Kath82 pisze:60 zł? mówisz o kwocie netto abonamentu zapewne czyli 73zł brutto
Standardowo tak. Ale pewnie uda się do ok 62 brutto

Co do bezpłatnych numerów. No tutaj już kwestia wyboru - albo 5 bezpłatnych numerów albo ten rabat na abonament (powyżej). Warto też pomyśleć czy 5 numerów napewno zostanie wykorzystane. Koszt miesięczny jednego poza promocją to 5zł więc nie tak dużo.
Abonamenty firmowe mają na start prawie dwa razy więcej minut. A dla osób które tak strasznie kochają pakiety kwotowe też coś jest. Ale takie rzeczy proponuje klientom którzy korzystają dużo z roamingu, bo oferta jest już chwilę na rynku i cena minuty nie jest tak niska jak w nowych. Taka oferta jest do przemyślenia dla osób które nie mają szansy wykorzystać minut w abonamencie, a z powodu wyższych cen opłacalna jest od pakietu powiedzmy 100zł i więcej. Im wyższy pakiet tym te minuty tańsze.
Kath82 pisze:Cena np LG BL20 w firmówce to ponad 500 zł, to chyba jakiś żart
Już napisałem jaka cena widnieje w cenniku. Jest jedna możliwość tak wysokiej ceny przy przedłużeniu - numer krócej niż 6 miesięcy w sieci. No albo jakieś straszne historie z przeszłości z windykacjami (chociaż nigdy się nie spotkałem).
Porównując to z ceną bez aktywacji/przedłużenia to wygląda to na sytuację gdzie staż w sieci jest poniżej 6 miesięcy. Powód jest prosty - w biznesie średnie rachunki są zliczane z 6 miesięcy więc do 6 miesiąca średni zysk wynosi 0. Dopiero w 7 miesiącu obliczana jest średnia.
Kath82 pisze:na orange on-line owszem za złotówkę...ale nic poza tym..."goła" oferta, więc gdzie te "bonusy z oferty utrzymaniowej"? że kurier mi to gratis przywiezie?? śmieszne:)
Taka jest oferta utrzymaniowa w internecie - tanie telefony i standardowy abonament.
Bonusy to w innych kanałach chociaż to też zależy. Bez konkretnego przykładu ciężko dyskutować.
W tej sytuacji najlepszym wyjściem jest oferta na 30 miesięcy. Na 24 miesiące ciężko jest dostać i tani telefon i tani abonament z bonusami. Ale to też może być różnie. Jak już pisałem telefon ten jest w standardzie za 1zł więc ciężko powiedzieć jakie bonusy będą dostępne.