• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#391708  autor: bledos
 06 mar 2010, 19:44
pawelf, to nie kwestia regulaminu operatora a prawo telekomunikacyjne. Daje ono możliwość szybkiego przejścia z abo, ale nie zwalnia z obowiązku zapłaty. Poszukaj jakie zmiany wprowadzono bodajże w lipcu zeszłego roku...

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9

#391899  autor: pawelf
 07 mar 2010, 20:48
bledos pisze:pawelf, to nie kwestia regulaminu operatora a prawo telekomunikacyjne. Daje ono możliwość szybkiego przejścia z abo, ale nie zwalnia z obowiązku zapłaty. Poszukaj jakie zmiany wprowadzono bodajże w lipcu zeszłego roku...
Masz rację ale żaden operator jasno nie wypowiedział się w kwestii przeniesienia numeru z ostatnim dniem okresu rozliczeniowego po okresie karencji.W ostatnim czasie takie "kary"zapłacili tylko abonenci sieci Orange za brak wypowiedzenia miesięcznego ale szybko z takiej praktyki zrezygnowali(moje doświadczenia z informacji od innych osób).
Dzwoniąc na informacje do ery-plusa i orange zapłacił bym w przypadku rozwiązania umowy w trakcie okresu rozliczeniowego-taką informacje udzielali mi w BOK.Natomiast jak wyjdzie to zobaczymy.Doszukałem się jednak i tak tez potwierdzali mi konsultanci z BOK że nie zrywam umowy a tylko przenoszę numer,a to ponoć coś innego.Zobaczymy jak wyjdzie,wiele nie stracę w przypadku zapłacenia abonamentu o kolejny miesiąc .

#391938  autor: bledos
 08 mar 2010, 08:02
W przypadku przenoszenia numeru z abonamentu w trakcie składania wniosku masz trzy mozliwości:
1. przeniesienie z wypowiedzeniem i zachowaniem okresu wypowiedzenia - czyli miesięczne wypowiedzenie liczone jako jeden okres rozliczeniowy,
2. przeniesienie w trybie jednodniowym - jeśli następuje w trakcie trwania umowy powoduje naliczenie kary umownej, jeśli zaś po, operator ma prawo naliczyć należną opłatę abonamentową za okres, który byłby liczony jako czas wypowiedzenia,
3. przeniesienie z zakończeniem okresu promocji - podobnie jak w przypadku 2. Nie pamiętam już dokładnej różnicy, musiałbym dopytać w tej kwestii.

Operator nie musi jasno wypowiadać się w kwestiach, które regulują przepisy prawa. Wg mnie zapłacisz jeszcze staremu operatorowi za okres wypowiedzenia, mimo, że nie będziesz już jego abonentem.

Jeśli jednak masz jeszcze jakieś wątpliwości - proponuję założenie osobnego wątku, bo w tym zaraz nam się dostanie po uszach ;) Trochę nie na temat :)

Posiadasz zbędne ramki SIM? Skontaktuj się, jeśli nie widzisz jej na zdjęciach: https://goo.gl/photos/wGazR6P1LQtsuaTC9