• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#578834  autor: Xy
 30 sie 2012, 18:27
Espi pisze:Pakiet internetowy rozlicza transmisje wap oraz internet gprs, youtube masz domyslnie ustawiony na transmisje wideo, takze wystarczy zmienic apn na to i tez bedziesz mial youtube swoj w pakiecie
A nie może to być jak w innych sieciach w pakiecie? Tylko tak się zarabia na nieświadomych użytkownikach? Ja mam w T. wszystko w pakiecie. Video, mapy, Internet, nawigację... Za neta płacę 9 zeta, a po przekroczeniu limitu danych włącza się lejek i mam wolny transfer. Ale do głowy by mi nie przyszło aby sieć robiła taki numer jak Plus.

Espi pisze:z tego co sie orientuje mapy powinienes miec w ramach transmisji wap gprs takze w pakiecie, natomiast zasadnicza kwestia jest taka jaki transfer korzystnaie z tych map Ci to wygenerowalo, co napewno biling wykarze.
Odnoszę wrażenie, że w pakiecie MB nie ma kompletnie NIC. Płaci się za wszystko dodatkowo.

Adamrdf pisze:Xy ja miałem taką sytuację z plusem, gdy chciałem wejść na internet na strone plus.pl to strona sie nawet nie włączyła i po 5 sekundach znikło 21zł cała kasa z konta. Musiałem zadzwonić do bok i sie kłócić z babką bo wmawiała mi że tyle to kosztuje
Tutaj było podobnie. Dziewczyna dzwoniła kilka razy i się nie mogła dodzwonić. Kasę oczywiście pobrało. Za którymś razem sukces, bo odebrała jakaś kobieta. Jednak była wysoce niemiła i niekompetentna. Nie wiem po kij tam siedzi na słuchawce jak ona nic nie wie. Na każde pytanie była odpowiedź typu: nie wiem, nie mam dostępu, nie orientuję się.

Adamrdf pisze:Teraz jestem w play i wszystkie bilingi mam za darmo.
Ja też mam za darmo. Szczegółowy wgląd w połączenia, licznik co do sekundy i tak dalej...

Adamrdf pisze:Xy powiem Ci jedno za przeproszeniem spieprzaj z tej sieci jak najszybciej!
Jeszcze ciężkie dwa miesiące. Aczkolwiek dziewczyna powiedziała, że kupi starter T-Mobile, a Plusa wyłącza. Idę o zakład, że mimo całkowitej bezczynności i nie dotykania telefonu z Plusa rachunek i tak przyjdzie wyższy niż deklarowane 65 zeta :-D
Tak, z Plusa uciekamy. Mieliśmy brać neta przenośnego i zastanawialiśmy się właśnie nad Plusem bo telefon więc może byłoby taniej i na jeden rachunek. Jak doszło co do czego to oferta była najgorsza spośród wszystkich czterech operatorów. Dla człowieka z ulicy pozostali operatorzy dają lepsze warunki. I taniej!

Adamrdf pisze:A plus to oszukiwał i oszukiwać będzie bo to złodzieje. Wystarczy wpisać w google. Xy ciesz sie że tylko 420zł
Wpisałem i poczytałem co nieco. Ludzie orżnięci na 3000 PLN i więcej.

Espi pisze:JA słyszałem ze kazda siec oszukuje podobno
Ale nie tak na pieniądze jak Plus. T-Mobile robi w konia jeśli chodzi o zasięg. Czasami nie mam. Ale parę kroków dalej i już rozmawiam. Orange - bez problemów. Play - kumplowi pokazał się rachunek 900 złotych. Po jednej interwencji oddali i dołożyli w ramach rekompensaty dużą paczkę darmowych minut do wszystkich. Można? Można, ale nie w +.

Espi pisze:o takie kwoty szkoda w wiekszosc zachodu zeby sprawdzac bilingi i transefery z serwerów
Chciałbym aby i tutaj został anulowany ten rachunek. Sprawdzić biling można ale nie u Zielonych. Usługa jest włączona ale na PlusOnLine oczywiście nie działa.
No cóż. Jest takie porzekadło, że zadowolony klient przyprowadzi dziesięciu kolejnych, a niezadowolony zabierze stu... Oby tak było i teraz :-)

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#578836  autor: Espi
 30 sie 2012, 18:30
Espi, btw: dziś z rana nie mogłem otworzyć żadnej strony (standardowa przeglądarka i Opera Mini) - brak odebranych pakietów (0 KB) a wysyłane były. Restart telefonu nie pomógł, podobnie ponowne łączenie. To jego wina, czy sieci?[/quote]

Skąd mogę wiedzieć :P nie mam wglądu ani do Twojego telefonu ani do Twojego konta żeby sprawidzć połączenie o ktorym mówisz :) to że dane były wysyłane to wynik iż telefon próbował połączyc się z daną domeną , a dlaczego nie otrzymał odpowiedzi i przez to nie mógł pobrac danych serwera po przez co nie wyświetlał strony to już teraz nie stwierdzimy :) jeśli jestes pewien, że dane pakietowe masz aktywne w telefonie to polecam skonfigurować na nowo

[ Dodano: 2012-08-30, 18:35 ]
Xy pisze:A nie może to być jak w innych sieciach w pakiecie? Tylko tak się zarabia na nieświadomych użytkownikach? Ja mam w T. wszystko w pakiecie. Video, mapy, Internet, nawigację... Za neta płacę 9 zeta, a po przekroczeniu limitu danych włącza się lejek i mam wolny transfer. Ale do głowy by mi nie przyszło aby sieć robiła taki numer jak Plus.
A w T-mobile też korzystasz z telefonu z zamkniętym softem czy z iosem ? Nikt nigdy nie ukrywał nigdzie, że pakiety na transfer w plusie rozliczaną transmisje wap,internet oraz prywatne apn, co przekłada się na to że w smartfonach nic nie trzeba kombinowac i zmieniac wszystko leci z pakietu a w telefonach z zamknietym softem trzeba.

Co do uciekanie czytałem setki opowiadan jak to Plus,Orange,T-mobile i Play okradaja na kwoty od 1 zł do paru tysiecy, takze nalezy widac uciekac ze wszystkich sieci ;)
Ostatnio zmieniony 30 sie 2012, 18:43 przez Espi, łącznie zmieniany 4 razy.

#578839  autor: user_delete34
 30 sie 2012, 18:38
Ten problem występuje rzadko i przechodzi po jakimś czasie bez niczego. Teraz już jest OK.
EDIT: Mówiłem o 2G. Tylko z tego korzystam. Połączenia, SMSy - wszystko OK.
Ale temat nie o tym, tak się doczepiłem, jeśli wiesz coś więcej - daj na PW. ;)
Ostatnio zmieniony 31 sie 2012, 18:36 przez user_delete34, łącznie zmieniany 3 razy.

#578840  autor: Espi
 30 sie 2012, 18:41
Stawiałbym w takim razie na sieć jeżeli jest niezależy od przeglądarki i mija bez Twojej ingerencji , sprawdź kiedyś jeśli wystąpi to czy po 2g będziesz w stanie się połączyć.

EDIT: ok ;)

#578844  autor: Xy
 30 sie 2012, 19:05
Espi pisze:A w T-mobile też korzystasz z telefonu z zamkniętym softem czy z iosem ?
Android, Symbian i system producenta. Na żadnym nie doliczyło dodatkowych opłat.

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#578846  autor: Espi
 30 sie 2012, 19:11
No to masz odpowiedz, w Plusie na telefonach z iosem też by Ci nie doliczyło dodatkowych opłat np. za youtube, także musiałybm przeczytac regulamin pakietów w T-mobile, natomiast sądze że są rozliczane tak samo jak w Plusie, przynajmniej tak jest w Orange i Play, nie sądze że dawna Era odbiegała od tego ;)

#578903  autor: Xy
 30 sie 2012, 22:59
Telefon był wyłączony od ostatniego logowania się na Plus OnLine (hasło przez sms) i teraz został włączony na chwilę aby odczytać hasło. I co się stało? Na całkowicie wyłączonym telefonie Plus pobrał kolejne 10 złotych!!!
Takie cuda tylko w Polkomtelu........

#579418  autor: Orfi
 01 wrz 2012, 23:50
Czy ten pakiet 100 MB na internet nie ma przypadkiem tzw. lejka ? Z drugiej strony w Plus Online jest taka opcja jak sprawdzenie bieżącego użycia, to przynajmniej da pogląd od kiedy taka sytuacja miała miejsce i kiedy system zaczął naliczać opłaty za transmisję danych. Stawiam, że to, co napisał @ Markadiusz czyli zmiana APN INTERNET_GPRS na WAP_GPRS mogła spowodować takie naliczenie, bo przecież aplikacja map Google nie musi wcale pracować na takim samym APN jak Opera Mini(to zależy jak się to ustawi). Tym bardziej, że pakiet jest na internet i jego wykorzystanie na wap powoduje inne rozliczenie, dużo szybsze ( inna taryfikacja). Co do poruszanego przez @XY problemu z naliczeniem za YouTube, to wystarczy w playerze zmienić profil z domyślnie ustawionego VIDEO na INTERNET_GPRS i kłopotu z dodatkowym płatnym naliczeniem nie ma. Zniknięcie dodatkowych 10 zł. to też może być efekt opóźnionego rozliczenia transmisji danych, co zdarza się praktycznie każdemu z operatorów. Osobiście doświadczyłem tego w Heyah, gdzie dopiero po 30 dniach rozliczono transmisję danych i nieoczekiwanie pobrano z konta mojej karty SIM ładnych parę złotych (ciekawostka w tym taka, że nie wyjeżdżałem poza granice kraju ani w strefy przygraniczne, więc roaming odpada). Też na początku byłem zdziwiony takim stanem rzeczy, bo wydawało mi się, że operator nalicza opłatę za transmisję danych bezpośrednio po jej zakończeniu.

Orfi

#579428  autor: ciekawy
 02 wrz 2012, 01:22
Xy

Jeśli sieć rozliczy rachunek z opóźnieniem to nawet po rozwiązaniu umowy może przysłać rachunek :).
Co do pakietu netowego w Plus to wiem, że na karte w Plus-ie jest pakiet na net, a streaming płatny dodatkowo, nie wiedziałem, że tak jest też w abonamencie w Plus-ie.

Mam w PLAY taryfę z minutami wymiennymi na sms-y i pakiet 1GB na net, w smartfonie korzystam z wszystkiego co potrzeba, raz jest to przeglądarka netowa, innym razem mapy,GPS, bywa że youtube, a kiedy indziej radio netowe i wszystko pobiera limit z pakietu, jak się limit skończy to prędkość zwalnia i net działa wolniej, jak na smartfona to nawet ta wolna prędkość nie jest zła. Tylko zaznaczę, że w PLAY ta wolna prędkość wynosi jakoś 32kb/s, a w każdej starej sieci chyba 16kb/s czyli o połowę wolniejszy jest lejek w starych sieciach.

Skoro myślicie o zmianie sieci to czy nie lepiej zamiast T wybrać sieć, która ma w ofercie korzystne połączenia w sieci ? Sieć T akurat w ofercie na karte i w niższych do średniego abonamentu ma mało korzystną ofertę na połączenia w sieci, tylko w wyższych abonamentach, jeśli masz któryś z nich to może się opłaca być w tej sieci, a jeśli nie to może warto pomyśleć o PLAY i stanie darmowym albo Plus na kartę płatna jedna minuta na całą dobę ? Wiem, że tu skojarzenia z Plusem mogą nie być za wesołe no ale to w końcu oferta na karte to żadnego rachunku Plus by już nie przysyłał.

Jak dla mnie ta sytuacja z rachunkiem jest dziwna, przypuszczam, że jeśli nie będziesz wiedział co chcesz zareklamować czyli np. że rachunek jest za wysoki bo wystawiony przez pomyłkę i potrafisz to wyliczyć to ok, jak nie to odpowiedź na reklamacje może być taka, że rachunek jest dobrze wystawiony i musi być zapłacony. Nie wiem jak jest w przypadku kiedy to sieci kazałbyś wyjaśnić dlaczego tak dużo trzeba płacić - czy potrafiliby to wyjaśnić podając szczegółowe informacje za co tyle kasy naliczyli, jeśli tak się da to może to by było lepsze rozwiązanie niż składanie reklamacji typu że to ty musisz udowadniać dlaczego powinieneś płacić mniej, jak sieć by ci nie udowodniła dlaczego masz płacić więcej to byłaby większa szansa na zapłacanie mniejszego rachunku.

#579525  autor: Orfi
 02 wrz 2012, 14:49
Dodatkowo Samsung Monte ma licznik transmisji danych w menu połączenia, więc można sprawdzić ile telefon tych danych zużył.

Orfi

#579526  autor: user_delete34
 02 wrz 2012, 14:50
Zawsze jednak inna będzie ilość rzeczywista danych i inna naliczana przez operatora w paczkach po 100 KB.

#579555  autor: Orfi
 02 wrz 2012, 17:37
Owszem @ Markadiusz, ale daje pogląd jakie to są wielkości. Osobiście co miesiąc zeruję liczniki transmisji danych w telefonach, żeby mieć chociaż tak mniej więcej wyobrażenie ile transferu zużyłem. Wiem, że operator rozlicza to trochę inaczej niż to, co wskazuje licznik danych, ale chodzi mi raczej o zobrazowanie tego ile mi jeszcze transmisji danych pozostało do wykorzystania.Poza tym tak jak napisałem wcześniej w Plus Online jest możliwość sprawdzenia ile danych zostało naliczonych przez operatora, nawet jeżeli pakiet został wykorzystany. Sam z tego niejednokrotnie korzystałem i jest to dostępne natychmiast po zakończeniu transmisji danych. Z rzeczy niewidocznych w Plus Online to tylko doładowanie Simplusa z abonamentu nie jest uwidoczniane w wykazie bieżącego użycia.

Orfi