• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#549464  autor: Calamity Jane
 22 kwie 2012, 17:49
Na nic sie nie uparlam. I co jak co ale wiem, ze abonament i mix to czesciowe splacanie telefonu pozniej. Z tym, ze w mixie kasa ktora wydaje jest moja kasa do wydania.
Natomiast zupelnie nie rozumiem ladowania sie w jakiekolwiek umowy majac telefon! Do tego to juz na pewno nikt by mnie nie przekonal. Ja potrzebuje telefonu, a nie cyrografu ;) Ale chyba jednak kupie go normalnie w sklepie (nie na raty, bo nigdy w zyciu nie mialam dlugow jeszcze ;) ) bo zadna oferta nie pasuje mi za bardzo :/ Zreszta podobnie jak telefon :P Czemu juz nie robia telefonow idealnych jak 6310i :(

#549472  autor: Vieslav
 22 kwie 2012, 18:10
Zostań w prepaidzie. Przy takim profilu używania telefonu nie opłaca ci się abonament. Sam jestem osobą "spłacającą" telefon brany w abonamencie. Mi to się bardzo opłaciło jak była wyprzedaż w sklepie internetowym. Ale płacę 2x więcej niż w prepaidzie a tam potrafiłem wygadać miesięcznie 500-600 minut i wypisać 200 smsów. Teraz mam ogranicznik - 300 minut. Na szczęście duży pakiet internetowy, bramki sms i voip ratują życie.

#549475  autor: Calamity Jane
 22 kwie 2012, 18:16
Vieslav pisze:Zostań w prepaidzie.
No i chyba tak zrobie, dzieki. Zwlaszcza, ze nie lubie jak cos za co zaplacilam mi przepada, a na sile dzwonic to tez sie mija z celem. I wciaz kontrolowac, czy aby juz sie nie przekroczylo limitu...

#549509  autor: słoneczny
 22 kwie 2012, 21:24
Calamity Jane
A dlaczego nie bierzesz pod uwagę możliwości telefonu dual sim, lub korzystanie z dwóch telefonów?
Przekalkuluj sobie swoje minimalne minutowe wymagania i bierz tylko sim na abonament 12 miesięcy.
Jeśli nie wystarczy ci minut, to dalej ratuj się prepaidem. W prepaidzie też są korzystne pakiety na rozmowy, sms i internet.
Mix tych dwóch ofert mógłby być dość opłacalny, choć może i trochę niewygodny.
Przekalkuluj sobie to ze spokojem.

Umowa na 12 miesięcy zleci raz dwa, a w międzyczasie może będą jakieś zmiany w ofertach
Telefon oczywiście polecam kupić osobno.

#549510  autor: Rogi
 22 kwie 2012, 21:49
Nie żebym się upierał i namawiał, ale abo bez telefonu wychodzi taniej niż prepaid. 12 mies. szybko zleci, a wartość ulgi jest stosunkowo niewielka przy ewentualnym zerwaniu umowy.

#549520  autor: Vieslav
 22 kwie 2012, 22:28
słoneczny, już nie kombinujcie. Przez taką kombinatoryke mam teraz trzy komórki i dwa stacjonarne :P .

#549555  autor: Calamity Jane
 23 kwie 2012, 09:53
Vieslav pisze:słoneczny, już nie kombinujcie. Przez taką kombinatoryke mam teraz trzy komórki i dwa stacjonarne :P .
Hehehe, skad ja to znam ;) Najlepiej by w ogole bylo miec sim w kazdej sieci. Tu abonament, tam prepaid... Ale to juz wersja dla maniakow ;)
Ja wiem, ze w abonamencie taniej wychodzi moze. Ale ja stosunkowo duzo pisze smsow. Poza tym dzwonie na stacjonarne tez. A tu widze, ze czesto ceny smsow sa drozsze niz w prepaidzie. Albo np polaczenia na stacjonarne nie wchodza w pakiet. Jak dla mnie za duzo haczykow, za duzo bym musiala kombinowac a skleroza nie boli i jak sie czlowiek zapomni to potem pozostanie walic glowa w mur ;)

#549565  autor: Blank
 23 kwie 2012, 11:48
Nie mogę się powstrzymać, więc z góry przepraszam za spam (odpowiedź na pytanie zawarte w temacie).

Jesteś jedną z nielicznych osób, która dobrowolnie chce się w coś wkopać (zobacz, co znaczy "wkopać się") ...

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament

#549567  autor: Calamity Jane
 23 kwie 2012, 12:20
divhashmorex pisze: Jesteś jedną z nielicznych osób, która dobrowolnie chce się w coś wkopać (zobacz, co znaczy "wkopać się") ...
Nie musze patrzec by wiedziec. Raczej zawsze celowo uzywam slow, a nie bezmyslnie ;) I zdecydowanie nie mialam na mysli doslownego znaczenia tych slow. Dla mnie abonament to wlasnie wkopanie sie. Ale bylam sklonna do takiego desperackiego kroku dla telefonu. Przeszlo mi jednak po Waszych opiniach ;)

#549620  autor: Spioszek
 23 kwie 2012, 16:34
Calamity Jane pisze:Czy to chodzi o to, zeby z obcej sieci przejsc do play, czy zeby z play fresh przejsc na mix zeby dostac te 1000sms.
Tak by ze swojego Fresha przejść na Mixa.

#551323  autor: pakierhakierxd
 01 maja 2012, 11:05
Ja też uważam że abo bez sim przynajmniej w play jest bardziej opłacalne niż prepaid :)
Abo 29zł z umową na rok
150 minut
n.smsy przez 3 miesiące potem 7zł
1gb danych
lub
bez internetu to jeszcze taniej bo abo to tylko 19zł !!
Minut jakoś podobnie lub trochę mniej ale tyle że ci starczy :)

W prepaidzie aby mieć taniej trzeba włączać jakieś pakiety itp. bawić się a tu mam co miesiąc tyle i tyle minut i nie muszę się martwić że w którymś momencie nie zadzwonię ,kwestia to tylko dobrać odpowiednie abo aby nie przekraczać ja tam dzwonię raz 30 minut w miesiącu raz 60 tak samo z smsami raz 150 w miesiącu a raz ponad 300 net tak samo raz 250 mi starczy innym razem 500 a innym razem 1gb mogę całe wykorzystać :D

Pozdrawiam :)

#551509  autor: Ayan
 02 maja 2012, 13:00
Jak autor mówił o 300 min do tego z 10-20 sms dziennie to może być w T Abo za 100 zł, 250 MB limitu danych i telefony w przyjemnych cenach, powinno się coś znaleźć sensownego.

#551851  autor: Calamity Jane
 04 maja 2012, 14:17
Ja juz sie raczej zdecydowalam na pozostanie w prepaid. Zbyt mam nieregularne wydatki by probowac sie w cos zaszufladkowa. A jednak doladowanie karta daje mi wolnosc w tym zakresie. Poza tym w kazdej chwili moge zmienic siec jak inny operator wprowadzi lepsza oferte, a w abonamencie jestem umoczona na dlugi okres :/
O abonamencie i mix myslalam tylko i wylacznie dlatego, ze chcialam tanim kosztem zdobyc telefon ale skutecznie mnie do tego zniecheciliscie za co dziekuje ;) Bo kto lubi sie sam, z wlasnej woli wkopywac? :D

#551880  autor: SACZI
 04 maja 2012, 17:35
Jane, dlaczego na abonament patrzysz jak na wyrok?
Dla przykładu, ja nie jestem w stanie mieć prepaida, a 10, czy 15 PLN za telefon miesięcznie nie robi mi różnicy. Po prostu nie liczę każdego grosika.

#551887  autor: pakierhakierxd
 04 maja 2012, 17:53
Mnie abonament bardziej odpowiada też jakoś bo co miesiąc mam kasę do wykorzystania dzięki abonamentowi mam też więcej minut i pakiety same się odnawiają jak coś nie muszę się bawić w włączanie co miesiąc co w prepaidzie może być dla mnie męczące bo od wielu lat mam same abonamenty :)

#551889  autor: drcox
 04 maja 2012, 18:03
SACZI pisze:Jane, dlaczego na abonament patrzysz jak na wyrok?
Bo narzuca ci sposób w jaki masz korzystać z telefonu, wydzwoń 350 minut, za następne płać jak za zboże, a jak nie wydzwonisz to wydzwaniaj je na siłę albo płać nam pustą kasę za to czego nie wykorzystałeś czytaj oddawaj im pieniądze na zasadzie instytucji charytatywnej (bo wydzwoniłem w tym miesiącu akurat 100 minut a nie 350). Prościej się chyba nie da wytłumaczyć ułomności abonamentu.

I oczywiście, minut mamy coraz więcej ale wszyscy są zaślepieni i nikt nie widzi że w ciągu kilku lat operatorzy cofnęli się do średniowiecza z nieprzechodzeniem minut jak i pseudo pakietami kwotowymi które można wykorzystać tylko na rozmowy i SMSy. Totalna dyktatura jak mam korzystać z telefonu w postaci aktualnie już żadnego przechodzenia minut jak i dobre telefony w abonamentach od 60zł wzwyż skutecznie powstrzymują mnie od pozwolenia się doić przez 2 lata pod groźbą kary. :twisted:

#551986  autor: SACZI
 05 maja 2012, 08:14
drcox pisze:
Bo narzuca ci sposób w jaki masz korzystać z telefonu, wydzwoń 350 minut, za następne płać jak za zboże, a jak nie wydzwonisz to wydzwaniaj je na siłę albo płać nam pustą kasę za to czego nie wykorzystałeś czytaj oddawaj im pieniądze na zasadzie instytucji charytatywnej (bo wydzwoniłem w tym miesiącu akurat 100 minut a nie 350). Prościej się chyba nie da wytłumaczyć ułomności abonamentu.
Wszystko ma swoje wady i zalety ...
Dzwoni do mnie niedawno pewna poważna Pani Urzędnik-Prawnik i rozmawiamy.
Po czym ona mówi, żeby kończyć, bo jej się "środki na koncie kończą".
Nie ma sprawy, oddzwonię.
Ale ja mam w Play i więcej zapłacisz.
Nie ma sprawy, płacę tyle samo do każdej sieci
OK, to dzwoń.
Przegadaliśmy pół godziny, co strasznie ją zdziwiło, że się nie ograniczam z telefonem.
W pewnych sytuacjach po prostu nie wypada obawiać się o koszty rozmów, szczególnie, że teraz są one naprawdę nikłe.

drcox pisze:
...

I oczywiście, minut mamy coraz więcej ale wszyscy są zaślepieni i nikt nie widzi że w ciągu kilku lat operatorzy cofnęli się do średniowiecza z nieprzechodzeniem minut jak i pseudo pakietami kwotowymi które można wykorzystać tylko na rozmowy i SMSy. Totalna dyktatura jak mam korzystać z telefonu w postaci aktualnie już żadnego przechodzenia minut jak i dobre telefony w abonamentach od 60zł wzwyż skutecznie powstrzymują mnie od pozwolenia się doić przez 2 lata pod groźbą kary. :twisted:
Racja, wycofanie przechodzenia minut jest nie tyle krokiem w tył (bo one chyba od zawsze były, przynajmniej ja nie pamiętam, żeby tak nie było), co poważnym pogorszeniem oferty.
Do końca umowy mam przeszło 15 miesięcy i bardzo się zastanowię, jaki abonament podpisać o ile nie wróci przenośność środków.
Przy czym nie interesuje mnie to w wydaniu Orange, że środki wykorzystywane są w drugiej kolejności.

#551993  autor: pakierhakierxd
 05 maja 2012, 08:59
Dziwne że tak powiedziała dziwię się też że pracuje w takiej firmie i ma tylko prepaida :D,to mi się podoba właśnie w abonamencie mam zawsze jakiś zapas minut więc jak ktoś chce aby do niego oddzwonić to po prostu oddzwaniam i gadam nie martwiąc się o koszty co mi za różnica czy będzie to 10 minut czy 15 :P,niektórzy w prepaidzie liczą każdą minutę a ja nie muszę tak samo bawić się z pakietami itp :)

Tak szczerze to teraz np. w play abonament bez telefonu naprawdę lepiej się opłaca niż karta :)

#551996  autor: Wiola_K
 05 maja 2012, 09:08
pakierhakierxd pisze:Tak szczerze to teraz np. w play abonament bez telefonu naprawdę lepiej się opłaca niż karta
zgadza się za 19 zł. masz 240 minut (za 19 zł. dają Ci 69 zł.) a 19 zł. na kartę to chyba większość wydaje miesięcznie.

#551997  autor: pakierhakierxd
 05 maja 2012, 09:10
Większość wydaje te 30zł /miesięcznie