• Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Wszystko, co dotyczy ofert abonamentowych operatorów.
Regulamin forum: 
W tym dziale dyskutujemy o ofertach na ABONAMENT.

Uwaga! Jeżeli szukasz oferty dla siebie i nie wiesz, na którą się zdecydować - zadaj pytanie w dziale Jaką ofertę wybrać?
 #576855  autor: Zrazik
 22 sie 2012, 21:55
Witajcie,

Sprawa wygląda tak:

Ma zostać dokonana na moją rzecz cesja telefonu w Orange. Umowę mam do grudnia i nie chciałbym jej przedłużać (mam zamiar przejść do T-mobile). I teraz mam pytanie: Czy mogę dokonać cesji telefonu jak gdyby nigdy nic i rozwiązać umowę w grudniu? czy też z cesją jest związana jakaś klauzula zabraniająca mi dokonać tej czynności przez dany okres? Czy też może działa to tak że dokonuje się cesja a wraz z nią muszę zawrzeć kolejną umowę na np 2 lata?

#576937  autor: ciekawy
 23 sie 2012, 02:03
Najprostsze wyjście to takie

Dotychczasowa osoba na którą jest numer niech rozwiąże umowę na abonament z przeniesieniem numeru do oferty na karte.

Jak już numer będzie na karte to idziesz z tą osobą w tym samym dniu, o tej samej godzinie do salonu i w obecności pracownika wypełniacie dokument przeniesienia numeru z tej osoby na na ciebie.
Musicie być razem w tym samym czasie w salonie, żeby zrobić cesje czyli przeniesienie numeru z kogoś na ciebie.

Jako nowy właściciel numeru możesz ten numer przenieść do innej sieci.

Obydwie osoby wystarczy, że będą miały dowody osobiste.

To jest najprostsze rozwiązanie, inne są bardziej skomplikowane.

Gdybyś chciał zrobić cesje stając się abonentem sieci musisz przejść od nowa weryfikacje, przedstawić wszystkie dokumenty i po wszystkim możesz być klientem sieci, co moim zdaniem mija się z celem skoro chcesz przenosić numer do innej sieci, jak chcesz przenieść numer do innej sieci to nie aktywuj się jako nowy abonent w obecnej sieci tylko zrób tak jak napisałem wyżej i przenieś numer z karty.

Dowiedz się ile kosztuje cesja, płatne w sieci w której robisz cesje.
Samo przeniesienie numeru z abonamentu na karte po umowie powinno być bezpłatne.

#577050  autor: Orange Ekspert
 23 sie 2012, 14:45
Więcej informacji na temat zmiany abonenta w Sieci Orange znajdziesz tutaj http://www.orange.pl/kid,4001204454,id, ... ticle.html

Zachęcam również przed zmianę Sieci to zapoznania się z ofertą przedłużenia umowy, która będzie dla Ciebie przygotowana. Możesz to zrobić kontaktując się z działem propozycji pod numerem *400 (z numeru Orange) lub korzystając ze sklepu internetowego http://www.orange.pl/portal/map/map/eproposition_b2c

#577176  autor: Underek
 24 sie 2012, 00:11
Zrazik pisze: Czy mogę dokonać cesji telefonu jak gdyby nigdy nic i rozwiązać umowę w grudniu?

Dokładnie tak.
Pomyśl też nad przejściem z abo na abo do T-mobile jeśli dobrze pamiętam 3 miesiące masz za free a cesję można zrobić już w T-Mobile.

#577183  autor: ciekawy
 24 sie 2012, 01:09
Underek

tylko po co zwlekać z cesją i czekać do sieci T ?
są lepsze oferty dla ludzi, którzy przenoszą numer z abonamentu ? jak tak to ma sens, jak nie to można zrobić cesje w dotychczasowej sieci.

#577197  autor: Zrazik
 24 sie 2012, 07:44
Dzięki za wszelkie propozycje i przydatne informacje:)
 #577200  autor: matteo
 24 sie 2012, 08:05
Zrazik pisze:Witajcie,

Sprawa wygląda tak:

Ma zostać dokonana na moją rzecz cesja telefonu w Orange. Umowę mam do grudnia i nie chciałbym jej przedłużać (mam zamiar przejść do T-mobile). I teraz mam pytanie: Czy mogę dokonać cesji telefonu jak gdyby nigdy nic i rozwiązać umowę w grudniu? czy też z cesją jest związana jakaś klauzula zabraniająca mi dokonać tej czynności przez dany okres? Czy też może działa to tak że dokonuje się cesja a wraz z nią muszę zawrzeć kolejną umowę na np 2 lata?
http://www.telepolis.pl/forum/viewtopic.php?t=61243

a to by Cię nie zainteresowało?

#577257  autor: Underek
 24 sie 2012, 12:35
ciekawy pisze:są lepsze oferty dla ludzi, którzy przenoszą numer z abonamentu ?
;)

#577309  autor: thonka
 24 sie 2012, 15:41
Underek, 3 miesiace za przeniesienie nie sa za free tylko za 50% ceny, a co po 50% przez 3 miesiace jak cesja kosztuje w T ca. 50-60zl? druga sprawa, ze jak wezmie abonament z telefonem w opcji na raty (oplaty sa caly czas takie same po prostu czesci skladowe abonamentu sa inne) to cesji do konca splacania rat (czyli pierwszy rok) nie moze zrobic.

najprosciej mimo wszystko wygasic umowe do oferty na karte, przepisac go i wtedy przeniesc.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#577868  autor: Minister
 27 sie 2012, 01:11
W t-mobile w cenniku taryf rodzinnych "Aktywacja numeru po dokonaniu cesji umowy wynosi 61,50 zł". Taryfa frii bazuje na taryfach rodzinnych w związku z tym cesję radziłbym zrobić w momencie gdy numer będzie w prepaidzie (bodajże jest wtedy bezpłatna). Najkorzystniej jest przenieść numer do prepaida i potem u nowego operatora przenieść numer z prepaida do abonamentu - ominie Cię w przypadku t-mobile opłata aktywacyjna, przeniesienie kosztuje 1 zł. W Plusie wiem, że chyba też jest tak, w Playu się normalnie płaci za aktywację.
Jak przechodzisz do t-mobile polecam przejście do prepaida -> dokonanie cesji -> migracja do abonamentu. Zaoszczędzisz na opłacie aktywacyjnej i opłacie za cesję.

#578065  autor: Zrazik
 27 sie 2012, 21:51
No tak, ale czy warunki dla przenoszacego abonament na abonament nie sa lepsze niz transfer karta---->abonament?