• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#561700  autor: KC-KARLOS
 19 cze 2012, 10:12
galtom pisze:Czyli co... bo nie wiem czy dobrze rozumiem.
Za 29 zl dostaje 150 min do wszystkich + pakiet zlotowek, ze ktory tez moge dzwonic nie przekraczac abonementu (kwoty 29 zl)?
Źle rozumiesz. Otrzymujesz Pakiet Złotówek, który po przeliczeniu kasy na minuty wyjdzie 150 minut + jakiś pakiet minut. Środki ze złotówek wymieniasz na esy i mmsy.
galtom pisze:Czy jesli uruchomie platny pakiet (jakis tam), to zostanie to doliczone do mojego rachnku cy zaplace Pakietem zlotowek?
W każdej sieci, jeśli odpalasz pakiet dodatkowy w abo, poniesiesz opłatę, która będzie doliczona do faktury.
galtom pisze:To nie tak, ja po prostu chce wiedziec o co chodzi. Niestety jest to na tyle skomplikowane, ze nawet Play nie wie dokladnie ja to wyjasnic.
Uwierz, w innych sieciach może być jeszcze gorzej, jak za marne kilkadziesiąt minut w ramach abo do np. 50 zł dodają jakieś liczne pierdułki.
W Play wystarczy zrozumieć mechanikę środków z Abo.
Poza tym, w ofercie na kartę jest ten sam system. Korzystasz z promocji, też dostajesz Pakiet Złotówek na rozmowy do każdej sieci, które schodzą pierwsze, jeśli nie masz extra samych minut. Kupujesz pakiet, płacisz z zasilonej kwoty głównej.
galtom pisze:Bo jak onza pisac, ze minuta kosztuje 0.39 zl, dokladac kolejne minuty (zlotowki) do oryg. ilosci... a klient placic 0.19 ale tez nie do konca bo przeciez pakiet zlotowek...
To jest rozliczanie uczciwe. Jeśli masz w cenniku tańszą minutę (najwyższe abo), otrzymasz nieco mniejszy Pakiet Złotówek, ale pozwoli na znacznie dłuższe rozmowy.
galtom pisze:To skoro darmowych minut do wszystkich mam miec 150... i jeszcze mam dostac Pakiet zlotowek (29,50 zl na miesiac - tak?) - to ile w sumie jest minut do wygadania w pakiecie za 29 zl???
Jeśli tego nadal nie możesz zrozumieć, sprawdź regulamin oferty, z której korzystasz.
galtom pisze:Jesli tak, to potwierdza to tylko moja teze - ze system rozliczen jest tak skomplikowany
Mylisz się. Rozliczanie jest następujące:
> Minuty do Play (lub wybrane numery w Play) - jeśli dzwonisz do Play i masz usługę NRwP
> Minuty do wszystkich - pakiet otrzymany w ramach promocji (jeśli dzwonisz do każdej sieci w kraju)
> Pakiet Złotówek (zużywasz tylko na rozmowy, SMSy i MMSy krajowe - bez usług wysokopłatnych, roamingu międzynarodowego, pakietów, itp.)
> Kwota poza abonamentem - wszystkie inne usługi (doliczany do rachunku).
Jeśli zdołasz zużyć wszystkie środki do zera z Pakietu Złotówek na koniec dnia okresu rozliczeniowego, zapłacisz te 29 zł z abo, nie więcej (o ile nie masz aktywnych dodatkowych usług, płatnych z góry za miesiąc rozliczeniowy).

[ Dodano: 2012-06-19, 10:14 ]
galtom pisze:3. Ile kosztuje minuta rozmowy (w abonamnecie za 29 zl) po wyczerpaniu pakietu zlotowek czy gdy juz faktycznie bede musial ekstra zaplacic?
TYLE, ILE W CENNIKU OFERTY. Nic nie jest ukryte przed Tobą.
galtom pisze:Skda wziela sie kwota 29,50 zł (dlaczego nie wspomniane 1000, 10.000 czy milion).
Zapytaj się marketingowców P4.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#561703  autor: galtom
 19 cze 2012, 10:23
T-mati1 pisze:po to dodaje te dodatkowe 29zl zeby minuta w abo kosztowala 39gr i poza abo 39gr
A co ma jedno do drugiego ? :-) Przciez minuta (w abo) tyle nie kosztuje - prawda (tzn. na papierze tak - papier cierpliwy - kazda bzdure przyjmie) :-)

Jakby dali wiecej zlotowek w pakiecie to minuta w abo moglaby kosztowac 5 zl a poza 0.39.
Wtedy kazdy chcialby szybko wydzwonic to co ma w abo, zeby dojsc do tych "tanich" rozmow - ech.... nie CH.A nie potrafie tej filozofii pojac.

Jakby ktos cos takiego w UK zaprezentowal to ludzie pluliby na te salony obok przechodzac (o podpiusywaniu umow to wogoleby mowy nie bylo) :-)

[ Dodano: 2012-06-19, 10:26 ]
Karlos20 pisze: Uwierz, w innych sieciach może być jeszcze gorzej
Uwierz, w innych sieciach moze byc duzo latwiej, prosciej (juz nie mowic o tym ze taniej).
U nas to chyba cecha narodowa, zeby w kazdym biznesie, promocji, itd - tak namieszac zeby bylo nie fajnie. I tak sie robie oferty z telefonem, do ktorych to operator "niby" doplaca, tak sie w uczciwy sposob sprzedaje auta w komisach, czy robi promocje jogurtow supermarkecie.

Szkod agadac :-(

Wazne ze juz wiem co z czego wynika.

Pozdrawiam,
Galtom

#561705  autor: KC-KARLOS
 19 cze 2012, 10:27
galtom, to po co brałeś ofertę w Play? Wystarczy, żebyś wybrał abo w innej sieci z "suchymi" minutami do każdej sieci, a za resztę byś dopłacił.
PROSTE?

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#561712  autor: Andrzej24
 19 cze 2012, 10:57
Karlos20 pisze:galtom, to po co brałeś ofertę w Play? Wystarczy, żebyś wybrał abo w innej sieci z "suchymi" minutami do każdej sieci, a za resztę byś dopłacił.
PROSTE?
Nic mu nie poradzisz. Poprzedni opowie przyzwyczaili go, że dostaje minuty a w Play są złotówki. Tak samo miało i chyba nadal ma Orange co w przypadku Orange było o wiele lepsze bo można było to na wszystko wykorzystać.
Według mnie gość musi się przestawić na rozliczanie kwotowe. Inaczej nie poradzisz

#561714  autor: galtom
 19 cze 2012, 10:59
Karlos:

wzialem Play bo 150 za 29 zl jest dobra opcja - na oko cena minuty jest taka jaka mialem w mBanku - czyli 0.19. To nie ja tylko play twierdzi (nie wiem po co), ze 0.39.

Mnie nie chodzi o ceny tylko o to, ze oferta jest niepotrzebie zagmatwana. I tyle.
A jest zagmatwana bo wczorej i przedwczoraj nikt z Play nie mogl mi wyjasnic dlaczego i po co mam pakiet zlotowek, skoro mam tez minuty do wszystkich (a ja sadzilem ze to moj abo).
I skoro dzownie i wysylam sms'y (a te dodatkowe 50 min tez na smsy jest przliczalne jak sie okauje) to pakiet zlotowek nie malal...

Nie wazne - syt dla mnie juz jest jasna. Nadal uwazam, ze oferta jest nipotrzebnie zakrecona ( a przypuszczam, ze tylko wjednymcelu - zeby gdzies, kiedys, komus - trudn9iej sie bylo doliczyc prawdy.

Powtarzam raz jeszcze (do znudzenia) - na zachodzie tak ofert nikt nie tworzy bo klienci (majac normalna konkurencje) w zyciu by tego placem nie dotkneli.

Ofery sie robi prosto. Place 100, za to dostaje 1000 tego lub 2000 tyego drugiego i juz.

EOT! :-)

[ Dodano: 2012-06-19, 11:04 ]
Andrzej24 pisze: Nic mu nie poradzisz. Poprzedni opowie przyzwyczaili go, że dostaje minuty a w Play są złotówki. Tak samo miało i chyba nadal ma Orange co w przypadku Orange było o wiele lepsze bo można było to na wszystko wykorzystać.
Według mnie gość musi się przestawić na rozliczanie kwotowe. Inaczej nie poradzisz
Mylisz sie. Nie o to chodzi!
Nie ma znaczenia czy sie przlicza (odejmuje) za pakietu minut, zlotowek czy sliwek.
Problemem jest KWOTA!!!! -> ktora tworzy matematyczna fikcje i tyle.

EOT jeszcze raz (i rybka mi czy bedzie mi Play odejmowac minuty od 150, czy zlotowki od 58,50 zl czy dolary od miliona - wazne, zebym minut mial 150 - chodzi tylko o to, ze rozliczenie sie niepotrzebie komplikuje a cena minuty [papierowa] nie pokrywa z rzeczywistoscia).

Ale co tu dozu gadac gdy polowa telefonow z DOPLATA (subsydiowanych)!!! i umowa (tez przeciez z platna usluga) jest drozsza niz w sklepie, gdy nikt do nich nie doplaca :-)

Pozdrawiam,
Galtom

#561727  autor: T-mati1
 19 cze 2012, 11:43
nikt nie powiedzial ze cena minuty w abonamencie musi byc proporcjonalna do wysokosci abonamentu. Wez sobie to tak przetlumacz powinienes placic 58,5 za 150 min ale dostales rabat 50% na caly okres umowy. W play dostajesz 150min za 29zl a w t-mobile 120min za 39zl. w play cena minuty a abo kosztuje 39gr a w t-mobile okolo 33gr. poza abo w tej i w tej sieci minuta kosztuje 39gr. Play tu chyba troche lepiej wypada

wezmy na to ze sa 2 takie same oferty:
oferta a 29zl 150 min 39gr za minute i na konto dostajesz 58,5zl

oferta b 29zl 150 min 19gr za minute i na konto dostajesz 29zl

oferta a kosztowala kiedys 58,5 ale zrobili rabat 50% na abonament
2 takie same oferty ale ceny min w abo inne ale to i tak nic nie zmienia bo zaplaci sie tyle samo nawet po przekroczeniu abonamentow (ceny poza abonamentami sa takie same)

THUNDER UP!!!

#561732  autor: Spioszek
 19 cze 2012, 11:55
Pakiet złotówk jest też poto byś nie mógł wysłać za nie SMSów premium i przykładowo wykońać i odbierać połączeń Roamingowych.

A takie połączenia i SMSy będą naliczane odrazu poza abonament.

#561736  autor: galtom
 19 cze 2012, 12:01
Norma... w UK tez tak bylo.

Ja sie nie czepiam pakietu jakotakiego - to czy rozliczane sa minuty czy pakiet zlotowek to bez znaczenia!

Wg mnie nipotrzebie komplikuje sie sprawe dodajac do pakietu fikcyjna kwote - dlaczego Pakiet zlotowek w abo za 29 zl nie moze miec 29 zl i juz...

A jesli ma byc inny to dlaczego ma 58,50 a nie 100, 1000, 10000000 itd.... - to jest bzdura.

Pozdrawiam,
Galtom

#561737  autor: Andrzej24
 19 cze 2012, 12:04
Ja przypuszczam, że Ci się nie zgadza ponieważ w tym miesiącu podpisałeś umowę, rozliczenie masz 19 każdego miesiąca więc kwoty jakie masz są z tego miesiąca, który nie jest pełny.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2012, 13:22 przez Andrzej24, łącznie zmieniany 1 raz.

#561740  autor: T-mati1
 19 cze 2012, 12:11
:D po to ma 58,5 zeby minuta mogla kosztowac tyle co poza abonamentem czyli 0,39zl. jakby miala 1000zl to minuta musiala kosztowac ponad 6zl i nie kosztowalaby tyle co poza abo. play chce zeby min w abo kosztowala tyle co poza abo. prosciej sie tego nie da ujac :mrgreen:

THUNDER UP!!!

#561746  autor: Wiola_K
 19 cze 2012, 12:30
Skoro chłopak ma 150 minut za 29 zł. tzn., że płaci za minutę 19 gr. (29:150) Czyli jeśli chcesz zobaczyć ile zostało Ci minut to podziel te złotówki z abonamentu przez 19. Mnie też było na początku ciężko się przyzwyczaić do innego systemu, ale już jest ok, ale i tak zawsze przeliczam sobie te złotówki na minuty ;)

#561769  autor: galtom
 19 cze 2012, 14:06
T-mati1 pisze::D po to ma 58,5 zeby minuta mogla kosztowac tyle co poza abonamentem czyli 0,39zl. jakby miala 1000zl to minuta musiala kosztowac ponad 6zl i nie kosztowalaby tyle co poza abo. play chce zeby min w abo kosztowala tyle co poza abo. prosciej sie tego nie da ujac :mrgreen:
Tyle, ze wg moich wyliczen koszt minuty to 0.19....

Pozdrawiam,
Galtom

#561772  autor: T-mati1
 19 cze 2012, 14:18
Minuta rozmowy w play kosztuje 39gr 29gr lub 19gr w zaleznosci od wysokosci abonamentu.Ty kupujesz abonament wart 58,5 za 29zl czysty zysk :lol:

THUNDER UP!!!

#561777  autor: galtom
 19 cze 2012, 14:29
to taka fikcja marketingowa.
Rownie dobrze mogliby mi za te 29 sprzedaweac abonament za milkion dolarow (i odpowiednio ekskluzywnie liczyc za minute - a co, nie stac mnie? :-) ).

Pozdrawiam,
Galtom

#561779  autor: T-mati1
 19 cze 2012, 14:36
wszystko opiera sie na marketingu(wszedzie play plus orange t-mobile i reszta zagranicznych opow). mogliby tak zrobic jak piszesz ale robia tak zeby ceny byly takie same w abonamencie jak i poza nim

THUNDER UP!!!

#561781  autor: galtom
 19 cze 2012, 14:47
Owszem, tylo u zagranicznych opow jak w abo placilem 0,05 funta za min (faktycznie) to poza abo plaicilem tyle samo.
Tu faktycznie place 0.19 za minute a poza abo 0,39 tak? :-)

Pozdrawiam,
Galtom

#561783  autor: T-mati1
 19 cze 2012, 15:06
no to chyba lepiej jest ze faktycznie wychodzi mniej. jakbys faktycznie mial placic 0.39 i dostac 29zl na konto to mialbys w abo 75minut. wychodzi na to ze nie oplaca sie u zagranicznych brac abo

THUNDER UP!!!

#561785  autor: galtom
 19 cze 2012, 15:11
T-mati1 pisze:no to chyba lepiej jest ze faktycznie wychodzi mniej. jakbys faktycznie mial placic 0.39 i dostac 29zl na konto to mialbys w abo 75minut. wychodzi na to ze nie oplaca sie u zagranicznych brac abo
Ale tak tam nie licza! :-)
Licza tak jak powinno liczyc Play (bez bzdyrnych dodatkow) - czyli wplaczasz 29 zl - minuta 0.19 - masz 150 i poza abo minuta dalej 0.19.

Ten bonus to dlatego, ze decydujesz sie na abo i umowe a nie oferte pre-paid (gdie mozesz w kazdej chwili zrezygnowac).

Rozumiem, ze moja pierwsza faktura w Play to bedzie:

aktywacja + to co amm zaplacici za obecny miesiac.

Czy tez w Polsce abonement tez sie placi jak pre-paid czyli z gory a nie post-paid....?

Pozdrawiam,
Galtom

#561786  autor: T-mati1
 19 cze 2012, 15:17
jakby mieli liczyc minute poza abo 0.19 to by mieli najtaniej na rynku. dlatego podnosza pakiet zlotowek w abo zeby wyszlo tak jak u wszystkich opow w kraju za minute. nie komplikuja 2 cennikami tym abonamentowym i tym poza abonamentowym jest jeden ktory mowi ze cena za minute to 0.39

THUNDER UP!!!

#561797  autor: neownc
 19 cze 2012, 16:01
galtom pisze:
Rozumiem, ze moja pierwsza faktura w Play to bedzie:

aktywacja + to co amm zaplacici za obecny miesiac.

Czy tez w Polsce abonement tez sie placi jak pre-paid czyli z gory a nie post-paid....?
play ma abonament ktory pre-paid płatny z góry. jedynie koszta poniesione poza abo sa placone post-paid.

czyli pierwsza faktura to

aktywacja + niepelna oplata za 1 cykl + pełna oplata za kolejny cykl