• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#481595  autor: nettmanek
 12 cze 2011, 20:11
pakiet minut do wszystkich 30 mam za darmo w abonamencie wiec go nie wykupuje... w jego regulaminie nie ma ze maja mi wyslac sms a go dostaje... taka sama sytuacja z pakietem danych 500MB tyle ze smsa nigdy nie dostalem bo nigdy nie przekroczylem tego pakietu... ponadto ludzie(oczywiscie mowa o ludziach z abonamentem a nie prepaid) wszedzie pisza ze sms o wyczerpaniu pakietu danych otrzymuja pomimo braku takiej noty w regulaminie...

reklamacja do sieci orange poszła wczoraj

#482938  autor: ewak
 18 cze 2011, 16:48
Dwa razy składałam reklamację w Orange i za każdym razem ściągało mi należność z konta (mam polecenie zapłaty), po uznaniu reklamacji przez kilka miesięcy nie płaciłam abo - to było wyrównanie.

A jeżeli rachunek płacisz normalnie w salonie to bym poczekała na korekte i dopiero wtedy zapłaciła.

Co do sms - czsami dostaję smsa z informacją o stanie konta w połowie okresu rozliczeniowego czsami nie, tak samo jest z pobraniem :] więc te smsy u nich to chyba wg własnego uznania ślą.

#483070  autor: sosen
 19 cze 2011, 07:58
W przypadku pakietów internetowych smsy przychodzą ale po zakończonej sesji Dlatego jeśli się łączysz np. z telefonu z androidem i nie rozłączysz się telefon jest nadal połączony i popiera opłaty i sms przyjdzie bardzo późno bo wtedy kiedy wygaśnie sesja bieżąca. Dlatego o tym trzeba pamiętać.

#483420  autor: nettmanek
 20 cze 2011, 19:46
no dobrze ale moj telefon jest na symbianie i mialem kilka sesji po pareset złotych... jesli dostałbym sms o tym ze pakiet sie skonczyl to idiota bym byl jak bym dalej kozystal z internetu

#483449  autor: sosen
 20 cze 2011, 21:05
Do składaj reklamację. Wszystko jest do sprawdzenia.

#485029  autor: senshiro
 27 cze 2011, 01:21
Na forum myapple jest TEMAT i przypadek gościa, któremu naliczyło 19 000 zł za transfer :shock: . Z blillingu wynikało, że ściągał grube GB o 3 nad ranem, kiedy sam twierdzi że o tej porze zawsze spał.
Niestety nie napisał jak się sprawa skończyła...

#485037  autor: Andrzej24
 27 cze 2011, 09:39
Czyli dalej po staremu. Regulamin sobie a system sobie. Jak miałem orange to każdy pakiet zaczynał działać od nowego okresu. Nie było ważne, że dostałem sms że pakiet włączony i był w systemie. Czekał na nowy okres. Wiedzieli o tym w bok więc czasem powiedzieli. To samo było w tył. Pakiet minut wyłączyłem a on jeszcze miesiąc był w systemie ale nie można było korzystać. Z tego co piszesz to dalej system działa po staremu.

#485285  autor: senshiro
 28 cze 2011, 01:17
UWAGA! Kolejny tego typu post się pojawił, ale... tym razem gościu nabił 57 000 zł :!: Z tego, co pisze to był 3 tygodnie na Słowacji, a nie wyłączył danych w roamingu. Pozwolę sobie zamieścić jego pierwszego posta:
Witam,
Jestem tu nowy. Z góry przepraszam za wszystkie błędy w tym wpisie, ale do teraz mi się ręcę trzęsą... Otóż mam niebotyczny problem. Mój iPhone 4 łączył się z siecią bez mojej wiedzy i łącznie nabił mi prawie 57 TYSIĘCY złotych!!! Przedwczoraj odebrałem rachunek i prawie miałem atak serca... dokładnie 56 743,50 zł. SKĄD, ja się pytam? Skąd taka kwota może widnieć na moim rachunku? Dodam, że wszystko niby nabite przez pobieranie danych... Rzecz w tym, że niedawno robiłem restore bez przywracania kopii zapasowej i nie mam jak sprawdzić, ile giga przepuściło danych. Wolę nawet nie myśleć... Dzwoniłem do BOK-u T-Mobile (z tej sieci mam telefon, czyli dawnej Ery) i uważają, że nie ma żadnej pomyłki z ich strony. W panice wyjechałem z Polski, siedzę teraz z USA i obmyślam plan... Telefon wyłączyłem, bo już mam tego dość (najchętniej bym go rozwalił na kawałki, takich kosztów mi narobił) Tak, wiem, że to brzmi jak ucieczka, ale postawcie się na moim miejscu. Co robić??
Bardzo, bardzo proszę Was o pomoc. Proszę chociaż o jakieś pocieszenie... Żartownisiom z góry dziękuję, do dzisiaj nie mogę w nocy zmrużyć oka...

PS Soft iPhone 4 najnowszy, tj. 4.3.3.
+ zdjęcie na potwierdzenie:
Obrazek

Przecież to jest cyrk, co oni robią... Jak można pozwolić, aby na koncie abonenta powstał tak ogromny rachunek? Od czego są te miesięczne limity, które widnieją na umowie?
A swoją drogą, że korzystając z neta w roamingu trzeba być delikatnie mówiąc lekkomyślnym. I przypadek tego faceta powinien być przestrogą dla wszystkich, którzy kupują Androida bo jest modny i potem wrzucają na swojego "fejsbuczka" sweet&cool focie z pobytu w Egipcie... :roll:

#485307  autor: mkowalski
 28 cze 2011, 10:04
senshiro pisze:UWAGA! Kolejny tego typu post się pojawił, ale... tym razem gościu nabił 57 000 zł :!: Z tego, co pisze to był 3 tygodnie na Słowacji, a nie wyłączył danych w roamingu.
Chwila moment, był na Słowacji, czyli w strefie UE. W T-Mobile jest domyślnie limit na transmisję danych w roamingu w wysokości 248 zł.

Jeśli nie zmieniał tego limitu, niech się na to powoła - to już problem T-Mobila w jaki sposób to zrealizują. Jest powiedziane że limit zablokuje transmisję po 248 zł i ma to zrobić.

#485316  autor: pakierhakierxd
 28 cze 2011, 10:53
Z tego co wiem to w erze jak była chyba był domyślny jakiś limit ok. 250zł bo taki jest limit w ue chyba,ja dla mamy jak miała jeszcze erę to sam go ustawiłem na 10zł może w t-mobile coś się zmieniło.Ja aby przed takimi przypadkami w play się uchronić a nie wyłączać roamingu to zablokowałem transfer danych w roamingu bo czasem w niektórych miejscowościach w pl blisko granicy łączy z zagranicznymi sieciami raz też tak miałem ale miałem włączoną blokadę roamingu całego ale i tak policzyło 12 zł,na szczęście napisałem zgłoszenie i napisali że to z ich winy i obniżyli rachunek o 25 % czyli 17,25 :)
Ceny połączeń,smsow w roamingu nie są tak wysokie jak koszty transmisji danych i do tego można to kontrolowac czyli nie odbierać połączeń smsów i nie dzwonić i nie wysyłać:P
a do tego można sprawdzić w jakiej sieci sie jest,a ja mam telefon z androidem który czesto mam połączony z netem przez dłuższy czas.

Pozdrawiam :)

#485329  autor: nettmanek
 28 cze 2011, 12:42
co do mojego przypadku z rachunkiem orange na 1500zł to czekam już ponad 2 tygodnie i wczoraj przyszedł sms, że moje zgloszenie wymaga dodatkowej analizy i kazali czekać :)

a co do sprawy tego rachunku z T-MOBILE to unia europejska narzuciła limit na transfer danych w roamingu... wiec powołaj sie na to...

#485582  autor: honey999
 29 cze 2011, 14:23
pracujac kiedys w boku jednej sieci widzialam najwieksza fakture na kwote 102 tys. podlaczenie telefonu jako modem i sciaganie danych, telefon n97,nie wiem jak sie to skonzylo

#485760  autor: senshiro
 29 cze 2011, 23:42
Sprawa tego gościa jest w TYM temacie, kto chce może się zapoznać. Okazało się, że najprawdopodobniej trafił na jakiegoś naciągacza, bo w i-BOA ma normalny rachunek. Podobno też sam rachunek jest dziwny - bez polskich znaków, układ strony inny niż te z T-mobile... Odezwała się też niby druga osoba, która miała ten sam przypadek - rachunek na 57 tys. zł, podobno sprawa trafiła do prokuratury, do działu przestępstw gospodarczych.

Obrazek

#486401  autor: Orfi
 03 lip 2011, 00:42
@Senshiro jak dla mnie ten wątek przytoczony przez Ciebie to jedna wielka lipa i ten poszkodowany wcale nie jest wiarygodny, tym bardziej w opisie swoich działań podjętych w celu wyjaśnienia sprawy. Ta druga niby osoba o identycznej fakturze to najprawdopodobniej ta sama osoba pisząca z innego komputera, stąd jej sugestia , żeby sprawdzić IP. Zresztą nic się nie zgadza ani numer konta ani nawet układ czcionek na rzekomej fakturze , którą otrzymał od T-Mobile. Ktoś sobie po prostu zrobił żart i zakpił na tym forum z użytkowników iPhone.

Orfi

#486423  autor: Vieslav
 03 lip 2011, 11:19
Tamten wątek to ewidentnie ściema. Koleś zobaczył rachunek i od razu uciekł do USA. :lol: Szkoda jeszcze, że nie napisał jak to mu teraz cudownie w play fresh :P .

#486614  autor: senshiro
 03 lip 2011, 21:44
/offtop
Nie wiem, ciężko mi się ustosunkować... Stosunkowo niedawno zarejestrowałem się na forum myapple i próbuję się przyzwyczaić do tamtego klimatu, ale jakoś mi ciężko :roll: . Zdecydowanie bardziej wolę telepolis.
/end offtop

Obrazek

#486770  autor: nettmanek
 04 lip 2011, 14:14
uaktualnienie mojej sprawy:

reklamacje zlozylem 11 czerwca... do tej pory co tydzien dostaje sms od nich ze moje zgloszenie wymaga dodatkowej analizy...

to u nich normalne?

#488112  autor: Orfi
 10 lip 2011, 12:11
Niestety normalne. Orange jakoś w ogóle się nie śpieszy z wyjaśnianiem takich problemów, bo mają zapis w regulaminie, że trzeba zapłacić pełną kwotę ( nawet reklamowanej faktury) i to pewnie zmniejsza ich motywację.

Orfi

#488247  autor: nettmanek
 10 lip 2011, 23:12
jutro minie 30 dni od daty zlozenia reklamacji... co jak nie odpisza?

#488256  autor: Vieslav
 10 lip 2011, 23:52
nettmanek pisze:jutro minie 30 dni od daty zlozenia reklamacji... co jak nie odpisza?
Reklamacja rozpatrzona pozytywnie.