housenka pisze:Cześć, przechodzę do sedna"
Dostałem dzisiaj w SUK taką ofertę za 107 zł miesięcznie:
-nielimitowane rozmowy
-500 mb/miesięcznie
-nielimitowane sms-y
-LG l9 za 1 zł.
1) Myślicie, że można gdzieś dostać lepszą ofertę? W ciągu ostatnich 3 lat ostro przekraczałem abonament co miesiąc.
2) Podobno mogę też za 1 zł dostać Samsunga GALAXY III mini. Na telefonach się W OGÓLE nie znam. Jak myślicie, jaki najlepszy telefon jest w moim zasięgu? (Tak, żeby był za złotówkę- o jaki pytać?)
Dzięki za pomoc!
- 500 MB/miesiąc - to już jakoś wygląda.
- Nielimitowane smsy - jeśli do wszystkich sieci to w porządku
- LG L9 za 1 zł? Korzystne
- umowa na 2 lata?
Ad 1) Powinieneś popatrzyć na oferty innych operatorów, pójść do punktów, albo zadzwonić/e-mailować.
Na początek zadałbym Ci pytania: czy rozmawiasz na pewno tak dużo, że potrzebujesz zobowiązania powyżej 100 zł miesięcznie? Dalej, czy Twoi znajomi mają telefon w jednej sieci, czy w różnych? Kolejne pytanie: ile w przybliżeniu potrzebowałbyś minut do wszystkich sieci?
Tutaj w kwestii minut to pytanie jest ważne, ponieważ praktycznie każda sieć oferuje nielimitowane rozmowy wewnątrz sieci i pakiet minut do pozostałych. Wychodzi to zawsze przynajmniej choć trochę taniej niż oferty bez limitu. Zacznijmy np. od T-Mobile:
- jeżeli preferujesz T-Mobile to możesz np. wybrać ofertę Rodzina 60 (za 79,90 podstawowa kwota). Masz wtedy 500 minut do wszystkich sieci. Za 1,99 kupujesz sms "no limit do wszystkich" i za kolejne 1,99 "no limit" rozmowy w T-Mobile. Po negocjacjach z SUK powinni Ci zbić kwotę do 69,90 "podnieść limit do 550 minut i do 500 mega internetu". Cena LG L9 w tym abonamencie wynosi 199 zł (moim zdaniem akceptowalna)
- "ekwiwalentem" od Orange dla T-Mobile jest oferta z Smart Planu Multi za 69,90. Dostajesz 500 minut do wszystkich sieci, pakiet 1GB danych i nielimitowane rozmowy wewnątrz Orange, ale TYLKO NA PÓŁ ROKU. Atut to tańszy telefon - LG L9 kosztuje w tym abonamencie 1 zł. Pamiętaj, że za przeniesienie numeru w Orange dostajesz dużo bonusów, np. 20% minut na całą umowę.
- PLAY - W FORMULE M dostajesz 400 minut do wszystkich sieci, nielimitowane połączenia i smsy w PLAY oraz pakiet 500 MB danych. Łączna kwota abonamentu wynosi 64 zł (przy wyborze 1,5 GB danych będzie to 74 zł). Możesz też patrzeć na formułę L -> 800 minut, reszta jw., 74 zł przy pakiecie 500 mega, 84 zł przy pakiecie 2GB danych. Cena LG L9 waha się od 399 zł do 1 zł - w zależności od abonamentu.
- PLUS - za przeniesienie numeru np. 79,90 zł. Dostajesz 900 minut, nielimitowane połączenia w PLUSie przez całą dobę i pakiet 600 MB - dopłata 10 zł. Przy niższym abo - 59,90 zł masz 600 minut, nielimitowane połączenia w PLUSie wieczorami od 18 do 8 i w weekendy, pakiet internetowy też 600 MB za 10 zł. Słuchawka kosztuje 469 zł przy tańszym abo lub 249 zł w droższym.
Ad 2) W tej kwocie abonamentu to praktycznie każdy telefon możesz dostać za 1 zł. Przy takim zobowiązaniu to masz naprawdę szeroki wybór. Proponuję abyś dokładnie zastanowił się do czego potrzebujesz telefon/smartfon, ile siedzisz w internecie, czy potrzebujesz mocnej baterii itp. itd. Zachęcam abyś popatrzył na wątki dotyczące słuchawek, na pewno znajdziesz wiele użytecznych informacji
Każda z sieci ma jakiś plus i minus. Najlepiej wygląda Orange, ale daje tylko 6 miesięcy wewnątrz sieci, t-mobile z kolei daje za mało danych, ale nielimitowane rozmowy w sieci i smsy do wszystkich masz za jedyne 4 zł łącznie. Play ma dużo minut, ale ceny też nie powalają - zarówno słuchawek i abonamentu. A Plus każe słono płacić za pakiet danych i ceny słuchawek rozczarowują.
Strasznie się rozpisałem, ale mam nadzieję, że choć pomogłem troszkę

Oczywiście każda z sieci ma taryfę bez limitu -> każda zaczyna się i przekracza 100 zł, musisz sobie je przejrzeć!

Jeśli pierwszeństwo ma T-Mobile to gorąco zachęcam Cię do przejrzenia wątku pt. "T-Mobile przedłużenie umowy cd." Tutaj dowiesz się jak negocjować i jaką taktykę obrać

Na Twoim miejscu ostro negocjowałbym z SUK!

Pozdrawiam Cię serdecznie!