• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?

#26346  autor: st.pauli
 20 paź 2005, 20:04
Generalnie potrzebuje juz nowego telefonu, a jezeli przedluze umowe tylko o rok to takowego nie dostane.
Tą cene 499 zl to podales za sagema czy nokie?:)
Jak dla mnie to jest to cena nie do przyjecia.
Zwlaszcza ze wszystkie te telefony sa w abo w Wielkiej Brytani za darmo, a w Niemczech za 1 euro.A jednak realna wartosc zarobkow jest w Polsce nieco inna niz tam.

Jezeli dalej orange bedzie sie upieral przy takich cenach to coz...
pojde tam gdzie jest taniej czyli do ery.
Firmy nie prowadze wiec na numerze mi nie zalezy a tam przynajmniej
maja telefony w znacznie nizszej cenie.

Jednak nie rozmumiem ich polityki.
Zeby oferowac klientowi abonamentowemu bedacemu w ich sieci juz 3 lata takie same (a czesto i gorsze)warunki anizeli nowemu klientowi to jest to doprawdy zastanawiające.
Widac sa tak bogatą siecia ze nie musza dbac o takich "szarych "klientow jak ja, ale coz..kropla drazy skale, wiec jezeli do takiego samego wniosku
jak ja dojdzie kilkadziesiat tysiecy "szaraczkow" to mozem oraneg pojdzie po rozum do glowy.
Ale wtedy bedzie juz za pozno...

#26352  autor: gosciu
 20 paź 2005, 20:57
Dlatego tez jezeli beda zmiany w wysokosci abo to na pewo w dol a nie w gore bo nie potrzebuje na chwile obecna takiego wysokiego(jak dla mnie)abonamentu (tj. przedzial abo miedzy 66-90)

Nie o to chodzi bys wybral wyzsze abo. U Pomaranczowych jest tak, ze patrza na srednia historycznych rachteli i potem patrza w tabelke, gdzie ceny fonow sa przyporzadkowane rachtelom. Czyli jesli teraz placisz za Mega150 61 pln jestes w przedziale do 66 PLN. I z tego przdzialu na dzien dobry dostajesz oferte cenowa. Panial?
Nastepny przedzial jest do 90 PLN i tu sa sluchwaki tansze niz w Twoim przedziale, a w kolejnym jescze tansze.
Twoja rozmowa z konsultantem ma doprowadzic do tego bys przy Twoim dotychczasowym rachtelu dostal telefon z cena odpowiadajaca wyzszym rachtelom. Wszak, to ze zmieniasz taryfe na te z teoretycznie nizszym abo nie musi jednoznacznie oznaczac, ze bedziesz placil mniejsze rachunki. tego nie wiesz ani Ty, ani tymbardziej kunsultant

#26358  autor: st.pauli
 20 paź 2005, 22:56
teraz Panial!:)

#26360  autor: bigman
 20 paź 2005, 23:03
st.pauli pisze:Jezeli dalej orange bedzie sie upieral przy takich cenach to coz...
pojde tam gdzie jest taniej czyli do ery.
Biorac pod uwage Twoje potrzeby (jeden numer za darmo) wez pod uwage ze ten sam numer za darmo w Erze kosztuje 30 zl i masz limit do 2000 minut miesiecznie do wykorzystania, przy czym niewykorzystane minuty nie przechodza na kolejne miesiace (inaczej mowiac: przepadaja).
Tak wiec, mozesz taniej kupic telefon ale pozniej wiecej placic :)

#26361  autor: Aserto
 20 paź 2005, 23:23
499 to niestety cena sagema ( cennik znajdziesz w zakładce promocje) :(
Jeśli nie zależy Ci na numerze to wal śmiało do ery. Sam bym tak zrobił ale większość rodziny i znajomych mam w orange.
Co do cen w Wlk. Brytanii, rzeczywiście w/w słuchawki pewnie są za darmo ale nie przy abo o równowartośći 40pln

#26990  autor: Pero
 24 paź 2005, 07:32
a może wie ktoś co mogę mieć w takiej sytuacji.

mam dwa telefony w ofercie indywidualnej. jeden - umowa odnowiona w sierpniu na rok z abonamentem 2x25 pln + telefon, a drugi do połowy stycznia 2006 r., jest na nim kwota deklarowana 50 pln.

teraz moje pytanie: mam możliwość zrobienia cesji ze mnie (prywatnego) na firmowy na abo. 61 pln brutto, czy zmiana będzie mi się opłacała jeśli chodzi o przyszłą "propozycję"? jeżeli trzeba to mogę zrobić cesję na obydwa telefony, czy to coś zmieni?

#30835  autor: st.pauli
 17 lis 2005, 18:06
Cóż...
Minął prawie miesiąc a nikt z Orange sie do mnie ponownie nie odezwal.

Za 2 dni kończy mi się umowa.
Zadzwonili tylko wtedy co pisałem ostatnio i cisza... :?

Sam do nich dzwonić nie chce bo wtedy stracę dobra pozycję do negocjacji!:)
A pozatym z tego co pisaliście to jak dzwonią dugi raz to sami proponują znacznie lepszą
oferte niz za pierwszym razem.
A jeżeli zadzwonie ja, to nie mam żadnej gwarancji, że nie powtorzą mi takiej "wspanialej" oferty jak ostatnio. :?

I teraz zastanawiam sie co zrobić.

Jak myślicie : zadzwonią z BOKu Orange z nową propozycją ?Czy też istnieje taka
możliwość że nie zadzwonią wcale, tylko umowa automatycznie zostanie przedłużona na czas nieokreślony?Co wtedy robić?

Będe wdzięczny za każde wskazówki! :)

#30838  autor: WitekT
 17 lis 2005, 18:17
Jak nie rozwiązałeś umowy, to zostanie przedłużona na czas nieokreślony. Skoro nie dzwonili do teraz, to zadzwoń Ty i zapytaj. Jak Ci nie zależy na numerze - zapytaj o wypowiedzenie umowy. Jak zależy - o migracje do Ery na ich świetne promocje świąteczne. :)

#30840  autor: Anm88
 17 lis 2005, 18:47
Dzisiaj dzwonili do mojego taty z Orange mimo iż umowa kończy mu się w Kwietniu.Zaproponmowali tacie 25 minut i telefon SE K300i za 200złotych.Jak mi to tata powiedział to ich wyśmiałem.Tata ma Nowa Idea 15 jeśłi takie coś było kiedyś.Jest ich abonamentem od 7 lat i takie coś mu zaproponowali.Powiedział mi że będą dzwonić do niego w Poniedziałek.A ja mu przygotowałem taki zestaw telefonów które mu się mniej więcej podobają:
:arrow: Nokia 6230i (cena do negocjacji start od 1 zł.) i 50 minut oraz jakieś inne bonusy
:arrow: SE K600i (od 1 zł.) 50 minut i inne bajery
:arrow: SE P910i(od 50 zł.) 25 minut darmowych
:arrow: Nokia 6680(od 100 zł.)
Mój tata poowiedział ze niezalezy mu na doadatkowych minutach lecz na nowym telefonie.Jak sądzicie czy któryś z tych wariantów moze się spełnić i czy zgadzać się już teraz czy czekać do samego końca umowy.Z gory dziękuje za pomoc w imieniu taty.

Pozdrawiam

#30856  autor: st.pauli
 17 lis 2005, 19:55
Idąc za radą Witka, przed chwilą zadzwoniłem do BOKu Orange odnosnie przedłużenia umowy.
Niestety niewiele sie zmienilo.
Będąc 3 lata w tej sieci nie zaproponowali mi żadnego upustu na talefon.
Konsultant powiedzial że na moich warunkach (abo 25 zl +15 zl za jeden numer) sagem
będzie mnie kosztował 499 zl! :?

Zaproponował abo 50 zl (25 zl orange i na satcjonarne)+10zl wszyscy i na wszystko+ 15 zl za jeden darmowy numer.
I przy tym abo sagem za 99 zl (jednak nadal żadnego upustu na telefon)

Jedyny profit tego że jestem w Orange juz 3 lata to upust na ten darmowy numer przez 9 miesięcy w wysokości 70%.Czyli abo wyszłoby ok. 40 zl miesięcznie.
Ale marna to pociecha skoro dla nowych abonentów ten numer prze 6 miesięcy jest za darmo!
A pozatym po tych 9 miesiącach 70%-go upsutu rachunek by skoczył na 50 zl a kwoty deklarowanej nie da sie chyba pozniej obniżyć?Poprawcie mnie jeżeli się myle w tej kwestii.

Powiem szczerze, że jestem rozczarowany taką ofertą.

Plus jest tylko taki ze dowiedziałem sie i wyłączyłem usługi które miałem niby w promocji przez 12 ostatnich miesięcy(tj. naliczanie sekundowe-koszt dodatkowo 18 zl oraz pakiet 250 smsów za dodatkowo 61 zł).Bo okazało się że gdybym ich nie wyłączył to od przyszłego miesiąca dostawałbym rachunek na ponad 100 zl! :?

Po takim potraktowaniu poważnie zastanawiam się nad wybraniem sie do ery i dokładnym zapoznaniu sie z ich oferta świąteczną albo na przejście na jakiegoś pre-paida(i zakup nowego telefonu na allegro)
Orange zrobił już chyba wszystko żebym jutro poszedł i zlożył wymówienie umowy! :?

Szkoda że tak traktują klietna który był 3 lata w ich sieci...

#30861  autor: Marcin
 17 lis 2005, 20:13
Nad czym tu się zastanawiac ,ja bym odrazu przeszedl do ery na roczny abonament za 40zl (promocja świąteczna)
http://www.era.pl/index.php?id=p_of_sw3 ... ction=indy
albo przeszedl do simplusa z zachowaniem numeru (podobo plus zwarca 100zl jeżeli ktos przejdzie do jego sieci z zachowanym numerem)gdzie za 2 miesiące dzwonienia podwybrany numer jest 5zl.Stawki za minute też są chyba tańsze niż w idei orange go.Tutaj w orange nikt nie patrzy na to ile jestes w sieci.

#30882  autor: D@rio
 17 lis 2005, 21:17
Anm88 pisze:Dzisiaj dzwonili do mojego taty z Orange mimo iż umowa kończy mu się w Kwietniu.Zaproponmowali tacie 25 minut i telefon SE K300i za 200złotych.Jak mi to tata powiedział to ich wyśmiałem.Tata ma Nowa Idea 15 jeśłi takie coś było kiedyś.Jest ich abonamentem od 7 lat i takie coś mu zaproponowali.Powiedział mi że będą dzwonić do niego w Poniedziałek.A ja mu przygotowałem taki zestaw telefonów które mu się mniej więcej podobają:
:arrow: Nokia 6230i (cena do negocjacji start od 1 zł.) i 50 minut oraz jakieś inne bonusy
:arrow: SE K600i (od 1 zł.) 50 minut i inne bajery
:arrow: SE P910i(od 50 zł.) 25 minut darmowych
:arrow: Nokia 6680(od 100 zł.)
Mój tata poowiedział ze niezalezy mu na doadatkowych minutach lecz na nowym telefonie.Jak sądzicie czy któryś z tych wariantów moze się spełnić i czy zgadzać się już teraz czy czekać do samego końca umowy.Z gory dziękuje za pomoc w imieniu taty.

Pozdrawiam
W życiu nie dostaniesz takiej oferty przy takim planie taryfowym. Takie oferty ma tylko Biznes przy o wiele wyższych planach taryfowych...

#30890  autor: Anm88
 17 lis 2005, 21:49
No ale te ceny są cenami do negocjacji tylko ze oczywiście do rozsądnej ceny .Rozsadna to dla mnie znaczy 250 zł.

#30896  autor: Marcin
 17 lis 2005, 22:14
Orange to operator dla bogatych klijentów jak to się oni sami określili na jakiejś konferencji dlatego sądze ,że możesz zapomnieć o takich telefonach za taką cene.Faktycznie wżyciu ci nie dadzą takiej oferty.

#30897  autor: Anm88
 17 lis 2005, 22:19
No to zobacze jak to będzie z tym telefonem.Mój tata odrzucił już SE K300i ponieważ był za drogi 200 zł. to moim zdaniem przesada za taki telefon ale cóż...Niech tak dalej sobie myślą ze są siecią dla bogatej klijentów.Zobaczymy ile tych bogatych im zostanie a do czasu gdy tacie wygaśnie umowa jest trochę czasu.

#31021  autor: st.pauli
 18 lis 2005, 23:09
No i po dzisiejszej wizycie w salonie Orange po raz kolejny nie zaproponowali mi nic
ciekawego i skonczyło się na tym wypowiedziałem umowę na abonament i zemigrowałem do POPa pozostając z tym samym numerem który miałem w abonamecie.
Szkoda że to sie tak skończyło ale coż...
Teraz wypada czekać na ruchy konkurencji

#31025  autor: WitekT
 18 lis 2005, 23:12
Tylko zdajesz sobie sprawę z tego, że Twoja droga migracji będzie wyglądała następująco: POP -> abo Orange -> Inna sieć.

#31030  autor: st.pauli
 18 lis 2005, 23:38
Wiem wiem tyle że na chwile obecną postanowiłem przejść z abo na POPa
i zachować stary numer z abo.
Natomiast jeżeli będe szedł np. do Ery to tam juz sobie wezmę nowy numer żeby nie ponosić
dodatkowych kosztów, a ten z numer z POPa będzie leżał w szufladzie na wszelki wypadek!:)

#31032  autor: Irek
 18 lis 2005, 23:41
Zostań kolego w POPie. To Ci się opłaci. No chyba, że koniecznie chcesz podpisać umowę w innej sieci tylko po to, żeby mieć nowy telefon za 1 pln. A tak zawsze możesz wrócić do abo w Orange! :wink:

"And one more thing..."

#31033  autor: WitekT
 18 lis 2005, 23:45
st.pauli pisze:Wiem wiem tyle że na chwile obecną postanowiłem przejść z abo na POPa
i zachować stary numer z abo.
Natomiast jeżeli będe szedł np. do Ery to tam juz sobie wezmę nowy numer żeby nie ponosić
dodatkowych kosztów, a ten z numer z POPa będzie leżał w szufladzie na wszelki wypadek!:)
Aaaa... To co innego. Słuszny krok zatem. :)