• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #579998  autor: Mr. Allen
 04 wrz 2012, 16:56
Witam. Mam problem z wyborem sieci, w której będę miał abonament.

Wymagania:
- do 50zł (abonament)
- kilkadziesiąt minut (najlepiej do wszystkich)
- lub jakieś pakiety smsów do wszystkich
- pakiet internetowy (koniecznie)
- pakiet społecznościowy (tak, aby facebook nie pobierał mi kasy z mb)

+ dobry telefon dotykowy - nie te padło, które proponuję PLAY w śmiesznie wysokich cenach.

Moim faworytem jest Orange Pantera II za 49,90zł. Dostaję tam 120 minut do wszystkich, pakiet 0,5gb internetu ale wydaję mi się, że nie ma pakietu społecznościowego, czyli facebook będzie mi zabierał megabajty z konta, które nie jest jakoś super duże. Do tego dostanę SE Live za 1zł, wiec oferta naprawdę niezła - tak mi się wydaję.

Liczę na szybkie podpowiedzi. Co wybrać? Jakie są oferty w innych sieciach?

#580017  autor: UndiscloseD
 04 wrz 2012, 17:33
Mr. Allen pisze:pakiet 0,5gb
Z tego co kojarzę to ten pakiet nni ma "lejka" czyli trzeba będzie uważać z korzystaniem z neta, bo po skończeniu pakietu, bulisz poza abo.

[center]T-Mobile:[/center]
- 49,90
- 240 min do wszystkich
- 250 Mb- tu może być trochę mało, skoro w Orange 500 Mb jest dla Ciebie ało. Z tym, że w T jest już "lejek", czyli nie musisz się przejmować, że przekroczysz abonament
- jeżeli potrzebujesz to możesz sobie dokupić pakiet 1000 smsów za 5 zł i wtedy miałbyś 1000 smsów i 240 minut za 54,90
Za złotówkę w tym abo miałbyś LG L3 lub Samsung Galaxy Y, a za 49 zł Sony XPERIA Tipo

Tylko to jest oferta dla nowego klienta, z nowym numerem. Jeżeli zdecydowałbyś się przenieść numer to dodatkowo dostaniesz rabat 50% przez 3 miesiące

[center]Play:[/center]
[center]Oferta dla przenoszących numer[/center]
a)
- 39 zł
- 300 minut lub 483 smsów
- 1GB z lejkiem
- nielimitowane smsy do wszystkich przez 3 mies, potem płatne 7 zł
- stan darmowy przez 6 mcy, potem 10 zł

umowa na czas nieokreślony

b)
- 49 zł
- 1 GB pakietu danych z lejkiem
- 450 minut lub 725 smsów
- nielimitowane smsy przez 3 mies do wszystkich, potem płatne 7 zł
- nielimitowane połączenia na stacjonarne przez 3 mies., potem płatne 7 zł
- stan darmowy przez 6 mcy, potem 10 zł

umowa na czas nieokreślony

[center]Oferta z nowym numerem:[/center]
- 45 zł
- 1GB z lejkiem
- 150 minut lub 325 smsów
- nielimitowane smsy do wszystkich przez 3 mce, potem płatne 7 zł
- stan darmowy przez 3 mce za darmo, potem płatne 10 zł

- umowa na 24 mce

Tylko jak sam stwierdziłeś, Play ma drogie telefony. W związku z tym może warto byłoby wybrać abo bez telefonu, a telefon wybrać na wolnym rynku. Chyba, że nie masz kasy na telefon/ nie chcesz brać na raty i wolisz coś od operatora.

[center]Plus[/center]
[center]oferta dla nowego klienta(?) [nie mogę się połapać na ich stronie :?] [/center]
Oferta z salonu:
- 39,90
- 100 minut+ do wyboru: 75 min do wszystkich lub nielimitowane rozmowy w Plusie od 18:00 do 8:00
- 300 Mb z lejkiem za 10 zł

#580057  autor: Mr. Allen
 04 wrz 2012, 20:21
Dzięki za odpowiedź. Nie chce wydawać pieniędzy na telefon, w grę wchodzi tylko i wyłącznie dostanie go od operatora. Czyli rozumiem, że w Orange Facebook pobiera mb z konta tak? Kompletnie nie orientuję się ile mogę potrzebować tych mb do sporadycznego korzystania z internetu. Nie zamierzam oglądać filmów na YT, tylko właśnie martwi mnie to, że FB ciągnie te MB, bo do tego głównie potrzebowałbym internetu w telefonie. Ktoś podpowie, z jakim pakietem co mi jest dozwolone?

Czy istnieję możliwość zablokowania pobierania środków po tym, jak wykorzystam swoje mb w Orange? Taka blokada przed naliczeniem zbyt dużych opłat. To widze, że w mixie nawet jest ten pakiet społecznościowy. Mam straszny dylemat. Oferta abonamentu w Play bez telefonu jest wręcz idealna, z tym że właśnie...bez telefonu. Kolejne 500mb w Orange to koszt 15zł. Czy w Orange można na bieżąco sprawdzać stan pozostałych mb? np. jakimś kodem? Nie można zapominać, ze mam do wykorzystania 50zł, ale wolałbym, aby to było na rozmowy i smsy, po internet po abonamencie wciągnie to w moment.

250mb w T-mobile to chyba w ogóle zbyt mała ilość, reszta nie jest taka zła, choć telefony też nie są zbyt okazałe.

W Pelikanie np. mam też niezłą usługę, z tym, że nie mam pakietu mb, tylko dostęp do Facebooka itp., ale jakby dokupić dodakowe mb, to może by coś z tego było, choć to chyba do jednego się sprowadza.

Czy mogę liczyć na jakieś dodatki w związku z tym, że przenosionę numer do Orange z Play Fresh?

Są jeszcze jakieś pomysły, kombinacje?

#580075  autor: UndiscloseD
 04 wrz 2012, 21:20
Najlepsza opcja jest pakiet z lejkiem, albo trzeba bardzo uważać na co się wchodzi i ile. Najwięcej zużywa się wchodząc na YT, bo przy ok 10 minutowym filmiku potrafi ubyć 30 Mb z pakietu. Jeżeli brałbyś jakiegoś smartfona z Androidem są aplikacje, które na bieżąco pokazują stan pakietu, np. 3G watchdog, którego polecam. Jednak dane tego programu są ciut niezgodne z danymi operatora, tzn przekłamuje o jakieś 5 Mb. Ale zawsze to lepsze niż nic. Poza tym po odpowiednim skonfigurowaniu aplikacji jest możliwe ustawienie blokady internetu po skończeniu pakietu. Nie wiem czy w Orange jest jakiś kod do sprawdzenia stanu pakietu. W T-Mobile np. takiego kodu nie mam i jest to możliwe dopiero po zalogowaniu na iBOA. Myślę, ze w Orange jest podobnie. W Orange przenosząc numer tez są jakieś profity typu zniżka na abo lub dodatkowe minuty.
Mr. Allen pisze:Czyli rozumiem, że w Orange Facebook pobiera mb z konta tak?
Facebook będzie ciągnął dane z pakietu, ale to chyba nie jest dużo. To chyba tylko w Play była jakaś opcja z darmowym facebookiem, ale też tak nie do końca.
Mr. Allen pisze:Kompletnie nie orientuję się ile mogę potrzebować tych mb do sporadycznego korzystania z internetu.
Ja korzystam z tego pakietu 250 Mb w T i w sumie mi wystarcza. Wiec jeśli nie będziesz za często oglądać filmików na YT to pakiet w Orange powinien Ci wystarczyć. Pod warunkiem, ze masz w domu możliwość połączenia telefonu z routerem bo biorąc smartfona, zawsze będą jakieś aktuualizacje, a uwierz mi, ze przez pierwszy miesiąc trochę pościągasz aplikacji. Niektóre może i będziesz szybko usuwać, ale jednak trochę danych idzie.
Mr. Allen pisze:W Pelikanie np. mam też niezłą usługę, z tym, że nie mam pakietu mb, tylko dostęp do Facebooka itp., ale jakby dokupić dodakowe mb, to może by coś z tego było, choć to chyba do jednego się sprowadza.
Bardziej opłacałoby się wziąć chyba Panterę , która jest przeznaczona do korzystania z internetu.

#580103  autor: Mr. Allen
 04 wrz 2012, 22:58
Z YT nie będę korzystał, tylko z Facebooka, jakiś onet, ew. allegro, poczta czy coś, ale bez przesady - od internetu mam laptopa. Przecież wiadomo, że zawsze można dokupić pakiet internetowy, gdy będzie taka potrzeba i korzystać bez obaw dalej ;) Nie widzę lepszej oferty dla mnie niż ta z Orange, więc zdecyduję się właśnie na nią. Dochodzi do tego fakt taki, że moi domownicy mają Orange.

Obecnie tak czy inaczej wydaję pieniądze w Play Fresh a nic z tego nie mam, a tutaj dostanę telefon, darmowe minuty do wszystkich i do Orange oraz pakiet mb, wiec nie ma się nad czym zastanawiać.

Dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam.

#580177  autor: Horacy
 05 wrz 2012, 12:51
Ja przy dość sporym korzystaniu w Heyah z netu 600 MB wystarcza mi w zupełności... w androidzie synchronizacje i aktualizacje na auto, przeglądanie poczty, facebook, allegro, xda, ściąganie jakiś paczek z RS (niedużo ale np rar z 70 mb to się ciągnie tak z 2 na miesiąc) pakietu zjadam ok 400/500 MB, więc bez ściągania, samo przeglądanie to ok 300 MB.

#580198  autor: Mr. Allen
 05 wrz 2012, 14:04
Właśnie stałem się szczęśliwym abonentem Orange. Zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało ;)

#580220  autor: Vieslav
 05 wrz 2012, 15:09
Temat facebooka w komórce był już nie raz wałkowany. Darmowe są połączenia bezpośrednio (czyli nie przez żadne opery i aplikacje z marketów) ze stroną zero.facebook.com albo 0.facebook.com. Jest to wersja tekstowa, a wyświetlanie obrazków pomniejsza pakiet internetowy. Tak jest w każdej sieci, w każdym pakiecie "społecznościowym".