• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #656942  autor: GTwice
 23 sie 2013, 15:00
Zbliża się nieuchronnie koniec okresu umowy z P4 (20.09). Złożyłem już wypowiedzenie z końcem okresu zastrzeżonego, na razie nikt się nie odzywał żeby mnie przekonać do przedłużenia, więc rozglądam się po ogólnych ofertach.

Interesuje mnie:
- zachowanie numeru
- ok 200min/sms na miesiąc (przejrzałem ostatnie pół roku, z reguły wychodzi ok 100sms+1h tel na miesiąc) - ewentualnie mały zapas do 300-400 nie zaszkodzi
- internet (200-300mb minimum, ale raczej w okolicach 500 bo z nowym telefonem mogę więcej działać)
- usługi dodatkowe typu darmowe numery, w sieci itp. - mile widziane acz niekonieczne

I tutaj trzy opcje:
- z telefonem (celuję na 90% w LG L9)
- bez telefonu + telefon we własnym zakresie
- pre-paid + jw

Liczy się dla mnie całościowy koszt wszystkiego (czyli decyzja czy z telefonem czy bez uzależniona jest od różnicy w opłacie miesięcznej x długość trwania umowy vs zniżka na telefon od ceny rynkowej)

Póki co kojarzę dwie przyzwoite oferty (ale z zeszłego miesiąca, nie wiem czy się coś mocno zmieniło):
- T-mobile: 49zł-10% za przeniesienie = ok 44. W tym: 250 min/sms, 500mb, LG L9 za ok. 469zł
- P4: 59zł miesięcznie (zniżka przez pierwsze 3), w tym: 400 min/sms, 500mb, L9 = 369zł (tutaj szansa że się uda coś indywidualnie wynegocjować, ale na razie nikt nie dzwonił)

Chciałbym się jednak mieścić w 50zł (z tel) lub ok 30-40 bez. Coś polecicie jeszcze?

#656966  autor: okti51
 23 sie 2013, 16:35
Smart Plan Multi za 69,90 + groupon co daje ci około 49zł miesięcznie. Do tego masz L9 za 49 zł.
Tutaj sobie sprawdź ofertę: http://www.orange.pl/kid,4002009272,id, ... ticle.html
Jeśli chodzi o simlocka to fabrycznie jest założony, ale jeżeli przenosisz z innej sieci numer to w ciągu 14 dni wysyłają ci sms bądź e-mail jak go ściągnąć.
Do tego masz 3 miesiące po 0 zł.
Jeżeli dziś byś kupił ten groupon to jest ważny do końca sierpnia, więc składasz teraz zamówienie przez neta, a pod koniec września masz przeniesiony numer.

#656969  autor: GTwice
 23 sie 2013, 16:40
Przyznaję, oferta świetna, ale jedna rzecz zwróciła moją uwagę:
Dodatkowe informacje: oferta łączy się z innymi promocjami (z wyłączeniem promocji wymagającej wykorzystania drugiego kuponu oraz promocji rabatowej dla przenoszących numer z innej sieci).
Jak należy to rozumieć? Chodzi o te
0 zł przez pierwsze 3 m-ce
czy coś innego?

EDIT: po rozmowie z konsultantką: tak, przy wykorzystaniu tego kodu nie dostaje się bonusa w postaci 0zł za abonament przez pierwsze 3 miesiące.
Opłata aktywacyjna - 50zł
Jeszcze jakieś kruczki? Jak nie to biorę, może się nawet play odezwie i zaproponuje coś podobnego

#657369  autor: ciekawy
 25 sie 2013, 23:22
GTwice,

może zamiast liczyć ile rozmawiasz, sms-ujesz postaw na wygodę i wybierz któryś no limit np Play na kartę MiniMax, RedBullMobile z abonamentem za 29 zł albo za 49 zł w ofercie z telefonem, ceny telefonów się zmieniają więc trudno napisać jakie są, zależy kiedy zamówisz, Heyah 29 zł opcja tylko sim albo 29 zł + rata za telefon np na 6 miesięcy czyli rachunek mógłby wynosić koło 90 zł przez 6 miesięcy + cena telefonu, a jak ci się nie chce bawić to najlepiej wziąć no limit za 29 zł nieważne czy karta czy abonament i kupić telefon na wolnym rynku, a jak ci wystarczy to co masz i chcesz liczyć to próbój negocjować cenę telefonu tam gdzie jesteś

#657371  autor: okti51
 25 sie 2013, 23:33
ciekawy, kolega potrzebuje koło 200 minut i smsów, a w ofercie za 50 zł ma ich 600, więc mało prawdopodobne jest, żeby przekroczyć + 1gb transferu. W no-limit również musiałby zapłacić coś koło 50 zł za tę samą ofertę. Dodatkowo za 50 zł ma telefon wart koło 1000 tysiąca złotych. Jeśli wziąłby go w ratach 0% na 24 miesiące rata wyniesie koło 40 zł miesięcznie co daje razem 90 zł miesięcznie. I coś mi się wydaje, że może trochę pokombinuje, ale 1000 zł w ciągu dwóch lat zaoszczędzi ;)

#657384  autor: GTwice
 26 sie 2013, 06:33
Dokładnie tak jak mówi okti51 - nie ma szans żebym przekroczył limity, a odliczając koszty telefonu abonament wynosi 10-15 zł/miesięcznie - rozglądam się już od miesiąca i nie widziałem niczego podobnego, jeśli play się nie pospieszy i nie zaproponuje czegoś zbliżonego (Formuła M z rabatem 20zł? Bo rabatów na tel nie lubią dawać podobno...) to będzie orange

#657393  autor: Ruben
 26 sie 2013, 08:43
GTwice, z tego co się orientuję, to nic lepszego nie znajdziesz. Pakowanie się w abonament bez limitu przy twoim profilu korzystania z telefonu byłoby skrajnym nierozsądkiem a nawet głupotą.
Dokładnie tak należy to liczyć jak zrobiłeś, czyli kwota całego zobowiązania minus wartość telefonu i otrzymujemy faktyczne koszty abonamentu. Za 15 pln/m-c nikt nie zaproponuje Ci zbliżonych warunków w abonamencie "only SIM".
Play niestety już przestał być konkurencyjny w tym segmencie i jedyne co możesz od nich otrzymać przy przedłużeniu, to rabat 5 pln/m-c i nielimitowane SMSy do wszystkich.

#657425  autor: janekt
 26 sie 2013, 14:45
@GTwice- w tej ofercie T-Mobile'a za 44,91 zł/miesięcznie masz 500 MB internetu za darmo. Za transfer od 500 MB do 2GB dodatkowa opłata 10 zł.
http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... timedialna
Ewentualnie, jest jeszcze opcja tylko SIM (co prawda jakieś tam telefony dają).
http://www.t-mobile.pl/pl/indywidualni/ ... z_telefonu
Abonament miesięczny 29,90-10%=26,91 zł. W tym 300 minut do wszystkich sieci wymiennych na SMS/MMS 1:1. Do tego internet 400 MB za 24,12 zł (100 MB jest w ramach "Bezpiecznego internetu", kosztuje 10 zł; jest też pakiet 300 MB za 14,12 zł; myślę, że można jakoś tutaj się dogadać). :wink:
No, ewentualnie opcja za 19,90-10%=17,91 zł. Ale tu jest tylko 150 minut.

JanekT

#657446  autor: GTwice
 26 sie 2013, 15:51
janekt, dzięki, ale przy abonamencie za 49zł z 500min/sms, 1gb i LG L9 za 49zł oferta T-mobile blednie... podobnie jak chyba każda inna. Generalnie sprawa jest niemalże przesądzona - zamówienie złożone i jeśli nic super hiper lepszego się nie pojawi do momentu podpisania umowy (+10 dni kiedy można zrezygnować) to zmieniam barwy na pomarańczowe

#657525  autor: m_ost
 26 sie 2013, 23:31
GTwice pisze:janekt, dzięki, ale przy abonamencie za 49zł z 500min/sms, 1gb
Ponadto przenosząc numer dostajesz 20% więcej minut czyli 500+100 =600

Też będę pryskal prawdopodobnie z RBM (też P4) i chyba właśnie z tej promocji Orange skorzystam tyle że w wyższym ABO (ja dodatkowo pod uwagę biorę jakość świadczonych usług - Orange u mnie działa lepiej). Czego się obawiam z kolei to przebrnięcie przez formalności - BOK Orange jest jeszcze gorsze niż P4 ...które w moim odczuciu się ostatnio poprawilo (obsługa zgloszeń przez internet jest nawet całkiem niezła).
Ostatnio zmieniony 26 sie 2013, 23:46 przez m_ost, łącznie zmieniany 1 raz.

#657526  autor: GTwice
 26 sie 2013, 23:41
Przestraszyłeś mnie że aż wstałem, ale na szczęście:
6) W przypadku ofert Smart Plan na Rozmowy (Smart Plan Halo) i Smart Plan (Smart Plan Multi) z kwotami abonamentów w przedziale 29,90 zł – 92,90 zł Abonent w ramach Kwoty Abonamentu otrzymuje pakiet minut w ilości określonej w powyższej Tabeli 1, które są wymienne na SMS-y w stosunku: 1 minuta = 1 SMS. Pakiet minut/SMS-ów może być wykorzystany na połączenie głosowe do sieci krajowych operatorów stacjonarnych oraz połączenie głosowe i SMS-y do sieci krajowych operatorów komórkowych. Po wyczerpaniu Pakietu minut/SMS-ów korzystanie z tych usług w ofertach Smart Plan na Rozmowy, Smart Plan, Smart Plan MIX (abonament i mix) usług jest płatne dodatkowo zgodnie postanowieniami niniejszego Cennika.

#657527  autor: m_ost
 26 sie 2013, 23:50
GTwice pisze:Przestraszyłeś mnie że aż wstałem, ale na szczęście:
6) W przypadku ofert Smart Plan na Rozmowy (Smart Plan Halo) i Smart Plan (Smart Plan Multi) z kwotami abonamentów w przedziale 29,90 zł – 92,90 zł Abonent w ramach Kwoty Abonamentu otrzymuje pakiet minut w ilości określonej w powyższej Tabeli 1, które są wymienne na SMS-y w stosunku: 1 minuta = 1 SMS. Pakiet minut/SMS-ów może być wykorzystany na połączenie głosowe do sieci krajowych operatorów stacjonarnych oraz połączenie głosowe i SMS-y do sieci krajowych operatorów komórkowych. Po wyczerpaniu Pakietu minut/SMS-ów korzystanie z tych usług w ofertach Smart Plan na Rozmowy, Smart Plan, Smart Plan MIX (abonament i mix) usług jest płatne dodatkowo zgodnie postanowieniami niniejszego Cennika.
No właśnie wyedytowałem swój poprzedni post bo tez się z regulaminem właśnie zapoznaję. Na stronie z ofertami jest to niejasno opisane za to w regulaminie można co nieco doczytać:

http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary ... 475689.pdf

Ciekaw jestem tylko czy ta promocja się utrzyma we wrześniu bo dopiero wtedy będę mógł sprawy przeniesienia numeru pchnąć do przodu - moja umowa kończy się 15.11

Pozdrawiam