Keczup80, zgadzam się z Tobą w kwestii ilości dokładanych minut, dla mnie to też bez różnicy czy mam 300 czy 400 i też chciałbym tańszy tel.
Podałeś przykład Orange, więc porównując ceny One, s4, iPhone 5 Orange z cenami tych telefonów w T-Mobile na 24 mieś w taryfie r140 (abonament 24mieś + cena początkowa telefonu), wygląda to tak:
1) Orange HTC One - 3.217zł,
2) Orange Samsung s4 - 3.337zł,
3) Orange iPhone5 - 3.267zł.
1) T-Mobile HTC One - 3.227zł,
2) T-Mobile Samsung s4 - 3.147zł,
3) T-Mobile iPhone5 - 3.547zł.
Jak widać, całkowity koszt na 24 miesiące w obu sieciach HTC One jest taki sam, s4 lepiej brać w T-Mobile, iPhona w Orange.
Także ceny w obu sieciach żadną promocją nie są, bo koszt takiej Zetki na 24 mieś jeszcze niedawno wynosił 2.647zł i to była dobra cena. Niemniej cena ta się zmieniła i dziś Zetka na 24 mieś to koszt 3.347zł.
Jeśli ktoś patrzy na koszty "globalnie" czyli tak jak to rozpisałem w perspektywie pełnych kosztów na 24mieś i nie chce się wiązać z żadną siecią, to bierze nju albo innego red bulla, ma również nolimit, telefon na pewnym znanym portalu za gotówę, względnie gdzieś na raty i całkowite koszty na 24mieś to:
1) HTC One - 3.407zł,
2) Samsung s4 - 3.354zł,
3) iPhone5 - 3.653zł
Powyższe ceny w nju zakładają abonament 57zł (nolimit rozmowy, smsy, 1gb internet). Jeśli ktoś nie korzysta z smsów (bo jest taki choćby whatsup) albo korzysta z nich niewiele, to koszty te będą mniejsze, wtedy ew może dokupić internet. A największa zaleta takiego rozwiązania to zero jakiejkolwiek lojalki.
Jak widać - zarówno Orange jak i T-Mobile w podanej przez Ciebie ofercie nolimit to żadna promocja i wydaje mi się, że dopóki nie wejdą nowe flagowce albo któraś sieć rzeczywiście nie będzie chciała przyciągnąć większej rzeszy klientów, na większy spadek cen telefonów nie ma co liczyć.