• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
  • Strona 125 z 624
  • 1
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 624
 #778761  autor: zimmar
 18 sty 2015, 08:13
Ja również mam pytanie z natury nieznalezionych w umowie punktów.

Mianowicie - oferta jump M (69.99zł)
rozmowy nielimitowane do krajowych sieci , również smsy, mmsy .
transer danych 1 Gb.

i jak to się tyczy rozmów wideo?

mi ostatnio naliczyło kilka zł za te rozmowy? ( nie wiem dokładnie ale chyba 1 s/1 gr)

nic w umowie na temat naliczania za tego typu rozmowy nie ma?
czy rozmowa wideo - nie jest w rozumieniu przepisów rozmową ( nielimitowaną w tym wypadku), gdy operator nie wyszczególnia jej w umowie - nie podaje cennika za taką rozmowę?

jeśli ktoś za ta zawiłość proszę o wyjaśnienie - może "st.konsultant" mi podpowie jak to się ma?
 #778790  autor: kowalp5
 18 sty 2015, 12:02
Jakie są warunki oferty smartfonowej JUMP Medium za 69,99 zł z poniższego cennika?
(tabelka pomiędzy trzecią a czwartą stroną)
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 007314.pdf

Na stronie T-Mobile znalazłem takie dwa regulaminy:
- tu zgadza się cena i nazwy medium/high, ale ani słowa o JUMP
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 007516.pdf
- tutaj jedyne co się zgadza, to nazwa (oferta smartfonowa JUMP)
http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 007332.pdf
 #778794  autor: Janisz86
 18 sty 2015, 12:05
broda4 pisze:
Janisz86 pisze:Ktoś orientuje się,czy:

(Dzisiaj zrezygnowałem z zamówienia na S4 w abo 69 (199zł). Telefon i tak miał iść na sprzedaż. Stwierdziłem, że Jump S za 49 zł z 500 mb jest dla mnie korzystniejsze finansowo).

tzn co planujesz teraz mieć?
Jump S za 49 a tel?
Tak jak już wspomniałem zamierzam sprzedać telefon.
Najlepszym dla mnie układem byłoby skorzystanie z oferty limitowanej w SUK i uzyskać w Jump S S4 za 399 zł lub Ace 4 za 29 zł. Niestety nie wiem czy w przypadku oferty limitowanej nie ma w Jump S tylko 250 mb...
 #778798  autor: lukasiu
 18 sty 2015, 12:14
Da się wyrwać jakąś lepszą ofertę bez telefonu niż ta na boa tzn. 29,99zł/300min? Szukam czegoś dla matki, której kończy się umowa w marcu. W tym momencie ma 140min/24,99zł. Telefonu jej nie potrzeba, obecna ilość minut też jest wystarczająca. I nie wiem czy przedłużać umowę w abo czy przerzucić ją na kartę.
 #778799  autor: shootem
 18 sty 2015, 12:17
zimmar, zgodnie z cenikiem połączeń wideo minuta takiego połączenia kosztuje tyle, ile minuta połączenia w taryfie, którą posiadasz. A skoro jest to JUMP, to obowiązuje ten cennik. Ponadto pierwszy dokument mówi, że minuty połączeń wideo nie są rozliczane w ramach pakietów minut w poszczególnych taryfach (o ile regulamin taryfy nie stanowi inaczej - a widocznie nie stanowi). Ergo, minuta połączenia wideo w JUMP kosztuje 0.30 zł

Przyroda postąpiła z nami jak łotr. Im kto bardziej w życiu zmądrzeje, tym bliżej do jamy.
Stanisław Lem
 #778870  autor: zimmar
 18 sty 2015, 15:56
dziękuję , za odpowiedzi.
Więc skoro kosztuje tyle co w załączniku - a zgodnie z taryfą posiadam nielimitowane rozmowy oraz połączenia danych (1 Gb) to powinno w pierwszej kolejności być rozliczane z powyższych?
Połączenie wideo - jest poniekąd transmisją danych ( tak mi sie wydaje z technicznego punktu widzenia).

Cennik , który przedstawiłeś - nie zawiera rozmów wideo a tylko połączenia głosowe.
tak samo jak powyżej napisał kolega "kowalp5" jeden z cenników jest na jump S ( w którym również nie wyciągnięto rozmów wideo - jako szczególnego płatnego połączenia).

Co najważniejsze w mojej papierowej umowie , którą podpisałem również takiego zapisu nie ma odnośnie rozmów wideo - czy zatem operator pobiera opłatę niezgodnie z umową?

a jak to jest na waszych przedłużeniowych umowach?

Dlatego , ze posiadam jak wiecie dwie S4 - mam możliwość takich telerozmów, ale na warunkach określonych umową, o czy operator musiał wiedzieć wprowadzając taką "słuchawkę" na rynek.
 #778878  autor: bdkacz
 18 sty 2015, 16:11
Ale czego nie rozumiesz ? Patrz tutaj http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... lugi/video stoi jak byk zapis "Do odwołania przez Operatora usługa jest oferowana na zasadach specjalnych tj. opłata za minutę Połączenia wideo w kraju jest równa opłacie za minutę połączenia głosowego w taryfie Klienta." Ponieważ w cenniku Jumpa jedyną ceną jaka jest podana za połączenia głosowe to 0,30 zł to tyle kosztuje videorozmowa. One były zawsze jako usługa dodatkowa. Co z tego,że to transmisja danych, jak można wydoić extra klienta ;) A jak chcesz darmowe rozmowy video to zostaje Ci polaczenie video między telefonami po skype- wówczas poleci z pakietu danych

Dodatkowo http://www.t-mobile.pl/r/repo1/tm/docum ... 000393.pdf strona druga pkt 2 boldem
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, 16:28 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
 #778884  autor: szmigier
 18 sty 2015, 16:24
Kiedyś /ze 2lata temu/ też przerabiałem temat wideo rozmów i ostro dyskutowałem z Erą na ten temat wskazując że my abonamentowcy - stały dochód operatora, jesteśmy traktowani pod tym względem gorzej od prepaidowców dla których to bez znaczenia czy zwykła rozmowa czy wideo - kasa jest z ich konta ściągana po prostu za połączenie. A ty człowieku masz extra telefon, zasięg 4g abonament "bez limitu" a płacić musisz dodatkowo.
 #778887  autor: bdkacz
 18 sty 2015, 16:32
W prepaidach jak wykupią coś stylu "no limit" to za video i tak płacą "extra" tak samo jak abonamentowcy.

Należy pamiętać,że "no limit" to tak na prawdę taki sam pakiet minut jak kiedyś było 300,czy tam 600, tyle,że tutaj jest ich "aż" 30*24*60 :)

P.s no właśnie masz extra telefon, gdzie można instalować aplikacje, więc bierzesz skype'a z marketu (sorry sklepu play) i jedziesz ;)
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, 16:40 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
 #778888  autor: shootem
 18 sty 2015, 16:37
No tak, nieco zamotałem, bo pomieszały mi się cenniki - podana przeze mnie cena odnosi się do połączeń na stacjonarne. Mea culpa.

Temat zainteresował mnie na tyle, że przegrzebałem cenniki i regulaminy - i jak dotąd nie znalazłem informacji, ile kosztuje minuta połączenia wideo w JUMP. We wszystkich regulaminach i cennikach jest mowa o nielimitowanych połączeniach głosowych, brak natomiast wzmianki o połączeniach wideo. To śmieszna (nie mylić z zabawna) sytuacja, bo wciąż zastosowanie znajduje poniższy zapis:
Kod: Zaznacz cały
Opłata za minutę połączenia wideo jest równa opłacie za minutę połączenia głosowego w taryfie, z której Abonent korzysta (z zastrzeżeniem punktu 2 poniżej)
i dalej punkt 2:
Kod: Zaznacz cały
Koszty połączenia wideo nie są rozliczane w ramach minut wliczonych w opłatę abonamentową, jak również nie są rozliczane w ramach pakietów minut w usługach dodatkowych i promocyjnych, chyba, że postanowienia innych regulaminów lub cenników stanowią inaczej. (...)
A skoro zatem nie ma w umowie ani w regulaminie informacji o koszcie minuty połączenia wideo, musi być ono rozliczane za pomocą jakiegoś cennika. Jakiego? Może jeszcze tego z Taryf Rodzinnych? Ale tego nie udało mi się ustalić.

Przyroda postąpiła z nami jak łotr. Im kto bardziej w życiu zmądrzeje, tym bliżej do jamy.
Stanisław Lem
 #778892  autor: bdkacz
 18 sty 2015, 16:46
Pewnie przyjmują,że skoro jedyną stawką za połączenie głosowe jaka jest podana w cenniku Jumpa to 0,3 zł to taką rozliczają (nieważne,że to na stacjonarne,ważne,że głosowe) :)
 #778903  autor: chopin1984
 18 sty 2015, 17:42
Witam po długiej przerwie

Proszę o pomoc i informację w doborze oferty na firmę.
SUK oferuje:
59,90 brutto oferta bez tel, 15 mcy, no limit ( min, sms, mms ) 1 GB 60 min w roamingu w UE.

Można wyciągnąć więcej?
Dziękuję i pozdrawiam
 #778935  autor: shootem
 18 sty 2015, 20:04
O, to scenariusz, którego nie założyłem (przyjmując, że nielimitowane rozmowy to - tak jak kiedyś w przypadku nielimitowanych w T-Mobile - po prostu pakiet minut). A jeśli jest tak, jak pisze st.konsultant, to naliczenie opłat za rozmowę wideo jest podstawą do zgłoszenia reklamacji.

Stanisław Lem
 #778951  autor: zaspany
 18 sty 2015, 20:44
Nie wiem czy dobry temat ale przedłużyłem umowę miesiąc temu.
S4 199 abo 69,99 zł no -limit 1 GB 30min EU itd .
Pierwsza faktura a tu SZOK kwota 120zł.
Telefon do iboa ale gość od razu mówi że pewnie pomyłka w systemie z rabatami.
Mam dostać korektę -zobaczymy.
I ostrzeżenie dla innych- sprawcie faktury.
 #778982  autor: wanek
 18 sty 2015, 22:31
lukasiu pisze:Da się wyrwać jakąś lepszą ofertę bez telefonu niż ta na boa tzn. 29,99zł/300min? Szukam czegoś dla matki, której kończy się umowa w marcu. W tym momencie ma 140min/24,99zł. Telefonu jej nie potrzeba, obecna ilość minut też jest wystarczająca. I nie wiem czy przedłużać umowę w abo czy przerzucić ją na kartę.
Pomyśl nad Orange - Smart Plan Hallo 19,98zł bez tel. przy przenoszeniu
minuty/SMS: 144min
3 miesiące abo. gratis
aktywacja 10zł

Liczba minut większa (144>140) a cena niższa (19,98<24,99). Nie ma internetu w pakiecie.
W opcji z tel. jest jeszcze 1 dowolny numer z którym rozmawia się za darmo - dopytaj czy w opcji bez tel. też tak jest.

http://www.orange.pl/portal/commerce/wi ... 143318#cur
 #778992  autor: kokos-
 18 sty 2015, 23:09
U mnie w rodzinie bylo podobnie.
abo JUMP S, tel zamwiony w iBOA przez net, tel przyszedł wszystko było ok, pierwsza faktura kwota 80 zł se myślę może jeden abo się skończył drugi przedłużył ale kwoty abonamentu raczej takie same w okolicach 50 zl. Luknolem do faktury okazało się ze doliczyli koszt wymiany karty SIM 30 zl wykonałem tel. do BOK i ma być korekta w następnej fakturze.

A tak przy okazji tez nie mogę aktywować nowej karty sim, ani kodem, ani smsem. Musze do nich zadzwonić w poniedziałek.
 #779029  autor: zimmar
 19 sty 2015, 07:37
st.konsultant pisze:Rozmowy video w JUMP powinny być darmowe (testowane na prywatnym numerze z taryfą JUMP).
Czy zatem mogę wystąpić z reklamacją po otrzymaniu faktury, czy już w czasie naliczania przez operatora.

"Ale czego nie rozumiesz ? Patrz tutaj http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... lugi/video stoi jak byk zapis "Do odwołania przez Operatora usługa jest oferowana na zasadach specjalnych tj. opłata za minutę Połączenia wideo w kraju jest równa opłacie za minutę połączenia głosowego w taryfie Klienta."

Koledzy to co piszecie to prawda - tylko zauważcie, że te naliczenia o których piszecie obowiązują w taryfach wskazanych poniżej tej informacji - a tam nie ma wyszczególnienia taryf 'JUMP"
 #779260  autor: soltek
 20 sty 2015, 05:29
zimmar pisze:
st.konsultant pisze:Rozmowy video w JUMP powinny być darmowe (testowane na prywatnym numerze z taryfą JUMP).
Czy zatem mogę wystąpić z reklamacją po otrzymaniu faktury, czy już w czasie naliczania przez operatora.

"Ale czego nie rozumiesz ? Patrz tutaj http://www.t-mobile.pl/pl/dlaciebie/obs ... lugi/video stoi jak byk zapis "Do odwołania przez Operatora usługa jest oferowana na zasadach specjalnych tj. opłata za minutę Połączenia wideo w kraju jest równa opłacie za minutę połączenia głosowego w taryfie Klienta."

Koledzy to co piszecie to prawda - tylko zauważcie, że te naliczenia o których piszecie obowiązują w taryfach wskazanych poniżej tej informacji - a tam nie ma wyszczególnienia taryf 'JUMP"
Wczoraj dzwonilem i pytalem odnosnie video. W jumpie nie nalicza zadnych dodatkowych minut wszystko jest w cenie
  • Strona 125 z 624
  • 1
  • 123
  • 124
  • 125
  • 126
  • 127
  • 624
  • 1
  • 123
  • 124
  • 125