpisywała (w między czasie udało mi się podpisać umowę), a w końcu dostałem na pm prośbę o podanie numeru tel, na który jest internet i napisała, że sprawdzi w pracy co mogę uzyskać.